Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Το ΕΛΛΗ δούλεψε αρκετά επιτυχημένα ως Πάρος Εξπρές, το οποίο αντικαταστάθηκε από το εξίσου αγαπημένο ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ στα ενδοκυκλαδικά του προηγούμενου αιώνα :P Μια παλιά διαφήμιση από περιοδικό προβολής και προώθησης του Παριανού τουριστικού προϊόντος.

Edited by Nick the Greek
tag
Link to comment
Share on other sites

Βρε η παραπληροφόρηση υπήρχε από τότε???

Κοίτώντας λοιπόν την καταχώρηση βλέπω λάθος τον πράκτορα της Σαντορίνης...Λοιπόν δεν ήταν ο συγκεκριμένος που αναφέρετε αλλά η αφεντομουτσουνάρα μου...

Link to comment
Share on other sites

Να και μια ωραία φωτό εποχής με το ΕΛΛΗ στον Αθηνιό. Την είχα βάλλει παλιότερα σε άλλο θέμα, αλλά μιας και άνοιξε δικό του θέμα, αξίζει να την ξαναβάλω εδώ. Και εάν δεν απατώμαι το ΕΛΛΗ ήταν το πρώτο ΕΓ/ΟΓ που μπήκε στις Κυκλάδες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Από το blog με φωτογραφίες για τη Νάξο, μια ακόμα φωτογραφία του ΕΛΛΗ. Στο ίδιο blog υπάρχει μια καρτ ποστάλ που είχα δημοσιεύσει από τη συλλογή μου και κυκλοφορεί ακόμα σε πολλά καταστήματα τουριστικών ειδών της Παροναξιάς. Πέρα από τη αεροφωτογραφία του ΕΛΛΗ στην αρχική του μορφή όπως γεννήθηκε από τα σχέδια του Χρήστου Μεσσήνη, υπάρχουν όμορφες εικόνες της Νάξου με το ΜΟΣΧΑΝΘΗ, το ΜΑΡΙΑΝΝΑ του Σκοπελίτη, και το πορτοκαλή το ΝΑΞΟΣ. Αξίζει να το τιμήσετε. :)

post-215-128326979995_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εν έτη 1976 το τίμιον τούτο πλοίο έκανε δρομολόγια και στην Ικαροσαμία.Αν και μικρό διαστάσεων ήταν από τα πρώτα πλοία που αφιχθησαν στον Άγιο Κήρυκο και διέθεταν γκαράζ για οχήματα.

Το πέρασμα του Ικάριου με καιρό ήταν μια περιπέτεια για το πλοίο λόγω διαστάσεων χάρη όμως στην ναυτοσύνη των ναυτικών μας που δούλεψαν στο πλοίο αυτό ανταπεξήλθε στις δυσκολες συνθήκες.

Από αυτό το πλοίο ξεκίνησε την πλοιαρχική του καριέρα ο Σπύρος Θηραίος.

Link to comment
Share on other sites

Το ΕΛΛΗ με τον καπτά Μήτσο Δημόπουλο είναι ένα πλοίο μύθος που έχει αγαπηθεί από τους παλαιότερους στην Παροναξιά και σε άλλα νησιά που υπηρέτησε όσο κανένα άλλο. Πολλοι νησιώτες ακόμα το θυμούνται και έχουν ιστορίες να λένε. Ένα πλοίο σταθμός στη ναυπηγική και στην δρομολόγηση του εκείνη την εποχή. Τη δεκαετία του 1960, το υπερωκεάνιο των Κυκλάδων μπήκε μετα βαϊων και κλάδων στην Παροναξία από το μεράκι του Γεωργίου και της Αγγελικής Φραγκουδάκη. Υπεραγαπημένο πλοίο με πολλές ιστορίες που αν τις διηγηθούμε σήμερα θα φαντάζουν με παραμύθι.

Link to comment
Share on other sites

Να και μια ωραία φωτό εποχής με το ΕΛΛΗ στον Αθηνιό.
Από το blog με φωτογραφίες για τη Νάξο, μια ακόμα φωτογραφία του ΕΛΛΗ.

Αξίζει να το τιμήσετε. :)

Και πράγματι το τιμήσαμε και είδα ότι έχει και την προαναφερόμενη φωτό του ΕΛΛΗ...χωρίς δυστυχώς να αναφέρεται και η πηγή προέλευσής αυτής. Πραγματικά με θλίβει το γεγονός όταν κάποιοι άνθρωποι μας προσφέρουν απλόχερα τις μνήμες τους, εμείς να μην το εκτιμούμε καθόλου...ούτε ένα ευχαριστώ. Κρίμα...

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο blog αναφέρεται ότι η φωτό είναι στο λιμάνι της Νάξου. Κοιτάζοντας πάλι στο www.rolfs-reisen.de, διαπίστωσα ότι υπάρχει μια ασάφεια που με έκανε να μιλήσω για Αθηνιό. Και παρατηρώντας καλύτερα τα βουνά στο βάθος, δεν ταιριάζουν απολύτως με την καλντέρα. Οπότε θα μπορούσα να συμφωνήσω ότι πρόκειται για το λιμάνι της Νάξου...εάν δεν υπάρχει καμμιά αντίρρηση από άλλους πιό ειδικούς.:rolleyes:

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στην επετειακή έκδοση της ΕΕΕΠ για τα 80 χρόνια της (Αν. Τζαμτζής, Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, Αθήνα 2001) υπάρχουν 2 φωτογραφίες του ΕΛΛΗ και μάλιστα δισέλιδες. Η πρώτη (σελ 90-91) δείχνει το ΕΛΛΗ στον Αθηνιό στη δεκαετία του 1960 και η δεύτερη (σελ 98-99) δείχνει το ΕΛΛΗ στο ναυπηγείο, σχεδόν στα μισά της κατασκευής και να γράφει στην πλώρη ELLI. Και όταν λέμε ναυπηγείο...το 1960...καταλαβαίνετε.:rolleyes: Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της φωτό είναι ότι μπροστά από την πλώρη υπάρχει μια πινακίδα με πληροφορίες για το πλοίο που ναυπηγείται. Νομίζω ότι αξίζει για ιστορικούς λόγους να δούμε αυτό τουλάχιστον το μικρό κομμάτι της φωτογραφίας.

post-31-128326980311_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικό ντοκουμέντο. Έχω δει φωτογραφίες των ναυπηγείων του Περάματος των 1960s και βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι μόνο για ναυπήγηση ΕΓ/ΟΓ δεν ήταν εξοπλισμένα. Πέρα από την πρωτοποριακή σχεδίαση του ΕΛΛΗ, η ναύπηγηση των πρώτων οχηματαγωγών ήταν πραγματικά άθλος για τους ναυπηγούς, τεχνικούς, μάστορες, και εργάτες των ναυπηγείων του Περάματος.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι της σχεδίασης, αφενός, το ΕΛΛΗ και το ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ήταν πρωτοπόρες «καλλονές» ως κλειστά οχηματαγωγά, αφετέρου οι ναυπηγικές γραμμές τους πάντρεψαν την αισθητική με την λειτουργικότητα. Οι χυμώδεις νηρηίδες του Χρήστου Μεσσήνη θα μέινουν στην ιστορία ως οι καλλίγραμες στάρλετς που έδωσαν πνοή στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Στο πλοίο εφαρμόστηκαν καινοτόμες τεχνολογίες που σήμερα θεωρούνται δεδομένες. Παραδείγματος χάριν, εκτός από το πρωτοποριακό συστήμα προώσεως του σκάφους, το ΕΛΛΗ ήταν το πρώτο πλοίο στην Ελλάδα με υδραυλικό καταπέλτη σχεδίασης της Technoship του κ. Αποστόλη Δόμβρου.

Ας αφήσουμε τα τεχνικά και ας θυμηθούμε την όμορφη σιλούετα του κάποια στιγμή στο Αιγαίο. Μια διαφορετική άποψη του πλοίου, ως ΠΑΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ, φωτογραφημένο από τον εξώστη της Παροικιάς, τη μονή των Αγ. Αναργύρων. Υπάρχουν δυο ακόμη ονειρικές φωτογραφίες που δεν πρέπει να σας ξεφύγουν. :)

elliparos.jpg

© Photo by Stathis Xionidis

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ας δουμε το ΕΛΛΗ σε μια ομορφη φωτογραφια απο τη ΜΥΚΟΝΟ το 1977

post-1819-0-02887500-1291898842_thumb.jp

Το πλοιο δεν ειχα ποτε την τυχη να το δω να ταξιδευει.Το θυμαμαι παντα δεμενο στα 200αρια σαν ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ περιμενοντας να γινει πλωτο νοσοκομειο.Αργοτερα μεσα στο 2005 το πηραν στο Μολο ΔΕΗ και απο κει εφυγε για Τουρκια

Η φωτο απο το picasa και τον JKatcoff

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Και εγώ σαν Ιπποκράτης το θυμάμαι να σαπίζει στον Πειραιά. Ευτυχώς όμως πρόλαβαν και το αποθανάτισαν και σε καλύτερες μέρες:

gallery_2126_25_121070.jpg

Link to comment
Share on other sites

εγω το θυμαμαι σαν ελλη στην πατρα. καποια σποραδικα calls στα τελη των 70s, δεμενο στην πατρα το χειμωνα 85-86 παρεα με το κασταλια (αρχικα πρυμνιοδετημενο στο 5 και μετα πλαγιοδετημενο) και μετα να κανει τον μαιο και τον ιουνιο του 1986 δρομολογια μαζι με το αιολος στο brindisi, μεχρι να δρομολογηθει το Ουρανος

ΥΓ: μπορει να το εχουμε ξαναπει, αλλα ηταν... σκανδαλιστικο βαπορι

  • ακομη δεν εχω καταλαβει γιατι αγοραστηκε απο την Ελληνικη Ακτοπλοΐα για να γινει Σχοινουσα. τοσα ειχε φορτωθει η ΕΑ, ειχε αναγκη να παρει και αυτο απο εναν ιδιωτη;
  • πως απο την ΕΑ βρεθηκε ξανα σε ιδιωτες για να κανει επιδοτουμενη γραμμη και
  • πως μετα ξανα αγοραστηκε απο το κρατος, εγινε... πλωτο νοσοκομειο (απορροφωντας απειρες δραχμουλες) για να μην ταξιδεψει ποτε και να σαπιζει στους ντοκους του πειραια.

Edited by proud_ionian
.ΥΓ
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Να και μια ομορφη φωτο με το πλοιο σαν ΠΑΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ με φοντο την Σαντορινη.Προσωπικα δεν το ειχα ξαναδει με αυτα τα σινιαλα

post-1819-0-24670000-1333963030_thumb.jp

Η φωτο απο το picassaweb και την Emanuela Tintori

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 5 months later...
  • 2 years later...
  • 2 years later...

Πρόσφατα επσκέφθηκα μια έκθεση με θέμα τα 80s, στο Γκάζι. Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, γεμάτη νοσταλγία και με εξαιρετικά εκθέματα. Ένα από τα περίπτερα της έκθεσης είναι το Σπίτι των 80s, όπου πολλοί από εσάς θα αναγνωρίσετε τη διακόσμηση, τα αντικείμενα και την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Μέσα στην κρεββατοκάμαρα του σπιτιού, υπάρχει ένα κολλάζ φωτογραφιών επάνω στο κομοδίνο, κομμάτι του οποιου είναι και η φωτογραφία του Σχοινούσσα με τα σινιάλα της Ελληνικής Ακτοπλοίας!

 

Υποθέτω στην Πάρο. Προσέξτε, πέρα από το dress code της εποχής, την επιβίβαση από την είσοδο επιβατών με την πτυσσόμενη σκάλα επιβίβασης της εποχής. Πολύ όμορφη σκηνή. Να υποθέσω γύρω στο 1987?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Σχέδια δεν παίζουν, σαν μικρή αποζημείωση συνεισφέρω μια κάρτα από τα 70s με το κομψό σκαρί να έχει προσεγγίσει το λιμάνι της Νάξου. Οι ντόπιοι μπορείτε να πάρετε και μια γεύση -ή να θυμηθείτε- πώς ήταν τότε η Χώρα Νάξου.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 3 months later...

Ας μεταφερθουμε στο καλοκαιρι του 1982 για να δουμε το ΕΛΛΗ δεμενο στον Αγιο Νικολαο της Κρητης.

Θυμαται κανεις τι δρομολογιο ειχε το πλοιο;Ειχα την εντυπωση οτι εκανε μονο κυκλαδες το βαπορι

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...