Jump to content
Shipfriends

Fouli (IMO 8941559)


Recommended Posts

Διπλα στο λιμανι Καρυστου ειναι προσαρααγμενο το ρυμουλκο ΦΟΥΛΗ.Παλια ανηκε στο αμερικανικο ναυτικο και στην πλωρη φαινονται ακομα τα παλια ονοματα.Φαινεται να βρισκεται εκει αρκετα χρονια.Αν ξερει κανεις τιποτα παραπανω ευπροσδεκτο

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πριν δυο χρονια περιπου που βρεθηκα στην Καρυστο ειδα το ρυμουλκο FOULI.

Οπως φαινεται το βαπορι ειναι παρατημενο εκει πολλα χρονια

Αν πλησιασει κανεις κοντα μπορει να διακρινει τα παλια γραμματα .Αν δεν κανω λαθος πρεπει να ανηκε παλια στον Αμερικανικο στρατο μιας και διακρινεται το US κατι σαν ονομα.Βεβαια για αυτο δεν περνω και ορκο.:eek:

Ξερει κανεις κατι παραπανω για την ιστορια του βαποριου και πως βρεθηκε εκει?

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα,

έδω και περίπου ένα χρόνο ρίχνω ματιές στο shipfriends. Πριν δύο εβδομάδες έπεσα τυχαία στη φωτογραφία του polmyt για το παροπλισμένο ρυμουλκό FOULI που σκούριαζε (σκουριάζει ακόμη (?)) παροπλισμένο στην Κάρυστο.

Έχω μεγαλώσει δίπλα στην Διώρυγα της Κορίνθου και το γνώρισα με την πρώτη ματιά. Πρόκειται για το Ρ/Κ ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Μετά από μια μικρή έρευνα στο Διαδύκτιο μπόρεσα να βρώ τα ακριβή στοιχεία του πλοίου.

_________________________________________________________________

(US Army ST tug Design 327 - 186 built / 327E)

Registered: IMO 8941559

155 GRT, L26,40m(24,67), B7,04m, Dr2,971m, Dp3,15m (86.5'x23'x8.6')

1 fpp, diesel 2tew 6cyl "Clark Bross" type MD6, 700bhp-515kW @300rpm, sp 9,5kn

ST 756

1944: Built by "Continental Shipbuilding Co" at Brooklyn, NY (USA) (YN 5)

1944: delivered to the US Army (USA)

194x: To "Corinth Canal Co" at Isthmia (GRC), renamed POSEIDON

1998: To "Sierra Cia Naviera y Comercial SA" at Athena (GRC), renamed FOULI

(HND flag, regd San Lorenzo, ON L-3527182, c/s HQUL7, 122 GRT, 23 NRT)

2006 -02/09: spotted at Karystos (GRC)

_________________________________________________________________

(Πηγή: Piet van Damme's (Belgium) tug database, αναδημοσίευση από Shipsnostalgia (http://www.shipsnostalgia.com/showthread.php?t=16057)

Συνεχίζοντας την έρευνα μπόρεσα να βρώ μια λίστα με τα Ρ/Κ που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δεύτέρου Παγκοσμιου Πολέμου (http://shipbuildinghistory.com/history/smallships/armytugs.htm).

Μέσα σε αυτά (πρός το κάτω μέρος της λίστας) βρίσκεται το ST 756.

Μάλιστα έχει ενα πάρα πολύ διάσημο αδερφάκι, το "Vernicos Eirini" (ST 755) το οποίο - αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Πειραιά (?) - δωρήθηκε από τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Rahmi M. Koc στην Κωνσταντινούπολη όπου αποτελεί ενα από τα βασικά του εκθέματα (http://www.hnsa.org/ships/vernicos.htm, http://www.trekearth.com/gallery/Middle_East/Turkey/photo521840.htm).

Όσον αφορά το Ρ/Κ ΠΟΣΕΙΔΩΝ τώρα προσέφερε τις υπηρεσίες του στη Διώρυγα της Κορίνθου από το 1949 (όταν ξαναλειτούργησε η Διώρυγα μετά από τις καταστροφές κατά την αποχώρηση των Γερμανών (1944)) μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ισως μέχρι το 1991-92. Το σίγουρο είναι ότι πέρασε το μεγαλύτερο μερος της δεκαετίας του 1990 παροπλισμενο στην προβλήτα των Ρ/Κ της Διώρυγας, στα Ίσθμια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη φωτογραφία φέρει ακόμη το μπλέ χρώμα που έχουν τα Ρ/Κ τς Διώρυγας μετά το 1993. Μέχρι τότε το ρυμουλκό ήταν βαμμένο γκρί (battleship grey). Στο προσωπκό μου αρχείο εχω φωτογραφία από την προβλήτα των ρυμουλκων στην οποία ομως διακρίνεται μόνο η τσιμινιέρα του (στο ίδιο χρώμα όπως και στη φωτογραφία του ως FOULI). Τώρα για το πως μετονομαστηκε από ΠΟΣΕΙΔΩΝ σε ΦΟΥΛΗ δεν μπορώ να πώ τίποτα. Ούτε για το πως κατέληξε να σαπίζει στην Κάρυστο. Μήπως γνωρίζει κάποιος αν βρίσκεται ακόμη εκεί και σε τι κατάσταση ειναι;

Σκεφθείτε ότι το αδερφάκι του το "Vernicos Irini" αναπαλαιώθηκε και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Νομίζω ότι πέρα από τις εκδρομές που διοργανώνει το μουσείο με αυτό παρέχει λειτουργεί ακόμη καιως κανονικό Ρ/Κ.

Αυτά προς το παρών. Πιστέυω ότι σε μερικές ημέρες θα ακολουθήσει και άλλο μύνημα με περισσότερες λεπτομέρειες και ίσως και με φωτογραφίες του Ρ/Κ ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το Fouli όπως είπε και ο polmyt βρίσκεται παρατημένο στην Κάρυστο εδώ και πολλά χρόνια. Πρώτα δεμένο στον λιμενοβραχίονα και κατόπιν στο καρνάγιο όπου "χρησίμευε" για μακροβούτια από τους πιτσιρικάδες.

Από ότι συζητιότανε στην Κάρυστο το πλοίο είχε "ξεπέσει" εκεί κατασχεμένο, είτε για περίπτωση λαθρεμπορίας είτε για κάποιο περιστατικό μεταφοράς λαθρομεταναστών (δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή). :confused:

Το παλιό καρνάγιο βέβαια πλέον δεν υφίσταται :(, και δεν γνωρίζω αν συνεχίζει να παραμένει το Fouli στην Κάρυστο. Θα προσπαθήσω τις επόμενες ημέρες να μάθω περισσότερα (και για τον λόγο που κατασχέθηκε, και για το αν παραμένει στην Κάρυστο) και θα επανέλθω.

Link to comment
Share on other sites

Theostam, αξιος! Ειναι οντως αυτο το ρυμουλκο και μαλιστα το αμερικανικο του ονομα φαινεται ακομα στην πλωρη, οποτε δεν υπαρχει αμφιβολια. Αλλες δυο φωτογραφιες του Φουλη απο διαφορετικες οπτικες γωνιες. Πολυ θα μου αρεσε να το δω και σε φωτογραφια που να ειναι εν δρασει.

Link to comment
Share on other sites

Για την ιστορια του δυστυχως δεν εχω να προσθεσω κατι αλλα μεχρι στιγμης.Βρηκα ομως στο in.gr καποιες φωτο απο τις εργασιες καταστοφης του καρναγιου στις οποιες το πλοιο ειναι ακομα στην ιδια θεση.

Οι εργασιες στο καρναγιο ποτε ξεκινησαν ωστε να εχουμε και μια ιδεα για του ποτε ειναι οι φωτο?Δυστυχως δεν εχει ημερομηνια

48830_b.jpg

48827_b.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του Ρ/Κ FOULI ex-Ρ/Κ ΠΟΣΕΙΔΩΝ βρήκα την παρακάτω φώτογραφία στο δικτυακό τόπο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Αιγαίου με τίτλο "Ενα γερασμένο ρυμουλκό ξεκουράζεται". Βέβαια η φωτογραφία είναι ποιο παλιά από αυτή που δημοσίευσε παραπάνω ο polmyt.

Ευχαριστώ

post-2021-128326978516_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα,

άλλη μια φωτογραφία του Ρ/Κ ΦΟΥΛΗ πρώην Ρ/Κ ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Τη βρήκα κοιτόντας το λιμάνι της Καρύστου από το Google Earth. Φωτογράφος είναι ο tsatsakosg και η ημερομηνία λήψης είναι η Πρωτοχρονιά του 2004. Προσέξετε το χιονισμένο background.

Ευχαριστώ

post-2021-128326978611_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Χτες βρεθηκα στην Καρυστο.

Τελικα το ρυμουλκο ειναι ακομα εκει.Πλεον ειναι δεμενο στο κεφαλι ενος μολου στο λιμανι της Καρυστου.Σε γενικες γραμμες δεν φαινεται να εχει επιπλεον φθορα απο οτι το ειχαμε δει πριν 2.5 χρονια.Για να πω την αληθεια παντως με τοσες αλλαγες που εγιναν στο καρναγιο δεν περιμενα να το δω να επιπλεει.

Στο μερος που βρισκεται ειναι προσιτο απο ολους και φυσικα εχει γινει στεκι ψαραδων.

Το καλο ειναι οτι ακομα βρισκεται εκει και σε σχετικα καλη κατασταση

Δυστυχως οι πληροφοριες για το συγκεκριμενο ρυμουλκο ειναι ελαχιστες στο ιντερνετ και ετσι δεν εχω καταφερει να εντοπισω τιποτα αλλο για τη δραση που περα απο αυτα που εχουν αναφερθει και στα προηγουμενα ποστ

Και τεσσερεις χτεσινες φωτο του 1,2,3,4 καθως και μερικες κοντινες του στις οποιες φαινεται το αμερικανικο ονομα καθως τα υφαλα του

post-15-128326980775_thumb.jpg

post-15-128326980777_thumb.jpg

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Στην Καρυστο εξακολουθει να βρισκεται το FOULI και για να πω την αληθεια πολυ χαρηκα.Η μονη διαφορα με περυσι ειναι οτι για μια ακομα φορα αλλαξε θεση και φετος βρισκεται απο την εξω μερια του λιμανιου στο χωρο που καποτε ηταν το καρναγιο,στην αρχη της παραλιας που εχει εκει.Εχω την εντυπωση οτι στην πρυμη το πλοιο εχει κατσει αν και η πλωρη σιγουρα δεν παταει στο βυθο.Απο την μερια της προβλητα εχουν μπει καποιες κοκκινες ταινιες προφανως για να δειξουν οτι απαγορευτεται να ανεβει καποιος επανω.

Ας το δουμε σε δυο ακομα φωτο καθως και μια κοντινη στην πρυμη που εκτος απο σκουρια διακρινεται και το αμερικανικο ονομα που εχει σβηστει

Link to comment
Share on other sites

Η θέση αυτή που βρίσκεται στο χθεσινό ρεπορτάζ του polmyt, δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή (θέση ξεχειμωνιάσματος). Όπως διακρίνεται και στις φωτό είναι στην αρχή της (πλέον πολυσύχναστης και οργανωμένης) πλαζ της Καρύστου, και ό μώλος όπου είναι δεμένο, το καλοκαιράκι γεμίζει από πιτσιρικαρία που κάνει βουτιές προς την μεριά της πλαζ (από την άλλη είναι το λιμάνι).

Δύο παρατηρήσεις :

Πόσο βύθισμα μπορεί να έχει το ρυμουλκό ??? Στο σημείο που βρίσκεται, το νερό φτάνει μέχρι το γόνατο...:confused:

Η περίπτωση του Φούλη δυστυχώς αποτελεί την πλέον περίτρανη απόδειξη απουσίας - ανικανότητας - ανυπαρξίας του Ελληνικού κράτους και των αρμοδίων υπηρεσιών του στην διαχείρηση συναφών περιπτώσεων (κατάσχεσης - εγκατάλειψης κλπ.). Είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Δέκα χρόνια (έχουμε χάσει και το μέτρημα πλέον) σκουριάζει και σέρνεται στα διάφορα σημεία του λιμανιού, και από ότι φαίνεται το ίδιο βιολί θα συνεχίζεται για πολλά ακόμα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Η ενημερωση απο την Καρυστο αναφερει οτι το ΦΟΥΛΗ εξακολουθει να βρισκεται στην θεση που το εχουμε δει τον τελευταιο καιρο.

Ελπιζω η πληροφορια να ειναι σωστη γιατι το ατομο που μου το ειπε δεν εχει και την καλυτερη σχεση με τα βαπορια

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Εκεί είναι, στην ίδια θέση που το είχαμε δει και το περασμένο καλοκαίρι (και από όσα δύναμαι να γνωρίζω θα είναι για πολύ καιρό ακόμα).

Φαίνεται εξάλλου και στην live camera του in-karystos.gr από το λιμάνι της Καρύστου (σημερινό screenshot).

post-2102-0-44797300-1296492332_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

gallery_2102_13_135704.jpg

Κοσμοιστορικό γεγονός.

Το ΦΟΥΛΗ (ex- ΠΟΣΕΙΔΩΝ), δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την κατάσχεση του από το λιμεναρχείο της Καρύστου, και τις μετακινήσεις του όλο αυτό το διάστημα από προβλήτα εις προβλήτα του λιμανιού, απόψε αναχώρησε από την Κάρυστο ρυμουλκούμενο από μηχανότρατα του Μαρμαρίου η οποία διαθέτει και άδεια ρυμούλκησης.

Η πορεία από ότι μου είπαν, δυτική, και να δούμε που θα το πάνε. Πειραιά, Αυλίδα ???

Link to comment
Share on other sites

Μήπως κάποιος/κάποιοι διάβασαν την ιδέα που είχα ρίξει πρό έτους και αποφάσισαν να την κάνουν πράξη;

Ελπίζω να μήν πάη το πλοίο πιό δυτικά από την Αυλίδα (δηλαδή εκεί που κατοικεί ο γνωστός Σελίμ)....

Link to comment
Share on other sites

Αν παντως ερθει προς την περιοχη του Πειραια τοτε ψηφιζω Σαββα για κοψιμο.Αυτος αλλωστε αναλαμβανει το κοψιμο πλοιων τετοιου μεγεθους.

Αν ηταν να παει Τουρκια πιστευω οτι θα φερνανε μεγαλο ρυμουλκο και οχι μηχανοτρατα

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να ζήσουμε να το θυμόμαστε.....

Σε σημερινή φωτό από το ναυπηγείο Μεταξά του Περάματος.

gallery_2102_12_87564.jpg

Ο θεός Ποσειδών, ου και το όνομα -μεταξύ των άλλων- έφερε, ας αναπαύσει την ψυχούλα του, εν τόπω χλοερώ... κλπ. κλπ. κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους,

προφανώς τελείωσε η ιστορία του Ρ/Κ Ποσειδών.

Μπορεί το τέλος να ήταν άχαρο αλλά ήταν καλύτερο από το να το άφηναν να σάπιζε στην Κάρυστο.....

Γνωρίζει κάποιος αν μπορούμε να βρούμε/κρατήσουμε κάποιο ενθύμιο; Μήπως είναι πολύ αργά;

Link to comment
Share on other sites

Φίλε theostam, έχω αναφέρει στο ποστ μου το ναυπηγείο. Ίσως αν περάσεις από εκεί προλάβεις κάτι. Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες που το είδα, ήταν το περασμένο μόλις Σάββατο.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...