Jump to content
Shipfriends

Προσάραξη του Marco Polo στο Sibenik


Recommended Posts

Βλεποντας το στις ειδησεις του Αλφα πριν λιγο και κανοντας μια μικρη αναζητηση στο ιντερνετ ειδα ενα ατυχημα που εγινε κοντα μας αλλα δεν το πηραμε χαμπαρι. Θυμιζει πολυ το ατυχημα του Αφροδιτη της Med Link Lines πριν καμια 10αρια χρονια. Φωτογραφιες οπως και το παρακατω κειμενο στην ακολουθη σελιδα.

Ferry ‘Marko Polo’, which over the weekend, crashes into Croatian island of Sit is still stranded, despite the efforts of rescue team.

The Jadrolinija’s ferry Marco Polo was on its regular route Rijeka – Split – Dubrovnik – Bari (Italy) when it ran aground on the island Sit (small island located between Island Žut and Island Pašman) in vicinity of Sibenik. The incident happened last Saturday at 2.50 am.

None of the 41 passengers and 64 crew members were hurt in the incident, the ship was in good technical condition and there has been speculation the accident was down to human error.

Link to comment
Share on other sites

Το πλοιο απο οτι λενε οι Κροατες σταματησε περιπου 50 μετρα απο ενα σπιτι.

Τεσσερα ρυμουλκα προσπαθουν να αποκολησουν το πλοιο αλλα η διαδικασια μαλλον θα παρει καιρο ενω πρεπει να κλεισουν και τα ρηγματα που εχει το πλοιο στην πλωρη κυριως μιας και εκει που επεσε υπαρχουν βραχια.

Συμφωνα με ανεπισημες πληροφοριες το πληρωμα παραδεχτηκε οτι ξεχασε να αλλαξει την πορεια στον αυτοματο πιλοτο.

Αυτη ειναι μεσες ακρες η μεταφραση του αρθρου απο το link που μας εβαλε ο neptune

Ενα αλλο Κροατικο site αναφερει οτι την ωρα του ατυχηματος ο καπετανιος του πλοιου βραβευοταν για την προσφορα του στην αναπτυξη του Τουρισμου και στη γεφυρα ηταν ο υποπλοιαρχος.

Σε γενικες γραμμες το εχουν παρει ψυχραιμα το ατυχημα οι Κροατες.Καμια σχεση δηλαδη με την Ελλαδα που τωρα θα ειχαμε ηδη καταδικασει ολη την ακτοπλοια και τους καπετανιους.:mad:

Και να σκεφτει κανεις οτι δεν μιλαμε για κανα καινουριο βαπορι αλλα για ενα πλοιο του 1973

Link to comment
Share on other sites

Το Αφροδιτη μπορει να την ειχε γλιτωσει αλλα δεν ειχε βγει και τοσο πανω. Το Ella J :rolleyes: παντως πηγε για σκραπ δεν το γλιτωσαμε που κι αυτο ειχε παρομοιο ατυχημα πριν λιγο καιρο. Καλα κι αυτοι στο σπιτι ενα φως δεν ειχανε? Αντε να εχεις παρκαρει εκει καπου και να προσπαθεις να εξηγησεις σε τροχαια και ασφαλιστη οτι σε τρακαρε βαπορι και οτι δε φταις :D

Link to comment
Share on other sites

Τεσσερα ρυμουλκα προσπαθουν να αποκολησουν το πλοιο αλλα η διαδικασια μαλλον θα παρει καιρο

Συμφωνα με ανεπισημες πληροφοριες το πληρωμα παραδεχτηκε οτι ξεχασε να αλλαξει την πορεια στον αυτοματο πιλοτο.

δεν μιλαμε για κανα καινουριο βαπορι αλλα για ενα πλοιο του 1973

Το πλοίο έχει καρφωθεί για τα καλά και μετά από 4 μέρες κουνήθηκε μόνο 1,5 μέτρο. Οπότε καλέσανε την Smit Salvage από την Ολλανδία για τα περαιτέρω.

Είναι δυνατόν μέσα σε δίαυλο και δίπλα από τις ακτές να πηγαίνουν με τον αυτόματο?

Έχει μεν τα χρονάκια του, αλλά είναι όμορφο βαποράκι...και καλοσυντηρημένο δείχνει, όπως φαίνεταιι στο βίντεο

Link to comment
Share on other sites

Σε τέτοιες περιπτώσεις και για μέγιστη ασφάλεια είθισται να έχουν το τιμόνι στο χέρι. Παραταύτα όμως μόνο ο αυτόματος δεν φταίει.Το θέμα είναι να υπάρχει η δέουσα προσοχή που πιθανόν να μην υπήρξε στην προκειμένη περίπτωση.

Ο αυτόματος από ότι λένε δεν κόλησε αλλά δεν έγινε αλλαγή στην πορεία που βάσταγε.

Και να κόλαγε όμως σε δέκατα του δευτερολέπτου απενεργοποιείται, ένας διακοπτης ειναι.

Απλά εδώ δεν άλλαξαν την πορεια στο τελευταιό waypoint και βγήκαν έξω οπότε και στο χέρι να το είχαν αν δεν δωσεις εντολη αλλαγης πορείας πάλι έξω θα βγει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Διαβάζω ότι το πλοίο έχει πάθει μεγάλη ζημιά κια μετά την αποκόλληση είναι πολύ πιθανό να ποζάρει στο φακό του Σελίμ Σαν.:rolleyes: Η εταιρεία του πάντως το διαψεύδει και λέει ότι θα το επισκευάσει, καθώς είναι ασφαλισμένο για $ 4 εκ και η αποκόλληση υπολογίζεται ότι θα φάει το 1 εκ. Οριστικές αποφάσεις...μετά την αποκόλληση.

Link to comment
Share on other sites

Το ατυχημα μοιαζει αρκετα με αυτο του ΑΡΙΩΝ.Και τα δυο επεσαν πανω σε βραχια με διαφορα οτι το ΑΡΙΩΝ εκατσε σχεδον ολο.

Νομιζω οτι το αν θα φτιαχτει τελικα θα εξαρτηθει απο τι ζημια εχει υποστει απο κατω και αν εχει πειραξει και μηχανες πραγμα που ειναι αρκετα πιθανο κατα την αποψη μου.Απο τις φωτο φαινεται οτι λογικα θα εχει ξεσκισει απο κατω εκτος αν βραχια ειχε μονο παραεξω.

Προσωπικη εκτιμηση ειναι παντως οτι θα ακολουθησει το δρομο για απεναντι.

Link to comment
Share on other sites

Χτεσινα νεα απο το naviearmatori

Μεχρι και σημερα δεν εχουν ξαναπροσπαθησει να αποκολλησουν το πλοιο μαλλον επειδη δεν εχει βρεθει η χρυση τομη με την εταιρια JPS&SMITH η οποια φαινεται να εχει συμφωνησει με την Jadrolinija στο 1,1 εκ δολ για αποκολληση και παραδοση στο ναυπηγειο LP di Mali Losinj μεχρι τις 17/11.

Η Jadrolinija εκανε γνωστη την προθεση της να επενδυσει αλλα 3 εκ δολ για επισκευες και μετασκευες που θα κανουν το πλοιο εκμεταλευσιμο για περιπου αλλα 10 χρονια.Αν ομως τα εξοδα της ζημιας που μπορει να εχει παθει απο την προσαραξη ειναι αρκετα,τοτε το πλοιο θα παει για scrap(με βαση το βαρος του πλοιου η αξια ειναι 800-900 χιλιαδες δολ).

Link to comment
Share on other sites

Τελικα το ατυχημα αποδιδεται σε ανθρωπινο λαθος και απαγγελθηκαν κατηγοριες στα μελη του πληρωματος που ηταν βαρδια την ωρα του ατυχηματος.Οι κυρωσεις φτανουν σε προστιμο μεχρι 4000 ευρω και αφαιρεση της αδειας τους για 2 χρονια.Γινανε και εξετασεις αιματος αλλα δεν βρεθηκε κανεις να εινα μεθυσμενος.

Το πλοιο απο οτι λενε οι ηταν σε πολυ καλη κατασταση.Ακομα βρισκεται εκει και ειναι αγνωστο το ποτε θα καταφερουν να το ξεκολησουν

Link to comment
Share on other sites

Τελικα την Παρασκευη καταφεραν και ξεκολησαν το πλοιο.

Προς το παρον ειναι αγκυροβολημενο κοντα στο μερος που εγινε το ατυχημα και ελεγχεται.Μεσα στις επομενες μερες θα ρυμουκληθει στο ναυπηγειο για να δουν αν θα προχωρησουν σε αποκατασταση των ζημιων

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οντως θα επισκευαστει το πλοιο(ηδη βρισκεται σε ναυπηγειο της Κροατιας νομιζω)και αναμενεται να ξαναταξιδεψει τελη Μαιου-αρχες Ιουνιου.Σε 4 ναυτικους του ασκηθηκε διωξη και τους αφαιρεθηκε το ναυτικο φυλλαδιο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...