Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Ανοιγω αυτο το θεμα,με σκοπο να συζηταμε που και που,τις γαστρονομικες απολαυσεις των ταξιδιων μας.Απο self service,alla carte,μεχρι goodys,everest,flocafe και οτι αλλο τραβαει η ψυχη σας.

Πρωτο μου γευμα σε πλοιο,ηταν μακαρονια με κιμα στον ΘΕΟΦΙΛΟ και απο τοτε δεν τ αλλαζω με τιποτα!Παιδι τοτε,μου ειχε κανει εντυπωση το χοντρο μακαρονι που χρησιμοποιουσαν και η γευση 'μπομπα' της σαλτσας!Μαλιστα απο τοτε που τα δοκιμασα,καθε φορα που ειχαμε μακαρονια στο σπιτι ελεγα 'θελω καραβισια μακαρονια,χοντρα':p

Γενικα ειναι ενα πιατο φτηνο στο πλοιο που σε χορταινει και επισης εχει γελιο που σου βαζουν την σαλτσα με την κουταλα,που συνηθως χρησιμοποιειται για να βαλεις φακες... :D

Απο κει και περα,τελευταια φορα ειχα γευτει το self service της ΝΕΛ με το ΜΥΤΙΛΗΝΗ,πριν 2 καλοκαιρια και εμεινα ευχαριστημενος απ την γευση του κλασικου πιατου μου αλλα απογοητευτηκα απ την μη ευγενια του προσωπικου και την χρησιμοποιηση ψωμιων του τοστ(η κατι παρεμφερες)ως bread.

Στο self service του Ν.ΧΙΟΣ περασα τον περασμενο Απριλιο και το μονο αρνητικο που βρηκα ηταν οτι δεν υπηρχε χωρος για να κατσεις αφου ηταν γεματο κοσμο.Στα περι του φαγητου,περιποιημενα ολα,αρκετη ποικιλια και γενικα υψηλη παροχη υπηρεσιων απ το πληρωμα.

Τελος,στην Αδριατικη υπαρχει και του πουλιου το γαλα.Αφθονια απο φαγητα,πολυ νοστιμα,τελεια περιποιηση αλλα το κοστος ειναι το αναλογο...Θυμαμαι πρωτη φορα που εφαγα στο XI η το XII,βλεποντας τα φαγητα με επιασε λαιμαργια(ερχομουν κ απο 5ωρο ταξιδι με τρενο)οποτε πηρα μια μακαρονια,μια μπριζολα με πατατες,ψωμι και μπυριτσα,οποτε φτανοντας στο ταμειο εκλαψα βλεποντας total 30 ευρωπουλα....

Επισης,στα κοκκινα,ακομα ζηλευω τους οδηγους που παραγγελνουν κατι τσιπουρες(τις ψηνουν επι τοπου)και τις φερνουν με βραστα χορτα και λεμονακι!Γενικα στα self service της SUPERFAST γινεται παντα ψιλοπανικος και τα μαχαιροπηρουνα ακουγονται σε ολο το πλοιο να βασανιζουν τα πιατα :eek:

Στα fossen της ΑΝΕΚ υπαρχει και εκει πολυ καλο φαγητο με ποικιλια αλλα δεν φαινεται να το προτιμουν τοσο οι επιβατες η επειδη ειναι αρκετα μεγαλος ο χωρος,φαινεται παντα,μισοαδειο.Αυτο που αξιζει παντως ειναι ο γυρος στο εξωτερικο μπαρ της πρυμης που σερβιρεται με πιτες και τζατζικακι για να νιωσεις τι σημαινει greek food!

Μπορει να φαινεται λιγο αστειο το θεμα αλλα ολοι μας θα εχουμε καποια γαστρονομικη ιστορια να διηγηθουμε ;)

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Ν.X. συγχαρητήρια!

Λοιπόν, το πρώτο γεύμα που θυμάμαι σε πλοίο, είναι στο εστιατόριο του Ionian Sun, της Stintzis Lines. (Πρέπει να ήταν πρύμα και αριστερά?)

Λοιπόν, μετά από σχεδόν 18 χρόνια, ακόμα θυμάμαι την εντυπωσιακή καρμπονάρα με φόντο το λιμάνι της Σύρου και την χαλβαδόπιτα μετα :)

Πιστεύω ότι η κουζίνα της εταιρίας ήταν από τις καλύτερες και ευτυχώς είναι κάτι που στην μετενσάρκωσή της σε Blue Star όχι μόνο έμεινε σταθερή, αλλά βελτιώθηκε κιολας.

Από εκείνη την εποχή θυμάμαι την κουζίνα της ΔΑΝΕ, χωρίς όμως κάτι ιδιαίτερο από γεύσεις και την G.A. Ferries η οποία κάποτε είχε αρκετή ποικιλία και δεν ξεχνάω ποτέ τις πατάτες φούρνου:D.

Στη ΝΕΛ την τελευταία φορά που έφαγα στο ΜΥΤΙΛΗΝΗ δε μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένος αφού τα φαγητά είχαν την εικόνα του κατεψυγμένου πιάτου (σαν τα έτοιμα κατεψυγμένα από το supermarket).

Από τη Superfast, έχοντας δοκιμάσει διάφορα πιάτα, έχω την εντύπωση ότι ακολουθεί την λογική της "αδελφής" BS, με ποικιλία και καλή ποιότητα.Ό,τι έφαγα ήταν φρέσκο, γευστικό και πραγματικά, δεν ήξερα τί να διαλέξω.

Από τις κρητικές εταιρίες, έχω φάει μόνο στην ΑΝΕΚ όπου και τις δύο φορές που ταξίδεψα ( σε διαφορετικά πλοία) υπήρχε μεγάλη ποικιλία.

Ως προς τις τιμές, είναι πιο αυξημένες σε σχέση με την ξηρά και πολλές φορές αδικαιολόγητα ακριβές, αλλά σε ποιόν δεν ανοίγει η όρεξη με το ταξίδι?

Για τα Goody's στα πλοία, είμαι κάθετα αντίθετος και πραγματικά εντυπωσιάζομαι από το πόσοι συνεπιβάτες επιλέγουν ένα cheeseburger στις 9-10 το πρωί, αλλά προφανώς φέρνουν περισσότερα έσοδα στις εταιρίες (γιατί τα βάζουν άλλωστε?).

Επειδή σίγουρα κάτι ξεχνάω, επιφυλλάσσομαι για το μέλλον!B)

Link to comment
Share on other sites

Έχω την τύχη να έχω ταξιδέψει με αρκετά βαπόρια και πραγματικά αυτό που έχω καταλάβει είναι πως η κάθε εταιρία το προφίλ που περνάει προς τα έξω είναι και αυτό που περνάει και από τα εστιατόρια των πλοίων της.

Το πρώτο γεύμα που θυμάμαι το είπε ο giorgosz στο παραπάνω του ποστ

G.A. Ferries η οποία κάποτε είχε αρκετή ποικιλία και δεν ξεχνάω ποτέ τις πατάτες φούρνου:D.

και ήταν στο ΡΟΔΑΝΘΗ τότε που έβλεπες τα πλοία του καπτα Μάκη και πραγματικά σε αισθανόσουν δέος.

Το καλύτερο φαγητό το έχω φάει στα εστιατόρια και self service των πλοίων της Superfast / Blue Star (απλά αξεπέραστο φαγητό), των Μινωικών και της ΑΝΕΚ. Πολύ καλή κουζίνα και στην ΑΡΙΑΔΝΗ επί HSW.

Καλό φαγητό αλλά όχι στα επίπεδα των παραπάνω έχω φάει στα IONIAN QUEEN, ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ.

Και από δω και πέρα δυστυχώς το χαος! :(

Link to comment
Share on other sites

Επισης,στα κοκκινα,ακομα ζηλευω τους οδηγους που παραγγελνουν κατι τσιπουρες(τις ψηνουν επι τοπου)και τις φερνουν με βραστα χορτα και λεμονακι!Γενικα στα self service της SUPERFAST γινεται παντα ψιλοπανικος και τα μαχαιροπηρουνα ακουγονται σε ολο το πλοιο να βασανιζουν τα πιατα:eek:

Α ρε NHSOS XIOS τι μου θύμισες τώρα κι έχω μια έφεση στην γαστρονομία.Στα superfast τα μαχαιροπήρουνα στο self service ακουγονται σαν ντραμς.:D

Το καλύτερο φαγητό που έχω φάει ever σε πλοίο το οποίο συγκρίνεται ακόμα και με τα καλυτερα στεριανά εστιατόρια.

Σπεσιαλιτέ, χοιρινό ριγανάτο, μακαρόνια με κιμά, κομματάκια σουβλάκια με πιτούλες και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, αργεντίνικο βοδινό (κορυφή) και αμερικάνικα ribs.

Θυμάμαι μια δόση στο Superfast III τον αρχικαμαρότο τότε Μπάμπη Ψαράκη ο οποίος είναι τώρα στα γραφεία υπεύθυνος των ξενοδοχειακών των πλοίων , έφτιαχνε στο a la carte συκωτάκια σωτέ με περίσια τέχνη.

Είναι λίγο τσιμπημένη η τιμή αλλά αξίζει.

Στους οδηγούς κάνουν όντως ειδικές παραγγελίες. Πρώτον οι ανθρωποι αφήνουν λεφτά πολλά μέσα στα βαπόρια και δεύτερον από ότι είχα παρατηρήσει με τα πολλά ταξίδια πολλοι εκ των οδγηγών είχαν αναπτύξει προσωπική επαφή με τους μαγείρους.Και 20% εκπτωση με την ειδική κάρτα που τους χορηγούν στην οποία όταν την περνανε απο το σκανερ, στην οθόνη της ταμιακής αναγράφεται "ΖΗΤΩ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ".:D

Αντίθετα στις Μινωικές είναι μεν καλό το φαγητό αλλά όχι κάτι εξαιρετικό και η τιμή είναι βαπορίσια.

Στην hsw στον τομέα αυτό έγιναν άλματα προοδού από τότε που ανέλαβε ο Στρίντζης. Πλέον το φαγητό είναι υπέροχο και ποιοτικό.Στον ΠΗΓΑΣΟ έχω φάει από τις καλύτερες καρμπονάρες και στο ΜΥΚΟΝΟΣ περίφημα μπιφτέκια και πίτσα.

Και στο ΑΡΙΑΔΝΗ είχα φάει εξαιρετικό φαγητό , όπως και στο ΕΛΛΗ Τ που είχα φάει μαζί με τους αξιωματικούς το φαγητό ήταν ποιοτικότατα και πολύ νόστιμο.

Πέραν αυτών όμως υπάρχουν και κακές αναμνήσεις από φαγητα σε πλοία ππου καλύτερα να μην τις αναφέρω.

Ξέχασα να πω την αγαπημένη πίτσα που έτρωγε ο Nick the Greek στο ΝΑΙΑΣ ΙΙ κι εγώ στο ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΒΕΡΓΙΝΑ.Ατομική πίτσα την οποία την έβγαζαν από ναύλον , είχε 5 τρίματα τυριού αγνώστου τύπου ,ένα κομματάκι ΄κάτι μεταξύ ΄σαλάμι και παριζάκι και μπόλικη κόκκινη σάλτσα την οποία την έψηναν σε φουρνάκι και στην έδιναν σε χαρτοπετσέτα να την φας.:P

Edited by Earl Granville
Link to comment
Share on other sites

λοιπον εμεις στο σπιτι οπως λεει και ο φιλος ΝΗSOS CHIOS οταν ειναι να φαμε μακαροναδα για να συννενοηθουμε στο ειδος ξεκαθαριζουμε "την καραβισια";οι οποιες εναι νοστιμες σε ολα τα καραβια!Επισης εχω δοκιμασει τις πατατες φουρνου της GA με σουτζουκακια(μπορει να μην ξερω απο τι κρεας ηταν ο κιμας)αλλα ο συνδυασμος τους ηταν τελειος ,αφου να φανταστειτε βουτουσαν απ΄το πιατο μου οι υπολοιποι.

Στην ΑΝΕΚ δεν θυμαμαι και πολλα αλλα στο ΙΚΑΡΟΣ ΠΑΛΛΑΣ ΚΑΙ ΑRIADNE ΠΑΛΛΑΣ των μινωικων για αδριατικη περαν της μεγαλης ποικιλιας φαγητων εχουν απιθανες σαλατες ,ιδιαιτερα εκεινη με τα μαρουλια ,πιπεριες ,ροκα κτλ και λαδια ,ξυδια ειναι φανταστικη .Και στις σαλατες παλι με τον ιδιο τροπο συννενοουμαστε "την καραβισια θα φαμε;"

Link to comment
Share on other sites

Εarl η χαρακτηριστική pizza-στο πλαστικό, κοσμούσε και τα μπαρ άλλων εταιριών. Σίγουρα τη σέρβιρε κάποια εποχή και ο καπτά-Μάκης.

Τώρα θυμήθηκα ότι έχω φάει και στο Ν.Μύκονος, όταν ακόμα ταξίδευε στο Β.Α.Αιγαίο.

Ήταν εμφανής η επιρροή του Γ.Στρίντζη, με ποικιλία γεύσεων και όμορφη παρουσίαση.

Κάτι που συναντάμε σε όλες τις εταιρίες όμως, είναι το αγνώστου τύπου τριμμένο τυρί για μακαρόνια κτλ. Ποτέ δε το συμπάθησα και μου έδινε την αίσθηση του πλαστικού :D.

edit: Φωτό από γεύμα στο Ν.Μύκονος (η παρέα όλο το ταξίδι ήθελε πατάτες τηγανητές τις οποίες έτρωγε απλά όλο το πλοίο, αλλά όταν αξιώθηκε να φάει, είχαν τελειώσει:rolleyes:)

post-46-128326977672_thumb.jpg

Edited by giorgosz
Link to comment
Share on other sites

Για να τα πω συνοπτικά επειδή μπορούμε να μιλάμε ώρες:

  1. Οι καλύτεροι καραβομάγειροι κατάγονται από τον Ιέρακα (Γεράκι) και την Νεάπολη (Βάτικα) της Λακωνίας. Η φήμη που τους συνοδεύει λέει επίσης ότι συχνά υπέφεραν από ψυχικές νόσους λόγω της υπερβολικής ζέστης που επικρατούσε τότε στις κουζίνες.
  2. Φαγκρί (όχι ένα, κιλά ολόκληρα) δώρο από ψαρά της Χάλκης στον ξακουστό Αράπη (Παναγή Παπαδάτο), καπετάνιο τoυ "Μιαούλη" ψημένο από τον μάγειρά του και κερασμένο στους επιβάτες της Α' θέσης (7-8 ήμασταν :D). Ούτε στα όνειρα του καλύτερου σημερινού degustateur.
  3. Ο θρύλος λέει ότι τα μακαρόνια της μαγικής βαπορίσιας μπολονέζ, βράζονται με νερό θαλασσινό. Η καλύτερη κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν του αειμνήστου "Αιγαίον", με μακαρόνι όχι Buitoni, Barilla ή λοιπές αηδίες, αλλά ΑΒΕΖ :eek:.
  4. Ο Καπετάν-Άρχοντας είχε γενικώς πολύ καλή κουζίνα που παραμένει ακόμα καλή. Ακόμα καλύτερό βέβαια ήταν το service και το περιβάλλον στα a la cart του Ροδάνθη & του Μαρίνα. Μεγάλες πιένες η πίττα-γύρος στα bar των ανοικτών καταστρωμάτων το καλοκαίρι.
  5. Το κορακοζώητο και απέθαντο Georgios Express είχε κάποια εποχή (1993?) ένα απίθανο μάγειρα. Μελιτζάνες ιμάμ απίστευτες.
  6. Μινωϊκές και ΑΝΕΚ έχουν καλό φαγητό, αλλά άνευ φαντασίας. Ξεχωρίζει βέβαια η επιδόρπια γραβιέρα της ΑΝΕΚ, από αίγες που κατοικούν στις Σφακιανές Μαδάρες και όχι από Δανέζες αγελάδες.
  7. Κορυφαία κουζίνα αυτή της Blue Star, η οποία στην αρχή έπασχε από προκατ ασθένειες (είχα δοκιμάσει κάποτε σούπα η οποία απεδείχθη ότι ήταν Knorr), αλλά βελτιώθηκε απεριόριστα. Θυμηθείτε να δοκιμάσετε γαρίδες σαγανάκι με chips κολοκυθιού και ελάτε να μου πείτε.
  8. Η πλαστική πίτσα και το αντίστοιχης ποιότητας κόντρα πλακέ τόστ στο σελοφάν (όλα made in Αμφιάλη) και ο μεριδοποιημένος τούρκικος (καλά, ελληνικός...) καφές από άυπνο και νυσταγμένο bartender, 5 η ώρα το πρωϊ πριν πιάσει το καράβι Φολέγανδρο, Κάλυμνο ή Πειραιά, όλα τα λεφτά.
  9. Και τέλος μιά ιστορία από το Georgios Express πάλι: Ιούνιος μήνας, επιστροφή από Κύθνο, ήταν πιά 1997, η decadance είχε αρχίσει, δούλευε μόνο το self-service. Κόσμος στην ουρά να περιμένει, ο μάγειρας ήθελε να διώξει κάτι μπριζόλες (μπλιάχ...) φούρνου με πατάτες πήχτρα στη ρίγανη-κάποια μυρωδιά ήθελε να κρύψει φαίνεται. Παρά τις συνεχείς παραινέσεις οι πελάτες ήταν σταθεροί: "Μακαρόνια με κυμά". Πέρασαν 5, 10, 15, να και ένας παππάς που ταξίδευε. "Πάτερ μου, την ευλογία σας, έχω υπέροχες μπριζόλες φούρνου με πατάτες" Και ο ιερεύς: "Την ευλογία μου τέκνον μου, βάλε μου μακαρόνια με κυμά". Ο μάγειρας πέταξε κουτάλα και σκούφο και βγήκε στην κουπαστή της πρύμης να καπνίσει ;).

Edited by georgios express
Οι άνθρωποι έχουν και επώνυμα και οι επίσημες ονομασίες προσωνύμια
Link to comment
Share on other sites

Αλλη μια μακαροναδα:D για τον NHSOS XIOS στο self του SUPERFAST I.Πρεπει να σημειωσω,πως ο χωρος που το φιλοξενει ειναι πραγματικα μεγαλος και χωραει παρα πολυ κοσμο.Καλυπτει ολο το πλατος του πλοιου και σχεδον το 1/3 του μηκους του deck των επιβατων.Χτες,αν και απο ποικιλια ειχε λιγα πραγματα(λεμονατο(?)κρεας,κοκκινιστο,κοτοπουλο ψητο,ψαρια και μακαρονοριζα)ο κοσμος το τιμησε δεοντως και ειχαμε τις γνωστες πηρουνομαχαιροκρουσιες:PΦυσικα η ποιοτητα του φαγητου αψογη!Μια πρωτη γευση του self εδω ενω για τον αγαπητο Earl o καταλογος με τις σπεσιαλιτε που μας ανεφερε παραπανω:P

ΥΓ Μου μυριζουν Σκαλοπινια χοιρινα Σασερ:D

Link to comment
Share on other sites

Φίλε NHSOS XIOS αυτός δεν είναι κατάλογος , παρεπεμπτικό για τον διαιτολόγο είναι άμα κάτσουμε και στρωθούμε στο φαγητό.:D

Μαζί με τα μαχαιροπήρουνα και το αλατοπίπερο ελπίζω να χορηγούν και δωρεάν σόδες για την χώνεψη.:P

Μια άλλη σπεσιαλιτέ που την έχω φάει κυρίως στο 12 είναι το γιουβέτσι το οποίο αντι για μανέστρα είχαν βάλει λαζάνια.Σκέτη απόλαυση ήταν.

Link to comment
Share on other sites

Αρτι επιστρέψας από το μεσημεριανό μου γεύμα (που κατά σύμπτωσιν περιελάμβανε καί μακαρόνια καραβίσια) καί πέφτω πάνω στό θέμα αυτό (που ευτυχώς επειδή είμαι ήδη χορτάτος δέν αρχίσανε νά μού τρέχουν τά σάλια).

Λοιπόν,οι δικές μου γαστριμαργικές εμπειρίες έχουν ώς εξής:

1.Τά ώς άνω καραβίσια μακαρόνια (μέ σάλτσα όμως μόνο,καθότι ο κιμάς αφ'ενός δέν μού αρέσει και αφ'ετέρου χώνεται ανάμεσα στά δόντια μου) τά πρωτοδοκίμασα στά δύο αείμνηστα πλοία ΑΙΟΛΙΣ και ΑΔΩΝΙΣ,μέ τά οποία είχα ταξιδέψει στην Χίο.Εκτοτε αποτελούν προσφιλές έδεσμα το οποίο όμως σπάνια βρίσκω σέ εστιατόρια.

2.Κάποιος διαφώνησε εδώ μέσα γιά την ύπαρξη τών Goody's στά Blue Star.Μά υπάρχει ωραιότερο πράγμα από ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα βαρελίσια στίς 7.30 το πρωϊ περιμένοντας να αποπλεύσης γιά τίς Κυκλάδες;Τό έκανα καί τίς τρείς φορές (2 στό ΙΘΑΚΗ καί 1 στό ΠΑΡΟΣ) που κατέφυγα στην εταιρεία "Κυανούς Αστήρ" γιά τίς καλοκαιρινές μου μετακινήσεις.

3.Τό self-service τού ΙΚΑΡΟΣ ΠΑΛΑΣ αποδείχτηκε σωτήριο κατά τό πρό ετών ταξίδι μου πρός Κέρκυρα,αφού από τίς δύο το μεσημέρι μέχρι τίς δέκα το βράδυ τριγυρνούσα στην Πάτρα μές΄στη ζέστη θεονήστικος.Ωραίο φαγητό (μακαρόνια αλλά στεριανά-δηλαδή ψιλά-αυτή τη φορά) σέ ένα χώρο μέ τέτοια πολυτέλεια που ένιωθα άβολα επειδή δέν φορούσα γραβάτα...

4.Βραδυνό μέ χωριάτικη καί πατατούλες τηγανητές στό self-service τού αείμνηστου ΣΑΠΦΩ αναμένοντας την αναχώρηση γιά Μυτιλήνη (καθ'ότι το πλοίο μάς φόρεσε ένα φέσι άνω τών δύο ωρών από το προηγούμενο δρομολόγιο σύν ένας σκασμός ΙΧ καί νταλίκες που έπρεπε να πάρουμε από Πειραιά).Νόστιμο,δέν λέω,αλλά όχι και ιδιαίτερο (γιά τίς πατάτες εννοώ,η σαλάτα όπως και να την φτιάξης νόστιμη είναι...).

5.Καί άλλα ψιλά μακαρόνια,αυτή τη φορά στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ,το καλοκαίρι που μάς πέρασε,στην επιστροφή από Κύθηρα.Pas mal,pas mal....

6.Καλό-χωρίς κάτι ιδαίτερο-καί το φαγητό στό εστιατόριο τού ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ στην επιστροφή μου από Ηράκλειο.

7.Στό ΛΙΣΣΟΣ έτυχε να δοκιμάσω τά φαγητά τής τραπεζαρίας τών αξιωματικών ένα καλοκαιριάτικο Σ/Κ που ταξίδεψα στά Χανιά καλεσμένος μιάς φίλης μου που ήταν πιανίστρια και έπαιζε στο σαλόνι τής Α'θέσης.Οι εντυπώσεις μου;είχαν πολύ καλό μάγειρα,το ψητό που έφτιαξε ήταν σκέτο λουκούμι.

8.Στό self-service τού ΡΟΔΑΝΘΗ,το καλοκαίρι τού 2005 (Πειραιάς-Κώς),το δείπνο μου περιλάμβανε επίσης μακαρόνια (καί πάλι ψιλά),νόστιμα μέν,αλλά σάν όλων τών στεριανών εστιατορίων τά μακαρόνια (κατά πώς θά'λεγε και ο Καββαδίας).

9.Τέλος,κάτι εξωτικό και ανατολίτικο:πρίν πολλά,πολλά χρόνια,όταν ήμουν ακόμα μαθητής,ταξίδεψα ένα καλοκαίρι (Αύγουστος 1968) μέ άλλους συμμαθητές μου πρός καί από Βενετία (από Πειραιά,δυό ολόκληρα μερόνυχτα διαδρομή...) μέ τά SYRIA καί ALGAZAYR (που σημαίνει "Αλγερία" εις την Αραβικήν),δυό φορτηγοποστάλια αιγυπτιακής εταιρείας.Τά πλοία-ιδίως το SYRIA-ήταν πανβρώμικα (παρ'όλο που είχαν και πισίνα...) αλλά τά φαγητά τους φοβερά γευστικά (καί αρκετά πικάντικα) μέ κάτι αφράτες αραβικές πίτες και λεχματζούν καί άλλα τινά εξ ίσου καυτερά.Στην επιστροφή καί ενώ διαπλέαμε την περιοχή που έμελλε να γίνη το περιβόητο Piraeus separation,ο μάγειρας έφτιαξε ειδικό πρωϊνό γιά το δικό μας γκρούπ,μέ ομελέτες καί μέ όσα καυτερά τού είχαν περισσέψει,μέ αποτέλεσμα να κατεβούμε όλοι στού Τζελέπη τρέχοντας να βρούμε νερό,αφού διψούσαμε σάν να είχαμε διασχίσει όλη τη Σαχάρα περπατώντας...

Καλή μας όρεξη και μέ ευχές γιά ένα 2009 μέ περισσότερα θαλασσινά (ταξίδια και φαγητά)..

Edited by Hastaroth
Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να πω την αγαπημένη πίτσα που έτρωγε ο Nick the Greek στο ΝΑΙΑΣ ΙΙ κι εγώ στο ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΒΕΡΓΙΝΑ. Ατομική πίτσα την οποία την έβγαζαν από ναύλον , είχε 5 τρίματα τυριού αγνώστου τύπου ,ένα κομματάκι ΄κάτι μεταξύ ΄σαλάμι και παριζάκι και μπόλικη κόκκινη σάλτσα την οποία την έψηναν σε φουρνάκι και στην έδιναν σε χαρτοπετσέτα να την φας.:P

Εν αρχη ην η προκατασκευασμενη ατομικη πιτσα λοιπον. Μετα απο αυτην δεν υπαρχει τιποτα που να φτανει εστω κοντα. Στο πρυμνιο μπαρ του Ναιας ΙΙ, ζεσταμενη στον πανβρωμικο φουρνακι που ειχαν να το καθαρισουν απο τοτε που καθελκυστηκε το πλοιο με τη μυρωδια της βαποριλας και των καμμενων λιπων. Μπράβο, αυτή ειναι πίτσα!

Μετα λοιπον απο τη θρυλικη πιτσα και ξεκαθαριζοντας οτι δεν εχω φαει ποτε μεσα σε Σουπερφαστ τα οποια βλεπω οτι τυγχανουν γενικης αποδοχης, νομιζω πως το καλυτερο φαγητο που εχω φαει το εχω φαει -ειτε το πιστευετε, ειτε οχι- πανω στο Αφροδιτη ΙΙ του Γιαννατου. Συνυπολογιζομενων κοστους, ποσοτητας και ποιοτητας νομιζω οτι ειναι μακραν του δευτερου για μενα. Και εκεινο το πλοιο ηταν αφοσιωμενο στα φορτηγα, με συνεπεια η κουζινα να ειναι ελληνικοτατη και εξαιρετικης ποιοτητας. Τα ιδια πρεπει να πω και για ενα αλλο πρωην πλοιο του Γιαννατου, το φαγητο του οποιου δοκιμασα επι πλοιοκτησιας Τζανετατου και μου αφησε επισης εξαιρετικες εντυπωσεις, μιλαμε για το Ελλη Τ.

Κατα τα αλλα σε πολυ καλο επιπεδο βρισκεται κατα τη γνωμη μου η ΑΝΕΚ, σιγουρα καλυτερο απ' οτι οι Μινωικες κατα τη γνωμη μου και παντοτε συνυπολογιζομενων παραματρων οπως το κοστος, η ποσοτητα αλλα και η ποιοτητα τοσο του πιατου σαν συνολο, οσο και των επι μερους υλικων και συστατικων. Αλλη μια πολυ καλη παιδικη αναμνηση που εχω απο φαγητο ηταν πανω στο Ιονιον των Σταθακη-Μανουσου. Απ' οσο θυμαμαι μαλιστα, στην πρωτη θεση οι καμαρώτοι εστρωναν με τραπεζομαντηλα τα τραπεζακια και σερβιριζαν επι τοπου.

Συμφωνω πως καποτε και ο Αρχοντας ειχε πολυ καλη κουζινα, θυμαμαι χαρακτηριστικα το Δημητρα οταν πρωτοηρθε, αλλα απο τοτε εχουν περασει πολλα φεγγαρια και οταν εφαγα προπερσι στο Δημητρουλα οφειλω να πω πως δυστυχως ηταν ο,τι χειροτερο και πιο ακριβο εχω δοκιμασει ποτε μου πανω σε πλοιο. Επισης ασχημη κουζινα θυμαμαι και στο Εξπρες Σαντορινη επι πλοιοκτησιας Constantin Agapitos.

Οσο δε για τo περιβοητo καραβισιο spaghetti bolognese:p, επιτρεψτε μου να σας πω οτι διαφωνω με ολους σας υπο την εννοια οτι αυτο που εχετε δοκιμασει στα ποσταλια δεν ειναι το οριτζιναλ! Για πολλους και διαφορους λογους ειχα την τυχη ή την ατυχια(οπως το παρει κανεις) να γευματισω δεκαδες -για να μην πω εκατονταδες- φορες πανω σε φορτηγα πλοια. Επιτρεψτε μου λοιπον να θεωρω την φορτηγισια μακαροναδα με κιμα μια κλαση πανω απο οποιοδηποτε ποσταλι οπου την εχω δοκιμασει, πραγμα που εχει να κανει και με το γεγονος οτι στο φορτηγο θα ετοιμαστει το πρωι για να φαγωθει το μεσημερι σε συγκεκριμενη μικρη ποσοτητα και μετα τελος.

Γενικοτερα σε φορτηγα πλοια λογω διαφορων παραγοντων που δυστυχως περιλαμβανουν και το κατα ποσον ειναι μπερικετης ο πλοιοκτητης, μπορει κανεις να φαει απο κατι οικτρο μεχρι κατι απιστευτο. Θυμαμαι χαρακτηριστικα περιπτωση οπου σε νεοπαραδωθεν πλοιο που δεν ειχε μεινει στην κουζινα ουτε αλατι, ο Ουκρανος μαγειρας -πρωην σεφ σε ξενοδοχειο- ειχε φτιαξει ψαρι φιλετο με λαχανικα το οποιο και μας ειχε σερβιρει σε αλουμινοχαρτο. Μιλαμε για εξαιρετικη γευση και μαλιστα χωρις τα στοιχειωδη υλικα, οποτε οταν ο createur ειναι ταλαντουχος, ολα μπορει να γινουν.

Περνωντας τωρα στον τομεα της κρουαζιερας, γενικα εχω απογοητευτει απο την ποιοτητα του φαγητου που εχω δοκιμασει. Γενικα θα περιμενε κανεις πολυ καλυτερη ποιοτητα, ομως το γεγονος οτι καθημερινα πρεπει να εστιαστουν καποιες χιλιαδες ατομα δυστυχως ριχνει κατακορυφα την ποιοτητα. Ειδικα εταιρειες οπως η Costa Crociere και η Princess Cruises που θεωρουνται μεγαλα ονοματα, η ποιοτητα του φαγητου και των επι μερους υλικων που χρησιμοποιουνται ειναι αντιστροφως αναλογη του μεγεθους του ονοματος. Κατα τη γνωμη μου στα κρουαζιεροπλοια ισχυει οτι οσο λιγοτεροι επιβατες, τοσο καλυτερο. Οφειλω να πω οτι σε κρουαζιεροπλοια το καλυτερο φαγητο που εχω δοκιμασει ηταν πανω στο Radisson Diamond(εκεινο το catamaran αν θυμαστε) της Radisson Seven Seas, ενω εξαιρετικο φαγητο ηταν και αυτο πανω στο Royal Viking Sun(τοτε της Cunard, σημερινο Prinsendam της Holland America).

Τελος να πουμε και μια κουβεντα για τα εκτος Ελλαδας οπου εχει τυχει να γευματισω σε πλοια τεσσαρων εταιρειων της Βορειου Ευρωπης. Χειροτερη με διαφορα η P&O, δεν μου αρεσε καθολου. Ηταν λες και ειχαν αγορασει υλικα απο το Happy Shopper(οι εχοντες κανει Αγγλια καταλαβαινουν τι λεω) και κλασσικα baked beans αγαπη μου:P. Λιγο καλυτερη η Scandlines η οποια παιρνει καλο βαθμο αν αναλογιστει κανεις οτι εφαγα πανω σε πορθμειο μεταξυ Δανιας και Γερμανιας. Πολυ καλη επισης η Stena Line, οχι ομως και σε ελληνικα επιπεδα γευσης αν και ειναι -για να ειμαστε ειλικρινεις- πολυ δυσκολο να συγκρινεις τις διαφορετικου ειδους κουζινες.

Ιδιαιτερη μνεια τελος θα ηθελα να κανω στην Brittany Ferries. Εχει τυχει να φαω 2 φορες στο self-service εστιατοριο και πραγματικα εντυπωσιαστηκα απο την γευση, τις ιδεες αλλα και την παρουσιαση του φαγητου. Εχοντας αρκετη τριβη με γαλλικου τυπου κουζινα(στα ελληνικα γκουρμεδιά:D) οφειλω να πω οτι την κουζινα του τοτε Val de Loire, την εχω εκει ψηλα μαζι με τα καλυτερα γαλλικα εστιατορια που εχω φαει. Τιμη και δοξα λοιπον!

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Νικ σε παραδεχομαι,εχεις δοκιμασει απειρες καραβισιες κουζινες αλλα σου λειπει ενας μοναδικος συνδυασμος...Εδω στην Χιο,απεναντι απ τον ντοκο που δενουν ολα τα πλοια,εχει μια διασημη(στην Χιο παντα)πιτσαρια που την εχουν μαθει ολοι οι ταξιδιωτες.Πριν φτασει λοιπον το παπορι απο Μυτιληνη,παραγγελνουν τηλεφωνικως οτι γουσταρουν,και στην αφιξη του πλοιου παντα,εχει ενα delivery-μηχανακι που περιμενει να ξεφορτωσει:DΕπισης θυμαμαι μια φορα να φτανει το Π.ΚΡΗΜΝΙΟΤΙΣΑ,και να το περιμενει ενα μικρο αυτοκινητο οπου ξεφορτωσε σε ανθρωπο του πληρωματος 10 κουτια πιτσονια:P

Μαλιστα δεν ειναι λιγες φορες που κυκλοφοροντας στο πλοιο βλεπεις σκορπισμενα κουτια,απ δω και απ κει,της συγκεκριμενης πιτσαριας.

Link to comment
Share on other sites

...Εδω στην Χιο,απεναντι απ τον ντοκο που δενουν ολα τα πλοια,εχει μια διασημη(στην Χιο παντα)πιτσαρια που την εχουν μαθει ολοι οι ταξιδιωτες.Πριν φτασει λοιπον το παπορι απο Μυτιληνη,παραγγελνουν τηλεφωνικως...

Μας τά 'παν άλλοι NHSOS XIOS. Το 1996, με το αείμνηστο ΔΗΜΗΤΡΑ (επί GA δηλαδή), κατέβαινα για Ρόδο, ασφαλώς μέσω άγονης Κυκλάδων-Δωδεκανήσου. Μόλις σαλπάραμε από Πάρο, ήρθε στο σαλόνι της Α' Θέσης ένας επίκουρος και είπε στον Καπτά-Γιώργη Κολυδά αν θέλει να του σερβίρουν φαγητό. Εκείνος είπε ότι κάτι μισόλογο (άσε, δεν, περίμενε...) και έκλεισε το μάτι σε 1-2 υποψιασμένους όπως απεδείχθη αξιωματικούς που ήταν μαζί του. Περίπου 20 λεπτά πριν ανέβει στη γέφυρα για το ρεμέτζο, τον είδα να τηλεφωνεί από το κινητό του και να λέει "... στον καταπέλτη θα είμαι..". Οπότε, μόλις νετάραμε από την Νάξο ό ίδιος επίκουρος σέρβιρε 4-5 super πίτσες στο τραπέζι του Πλοιάρχου και επηκολούθησε γενικευμένη ευωχία με τον Καπτά-Γιώργη να λοιδωρεί όσους αξιωματικούς δεν το πήραν το μήνυμα και βιάστηκαν να φάνε ;).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

την κοτα και το ψαρονεφρι ........

για βοηθηστε λιγακι και σεις ,τι να φαμε στον ΣΟΦΟ και στα Λευκα Ορη;

γνωμες παρακαλω.......

Link to comment
Share on other sites

Ότι και να φας θα ευχαριστηθείς φαγητό.Η ΑΝΕΚ μετά την superfast έχει κατ εμε την καλύτερη κουζίνα, με κλασσικά φαγητά αλλά και παραδοσιακές κρητικές γεύσεις.;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

λοιπον να κανω την αναφορα μου και για τα γευματα .

απο ποικιλια δεν μπορω να πω οτι βρηκα μεγαλη ,στις σαλατες ναι υπηρχε ,τωρα οσον αφορα τις κρητικες γευσεις μονο τον 'ντακο" βρηκα (πεντανοστιμος) επισης πολλα κρασια κρητικα.

αλλα μπορει να μην ειχε την ποικιλια που εβλεπες καποτε ομως ολα ηταν πεντανοστιμα και οι μεριδες τεραστιες ,(ετρωγες του σκασμου)απο τιμες νομιζω ικανοποιητικες.

post-1292-128326981311_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μας πεινασες πρωι πρωι:D

Αυτο που βλεπω και μου αρεσει ειναι οτι δεν φαινεται να ειναι τυποποιημενο φαγητο οπως στις περισσοτερες εταιρειες πλεον.

Αυτο που ηταν καταπληκτικο καποτε ηταν το αρνακι φουρνου στο ΘΕΟΦΙΛΟ.Αν ετρωγες δε στο self service που ηταν πιο χυμα τα πραγματα εβγαινε ο μαγειρας με το ταψι και φωναζε "αρνακι του πληρωματος":D.Αλλο κλασικο πιατο η μακαροναδα που τελικα ειναι κλασικη παντου.

Γενικα η ΝΕΛ καποτε ειχε καλο φαγητο(γευστικα τουλαχιστον) σε ολα της τα πλοια.Απο ενα σημειο και μετα επεσε τυποποιηση και χαλασε αρκετα.

Link to comment
Share on other sites

Η ΑΝΕΚ πάντως της βγάζω το καπέλο σε αυτό το σημείο.Η τροφοδοσία της βασίζεται κατά πολύ σε κρητικά προιόντα κι αυτό βγαίνει στην ποιότητα του φαγητού.

Σε πρόσφατο ταξίδι μου με το ΚΡΗΤΗ ΙΙ το φαγητό ήταν πραγματικά υπέροχο όπως και το κρασί κρητικής παραγωγής βεβαίως βεβαίως.

Ειδικά τα σκαλτσούνια του μάγειρα έκλεψαν την παράσταση.

Πάντως στις περισσότερες εταιρείες και ιδιαίτερα στις μεγάλες το φαγητό onboard έχει κάνει άλματα προοδου σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Θυμάμαι την δεκαετία του 90 και ειδικά στις αρχές, στις περισσοτερες εταιρείες (εκτός από ΑΝΕΚ και Μινωικές) που είχα ταξιδέψει στην ακτοπλοία το φαγητό ήταν πραγματικά βαπορίσιο.

Τουτέστιν ή θα έπρεπε το στομάχι σου να ήταν η υψικάμηνος της χαλυβουργικής για να χωνέψεις ή το επιδόρπιο θα έπρεπε να ήταν ένα κοκτέηλ από zantac,simeco και malox.

Σε αντίθεση βέβαια με τώρα που στις περισσότερες εταιρείες το φαγητό συναγωνίζεται ή φτάνει την ποιότητα των καλών εστιατορίων.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δεν προκειται για φαγητο σε πλοιο παρολαυτα ομως βλεπουμε οτι καποιοι δεν ξεχνανε τα βαπορια των νησιων του

Γεωργιος Εξπρες λοιπον σε σαντουιτς:D

Και Εξπρες Πηγασος σε πρωινο:D

Ολα αυτα στο καφενιο του ναυτικου ομιλου της Σεριφου

post-15-128326981542_thumb.jpg

post-15-128326981544_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Γεωργιος Εξπρες λοιπον σε σαντουιτς:D
Ε, αυτό παραπάει....πρόκειται για ιεροσυλία...για προσβολή μνήμης τεθνεώτος...

Απαιτώ πάραυτα να κλείσει το καφενείο:D και να εξαφανιστούν αυτές οι φωτογραφίες....από προσώπου γης:P

Link to comment
Share on other sites

Δεν πρέπει να ήταν τυχαία η επιλογή των δύο συγκεκριμένων βαποριών.Το ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ και το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ είναι τα ταχύτερα συμβατικά που πέρασαν από τις δυτικές κυκλάδες.;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...