Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

  • 7 months later...
On 7/20/2021 at 1:59 PM, Nick the Greek said:

Μάλλον σε ΝΑΤΟική αποστολή, αύριο θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη το Eddystone, ro-ro αδελφό του Cadena 3/Massimo Mura.

 

Ακόμη ένα αδελφό ήταν στην Αλεξανδρούπολη αυτές της μέρες, το Hartland Point.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλησπέρα,σαν νέος στο φόρουμ δεν έχω ιδέα αν είναι το κατάλληλο μέρος να αφήσω τις παρακάτω φωτό η αν πρεπει

Να την ανεβάσω κάπου αλλού ,το οχηματαγωγό USNS Brittin βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη τραβώντας την προσοχή, διότι δεν συνηθίζει να δέχεται τόσο μεγάλα πλοία ,το πλοίο είναι 290 μέτρα σε μήκος 

IMG_20230309_085032_copy_552x446.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 3 months later...

"Island Victory": Το μεγαλύτερο ρυμουλκό στον κόσμο έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 5/11/23

Quote

Το μεγαλύτερο ρυμουλκό στον κόσμο εδώ και λίγες ώρες είναι δεμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του e-evros.gr το πλοίο έχει καταπλεύσει στο ακριτικό λιμάνι προκειμένου να δέσει τις άγκυρες στον Lng.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ISLAND VICTORY έχει bollard pull 477 tons (ελκτική ικανότητα)!

Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό της Gastrade, στις 25 Νοεμβρίου θα καταπλεύσει στα ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG “FSRU Alexandroupoli”, το οποίο θα λειτουργήσει ως υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου.

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες δοκιμές του νέου πλωτού τερματικού σταθμού που θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας να έχει προσδιοριστεί για την 1η Ιανουαρίου 2024.

 

Link to comment
Share on other sites

FSRU Αλεξανδρούπολης: Στα μέσα Δεκεμβρίου η νέα πύλη φυσικού αερίου των Βαλκανίων

Quote

Ξεκινά το ταξίδι από τη Σιγκαπούρη το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο «Alexandroupolis»

Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, ξεκινά το μακρινό του ταξίδι από το ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade, που θα αποτελέσει την πρώτη στην Ελλάδα πλωτή υποδομή αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης (FSRU).

Τελικός προορισμός του «Alexandroupolis» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αφού διασχίσει τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Πληροφορίες του ΟΤ, θέλουν το πρώην δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG και πλέον κατασκευασμένο με τεχνικές προδιαγραφές FSRU να φτάνει στο Θρακικό Πέλαγος περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Η πλωτή υποδομή μήκους περίπου 300 μέτρων θα προσδέσει ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε μία απόσταση 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του.

Εκεί οι μόνες εργασίες που θα απομείνουν είναι η σύνδεση του με τον υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 24 χλμ. και χερσαίο μήκους 4 χλμ.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα είναι σε θέση στα μέσα του Ιανουαρίου του 2024, να δέχεται ποσότητες από φορτία LNG και στη συνέχεια να τις αεροποιεί διοχετεύοντας το φυσικό αέριο στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) και έπειτα μέσω του αγωγού IGB (διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας) να εφοδιάζονται οι αγορές της βαλκανικής.

Θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο, έχει δυνατότητα αποθήκευσης LNG η οποία ανέρχεται στα 135.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης του εκτιμάται σε 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η πλωτή μονάδα έχει μήκος 288,6 μέτρα, 44 μέτρα πλάτος και ύψος 26,2 μέτρα.

Το FSRU που κόστισε 450 με 470 εκατ. ευρώ έχοντας λάβει κοινοτική χρηματοδότηση περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Πύλη εισόδου αερίου στη ΝΑ Ευρώπη

Το FSRU Αλεξανδρούπολης έρχεται να ενδυναμώσει το ρόλο της Ελλάδας ως κόμβο μεταφοράς ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.

Η λειτουργία του, αν και το έργο είχε σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πίσω, έρχεται δύο χρόνια μετά τη γεωπολιτική αναταραχή που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάγκη της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Gazprom.

Οι ποσότητες που θα διακινούνται θα φτάνουν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Β. Μακεδονία αλλά ακόμη μέχρι και τη Μολδαβία.

Οι πληροφορίες λένε πως ήδη το 50% των ποσοτήτων που μπορούν να αεριοποιηθούν (5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) είναι ήδη συμβολαιοποιημένο.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρώπη έργο στρατηγικής σημασίας καθώς διαφοροποιεί τις πηγές εισόδου ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του μίγματος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία και οι καταναλωτές.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...