Jump to content
Shipfriends

Δεξαμενές Καυσίμων Πλοίων (θέση προφύλαξη κλπ)


Recommended Posts

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο

Ρύπανση από ελαφρά πετρελαιοειδή, εντοπίστηκε, απογευματινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή «Ακτή Τζελέπη» του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά, εκτάσεως 400 τ.μ. περίπου, λόγω διαρροής καυσίμου από το Ε/Γ – Ο/Γ «SPEEDRUNNER II» Ν.Π. 11767.

Κατόπιν διενέργειας ελέγχου στο ανωτέρω πλοίο διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί τριχοειδές ρήγμα στην πρωραία δεξιά πλευρά του, πάνω από την ίσαλο γραμμή. Άμεσα ξεκίνησαν οι εργασίες απορρύπανσης από την ιδιωτική εταιρεία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.», στην οποία ανατέθηκαν, με τη χρήση απορροφητικών υλικών και τη συνδρομή του αντιρρυπαντικού σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ».

Περί ώρα 20:10 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα (Τζελέπης) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Αυτό το τριχοειδές ρήγμα, από τι προκλήθηκε?? Κάπου ακούμπησε το πλοίο ή από καμία οξείδωση??

Link to comment
Share on other sites

Eτσι ειναι το 90% των πλοιων της ακτοπλοϊας και οχι μόνο, άλλα έχουν δεξαμενες καυσίμων στα διπυθμενα και αρα πρεπει να σκιστουν απο κάτω και άλλα έχουν δεξαμενες στις πλευρές αν και αυτά είναι λίγα.

Μην μπερδευεστε με τα double skin tankers, αφορα το φορτίο τους και οχι τα καυσιμα τους.

Link to comment
Share on other sites

Για να το λες...έτσι θα είναι. Δεν το ήξερα, αλλά ομολογώ ότι με εξέπληξε. Καταλαβαίνω βέβαια την διαφορά ενδεχόμενης διαρροής 50-100-200 χιλιάδων τόνων...από την διαρροή 50-100-200 τόνων. Περίμενα, όμως, ότι οι δεξαμενές καυσίμων σε όλα τα πλοία θα είχαν ιδιαίτερη προστασία, όπως οι δεξαμενές φορτίου στα τάνκερ. Ιδιαίτερα στα ταχύπλοα που είναι πιό ευάλωτα, λόγω ασθενέστερου υλικού τοιχώματος.

ΥΓ. Το υπόλοιπο 10% των πλοίων πώς είναι...με διπλά τοιχώματα?

Link to comment
Share on other sites

Αν και ξεφευγουμε απο το θεμα μας, και επισης δεν εχω ιδεα που εχει τις δεξαμενες καυσιμων του το SPEEDRUNNER II, να πω γενικα οτι double skin φερυ με την ακριβη εννοια του ορου δεν εχω δει. Εχω δει ομως πλοια (οπως τα SUPERFAST) και οχι μονο, τα οποια απο την πλωρη μεχρι την μεση ειχαν void spaces σε ολη την παντα. Το μηχανοστασιο ομως δεν ειχε τετοια προστασια.

Οι δεξαμενες πετρελαιου σε ολα σχεδον τα πλοια ειναι στην τροπιδα και συνηθως σε μορφη double bottom ισως με τη λογικη οτι το πετρελαιο ειναι ελαφρυτερο του νερου και ετσι εαν το πλοιο σκιστει απο κατω δεν δεν θα βγει το πετρελαιο αφου δεν θα το αφηνει το νερο.

Σε αλλα πλοια οι δεξαμενες μπορει να βρισκονται στο κεντρο κατα το εγκαρσιο και αρα μεσα σε αλλο χωρο οποτε θεωρητικα ειναι πιο προφυλαγμενες.

Ενα γενικοτερο σχολιο περι κατασκευων ειναι οτι εαν θελαμε να ειχαμε πλοια που δεν καιγονται, δεν βουλιαζουν και δεν μολυνουν, απλα και μονο δεν θα ηταν ποτε πρακτικα εκμεταλευσιμα, και λογω κοστος κατασκευης και λογω ποσοστου εκμεταλευσης.

Αυτα αν και σε προφανως λαθος θεμα :o

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Οι δεξαμενες πετρελαιου σε ολα σχεδον τα πλοια ειναι στην τροπιδα και συνηθως σε μορφη double bottom ισως με τη λογικη οτι το πετρελαιο ειναι ελαφρυτερο του νερου και ετσι εαν το πλοιο σκιστει απο κατω δεν δεν θα βγει το πετρελαιο αφου δεν θα το αφηνει το νερο.

Η διαφορά της πίεση οφείλεται στο οτι στο σημειο του πυθμένα η πίεση του νερού ειναι τουλάχιστον 5 μέτρα στήλης νερου (δηλαδή όσο το βυθισμα του πλοίου), ενω η πίεση του καυσιμου της δεξαμενής ειναι κάτι λιγοτερο από 1-2 μέτρα στήλης νερου (όσο το ύψος του διπυθμένου). Άρα η πιθανοτητα να βγει έξω καυσιμο απο τυχόν ρήγμα, ειναι μονο λόγο υπαρξης ροής γυρω απο το ρήγμα που θα μεταβάλλει τη μεταξυ τους πίεση.

Γενικά, δεν ξέρω αν υπάρχει κανονισμος, στα καινουρια πλοία, οι δεξαμενές βαρέων καυσιμων και λαδιων χωριζονται απο το εξωτερικό περίβλημα του πλοίου, με cofferdam, δηλαδη κενο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

να πω γενικα οτι double skin φερυ με την ακριβη εννοια του ορου δεν εχω δει. Εχω δει ομως πλοια (οπως τα SUPERFAST) και οχι μονο, τα οποια απο την πλωρη μεχρι την μεση ειχαν void spaces σε ολη την παντα. Το μηχανοστασιο ομως δεν ειχε τετοια προστασια.

αυτό ισχύει σε όλα τα σύγχρονα εγ/ογ τα οποία σχεδιάζονται πλέον με lower car decks ώστε να εκμεταλευτούν τους όγκους κάτω απο το κατάστρωμα στεγανών (main car deck) σε παλαίοτερες σχεδιάσεις εκεί τοποθετούνταν καμπίνες κάτι που δεν συμβαίνει πλέον

η ύπαρξη των viod spaces εκεί υπάρχει για να αποτρέψει ενδεχόμενη κατάκλυση στο lower car deck,και είναι κάτι που απαιτήται απο τη solas,τοποθετούνται δυο διαμήκης φρακτές σε απόσταση B/5 κάτα το εγκάρσιο όπου B το μέγιστο πλάτος της εμφορτης ισάλου,ενώ η εγκάρσια υποδιαίρεση των void spaces εξασφαλίζεται απο τις εγκάρσιες φρακτές του πλοίου

Οι δεξαμενές heavy fuel μακράς αποθήκευσης βρίσκονται κάτα 90% στα διπύθμενα πλώρα του μηχανοστασίου,ενώ οι δεξαμενές fuel ημερίσιας κατανάλωσης καθώς και diesel oil τοποθετούνται σε ανώτερα σημεία και κοντά στο μηχανοστασίο.

επίσης να σημειώσουμε πως στα εγ/ογ όπως και στους άλλους τύπους πλοίων πέρα απο τα τάνκερ,υπάρχει απαίτηση της marpol που αφορά τα επιτρεπόμενα ποσοστά διαροής πετρελαίου,αλλά επειδή ασφαλώς μιλάμε για πολύ μικρές ποσότητες δεν απαιτήτούνται ειδικές κατασκευαστικές διατάξεις όπως double skin κλπ,διότι επαρκούν οι υπάρχουσες (φρακτές)

όσον αφορά τα μεγαλα δεξαμενόπλοια τωρα,μη βλέπεται το doudle skin ώς μόνη λύση,η marpol δίνει το αποδεκτό ποσοστό ρύπανσης,και απο εκεί και πέρα ο σχεδιαστής αντί για double skin έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε άλλες κατασκευαστικές λύσεις όπως πχ να τοποθετήσει περίσσοτερες φρακτές.

ίσως όμως οι άλλες λύσεις έχουν αποδειχτεί μη συμφέρουσες και για αυτό έχουμε καταλήξει στο double skin και double hull

post-323-128326981362_thumb.jpg

Edited by Stefanos
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το έχεις δει σε καποιον κανονισμό ή την MARPOL, ή το άκουσες απο το ιδιο στόμα που το είχα ακούσει και εγώ πριν απο κάποια χρόνια. Γιατι διπλο καταστρωμα δεν εχω συναντησει ποτε.... ;)

Link to comment
Share on other sites

ναυπηγέ! αφού ξέρεις πιο στόμα το έχει πεί,γιατί με βάζεις και το λέω?:D

πάντως για να είμαι ειλικρινής νομίζω πως έχω δεί μια φώτο με ένα block απο vlcc που ήταν έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Ήθελα να βεβαιωθώ....

Αλλα και γιατι μπορει να το εχεις επιβεβαιώσει. Με ενα γρηγορο ψαξιμο στο iinternet, δε βρηκα κατι τέτοιο.

Οποτε δεν μπορουμε να το απορριψουμε, μεχρι να βεβαιωθουμε οτι υπαρχει πλοιο με διπλό καταστρωμα.

Αλλά για ποιο λόγο να γινει κατι τέτοιο. Απο τι μπορει να προστατεψει ενα πλοιο, η υπαρξη διπλού καταστρώματος.

Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε LNG και LPG, οπου σε αυτά τα πλοία υπάρχει, να το γράψω αρκετά απλά, μια δεξαμενή μεσα σε μια αλλη δεξαμενή.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ετυμολογικά το double skin ειναι ολη η γάστρα αλλά και το κατάστρωμα διπλά . βέβαια κατι τέτοιο δεν έχουμε δει (μέχρι στιγμής) οπότε double skin και double hull ειναι ταυτόσημα

Αλλά για ποιο λόγο να γινει κατι τέτοιο. Απο τι μπορει να προστατεψει ενα πλοιο, η υπαρξη διπλού καταστρώματος.

απο μετεωρίτες ισως .

.

.

.

ή απο αγελάδες :D μην γελάτε! δεν ειναι αστείο! (πέρναγε ενα αεροπλάνο που μετέφερε αγελάδες . μια απο αυτές ήθελε να πάρει τον αερα της , έπεσε πανω σε ενα αλιευτικό με αποτέλεσμα να το βυθίσει) :eek:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...