Jump to content
Shipfriends

Ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα


Recommended Posts

Με 3,5 τόνους ανθρωπιστικού υλικού και 2 έλληνες στο πλήρωμα του, το πλοίο της οργάνωσης Ελευθερώστε τη Γάζα ξεκίνησε χθες από την Κύπρο με σκοπό να διασπάσει το ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Στην προσπάθεια του αυτή συγκρούσθηκε με Ισραηλινό πολεμικό πλοίο.

Επικεφαλής των διεθνών ακτιβιστών είναι η παιδοχειρουργός και βουλευτής του «Δημοκρατικού Συναγερμού», Ελένη Θεοχάρους, η οποία τόνισε ότι έγιναν όλες οι διευθετήσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε να έχει λόγο για το ύψος και το είδος της βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα.

Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο είναι καλά. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, δεν κατέστη δυνατό να γνωσθούν λεπτομέρειες λόγω διακοπής της τηλεφωνικής σύνδεσης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το «Dignity» δεν απαντησε στην προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου του ισραηλινού πολεμικού σκάφους να ανακόψει την πορεία του, και ακολούθησε «σύγκρουση των δύο πλοίων». Ο ίδιος διέψευσε ότι ερρίφθησαν πυρά, αν και όπως είπε, υπήρξε «φυσική επαφή» ανάμεσα στα δύο σκάφη. Όπως διευκρίνισε, το ισραηλινό πολεμικό σκάφος συνόδευσε το πλοιάριο με την ανθρωπιστική βοήθεια πίσω στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Νωρίτερα, ο ραδιοσταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είχε μεταδώσει ότι το πολεμικό σκάφος έριξε αρχικά προειδοποιητικά πυρά και στη συνέχεια εμβόλισε το «Dignity», με αποτέλεσμα και τα δύο σκάφη να υποστούν ζημιές, δίχως όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

Το CNN μετέδωσε νωρίς το πρωί ότι το σκάφος DIGNITY, υπό σημαία Γιβραλτάρ, κτυπήθηκε στην πρύμνη γύρω στις 6.45 π.μ. σε διεθνή ύδατα και άρχισε να βάζει νερά. Δημοσιογράφος του CNN που βρίσκεται στο σκάφος μετέδωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος βύθισης του σκάφους, το οποίο προσπάθησε να κατευθυνθεί προς το Λίβανο.

Ο δημοσιογράφος του CNN μετέδωσε ότι το ισραηλινό σκάφος είχε καταδιώξει το «Dignity» για μισή ώρα, προτού το εμβολίσει. Ο κυβερνήτης του ισραηλινού περιπολικού σκάφους σε επικοινωνία που είχε με τον καπετάνιο του «Dignity», του είπε ότι έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Ελευθερώστε τη Γάζα», το μηκους 20 μέτρων πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 16 άτομα, μετέφερε 3,5 τόνους φαρμάκων στη Γάζα όταν δέχθηκε πυρά και εμολίστηκε από ισραηλινό πολεμικό σκάφος, ενώ έπλεε στα διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70-80 μιλίων ανοικτά των ακτών της Γάζας.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

Τελικά το σκάφος, με σοβαρές υλικές ζημιές, αφίχθη στο λιμάνι της Τύρου υπό τη συνοδεία λιβανικού πολεμικού πλοίου, ενώ χιλιάδες ήταν οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι που το υποδέχθηκαν.

Ναυτεμπορική

post-210-128326978022_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αυτο το "3.5 τοννοι ανθρωπιστικο υλικο" πανω σε κατι που εμενα τουλαχιστον μου μοιαζει σαν μικρο κοτερο, γιατι μου ακουγεται λιγο περιεργο?

Χο, χο, χο. Να πω μιά ιστορία;

Πριν μιά 4ετία η μεγάλη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία GSK πούλησε στο 10% της τιμής που έχουν στην Δυτική Ευρώπη (=δώρησε), μια μεγάλη ποσότητα αντιρετροϊκών (αντί-AIDS) φαρμάκων στην Κυβέρνηση της Κένυα. Ξέρετε που βρήκε την συγκεκριμένη παρτίδα ένα εξάμηνο μετά; Σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας και του Βελγίου ;)

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δε θέλει να φτάσει η βοήθεια στην Γάζα. Ούτε το ίδιο το καράβι όπως μας ενημερώνει και η Ναυτεμπορική.

Στη Λάρνακα επιστρέφει το υπό ελληνική σημαία πλοίο «Αρίων», λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε εν πλω προς την Γάζα.

Την επιστροφή αποφάσισε ο καπετάνιος του για τεχνικούς λόγους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η βλάβη εντοπίζεται στη μηχανή του πλοίου.

Το «Αρίων» είχε αποπλεύσει νωρίς το απόγευμα από την Λάρνακα για τη Γάζα, μεταφέροντας γιατρούς, μέλη σωστικών συνεργείων, δημοσιογράφους και μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Link to comment
Share on other sites

Όπως ειπώθηκε το πρωί στο ραδιόφωνο, το πλήρωμα του σκάφους ενημερώθηκε απο τον λιμενάρχη της Λάρνακας ότι δεν πρόκειται να μπορέσουν να πλησιάσουν τα παράλια της Γάζας. Τα λόγια του στηριζόταν στο γεγονός ότι ήρθε επίσημη ενημέρωση απο το Ισραήλ που ανέφερε ότι το πολεμικό ναυτικό θα αποτρέψει με οποιοδήποτε τρόπο την προσέγγιση του πλοιαρίου.

Δεν τους δώθηκε καμιά εγγύση για την ασφάλεια τους, όλα τα κράτη/οργανισμοί απλά γκαρίζουν και το Ισραήλ τους γράφει εκεί που ξέρει καλύτερα, οπότε μια μηχανική βλάβη ήταν ότι καλύτερο για να αποτραπούν τα χειρότερα. Μόνο λόγια λόγια και όλοι κάνουν τις κότες.. :mad:

Link to comment
Share on other sites

Το «Αρίων» είχε αποπλεύσει νωρίς το απόγευμα από την Λάρνακα για τη Γάζα, μεταφέροντας γιατρούς, μέλη σωστικών συνεργείων, δημοσιογράφους και μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εμενα επιτρεψτε μου να κανω για πολλοστη φορα το δικηγορο του διαβολου. Αν το Αριων προκειται για το πλοιαριο της φωτογραφιας που εχει παραθεσει ο Ορεστης, δεν ειναι λιγακι περιεργο οτι μεσα σε αυτο το πλοιαριο χωρανε 3 τοννοι ανθρωπιστικης βοηθειας, γιατροι(με εξοπλισμο και εργαλεια φανταζομαι), σωστικα συνεργεια(το αυτο), δημοσιογραφους και βουλευτες(οπως ακουσα στην τηλεοραση). Και μαλιστα ολοι αυτοι θα διανυκτερευαν επανω στο πλοιο?

Γιατι δεν μου κολλαει εμενα ολο αυτο? Δεν υποννοω κατι, αλλα σας φαινεται λογικο?

Link to comment
Share on other sites

Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ακινητοποίησε σήμερα στα ανοικτά των Παλαιστινιακών Εδαφών ένα ιρανικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι προμηθεύει με όπλα την Χαμάς. Από την πλευρά της η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι παρέχει οικονομική, ηθική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ένα ιρανικό πλοίο που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα ακινητοποιήθηκε από το σιωνιστικό καθεστώς 20 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Γάζας» ,ανέφερε ο σταθμός και πρόσθεσε ότι το πλοίο είχε αναχωρήσει από το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς πριν από 13 ημέρες με 200 τόνους φάρμακα και τρόφιμα για διανομή στους αποκλεισμένους στην Γάζα.

Πρώτο Θέμα

Link to comment
Share on other sites

Σημερα αναμενεται να αποπλευσει παλι για την Γαζα το ΑΡΙΩΝ αλλα με λιγοτερα μελη απο οσα θα πηγαιναν εξαρχης

Σήμερα αναμένεται να αποπλεύσει το υπό ελληνική σημαία σκάφος «Αρίων» για τη Γάζα, με ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα». Το σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της Λάρνακας λόγω μηχανικής βλάβης, που σημειώθηκε ενώ έπλεε 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου.

Οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης -αλλαγή συστήματος τροφοδοσίας της μηχανής και εγκατάσταση νέας ηλεκτρογεννήτριας- ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, αλλά κάποια προβλήματα που ανέκυψαν ανάγκασαν το σκάφος να παραμείνει απόψε στο λιμάνι.

Λόγω διαδικαστικών προβλημάτων και επαγγελματικών υποχρεώσεων αποχώρησαν οι περίπου μισοί από τα 29 μέλη που μετείχαν αρχικά στην αποστολή. Μεταξύ τους είναι οι δύο βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ και ένα μέλος του πληρώματος.

Ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισίας δήλωσε, εξ άλλου, ότι εναντίον της αποστολής του «Αρίων» διατυπώθηκαν απειλές από Ισραηλινούς μέσω διαδικτύου.

Ο διευθυντής του «Ευαγγελισμού» Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σε δηλώσεις του ζήτησε μεγαλύτερη συμπαράσταση από τα Ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα

Απο το Πρωτο θεμα

Link to comment
Share on other sites

Με προειδοποιητικές βολές και ελιγμούς από πλοία του ισραηλινού ναυτικού (εντός των διεθνών χωρικών υδάτων σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αποστολής), απειλήθηκε νωρίτερα το πρωί το Αρίων και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Λάρνακα.

ant1 radio

Link to comment
Share on other sites

το κράτος υποχρεούται να ζητήσει εξηγήσεις...

Όπως και έπραξε:

"Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, αμέσως μόλις ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση που αντιμετώπιζε το σκάφος Αρίων περίπου στις 3:00 σήμερα το πρωί, στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Γάζας, δόθηκαν οδηγίες και πραγματοποιήθηκε αυστηρό διάβημα από τον Έλληνα Πρέσβη στο Τελ Αβίβ κ. Ν. Ζαφειρόπουλο προς το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε συνέχεια διαβημάτων που είχαν γίνει τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ όσο και στο Υπουργείο Άμυνας ήδη από την προηγουμένη. Με το διάβημα αυτό, εφιστούσε και ζητούσε ιδιαίτερη προσοχή από τις ισραηλινές αρχές για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των επιβαινόντων στο σκάφος."

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Οι 18 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, προερχόμενο από το Λίβανο και ακινητοποιήθηκε από άνδρες του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού την Πέμπτη, αφέθηκαν ελεύθεροι και απελάθηκαν την Παρασκευή τα ξημερώματα, έγινε γνωστό από ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

Δέκα επιβάτες, ανάμεσά τους εννέα Λιβανέζοι και ένας Παλαιστίνιος και δημοσιογράφοι, έφτασαν στη Βηρυτό, μετά την παράδοσή τους στην προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος της Ιερουσαλήμ Ιλαρίων Καπούτσι, 84 ετών, οδηγήθηκε στα Υψίπεδα του Γκολάν και απελάθηκε στη Συρία.

Άλλοι υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης θα μεταφερθούν στην Ευρώπη αεροπορικώς, πρόσθεσε.

Χίλιες φιάλες αίματος που βρίσκονταν στο πλοίο, μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας αναμένοντας δεκάδες κιλά φαρμάκων και τρόφιμα που υπάρχουν στο πλοίο.

Εκπρόσωπος του στρατού διευκρίνισε ότι "κανένα όπλο δεν βρέθηκε πάνω στο πλοίο", το οποίο έμεινε δεμένο σε λιμάνι του Ισραήλ.

Το πλοίο, παλαιστινιακής ιδιοκτησίας υπό σημαία Τόγκο, με συνοδεία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού είχε κατευθυνθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να παραβιάσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το "πλοίο της αδελφοσύνης" μετέφερε τόνους φαρμάκων, τροφίμων, παιχνίδια, ρουχισμό, απολυμαντικά, στρώματα και φιάλες αίματος που προσέφεραν λιβανικές και παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές του ταξιδιού.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτήρισε "πράξη πειρατείας" την κατάληψη του πλοίου και διαμαρτυρήθηκε για το περιστατικό στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Τάχερ αλ-Νούνου, καταδίκασε σε ανακοίνωση "την πράξη πειρατείας της ισραηλινής κατοχής εναντίον του πλοίου και των Λιβανέζων αδελφών μας".

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV του Λιβάνου και το δορυφορικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα του Κατάρ, που είχαν ανταποκριτές τους πάνω στο λιβανέζικο πλοίο, οι ισραηλινοί στρατιώτες "επιτέθηκαν στους επιβάτες χτυπώντας τους".

www.athina984.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Με 3,5 τόνους ανθρωπιστικού υλικού...

...στη συνέχεια εμβόλισε το «Dignity», με αποτέλεσμα και τα δύο σκάφη να υποστούν ζημιές, δίχως όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

Το CNN μετέδωσε νωρίς το πρωί ότι το σκάφος DIGNITY, υπό σημαία Γιβραλτάρ, κτυπήθηκε στην πρύμνη γύρω στις 6.45 π.μ. σε διεθνή ύδατα και άρχισε να βάζει νερά.

τελικα δεν αντεξε τα "τραυματα" και μετα απο 3 μηνες παροπλισμου στη μαρινα Λαρνακας, βουλιαξε υπο αδιευκρινιστες(?) συνθηκες ενω ρυμουλκειτο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε το πλοιάριο «Αρίων» των ακτιβιστών της οργάνωσης «Ελευθερία στη Γάζα», που επιχείρησε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους κατοίκους της Γάζας.

Το ισραηλιτικό ναυτικό κάλεσε το πλοιάριο να επιστρέψει στην Λάρνακα. Το πλοιάριο μετέφερε τρεις τόνους ιατρικού εξοπλισμού, οικοδομικά υλικά και ηλεκτρικά καλώδια.

Πρώτο Θέμα

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Με στόχο την αποστολή πολλών μεγάλων καραβιών, που θα ξεφορτώσουν υλικό για την ανοικοδόμηση της Γάζας, στα τέλη του Απριλίου η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» έχει ξεκινήσει σειρά πολιτικών και πολιτιστικών δράσεων υπό τον τίτλο «Φεστιβάλ Αλληλεγγύης», προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η ελληνική κοινωνία.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Από τη zougla.gr

Ενάμιση χρόνο μετά από την πρώτη προσπάθεια (τον Αύγουστο του 2008), αποπλέουμε ξανά με προορισμό την Γάζα. Συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, διεθνή αποστολή με το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες, μεταφέροντας τούτη τη φορά -κυρίως- βασικά υλικά ανοικοδόμησης (τσιμέντο, ξυλεία κ.λπ.), υλικά που το Ισραήλ έχει απαγορεύσει να μπουν στη Γάζα.

Στόχος μας είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και κυρίως υλικών.

Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκινήσαμε οικονομική καμπάνια, δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο συμμετοχικού χαρακτήρα και προορίζεται να αποδοθεί στον Παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο.

Άρα ψάχνουμε υποψήφιο εμπορικό πλοίο από την Ελλάδα. Αν δεν το είχαν βγάλει west side αλλά west bank θα έλεγα ότι μας έκανε να το δωρήσουμε.

Από την Τουρκία νομίζω ότι ήδη προγραμματίζεται για τη Γάζα το πρώην MAVI MARMARA.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το motorship ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (ex sofia) βρίσκεται ήδη στο μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι έτοιμο να φορτώσει εμπορεύματα για το επίμαχο ταξίδι. Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει από την Ιρλανδία τα ms RACHEL CORRIE (ex linda), το οποιο στο δρόμο έβγαλε και κατι βλάβες, και καθυστέρησε τις υπόλοιπες αποστολές. Από την Τουρκία ξεκίνησε χθες το ΜΑVI MARMARA με 750 επιβάτες. Υπάρχει και το ms GAZZE (ex YUNUS SIRIN) που μάλλον θα ξεκινήσει από την νότια Τουρκία και πιθανότατα θα αποπλεύσουν πάλι καποια μικρά πλοία από τον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.

Τα fora λένε ότι σύνολο 8 πλοία θα συναντηθούν στα διεθνή ύδατα και θα επιχειρήσουν μαζί να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα το Ελεύθερη Μεσόγειος στο Κερατσίνι φόρτωνε διάφορα αντικείμενα (ξυλεία, σωλήνες, ειδικά αμαξιδια για ανάπηρους κλπ), με τη παρουσία καμερών φαντάζομαι από τη Παλαιστίνη. Στη γεφυρα του πλοίου υπήρχαν οι σημαίες της Παλαιστίνης, της Ελλάδας και της Σουηδίας. Ενώ εθελοντές βοηθούσαν στη μεταφορά εφοδίων για το πλοίο αλλά και έγραψαν το όνομα του πλοίου στη πλώρη.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...