Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 11 months later...

Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι αφίξεις ανήλθαν στις 15.094, ενώ στο σύνολο του τρέχοντος έτους έχουν φθάσει στο νησί 39.712 Τούρκοι τουρίστες,  όταν το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2014 είχαν φθάσει στο νησί 32.321.


Ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων από τη γείτονα χώρα ανήλθε στο 18,61% το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Κι αν δε μειωθεί τους επόμενους μήνες, τότε στο τέλος του τρέχοντος έτους είναι βέβαιο ότι οι αφίξεις θα φθάσουν (κι ίσως ξεπεράσουν) τις 50.000. 


Πηγη: ΕΜΠΡΟΣΝΕΤ


Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

δυο νεα πλοια ετοιμαζει για την επομενη σαιζον η jale ferries και αν χαρακτηρισθει επιβατηγο το λιμανι της Πετρας, θα πιανουν και εκει.

 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ ΔΥΟ FERRYBOATS ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (45 ΕΚΑΣΤΟ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2014 ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΑΪΒΑΛΙ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΪΒΑΛΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

 

περισσοτερα στο εμπρος.

 

Γνωρίζει κανείς αν έχει προχωρήσει το project; Οι λίγες φωτό που βρήκα είναι από το φθινόπωρο του 2014 και δείχνουν ενισχυτικά στη σειρά σε έναν ταρσανά κοντά στο Αϊβαλί. 

 

Btw, το ταχύπλοο Nazli Jale, χθες μετά τη Μυτιλήνη κατέβηκε μέχρι τα Δίδυμα (Didim), απέναντι από το Φαρμακονήσι. Καινούργια γραμμή στα σκαριά (Σάμος; Πάτμος ή κάτι άλλο; )

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 7 months later...

Μεγάλη βουτιά στις αφίξεις Τούρκων τουριστών τον Ιούνιο στην Λέσβο. Ειδικότερα οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.938 το φετινό Ιούνιο όταν ένα χρόνο πριν ήταν 3.488.

Στη Μυτιλήνη ο ανταγωνισμός έριξε τις τιμές των εισιτηρίων. Η «Jale Lines» έχει μειώσει την τιμή του εισιτηρίου μετ’ επιστροφής στα έξι ευρώ για όλες τις μέρες της εβδομάδας στα δρομολόγια του συμβατικού σκάφους. Η τιμή του εισιτηρίου για το Καταμαράν διαμορφώθηκε στα 15 ευρώ. Παράλληλα, ετοιμάζεται να μπει σε λίγες ημέρες στη γραμμή και τρίτο νεότευκτο πλοιάριο, το «Aysengul», της εταιρείας «Jale». Ακολουθώντας από απόσταση αυτόν τον ανταγωνισμό, η «Turyol» μειώνει την τιμή του εισιτηρίου στα οκτώ ευρώ μόνο για τις Πέμπτες, δηλαδή τις ημέρες που στο Αϊβαλί υπάρχει παζάρι που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων της Λέσβου. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας η τιμή του εισιτηρίου είναι 15 ευρώ. Είναι συνηθισμένο, όταν μειώνεται η κίνηση, οι εταιρείες να προχωρούν σε μεγάλες προσφορές. Στην ουσία έχουμε έναν ανταγωνισμό που στόχο έχει να φύγει ένας από τους δύο ανταγωνιστές που βρίσκονται στη γραμμή Μυτιλήνης-Αϊβαλί. 

Στους 2.983 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Λέσβο από το μεσημέρι την Παρασκευή (9/9) ως τη Δευτέρα (12/9) το μεσημέρι την Λέσβο. Στην ουσία οι Τούρκοι αξιοποιώντας την εορτή του Κουρμπαν Μπαϊράμ, που φέτος με απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης επιμηκύνθηκε, κάνουν στην Λέσβο και σε πολλούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς τις τελευταίες καλοκαιρινές διακοπές τους.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Panagia Ekatontapiliani said:

Παράλληλα, ετοιμάζεται να μπει σε λίγες ημέρες

 

 

μπηκε τελικα; γιατι το δημοσιευμα ειναι κομματακι... μπαγιατικο. ;)

εικονα για το συνολο του καλοκαιριου υπαρχει;

λογικα μετα το πραξικοπημα (και το μετεπειτα διαρκες αντιπραξικοπημα) πρεπει να υπηρξε και αλλη βουτια

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Μπηκε,μπηκε και το εχουμε και φωτο

Στοιχεια δεν εχω αλλα αυτό που μπορω να πω ειανι ότι στη Μυτιληνη λεγανε ότι εχουν πεσει οι αφίξεις των Τουρκων αισθητα σε σχεση με αλλα χρονια

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η τουρκική αντιπροσωπεία δήλωσε πως στόχος της είναι να δρομολογηθεί πλοίο στη γραμμή Μυτιλήνη-Σμύρνη από την 1η Μαΐου 2017, το οποίο θα αναπτύσσει ταχύτητα 18 μιλίων την ώρα. Από την 1η Ιουνίου του 2017 θα επιδιωχθεί να δρομολογηθεί πλοίο που θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 29 μιλιών, ώστε ο χρόνος του ταξιδιού να μειωθεί στη μιάμιση ώρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Το Necdet Ali Yildirim έκανε επανεκκίνηση στη γραμμή Μυτιλήνη - Δικιλί που είχε διακοπεί μετα την αποχώρηση του Κωνσταντίνος Γ. Δεν ξέρω βέβαια αν τα δρομολόγια κάθε Τρίτη λόγω παζαριού απέναντι θα συνεχιστούν.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Στους 6.315 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν στην Λέσβο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Τόσο μεγάλη αύξηση δεν ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι κατά την διάρκεια του προηγούμενου μήνα, στη γείτονα χώρα υπήρχε Ραμαζάνι, δηλαδή μια περίοδος νηστείας για τους μουσουλμάνους, που παραδοσιακά οδηγούσε σε περιορισμό των αφίξεων στα ελληνικά νησιά. Η προσθήκη του δρομολογίου Αϊβαλί - Πέτρα στις γραμμές που συνδέουν το νησί με τα τούρκικα παράλια, πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Γι’ αυτό και είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ποια θα είναι η συμβολή του στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς τη Λέσβο. Επιστρέφοντας στα επίσημα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι από τους 6.315 Τούρκους τουρίστες της Λέσβου, οι 106 αφίχθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας και οι 6.209 στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ αφίξεων καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή ένα χρόνο πριν την προσφυγική κρίση και ήταν 3.568 άτομα. Σε ποσοστά, η αύξηση των αφίξεων έφθασε στο 77%. Το 2016, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών του Ιουνίου, ήταν 2.938, πράγμα που σημαίνει πως σε σχέση με την περυσινή χρονιά, οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκαν στη Λέσβο 13.624 αφίξεις, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαν καταγραφεί 7.236 και το 2015, οι αφίξεις ήταν 10.215. Σε ποσοστά, η αύξηση σε σχέση με το 2016, ανέρχεται στο 88% και σε σχέση με το 2015 στο 33,37%.

tourkoi-touristes-4-7-2017.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η νέα πύλη εισόδου στην Πέτρα, υποδέχθηκε στις 28 Ιουνίου θες το πρώτο δρομολόγιο πλοίου από το Αϊβαλί της Τουρκίας. Το ταχύπλοο – καταμαράν «ESREF JALE» έφτασε το πρωί στο λιμάνι της Πέτρας, μεταφέροντας αρκετούς Τούρκους τουρίστες. Οπωσδήποτε το άνοιγμα αυτό της σύνδεσης Πέτρας – Αϊβαλιού, δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές, ως προς τη γενική τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας πλευράς της Λέσβου, η οποία αποτελεί την κορωνίδα της προτίμησης των Ελλήνων και ξένων τουριστών. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 30 ευρώ με επιστροφή,ενώ την Πέμπτη που γίνεται το παζάρι η τιμή του είναι στα 25 ευρώ. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1:15

Quote

Το «ESREF JALE» θα κάνει επί του παρόντος τα παρακάτω προγραμματισμένα δρομολόγια:

Αναχωρήσεις από Πέτρα:

Κυριακή 2 Ιουλίου στις 18.00

Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 09.00

Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 18.00

Κυριακή 9 Ιουλίου στις 18.00

Πέμπτη 13 Ιουλίου στις 09.00

Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 18.00

Κυριακή 16 Ιουλίου στις 18.00

Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 09.00

Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 18.00

Κυριακή 23 Ιουλίου στις 18.00

Αναχωρήσεις από Αϊβαλί:

Σάββατο 1 Ιουλίου στις 09.00

Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 09.00

Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 18.00

Σάββατο 8 Ιουλίου στις 09.00

Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 09.00

Πέμπτη 13 Ιουλίου στις 18.00

Σάββατο 15 Ιουλίου στις 09.00

Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 09.00

Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 18.00

Σάββατο 22 Ιουλίου στις 09.00

Τετάρτη 26 Ιουλίου στις 09.00

 

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Μεγάλη ημέρα ήταν η Δευτέρα, 28 Μαΐου, για την Πέτρα και εν γένει για το βόρειο τουριστικό τμήμα της Λέσβου, αφού κατέφθασε το πλοίο «KOÇAL KARDEŞLER» της εταιρείας DENTUR, ενεργοποιώντας έτσι την ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Κουτσούκουγιου της επαρχίας Τσανάκαλε. Την Κυριακή είχε προηγηθεί στο νέο τελωνείο των απέναντι παραλίων μια μεγάλη γιορτή για τα εγκαίνια του και την έναρξη της γραμμής με το νησί μας, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου σε διάφορες εκδηλώσεις, παρουσία προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής. Εκεί βρέθηκαν επίσης, ταξιδεύοντας από τη Λέσβο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πέτρας κ. Αντώνης Κελαϊδίτης, μέλη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και εκπρόσωποι του ταξιδιωτικού γραφείου Lesvorama, που αποτελεί τον κεντρικό πράκτορα της εταιρείας DENTUR και των πλοίων της, με έδρα τον Μόλυβο. Χθες το πρωί, πραγματοποιηθεί αντίστοιχη γιορτή στο λιμάνι της Πέτρας, όπου ήταν προγραμματισμένο να καταπλεύσει το «KOÇAL KARDEŞLER» από το Κουτσούκουγιου, στο πρώτο του επίσημο δρομολόγιο προς την Πέτρα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του τουριστικού γραφείου «Lesvorama» έχουν προετοιμάσει ένα μικρό καλωσόρισμα έξω από τον τελωνειακό σταθμό, για τους πρώτους επιβάτες από τα απέναντι παράλια.

Τα δρομολόγια

Να σημειωθεί, ότι προσωρινά, για τις προσεχείς ημέρες και το Σαββατοκύριακο, το πλοίο θα αναχωρεί από το Κουτσούκουγιου στις 08:30, με επιστροφή από την Πέτρα στις 18:00. Η χρονική διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες, για την ακρίβεια σε 115 λεπτά. Το κόστος εισιτηρίων μετ’ επιστροφής ανέρχεται στα 30€.

Σε ότι αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα για τα δρομολόγια που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα, αυτό θα ανακοινωθεί σύντομα από το κεντρικό πρακτορείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, η γραμμή Κουτσούκουγιου - Πέτρας θα εξυπηρετείται καθημερινά ως τον Σεπτέμβριο και από τα δύο λιμάνια, μετά και την άφιξη του δεύτερου πλοίου. Ενώ υπάρχει σκέψη, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, τα δρομολόγια να συνεχιστούν με μικρότερη έστω συχνότητα και τους χειμερινούς μήνες, περίπου 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

Κρίσιμο, να στηριχτεί

Για τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση, περίμεναν αρκετά χρόνια οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος του νησιού και αναμφίβολα, η υλοποίησή της αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την περαιτέρω αξιοποίηση των τουριστικών περιοχών του νησιού μας, σε μια περίοδο μάλιστα που η Λέσβος προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από την τεράστια «κοιλιά» που έκαναν οι αφίξεις μετά το 2016.

Είναι βέβαια γεγονός, ότι η γραμμή εγκαινιάζεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική καμπή συνολικά για την Τουρκία, η οποία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας και γενικότερων πιέσεων της τουρκικής λίρας, που χθες έκλεισε στα 5,25€ διανύοντας μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Εξέλιξη, που από την αρχή του χρόνου έχει μειώσει αισθητά την αγοραστική δύναμη των Τούρκων.

Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο η σύνδεση Πέτρας-Κουτσούκουγιου να στηριχτεί με κάθε τρόπο από τις κοινωνίες και των δύο περιοχών, αφού αν καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου στη διάρκεια μιας τόσο δύσκολης συγκυρίας, τότε στο αμέσως επόμενο διάστημα -που άπαντες ευελπιστούν να επανέλθει μια σχετική κανονικότητα στη γείτονα χώρα- θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι προσδοκίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, διότι και τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα σε επίπεδο «δεξαμενής» τουριστών.

Αμφίδρομα οφέλη

Το Κουτσούκουγιου της επαρχίας Τσανάκαλε είναι μια περιοχή με πολύ εύκολη πρόσβαση από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και των γύρω πόλεων. Δυνητικά δηλαδή, η σύνδεση με τη Λέσβο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ιδιαιτέρως κερδοφόρο άνοιγμα προς τα απέναντι παράλια, διεκδικώντας ένα μεγάλο εύρος επισκεπτών από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα μπορεί στο εξής ακόμη πιο εύκολα να περάσει τις διακοπές του στη Λέσβο και μάλιστα, φτάνοντας απευθείας στο πιο τουριστικό κομμάτι του νησιού, δίχως να πρέπει πρώτα να μεταβεί στο Αϊβαλί, από εκεί στη Μυτιλήνη και εν συνεχεία στην Πέτρα ή στο Μόλυβο.

Αντίστροφα, για τους κατοίκους της Λέσβου γίνεται πλέον πολύ πιο εύκολη η επίσκεψη σε ιδιαίτερους αρχαιολογικούς χώρους των απέναντι παραλίων, όπως είναι η Τροία, η Άσσος και το Τσανάκαλε. Και είναι βέβαιο, ότι πέραν των Λέσβιων, την ευκαιρία αυτή αναμένεται να αξιοποιήσουν και αρκετοί Ευρωπαίοι τουρίστες του νησιού μας, που παραδοσιακά όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τουλάχιστον ένα μονοήμερο ταξίδι στην Τουρκία, χωρίς όμως το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια να μπορούν να συγκριθούν τουριστικά με την επαρχία του Τσανάκαλε.

Το «KOÇAL KARDEŞLER» της DENTUR

Το πλοίο που εκτελεί τα δρομολόγια της γραμμής Πέτρα-Κουτσούκουγιου είναι το «KOÇAL KARDEŞLER» της ακτοπλοϊκής εταιρίας DENTUR. Πρόκειται για ένα επιβατηγό πλοίο μήκους 42 μέτρων, που κινείται με μέση ταχύτητα τους 11,3 κόμβους (μέγιστη τους 12,4). Είναι σχετικά νεότευκτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ναυπηγήθηκε μόλις το 2009, δίχως ακόμη να έχει κλείσει μια δεκαετία στις θάλασσες. Το γεγονός ότι δεν διαθέτει χώρο για τη μεταφορά οχημάτων του δίνει την ευελιξία να επιβιβάζει ως και 450 άτομα σε κάθε του ταξίδι.

Η εταιρεία DENTUR δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα σε δύο ακόμη ακτοπλοϊκές γραμμές, συνδέοντας την Κάλυμνο με το Τουργκούτ Ρέις και την Κω με την Αλικαρνασσό.

Edited by proud_ionian
empros.net
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Το «Κουρμπάν Μπαϊράμ» δεν κατάφερε να αντιστρέψει την πτωτική τάση στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών

Quote

Όταν από την αρχή του έτους οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο κατέγραφαν μια σχετικά πτωτική πορεία έναντι της περσινής χρονιάς, οι καλά γνωρίζοντες τον τουρισμό κρατούσαν μικρό καλάθι για πιθανή αντιστροφή της κατάστασης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται. Οι πιο αισιόδοξοι ανέμεναν ευχάριστα μηνύματα από το «Κουρμπάν Μπαϊράμ» του Αυγούστου, το 9ήμερο διακοπών (18-26 Αυγούστου) για τη «Γιορτή της θυσίας», της δεύτερης μεγαλύτερης στη γειτονική χώρα, αλλά όπως αποδείχθηκε ούτε αυτό κατέστη αρκετό για να μπορέσει η Λέσβος να περιορίσει τις σχετικές απώλειες που βιώνει έναντι του 2017. Εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, με τη λίρα να φτάνει σε ιστορικά χαμηλά στα μέσα Αυγούστου έναντι ευρώ και δολαρίου, ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενο πως οι Τούρκοι δεν θα έκαναν μαζικά το καθιερωμένο τους ταξίδι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αυτό το καλοκαίρι.

Μέχρι και την Κυριακή (26/8), οι αφίξεις που είχαν καταγραφεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου ανέρχονταν σε 10.955. Πέρυσι, στη διάρκεια του Αυγούστου είχαν επισκεφτεί το νησί μας 14.938 Τούρκοι και αν επιχειρήσει κάποιος να κάνει την αναγωγή για τις υπόλοιπες πέντε ημέρες του μήνα, ώστε να έχει μια συνολική εκτίμηση για τον φετινό Αύγουστο, πολύ δύσκολα οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις 13.000, καταγράφοντας έτσι αισθητή μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Μουδιασμένο ξεκίνημα και μετά διπλασιασμός

Το στοιχείο που έχει ενδιαφέρον από τον φετινό Αύγουστο είναι ότι κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα, για όσο δηλαδή το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις, οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο ήταν αρκετά περιορισμένες. Μόλις 5.411 επισκέπτες είχαν περάσει τις δύο πύλες, Μυτιλήνης και Πέτρας, ως τις 17 Αυγούστου. Με την εκκίνηση ωστόσο του «Κουρμπάν Μπαϊράμ» (18/8) ως και τη λήξη του (26/8), οι αφίξεις διπλασιάστηκαν, προσθέτοντας ακόμη 5.554 Τούρκους επισκέπτες. Και το γεγονός ότι απομένουν ακόμη πέντε ημέρες έως το τέλος του Αυγούστου, αφήνει μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για όσο το δυνατόν περισσότερο «μάζεμα» των φετινών απωλειών.

«Τρομάζει» η φετινή πτώση

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, σε ότι αφορά την πτωτική πορεία που καταγράφουν οι αφίξεις Τούρκων φέτος, αρκεί να προσμετρήσει κανείς τις επισκέψεις του πρώτου 8μήνου του 2017 και να τις αντιπαραθέσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Πέρυσι, το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 38.088 αφίξεις από τα απέναντι παράλια και φέτος, σχεδόν στο ίδιο 8μηνο (λείπει η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου που διανύουμε) οι αφίξεις ανέρχονται σε 29.301. Πρόκειται δηλαδή για μια πτώση της τάξης του -23,07%, που αναμένεται να κλείσει περίπου στο -18% τελικά, εφόσον προστεθούν και οι αφίξεις των τελευταίων ημερών του μήνα. Είναι ενδεικτικό, ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο, όλους τους υπόλοιπους μήνες καταγράφονται απώλειες, σταθερά και αδιάκοπα. Ακόμα χειρότερες είναι οι συγκρίσεις με το 2015, όταν κατά το πρώτο 8μηνο του έτους οι αφίξεις Τούρκων άγγιζαν τις 40.000, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας.

Ανάχωμα η πύλη της Πέτρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος ήταν ο καλύτερος μήνας αφίξεων στην πύλη της Πέτρας, με συνολικά 2.103 αφίξεις ως και την Κυριακή (26/8). Νούμερο που φτάνει τους συνολικούς επισκέπτες της Πέτρας από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας σε 4.122 μέσα στο 2018 και πιο συγκεκριμένα κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε τακτικά δρομολόγια από το Κουτσούκουγιου η εταιρεία Dentur Avrasya, με το πλοιάριο Koçal Kardeşler.

Το 2017, με ενεργή ακτοπλοϊκή σύνδεση τότε μόνο εκείνη μεταξύ Πέτρας-Αϊβαλιού, είχαν αφιχθεί συνολικά 1.242 Τούρκοι επισκέπτες, αριθμός που πιθανότατα θα πενταπλασιαστεί (τουλάχιστον) μέσα στο 2018, δημιουργώντας -έστω και σε «βρεφικό» στάδιο- μια ακόμα τουριστική σταθερά στο βόρειο τμήμα του νησιού, πέραν των Ευρωπαίων επισκεπτών που φτάνουν στη Λέσβο με πτήσεις τσάρτερ.

Αντιστρόφως ανάλογη η κίνηση από Μυτιλήνη

Ενδιαφέρον υπάρχει στο γεγονός πως ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Λέσβο προς τα απέναντι παράλια κινήθηκε αρκετά μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με κύκλους τουριστικών πρακτόρων της πόλης της Μυτιλήνης. Η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ λειτούργησε… θετικά για τους Έλληνες τουρίστες, που σκέφθηκαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν φθηνότερα τις διακοπές τους στη γειτονική χώρα. Βέβαια, εκείνο που αρκετοί δεν υπολογίζουν, όταν ξεκινούν να πάνε για διακοπές στην Τουρκία, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι πως οι ενασχολούμενοι με τον τουριστικό κλάδο στα απέναντι παράλια αναπροσαρμόζουν καθημερινά τις τιμές τους στα ξενοδοχειακά καταλύματα, με αποτέλεσμα η τιμή ανά δωμάτιο να μη διαφέρει αισθητά, παρά την τεράστια πτώση της λίρας έναντι του ευρώ.

Η αύξηση των Ελλήνων που βρέθηκαν στην Τουρκία, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», άγγιξε το 100% τον Αύγουστο σε σχέση με τους δύο προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες, με τους τοπικούς πράκτορες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να τονίζουν πως πρόκειται για φετινό ρεκόρ και νούμερο εκδρομέων, το οποίο σπανίως παρατηρούσε κανείς παλαιότερα.

Τόσο στη Μυτιλήνη, όσο και στη γειτονική Χίο που επίσης περιμένει κάθε χρόνο αρκετούς Τούρκους στο νησί, εκφράζεται ανησυχία για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας, καθώς μια μακροχρόνια κρίση στη συναλλαγματική αξία είναι πολύ πιθανό να βλάψει περαιτέρω τις εκδρομές των Τούρκων προς το ανατολικό Αιγαίο, αντιστρέφοντας εντελώς το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια με πολλούς περισσότερους Τούρκους επισκέπτες στα νησιά απ’ ότι Έλληνες στα απέναντι παράλια.

Οι ευκαιρίες νικούν τον φόβο

Εκείνο που παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον είναι η τουριστική στροφή των εκδρομέων, που επιλέγουν ξανά μαζικά την Τουρκία, τη στιγμή που μόλις πριν από δύο χρόνια η πλειονότητα των ταξιδιωτών, Ευρωπαίων και μη, απέρριπτε χαρακτηριστικά την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων ή τα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, φοβούμενη αντίστοιχα χτυπήματα.

Ένα καλοκαίρι πίσω, το Πέραν, η Πλατεία Ταξίμ και οι ιστορικές γειτονιές της Πόλης που άλλοτε ήταν γεμάτες ζωή, θύμιζαν έρημο τοπίο. Ένα χρόνο μετά, με το δολάριο και το ευρώ να αποδεικνύονται νομίσματα απόλυτης ισχύος στη γειτονική χώρα έναντι της τουρκικής λίρας, οι ευκαιρίες φαίνεται πως νικούν το φόβο και η Κωνσταντινούπολη γέμισε πάλι ζωή. Με αυτά τα δεδομένα κερδισμένες, από άποψη πλήθους αλλά όχι απαραίτητα εσόδων, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, βγαίνουν και άλλες πόλεις της Τουρκίας όπως η Καππαδοκία, η Σμύρνη και η Αττάλεια. Μάλιστα, αεροπορικές εταιρίες low cost επιτρέπουν εξορμήσεις ακόμη και με 15 ευρώ (!) από την Πόλη προς τα τουριστικά κέντρα της γείτονος, με εκδρομείς κάθε εθνικότητας να αλλάζουν τα σχέδιά τους, για περαιτέρω επισκέψεις σε θελκτικούς τουριστικούς προορισμούς και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

 

afikseis_tourkon28-8-18.jpg

Edited by proud_ionian
emprosnet
Link to comment
Share on other sites

Σύσκεψη στη Μυτιλήνη για τα κωλύματα που υφίστανται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω μεταναστευτικού στη σύνδεση με τη Τουρκία

Quote

Την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού ζητούν δεκάδες τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και της Τουρκίας για τα εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες λόγω παραβάσεων νόμου για το μεταναστευτικό. 

Ειδικότερα, τα πρόστιμα αυτά αφορούν τις εταιρείες που μεταφέρουν τουρίστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά «χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα», κατ’ εφαρμογήν του ανωτέρω νόμου (4251/2014, αρ.30, παρ. 3).Ομως στην εν λόγω περίπτωση, αφορούν, για παράδειγμα, τουρίστες από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές, ή ταξιδιώτες (π.χ. Ρώσους) που δεν έχουν το νέο βιομετρικό διαβατήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), ακολουθώντας την κείμενη νομοθεσία, έχει επιβάλει πρόστιμα από το 2011 ύψους 1,2 εκατ. ευρώ σε πράκτορες που εκπροσωπούν τουρκικές εταιρείες, αλλά και σε τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με ελληνικό ΑΦΜ. Και αυτό διότι το πρόστιμο ανέρχεται σε ποσό έως και 30.000 ευρώ ανά επιβάτη.

Στη σύσκεψη που έγινε στη Μυτιλήνη τη Δευτέρα και οργάνωσε το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με την Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών της Τουρκίας, του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Σμύρνης, του Επιμελητηρίου στο Αϊβαλί, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, ο πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ρόδου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, της ΑΔΑ και του διαβατηριακού ελέγχου. Τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ελληνες παρευρισκόμενοι επεσήμαναν ότι από το 2011 έως και σήμερα «έχουν διακινηθεί εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες στα νησιά. Από όλους αυτούς δεν υπήρξε ούτε ένας που να θέλησε να περάσει στην Ελλάδα ως τουρίστας», υποστήριξαν. Οπως τόνισαν, οι 200 περιπτώσεις συνολικά, για τις οποίες άλλωστε βεβαιώθηκαν και τα πρόστιμα στις εταιρείες μεταφοράς, είναι άτομα που έχουν ταξιδέψει νωρίτερα στη βόρεια Κύπρο. Αυτό γίνεται παρότι οι επισκέπτες ενημερώνονται στα πρακτορεία, σε περιπτώσεις που τα εισιτήρια κόβονται ηλεκτρονικά ή υπάρχει μεγάλη κίνηση.

«Το πνεύμα του νόμου είναι σωστό, αφού προσπαθεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράτυπη είσοδο ανθρώπων χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να πραγματοποιούν τον διαβατηριακό έλεγχο», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς. Μάλιστα, ο ίδιος προσέθεσε ότι με τα εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί κινδυνεύει να γκρεμιστεί η γέφυρα τουριστικής συνεργασίας που έχουν χτίσει εδώ και χρόνια τα νησιά του Αιγαίου με την Τουρκία «για ένα εδάφιο του νόμου», εφόσον οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν και θα αναγκαστούν να διακόψουν τη σύνδεση με τα απέναντι παράλια.

«Δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλεται πρόστιμο στις εταιρείες για αυτού του είδους τις περιπτώσεις, αφού ούτως ή άλλως οι επισκέπτες αυτοί περιορίζονται, παραμένουν στο τελωνείο και επιστρέφουν αυθημερόν στην Τουρκία»,δήλωσε ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. «Ζητούμε να γίνει άμεσα κάτι με τα βεβαιωμένα πρόστιμα και να διευκρινιστεί ο ρόλος των πρακτορείων στη νομοθεσία για να μπορέσει να συνεχιστεί κανονικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την Τουρκία», κατέληξε ο κ. Μυρσινιάς. Μάλιστα, αναμένεται συνάντηση των φορέων με τον αναπληρωτή υπουργό μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Edited by proud_ionian
kathimerini
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εντυπωσιακή κάμψη της τουριστικής ακτοπλοϊκής κίνησης από την Τουρκία προς τη Λέσβο, με τη μείωση να ξεπερνά το 27% σε σχέση με πέρυσι!!

Quote

Με μόλις 2.687 Τούρκους επισκέπτες τον Σεπτέμβρη, ανατράπηκαν όλα τα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό πως τέτοια επίδοση είχε να σημειωθεί από το 2011 (2.445 επισκέπτες), πολύ πριν δηλαδή ξεκινήσει αυτό το έντονο τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τη Λέσβο των τελευταίων χρόνων. Για να αντιληφθεί κανείς πόσους επισκέπτες υποδεχόταν το νησί μας από την Τουρκία, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο συγκεντρωτικό πίνακα με τις ακτοπλοϊκές αφίξεις Τούρκων επισκεπτών. Μόνο κατά το μήνα Σεπτέμβριο αφίχθηκαν πέρυσι 7.047 επισκέπτες από την Τουρκία, ενώ το 2016 ανήλθαν σε 10.045 κάτι που σημαίνει ότι η Λέσβος έχασε φέτος σχεδόν 3 στους 4 Τούρκους επισκέπτες συγκριτικά με πέρυσι και 4 στους 5 σε σχέση με όσους πέρασαν τις διακοπές τους στο νησί μας πριν δύο χρόνια! Μάλιστα, τα νούμερα του Σεπτεμβρίου συγκρίνονται με εκείνα του φετινού Μαΐου (2.203 επισκέπτες), όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονταν σχεδόν οι διπλάσιες αφίξεις μεταξύ των δύο μηνών.

Δεν άντεξε ούτε η Πέτρα

Οι 2.687 αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο κατά το Σεπτέμβριο μοιάζουν τόσο λίγες, που αν ήταν Αύγουστος θα μπορούσαν με ευκολία να συγκριθούν αριθμητικά με τις αφίξεις που κατέγραψε η πύλη της Πέτρας, από το Κουτσούκουγιου (2.300), έχοντας εγκαινιάσει την ακτοπλοϊκή της σύνδεση τον Μάιο και μην έχοντας προλάβει ουσιαστικά να «χτίσει» μια δυνατή σχέση με τους τουρίστες των απέναντι παραλίων.

Ασφαλώς και ο Σεπτέμβρης ήταν ένας κακός μήνας και για την Πέτρα, καταγράφοντας μόλις 468 επισκέπτες, αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη γραμμή θα μπορεί να κριθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια την επόμενη σεζόν, όταν και θα έχει προηγηθεί μια ολοκληρωμένη διαφημιστική καμπάνια για την προσέλκυση επισκεπτών στο βόρειο και πιο τουριστικό τμήμα του νησιού μας.

 

afikseis-tourkon-septevrios.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σημαντικές οι απώλειες Τούρκων ταξιδιωτών στη Λέσβο, με την πτώση να ξεπερνά το 28% και τα έσοδα της τοπικής οικονομίας να παρουσιάζονται μειωμένα κατά σχεδόν 4 εκ. ευρώ

Για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία, η Λέσβος βιώνει μια τόσο έντονη τουριστική καθίζηση ως προς την ακτοπλοϊκή επισκεψιμότητα από την Τουρκία, καταγράφοντας συνολικά μόλις 34.944 ταξιδιώτες, που ισοδυναμούν με μείωση της τάξης του 28,11% συγκριτικά με το 2017, όταν είχαν φτάσει στις πύλες της Μυτιλήνης και της Πέτρας συνολικά 48.610 επισκέπτες. Κι όλα αυτά μάλιστα, ένα χρόνο μετά μόλις από την καταγραφή της δεύτερης καλύτερης επίδοσης των τελευταίων ετών, πίσω από τις 50.659 επισκέψεις του 2016.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των απωλειών που υπέστη το νησί μας στις επισκέψεις Τούρκων, αρκεί να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 2012. Τότε συναντάται συνολική επίδοση (25.807) χαμηλότερη από του 2018, σε μια εποχή όμως που το τουριστικό ρεύμα κινούνταν αντίστροφα, από τη Λέσβο δηλαδή προς το Αϊβαλί και το Δικελί, με τα οποία υπήρχε σύνδεση τότε. Κάτι που άρχισε να γίνεται ξανά αισθητό τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, μετά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ.

Screenshot 2019-01-26 at 7.41.36 PM.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ξεκίνησε η «εισβολή» Τούρκων τουριστών στη Λέσβο.

Quote

Μέχρι τη Τρίτη 3 Μαΐου αναμένεται η άφιξη περίπου 2000 επισκεπτών για τις γιορτές του ραμαζανιού. Βαθιά οικονομική ανάσα στην αγορά του νησιού

Οι πρώτοι 500 Τούρκοι επισκέπτες έφτασαν σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου στη Μυτιλήνη με πλοία της γραμμής από το Αϊβαλί. Πολλοί από αυτούς ήρθαν με τα αυτοκίνητα τους και η παρουσία τους έγινε άμεσα αντιληπτή στην αγορά τόσο της πόλης όσο και της Λεσβιακής υπαίθρου όπου κατέλυσαν σε ξενοδοχεία κυρίως.

Άλλοι 500 αναμένεται να έρθουν αύριο 1 Μαΐου οπότε και κλείνει η περίοδος της μουσουλμανικής γιορτής του ραμαζανιού ενώ 1000 περίπου θα έρθουν την Τρίτη 3 Μαΐου οπότε και ξεκινά η περίοδος του Σεκέρ Μπαϊράμ. Της μεγάλης δηλαδή γιορτής με την οποία ολοκληρώνεται το ραμαζάνι. Φέτος η πενθήμερη αυτή γιορτή στην ουσία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Μαΐου λόγω της μέρας αργίας «γέφυρας» που δόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση, την Παρασκευή 6 Μαΐου. Έτσι η περίοδος των διακοπών για όλους στην Τουρκία έφτασε τις εννέα μέρες, από σήμερα μέχρι και την επόμενη Κυριακή.

Τουριστικοί κύκλοι στη Λέσβο μιλάμε ότι συνολικά στο νησί δεν αποκλείεται να έρθουν έως και 3.000 επισκέπτες. Πολλοί δε από αυτούς που έβγαιναν σήμερα το πρωί με τα αυτοκίνητα τους έδειξαν ότι είναι πολύ υψηλής οικονομικής στάθμης.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

17 Ιουνιου ξεκιναει η γραμμη Μυτιληνη-Σμυρνη με το καταμαραν IHSAN ALYNAK οπως αναφερει stonisi.gr .Τα δρομολογια θα ειναι καθε Παρασκευη και Κυριακη

Quote

Πραγματικότητα γίνεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης. Όπως έγινε γνωστό σήμερα το μεσημέρι, την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο από τη Σμύρνη στη Μυτιλήνη. Το πλοίο θα έρχεται κάθε Παρασκευή και θα αναχωρεί την ίδια μέρα ενώ την Κυριακή θα επαναλαμβάνει το ίδιο δρομολόγιο.

Το ταξίδι θα διαρκεί δυο ώρες και 40 λεπτά θα γίνεται δε με το τύπου καταμαράν πλοίο IHSAN ALYNAK της ναυτιλιακής εταιρείας IZDENIZ συμφερόντων του μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης.

Ήδη στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης απεστάλησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το πλοίο αναμένεται να ελεγχθεί τόσο στη Σμύρνη όσο και στη Μυτιλήνη στα τέλη Μαΐου, πιθανά το διήμερο 27 – 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος του εισιτηρίου μετ΄ επιστροφής θα κινείται περί τα 80 ευρώ ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο θα πρακτορεύει το ταξιδιωτικό γραφείο Fotis tours.

Η υλοποίηση του δρομολογίου Μυτιλήνη – Σμύρνη ανοίγει σοβαρές τουριστικές προοπτικές για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στη Λέσβο αφού μειώνει κατά τρεις τουλάχιστον ώρες, από έξι ώρες σε τρεις, το χρόνο του ταξιδιού. Ας σημειωθεί ότι το πλοίο θα ξεκινά από το λιμάνι στο κέντρο της πόλης.

Για την υλοποίηση του δρομολογίου εργάστηκαν αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματίες και από τις δυο μεριές του Αιγαίου οι οποίοι και έπεισαν την δημοτική αρχή της Σμύρνης και της διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας για τη σημασία και τη βιωσιμότητα του δρομολογίου.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Ολοκληρώθηκε για φέτος η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης-Σμύρνης

Quote

Ολοκληρώθηκε για το 2022 η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τα λιμάνια της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου, η πρώτη και μόνη ως τα τώρα ακτοπλοϊκή διασύνδεση της τουρκικής μεγαλούπολης με λιμάνια νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η γραμμή η οποία εξυπηρετείται με πλοίο καταμαράν 400 θέσεων της ναυτιλιακής εταιρείας Izdeniz συμφερόντων του Μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης έφερε στη Λέσβο περί τους 2.500 επισκέπτες, ενώ μετέφερε στην τουρκική μεγαλούπολη από τη Λέσβο περί τα 500 άτομα. Το τελευταίο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Επόμενος στόχος στα πλαίσια της προσέλκυσης επισκεπτών επιβατών από τη μεγαλούπολη των 4.000.000 κατοίκων, η προβολή της γραμμής στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης τον ερχόμενο Δεκέμβριο προκειμένου να γίνει γνωστή. Και από τον ερχόμενο Απρίλιο όταν και θα επαναλειτουργήσει, με τροποποιήσεις στα δυο δρομολόγια την εβδομάδα ώστε να υπάρξουν περισσότερες επιλογές στον αριθμό διανυκτερεύσεων, να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του υπάρχοντος ρεύματος Τούρκων τουριστών προς τη Λέσβο.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...