Jump to content
Shipfriends

Γεώργιος (ΙΜΟ 7043520)


Recommended Posts

Με αφορμη τις φωτο που βρηκε ο sasha, θυμηθηκα το γεωργιος του φραγκουδακη, που για 13 χρονια στολιζε το λιμανι της πατρας.

ανηκε στην οικογενεια φραγκουδακη. Ελληνικης Ναυπηγησης (ναυπηγεια βεκρη νομιζω), μετα απο ενα συντομο περασμα απο σαμο ικαρια, ηρθε στα δυτικα και απο το φθινοπωρο του 1971 μεχρι και τη σαιζον του 1984, εκανε πατρα ηγουμενιτσα κερκυρα brindisi. αρχικα ηταν μονο του (ανταγωνιζομενο appia/εγνατια και απο το 1979 και το ιονις), ενω απο το 1981 η εταιρεια του το διπλωσε με το ΑΙΟΛΟΣ (κατοπιν Αγιος Βασιλειος).

το χειμωνα 1984-1985 εμεινε δεμενο στην πατρα (πλαγιοδετημενο στο 10). πουληθηκε σε κινεζικα συμφεροντα την ανοιξη του 1985. οι αγοραστες αρχικα ειχαν κλεισει το ιονις. το ιονις εμεινε ελλαδα για να γινει η μαγια για να ανοιξει η ελληνικη ακτοπλοϊα και στη θεση του πουληθηκε το γεωργιος.

κομψο βαπορι, για αρκετα χρονια ηταν η κυρια επιλογη για οποιον ηθελε να ταξιδεψει απο πατρα για κερκυρα. στο σαλονι της πρωτης θεσης δεσποζε φωτογραφια του αειμνηστου Φ.Φραγκουδακη. τουμπαριστες μηχανες, χωρις bow, αλλα με ηλεκτρικους τηλεγραφους (και στις βαρδιολες). συνηθως εδενε στο 14 (η πλωρη του στην πρυμη του εγνατια), αλλα ειχε δεσει σχεδον σε καθε θεση της πατρας.

ταξιδεψα μαζι του (απο πατρα για κερκυρα) 2 φορες, μεγαλη πεμπτη του 1981 και μεγαλη πεμπτη του 1983. θυμαμαι ακομη το πρωινο ρεμετζο στην ηγουμενιτσα (στο κεφαλι του παλιου λιμανιου, με την πλωρη προς το σημερινο νεο) και βεβαια την απιστευτα ωραια (νηστισιμη :D) μακαροναδα με κιμα.

ΥΓ προσεξτε στο παρακατω λινκ στο 1.37'-1.39', το γεωργιος @ full speed

 

________________________________________________________________________-

(1970, then Hong Mian, Tian Lu)

Edited by Nick the Greek
tag
Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι όπως τα λέει ο proud για το βαπόρι του Φραγκουδάκη, κομψό σκαρί, δια χειρός του γραφείου Ερμογένη-Νέγκα, από τα ομορφότερα κατ' εμέ των πλοίων Ελληνικής ναυπήγησης. Δεν ευτύχισα να απολαύσω τις χαρές του Ιονίου on board ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες από μπροσούρες της εποχής, διαπιστώνω ότι προσέφερε προσεγμένο service την εποχή που δρομολογήθηκε. Εκτός από το βίντεο ντοκουμέντο που παρέθεσες, το πλοίο της Fragline

στο πολυβραβευμένο φιλμ, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, Λαλάκης ο Εισαγόμενος :D :D

Offtopic: Αυτή η φωτογραφία του Φ. Φραγκουδάκη υπήρχε και στο σαλόνι της πρώτης θέσης του ΕΛΛΗ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
αλλα με ηλεκτρικους τηλεγραφους (και στις βαρδιολες)
τους οποιους μας θυμισε ο sasha. ειχε εναν σε καθε βαρδιολα και ενα στη μεση της γεφυρας. στον μικρο proud φαινονταν σχεδον διαστημικο, το οτι με το που δινονταν η κινηση στον εναν τηλεγραφο, αμεσως οι αλλοι 2 ακολουθουσαν σε κλασμα δευτερολεπτων.

τετοιος ηλεκτρικος τηλεγραφος (της stork) ειχε τοποθετηθει και στο κεφαλληνια στις αρχες των 80s οταν βγηκε ΠΟΕ (περαν οιασδηποτε επισκευης;)) ο αρχικος μπρουτζινος.

οι συγκεκριμενοι τηλεγραφοι ειχαν κοκκινο φωτακι σε καθε θεση που αναβοσβηνε με ηχητικο σημα (οπως στις αφυλακτες σιδηροδρομικες διαβασεις).

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Tian Lu (1971, ex-Hong Mian, Γεώργιος, ΙΜΟ 7043520)

Πανέμορφο πλοίο, από τις περιπτώσεις που μπορούμε δίκαια να υπερηφανευόμαστε για τα ναυπηγικά μας δημιουργήματα.

Ας το δούμε και σε ένα ιστορικό βίντεο από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (05-08-1971).

Περίληψη

Τελετή ένταξης του επιβατηγού- οχηματαγωγού πλοίου «Γεώργιος» στον ελληνικό στόλο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννη Χολέβα στο λιμάνι του Πειραιά.

Περιγραφή

Άποψη του επιβατηγού- οχηματαγωγού πλοίου «Γεώργιος», του οποίου πραγματοποιείται η τελετή ένταξης στον ελληνικό επιβατικό στόλο, στο λιμάνι του Πειραιά. Σαλόνι του πλοίου. Οι αεροπορικές θέσεις του πλοίου. Άνδρες και γυναίκες στο κατάστρωμα του πλοίου. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννης Χολέβας, συνοδευόμενος από άλλους επισήμους, εισέρχεται στην αίθουσα αεροπορικών καθισμάτων του πλοίου. Ο Ι. Χολέβας υψώνει την ελληνική σημαία στο κατάστρωμα του πλοίου.

Τέλος, μήπως θα έπρεπε το θέμα να μεταφερθεί στο Επιβατηγά - Οχηματαγωγά ??? Το equasis με last update στις 16-02-2010, δίνει το πλοίο ως : In Service/Commission.

Link to comment
Share on other sites

Σε μια παλιότερη αναζήτηση μου για το ΝΑΞΟΣ είχα πετύχει το Tian Lu να λιάζεται στην Άπω Ανατολή. Ο ιστότοπος της φωτογραφίας δε λειτουργεί πια, ωστόσο η λεζάντα τοποθετούσε το πρώην ΓΕΩΡΓΙΟΣ στη Yantai της Shadong (ΒΑ Κίνα). Για τα χρονάκια του μια χαρά στέκεται ο βετεράνος της Αδριατικής... ;)

tianlu.jpg

Edited by proud_ionian
Yantai
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...