Jump to content
Shipfriends

Eργασία ως ανειδίκευτος ναυτικός


apaleftos

Recommended Posts

Καταρχήν θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους υπευθύνους του φόρουμ αν είμαι σε λάθος ενότητα καθώς και από όλο το φόρουμ που μπαίνω κατ' ευθείαν στο ψητό και ζητάω την βοήθεια σας.

Λόγο πολύ άσχημων οικονομικών καταστάσεων σκέφτομαι ή να την κάνω για έξω ή να μπαρκάρω. Ψάχνοντας για πληροφορίες έπεσα πάνω σε αυτό το φόρουμ και πραγματικά χάρηκα γιατί ίσως μπορεί να βρεθεί κάποιος να με βοηθήσει.

Θα ήθελα κάποιες γενικές πληροφορίες και συμβουλές από ανθρώπους του χώρου... Τι πρέπει να προσέξω? Που πρέπει να απευθυνθώ? Πρέπει να έχω κάποια συγκεκριμένα προσόντα ώστε να εργαστώ έστω και σαν ο πιο απλός εργάτης του πλοίου? Σε γενικές γραμμές αξίζει μια τέτοια κίνηση? Φυσικά το ψάχνω και μόνος μου το θέμα (μην τα θέλουμε και όλα έτοιμα) άλλα θα ήθελα πολύ και τη γνώμη σας.

Τέλος θέλω να πω ότι αγαπάω πάρα πολύ τη θάλασσα και τα ταξίδια άλλα δεν σκεφτόμουν ποτέ να ασχοληθώ με τέτοια επαγγέλματα γιατί φοβόμουν μην "μισήσω" και που αγαπώ.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και συγνώμη αν σας κούρασα με το μήνυμα μου ή αν είμαι κάπου λάθος.

Δημήτρης

Link to comment
Share on other sites

Σαν ανειδίκευτος σε πλοία μπορεί να μπαρκάρεις σαν επίκουρος, καθαριστής μηχανής, ναυτοπαις (τζοβενο), χυτροκαθαριστης.

Πάντα οι γνωριμίες βοηθάνε σε αυτές τις περιπτώσεις (όπως σε όλες τις δουλειές στην Ελλάδα). Δε ξερώ εάν θέλεις να ασχοληθείς με το επάγγελμα του ναυτικού αλλά εάν θέλεις να μείνεις στο επάγγελμα τότε να διαλέξεις κάποια ειδικότητα που μπορεί να προαχθείς. Τώρα εάν θέλεις να μαζέψεις κάποια λεφτά γρήγορα τότε θα συνιστούσα την ειδικότητα του επίκουρου

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ήδη κάνω κάποια search με τις ειδικότητες που μου είπες...

Από ότι έχω καταλάβει για να μπαρκάρει κάποιος πρέπει να έχει ναυτικό φυλλάδιο, σωστά?

Οι ειδικότητες και το ναυτικό φυλλάδιο διαφέρουν ανάλογα με το είδος της ναυτιλίας? Θέλω να πω ισχύουν τα ίδια για ακτοπλοϊκά επιβατικά καράβια και για ποντοπόρα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αλλη η συνθεση πληρωματος ενος ποντοπορου, αλλη ενος ακτοπλοικου. Και επειδη στην ποντοπορο τα κατωτερα πληρωματα ειναι αποκλειστικα ξενα, οι πιθανοτητες σου ειναι καλυτερες στην ακτοπλοια.

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

υπαρχει περιπτωση με γ πλοιαρχου διπλωμα κ ολα τα απαραιτητα εγγραφα να ναυτολογηθει σαν κατωτερο πληρωμα{ναυτης}με την συγκαταθεση του ναυτικου φυσικα??

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα ερώτηση, δεν μου έχει ξανατύχει. Αλλά έχω την αίσθηση πως από άποψη ναυτολογίας δεν πρέπει να απαγορεύεται. Θα αφήσω κανέναν με πιο φρέσκιες γνώσεις επί του θέματος να το επιβεβαιώσει βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται ασφαλώς άδεια ναύτη μιας και έχει ανώτερο δίπλωμα.με την εγγραφή συγκατάθεση του και μόνο μπορεί να ναυτολογηθει σαν ναύτης 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

καλησπερα και απο εμενα συγγνωμη αν το ανοιξα θεματα σε καποιο αλλο τοπικ , απλα εψαξα και δεν βρηκα κατι αντιστοιχο., ονομαζομαι παυλος οικογενειαρχης πατερας 2 παιδιων , 40 ετων.  ανοιγω αυτο το θεμα για να μου πουν οι γνωστες του θεματος την γνωμη τους. εκδοσα το ναυτικο φυλλαδιο γιατι μαλλον ειμαι με το ενα ποδι να ξεκινησω να πιασω δουλεια στα καραβια. η ζωη εξω ειναι πολυ δυσκολη και τα χρηματα που παιρνουμε απο τις δουλειες μας δεν φτανουν ουτε για τα απαραιτητα που λεει ο λογος..και πιστευω η μονη λυση ειναι αυτη.

αλλα φοβαμαι οτι ισως μην τα καταφερω, και αν δεν τα κατεφερω μετα ειναι δυσκολο να ψαχνω για νεα εργασια.

υπαρχει καποιος εδω μεσα , που να εχει τραβηξει προς τα εκει?

ευχαριστω για τον χρονο σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φίλε.

προφανώς για να μπεις στην διαδικασία να εκδόσεις Ναυτικό Φυλλάδιο στα 40 σου χρονια δεν έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό με τα πλοία  ώστε να μπεις σαν δόκιμος αξιωματικός .

Κατα συνέπεια οι μόνες ειδικότητες βάση των οποίων μπορείς να κανεις αρχη στα βαπόρια ειναι Ναυτοπαις, Καθαριστής Μηχανής η Επίκουρος (βοηθητικό προσωπικό ξενοδοχείου) . Θα σε συμβούλευα εάν πιάνουν έστω και λιγο τα χέρια σου, να ασχοληθείς με μια εκ των δυο πρώτων ειδικοτήτων . Σαν ναυτοπαις μετα απο λόγους μηνες μπορείς να πάρεις την άδεια του ναύτη . Σαν καθαριστής μηχανής μπορείς να εξελιχθείς με τα χρόνια μέχρι και αξιωματικός . Αυτές οι δυο ειδικότητες προσφέρουν θέσεις εργασίας ακόμη κι αν το πλοίο είναι σε επισκευή ενώ επίκουρος είναι οι πρώτοι που απολύονται όταν δένει ένα πλοίο για επισκευή και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται πριν ξεκινήσει δρομολόγια . Επίσης σαν ναύτης η σαν προσωπικό μηχανής έχεις δυνατότητα να εργαστείς και σε ποντοπόρα η ρυμουλκά ενω σαν επίκουρος μόνο σε επιβατηγά η κρουαζιερόπλοια . Ακομη και σε γιωτ πιο εύκολα θα βρεις σαν ναύτης η σαν προσωπικό μηχανής διότι επίκουρους η θαλαμηπόλους συνήθως προσλαμβάνουν αλλοδαπούς .

αλήθεια όμως θες να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου οι οποίοι σε κάνουν να αμφιβάλεις εάν θα τα καταφέρεις στη θάλασσα ;;

Link to comment
Share on other sites

καταρχας να σε ευχαριστισω για την αμεση απαντηση σου , δεν εχω σπουδασει κατι σχετικα με τα πλοια. ο κυριως λογος που κανω αυτην την κινηση , και αν τελικα την επιλεξω ειναι ο οικονομικος.σκεφτομαι να κανω αιτηση στα ταχυπλοα ειναι νομιζω 6,7 μηνες η σεζον και ο μισθος ειναι πολυ ικανοποιητικος. τις δυο ειδικοτητες που εχεις προ αναφερει , πως μπορω να τις ακολουθησω? γιατι εχω ακουσει μονο για τον επικουρο και μου εχουν πει και αλλοι , οτι αυτη θα ειναι η ειδικοτητα που θα εχεις οτι θα μπεις μεσα.

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

Στα ταχύπλοα οι ειδικότητες Ναυτοπαις και καθαριστής μηχανής δεν υπάρχουν συνήθως στην οργανική τους σύνθεση και μόνο αν βάλουν επιπλέον της σύνθεσης κάποια εταιρεία σε κάποιο ταχύπλοο της. 
Αυτές τις θέσεις  θα τις βρει σίγουρα στα συμβατικά πλοία . 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...