Jump to content
Shipfriends

Nieuw Amsterdam (IMO 9378450)


Recommended Posts

Στις 30 Οκτώβριου έγινε η καθέλκυση του νέου πλοίου της Holland America Line (15ον πλοίο) στη Marghera (Ναυπηγεία Fincantieri) που θα πάρει το όνομα Nieuw Amsterdam και θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2010.

Μια εικονική περιήγηση πως θα είναι το πλοίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 11 months later...

Θηρίο είναι το άτιμο και πολύ σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο το οποίο πρέπει να διαθέτει azipoods.Το είδα πριν 2 εβδομάδες στην Μύκονο και με την βοήθειά τους και παρά τον ισχυρό άνεμο παρέμενε στο αγκυροβόλιο στην ίδια θέση αφουντάριστο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 6 months later...

Τουλάχιστον μέχρι και τον επόμενο μήνα θα πλέει στα νερά της Μεσογείου, πιάνοντας πχ Ισπανία (Βαρκελώνη), Μονακό, Γαλλία (Μασσαλία), Ιταλία (Βενετία κλπ), Κροατία (Ντουμπρόβνικ), Ελλάδα (Πειραιά, Κέρκυρα κλπ) και Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Κουσάντασι). Σύμφωνα με το site της εταιρίας, ανάλογα με τη διάρκεια της κρουαζιέρας (πχ 12, 24 κλπ ημέρες), ως λιμάνι επιβίβασης είναι είτε η Βενετία, είτε η Βαρκελώνη.

Link to comment
Share on other sites

Απο Barcelona σε Βενετια και αντιστροφα για φετος το Nieuw Amsterdam (Αυγουστο & Σεπτεμβρη)!!! Εδω θα περασει 7/9 απο το Κατακολο, 8/9 απο την Κερκυρα, 15/9 απο τον Πειραια, 19/9 απο την Μυτιληνη, 21/9 απο την Σαντορινη, 22/9 απο την Κεφαλονια!!! 

 

Με βαση την Barcelona τον Οκτωβρη θα καταληγει στην Florida!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Στις 22 Αυγουστου το πλοιο προσεγγισε τη Μυτιληνη προερχομενο απο Κωνσταντινουπολη.Απο τα μεγαλυτερα κρουαζιεροπλοια που εχουν ερθει στο νησι εμεινε στη ραδα σχετικα κοντα ομως στο λιμανι και σε σχεση με αλλα κρουζιεροπλοια που εχει τυχει να δω.Αλλη μια προσεγγιση ειχε 5-6 μερες αργοτερα

 

gallery_1819_1014_169027.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Την ειδηση την ειχε βγαλει το emprosnet την προηγουμενη Παρασκευη με αναλυτικο ρεπορταζ.Εχει μαλιστα και αρκετες φωτο απο την κατασταση στο λιμανι της Μυτιληνη

 

Mπορεί τα δικά μας μάτια να τείνουν ατυχώς να εξοικειωθούν με την εικόνα των εξαθλιωμένων ανθρώπων που στοιβάζονται καθημερινά στο λιμάνι της πόλης, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα αντίστοιχα μάτια των επισκεπτών μας.

Πάνω από 3.000 άνθρωποι που έφτασαν χθες με το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο «Nieuw Amsterdam», έμειναν έκπληκτοι αντικρίζοντας το θλιβερό θέαμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έκπληκτοι αποδείχθηκε πως έμειναν, όμως, και οι άνθρωποι του προσωπικού του γιγαντιαίου πλοίου, με τον καπετάνιο και τον ύπαρχό του να παίρνουν άμεσα πρωτοβουλία για να την ενίσχυση των κρατουμένων στο λιμάνι, προσφέροντας μεγάλες ποσότητες ρουχισμού, αλλά και ειδών διατροφής για την ανακούφισή τους.

Η είδηση αυτή αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως το πρόβλημα στη Μυτιλήνη έχει «χτυπήσει κόκκινο». Άλλωστε, χτες, στο λιμάνι φυλάσσονταν προσωρινά 320 ψυχές, αριθμός που αγγίζει τα σχετικά θλιβερά ρεκόρ μας.


Απόμεινε ο καπετάνιος
Όταν ο λιμενικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος του εντυπωσιακού κρουαζιερόπλοιου, μήκους 285 μέτρων και βυθίσματος οκτώ, το προσέγγισε για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες που επρόκειτο να ξεναγηθούν στις ομορφιές της πόλης, ίσως να μην είχε στο μυαλό του τις πιθανές εντυπώσεις των ξένων από αυτό που για τη Μυτιλήνη εξελίσσεται σε καθημερινή εικόνα.

Στις επαφές του για την εξυπηρέτηση των τουριστών πάντα, βρέθηκε κάποια στιγμή πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ολλανδό καπετάνιο του πλωτού γίγαντα, van der Meier, που κοιτούσε αποσβολωμένος το λιμάνι με τους 320 (!) χθες ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. Αμέσως ρώτησε το Μυτιληνιό τουριστικό πράκτορα για το «τι ακριβώς συμβαίνει εκεί έξω», για να πάρει τη σχετική εξήγηση.

 

Αντιλαμβανόμενος την κατάσταση, φώναξε τον ύπαρχό του και μονολογώντας πως «όσοι βρίσκονται μέσα στο πλοίο, έχουν τα πάντα, ενώ όλοι εκείνοι επάνω στο λιμάνι δεν έχουν τίποτα», έδωσε τη διαταγή για τη συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας ρουχισμού και ειδών διατροφής, για να παραδοθούν επί τόπου στους 320 κρατούμενους στο λιμάνι.

Σύντομα ο προβληματισμός του καπετάνιου μεταφέρθηκε και στα κοντά 1.000 άτομα προσωπικού του πλοίου, που κοιτούσαν απορημένοι και ρωτούσαν να μάθουν για ποιο λόγο ακριβώς εκείνοι οι άνθρωποι βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση. Το ίδιο συνέβη και στους 2.185 επιβάτες που ταξίδεψαν σε όλη τη Μεσόγειο, για να αντικρίσουν την πρωτοφανή αυτή εικόνα στα μέρη μας.

Ήθελε να φύγει!
Η εντολή του καπετάνιου για την ενίσχυση των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων αμέσως πήρε τη μορφή επιχείρησης, παράλληλα με την αποβίβαση των επισκεπτών, η οποία αρχικά είχε μπλοκαριστεί, αφού ο καπετάνιος διαπίστωσε πως δεν πληρούνταν από την παρουσία των κρατούμενων στο λιμάνι οι προδιαγραφές ασφαλείας ελλιμενισμού του κρουαζιερόπλοιου και της αποβίβασης, όπως περιγράφονται στο περίφημο ISPS (Κώδικας Ασφαλείας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων). Σύντομα, όμως, οι αρχικές αναστολές του, που θα μπορούσε να τον ωθήσουν ακόμα και στην απόφασή του για άμεση αναχώρηση από τη Μυτιλήνη, κάμφθηκαν από τη συμπόνια που ένιωσε για τους κρατουμένους.


Διανομή υλικού
Έτσι ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση μεταφοράς του υλικού ενίσχυσης των προσφύγων, με το προσωπικό του πλοίου να το συγκεντρώνει και σε συνεννόηση με την υπεύθυνη του ΙΟΜ για τη φροντίδα των μεταναστών στη Μυτιλήνη, Ζωή Λειβαδίτου, να διανέμεται στον κόσμο. Κουβέρτες, ρούχα, πετσέτες, μπουρνούζια και άλλα είδη ρουχισμού μεταφέρθηκαν άμεσα στο λιμάνι, καθώς και είδη διατροφής μακράς διαρκείας, αναψυκτικά και νερά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ζωή Λειβαδίτου ανέλαβε και τη διαχείριση του απροσδόκητα πολύτιμου υλικού που αποδόθηκε από το «Nieuw Amsterdam» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μελλοντικά.

Σε ό,τι αφορά τώρα στα… δικά μας, η ημέρα άφιξης του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου που έχει περιπλανηθεί από το 2010 σε εκατοντάδες λιμάνια ανά τον κόσμο, συνέπεσε με τη δυσκολότερη ημέρα για τους άντρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Μυτιλήνης, οι οποίοι έχοντας 120 παράνομους μετανάστες προσωρινά κρατούμενους μέσα στο Λιμεναρχείο και δεδομένου ότι δεν περισυλλέγησαν οι προχθεσινές συλλήψεις από την Αστυνομία, κρατούσαν 320 πρόσφυγες στο λιμάνι…

«Ξεκλειδώνει» η Μόρια;
Η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με την υπομονή και της αντοχές των αντρών του Κεντρικού Λιμεναρχείου να εξαντλούνται μέρα με τη μέρα, προμηνύεται και δυσκολότερη όσο δε διαφαίνεται λύση.

Πάντως, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, φαίνεται πως επισπεύδονται οι διαδικασίες έναρξης της λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στη Μόρια, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «ξεκλείδωμα» των εγκαταστάσεων ακόμα και μέσα στο επόμενο διήμερο, αφού ολοκληρώνονται άμεσα και οι τελευταίες λεπτομέρειες για να είναι λειτουργικές. Από πληροφορίες, τώρα, που προέρχονται από το περιβάλλον του Κεντρικού Λιμεναρχείου, αναμένεται να ζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση της ηγεσίας του με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, για την εκτόνωση του προβλήματος κράτησης των μεταναστών…

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Όλα αυτά τα κορπορέσια, όταν είναι για χαρές και πανηγύρια, είναι λαλίστατοι. Όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, μούγγα στη στρούγγα. Αλλά τι να περιμένει κανείς διαφορετικό, από τα ίδια business schools βγαίνουν, τις ίδια πράγματα σκέφτονται και κάνουν. Αυτά τα γράφω γιατί επάνω στο Nieuw Amsterdam έγινε θανατηφόρο περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε 2 μέλη του πληρώματος. Η εταιρεία πέραν της τυπικής ανακοίνωσης κάνει την πάπια και δεν δίνει λεπτομέρειες. Μόνο στην New York Post βρήκα κάποιες φωτογραφίες, φαίνεται πως έγινε κάποια θερμική έκρηξη στο μηχανοστάσιο όπως λένε, με απελευθέρωση ζεστού ατμού φαντάζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...