Jump to content
Shipfriends

Διάφορα μικροατυχήματα


Recommended Posts

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΕΝ πρόκειται του τουριστικό Ιάσων με νηολόγιο Πάρου 68.

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Λιμεναρχείο Νάξου, για προσάραξη του Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφους “ΙΑΣΩΝ” Ν. Πάρου 68, σε αβαθή της θαλάσσιας περιοχής “ΚΑΣΤΡΑΚΙ” ν. Νάξου, με τριάντα τρεις (33) επιβάτες και δύο (02) μέλη πληρώματος. Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Α/Κ “ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΜΑΡΙΑ” Ν.Ν.140 και το Ε/Γ-Τ/Ρ “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ” Ν.Ν.57, για παροχή συνδρομής.

Οι εν λόγω επιβάτες περισυνελέγησαν από το περιπολικό σκάφος και από το “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ” και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Αγίας Άννας, ενώ επίσης το “ΙΑΣΩΝ” κατέπλευσε με ίδια μέσα στον λιμένα Αγίας Άννας, με τη συνοδεία του περιπολικού σκάφους, του “ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΜΑΡΙΑ” και ενός ιδιωτικού σκάφους.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ κατόπιν επιθεώρησης των υφάλων του εν λόγω πλοίου από ιδιώτη δύτη, διαπιστώθηκε ότι έφερε χτυπήματα στην πλώρη καθώς και στα πτερύγια της αριστερής προπέλας.

Από το Λιμεναρχείο Νάξου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “ΙΑΣΩΝ”, μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και την προσκόμιση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Προσάραξη του Φ/Γ Maymona στην Πάτρα στις 29/07/21

Quote

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες της 29/07/2021, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, για περιστατικό προσάραξης του Φ/Γ ''MAYMONA' σημαίας Παναμά, στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Πάπα Άραξου, με δεκατέσσερις (14) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος.

Στην περιοχή κατέπλευσαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., και δύο Ρ/Κ πλοία για παροχή συνδρομής.

Το Φ/Γ ''MAYMONA' είχε αποπλεύσει από τον λιμένα Αγίου Νικολάου Κορινθιακού Κόλπου με προορισμό την Κύπρο, έμφορτο με βωξίτη. Πέριξ του πλοίου ποντίστηκε πλωτό φράγμα και διενεργήθηκε επιθεώρηση των υφάλων του από καταδυτικό συνεργείο.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

 

Link to comment
Share on other sites

Προσάραξη της Θ/Γ Almaha στην Αιδηψό στις 27/07/21

Quote

Ενημερώθηκαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Αιδηψού και Στυλίδας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την προσάραξη του Θ/Γ σκάφους «ALMAHA» σημαίας Cayman Isl. με δεκαπέντε (15) επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λιχάδες βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Στην περιοχή έσπευσαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και πέντε (05) ιδιωτικά σκάφη, από τα οποία το Ε/Γ -Τ/Ρ «ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ IV» N. Aιδ. 193 παρέλαβε και μετέφερε στη ξηρά τους δέκα (10) επιβαίνοντες με ασφάλεια. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε η πλοιοκτήτρια εταιρεία και ο πλοίαρχος του θαλαμηγού για την λήψη κάθε πρόσφορου μέσου αποφυγής ρύπανσης και αποκόλλησης του σκάφους, οι οποίες εργασίες ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία Από το Λιμεναρχείο Αιδηψού, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «ALMAHA»,μέχρι την ασφαλή αποκόλλησα του και προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

Το πρωί του Σαββάτου (31/7) πλωτός γερανός έφτασε στο σημείο με το ρυμουλκό Χρήστος XVII και ξεκίνησε η μετάγγιση καυσίμων και λιπαντικών, ώστε να απομακρυνθεί καθετί επικίνδυνο για ρύπανση του θαλάσσιου χώρου. Ακολουθεί από ειδικό καταδυτικό συνεργείο η προσωρινή επισκευή - στεγανοποίηση των ρωγμών, προκειμένου να αποκολληθεί από τον ύφαλο και στη συνέχεια να ρυμουλκηθεί με ασφάλεια σε χώρο επισκευής στο Πέραμα Αττικής. Από πρώτη ημέρα βρίσκεται στη περιοχή το ρυμουλκό Χρήστος XXIX από το Βόλο.

Link to comment
Share on other sites

On 8/2/2021 at 8:59 AM, Panagia Ekatontapiliani said:

Προσάραξη του Φ/Γ Maymona στην Πάτρα στις 29/07/21

 

Αποκολληθηκε σημερα το πλοιο

 

Quote

 

Αποκολλήθηκε, πρωινές ώρες χθες, το Φ/Γ πλοίο “ΜΑΥΜΟΝΑ” σημαίας Παναμά, το οποίο είχε προσαράξει την 29/07/2021 στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Πάπα Άραξου, με δεκατέσσερις (14) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος.

Συγκεκριμένα, το ανωτέρω Φ/Γ πλοίο αποκολλήθηκε με τη συνδρομή του Ρ/Κ “ΠΟΘΗΤΟΣ” Ν.Π. 11625 και του Ρ/Κ “ΠΟΘΗΤΟΣ ΙΙ” Ν.Π. 12730, ενώ στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε στο αγκυροβόλιο του λιμένα Πάτρας, όπου κατέπλευσε με ασφάλεια. Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε ρύπανση.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στις φλόγες τυλίχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου καταμαράν με ελληνική σημεία στο λιμάνι της Λευκάδας.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους πήρε γρήγορα διαστάσεις και καταβάλλεται προσπάθεια κατάσβεσής της, με την βοήθεια των σκαφών του λιμενικού αλλά και άλλων σκαφών που βγήκαν για βοήθεια.

Το σκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ δεν κινδύνεψαν άνθρωποι, καθώς δόθηκε άμεσα εντολή να εκκενωθούν τα κοντινά πλοία.

Video και φωτογραφίες εδώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
1 hour ago, wysiwid said:

...ενω εχουμε ηδη ιστορικό με την ξερα στο Τρικερι πριν χρονια με δελφίνι της Hellas Flying Dolphins 

https://www.tanea.gr/2003/07/22/greece/delfini-sta-braxia/
2003…

Αυτό τι απέγινε τελικα; Είναι στο βυθό ή κόπηκε κάποια στιγμή?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δυστυχώς 2  ναυαγια έγιναν τις τελευταίες ημέρες στα νερά του αιγαιου. Το ένα στην Φολέγανδρο και Τ άλλο στα Αντικύθηρα. Με αποτέλεσμα των θανάτων αρκετών προσφύγων που έψαχναν για μια καλύτερη τύχη.. 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Nick the Greek said:

Άντε πάλι τα ίδια, κοντεινεράδικο στούκαρε στον ντόκο στην Taichung τση Ταιβάν.

 

Καλησπέρα σε όλους, Χρόνια Πολλά.

Αναγνωρίζω ότι μιλάω ίσως  ως αδαής, όμως, μήπως και για αυτά τα μεγάλων διαστάσεων πλοία θα έπρεπε κάποια στιγμή να αναθεωρηθούν μερικά πράγματα, αναφορικά με τις ναυπηγικές προδιαγραφές τους, όπως π.χ. 1 ή 2 μηχανές, pitch, thrusters κλπ;;

 

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αδαής είμαι,θα καταθέσω την άποψη μου όμως.Πιστεύω πως λείπει η ναυτοσύνη που είχαν οι παλιοί πρακτικοί ναυτικοί,από τους σημερινούς κουμπουτεράκηδες-Φιλλιπίνους-χωριστράκηδες..

Link to comment
Share on other sites

Και παλιοτερα ενας μηχανικος μπορει να εκανε το Zastava ,με πατεντες ,να δουλευει αψογα για 50 χρονια, αλλα στα καινουρια αμαξια δεν βαζεις πια ουτε κατσαβιδι.Αυτο δεν σημαινει οτι οι νεοτεροι εινα για πεταμα.

Καλως ή κακως οσο προχωραει η τεχνολογια ,τοσο πιο χαλαροι ειναι οχι μονο οι ναυτικοι ,αλλα ολοι μας. Προσοχη χρειαζεται και να μην επαναπαυομαστε στη τεχνολογια

 

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Molmed said:

Καλησπέρα σε όλους, Χρόνια Πολλά.

Αναγνωρίζω ότι μιλάω ίσως  ως αδαής, όμως, μήπως και για αυτά τα μεγάλων διαστάσεων πλοία θα έπρεπε κάποια στιγμή να αναθεωρηθούν μερικά πράγματα, αναφορικά με τις ναυπηγικές προδιαγραφές τους, όπως π.χ. 1 ή 2 μηχανές, pitch, thrusters κλπ;;

 

Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι σχετικός ή άσχετος, στατιστικά να το δείς έχουμε συνέχεια συμβάντα στα κοντέινερ. Κι εμείς εδώ βλέπουμε μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό που φτάνει στα media, φαντάσου τι συμβαίνει χωρίς να φτάνει στα ΜΜΕ. Είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, δες και εδώ τη σχετική κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Κι άλλο ένα ατύχημα σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αυτή την φορά μιλάμε για το Madrid Bridge. Στις 7 Ιανουαρίου και ενώ έπλεε από τη Βόρειο Ευρώπη πρός την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, κατέρρευσε ολόκληρη συστάδα από containers. Να δούμε τι λέει η Tradewinds:

 

Quote

An Ocean Network Express (ONE) operated boxship has suffered a container stack collapse in the North Atlantic while en route to the US. The incident aboard the 13,900-teu Madrid Bridge (built 2018) occurred on 7 January while it was heading for its next port of call in New York. The Japanese-flagged vessel, which is managed out of Singapore by K Line, was operating on ONE’s East Coast 4 service at the time of the casualty. AIS data shows the vessel stationary in position 35° 58’ 01 N, 029° 55’ 28 W. “Our immediate priorities are to ensure the safety of the crew, the vessel and the cargo on board. Delays to the vessel’s schedule are expected,” ONE said in a customer advisory. The Singapore-based shipowner said investigations into the incident are ongoing and further information will be provided once available. The Jeremy Nixon-led company did not provide any further details as to the scale of the stack collapse or if any containers had been lost overboard.

 

Link to comment
Share on other sites

Εδώ μπορεί να δείς πως σε ένα από τα πλοία της γραμμής Κωνσταντινούπολη - Chornomorsk είχαμε αρκετές ζημιές σε κάποιο πρόσφατο πέρασμα. Είναι ένα σπάνιο βιντεάκι που δείχνει πως ακόμη κι όταν τα φορτηγά είναι σε πολύ πυκνή στοιβασία, μετακινούνται και θέτουν την ασφάλεια του πλοίου σε κίνδυνο. Προσέξτε τη μετακίνηση των φορτηγών στην πρύμη, μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Όσο εμείς ασχολούμαστε με το Euroferry Olympia στον Καναδά βυθίστηκε ισπανική μηχανότρατα με 10 νεκρούς και 11 αγνοούμενους καθιστώντας το ναυάγιο ένα από τα μεγαλύτερα της Ισπανίας τα τελευταία 40 χρόνια. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Προσάραξη του Ε/Π - Τ/Ρ Χάρης Κωνσταντίνος στη Σκιάθο

Quote

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σκιάθου, απογευματινές ώρες σήμερα, από τον Κυβερνήτη του Ε/Γ - Τ/Ρ σκάφος ''ΧΑΡΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ'' Ν.Χ. 476, ότι προσέκρουσε στον ύφαλο ''ΜΑΡΙΝΟΣ'', με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.

Το Ε/Γ - Τ/Ρ σκάφος, με τρία (03) άτομα μέλη πληρώματος, καλά στην υγεία τους, κατευθύνθηκε προς την παραλία ''ΤΡΟΥΛΟΣ'', όπου προσάραξε ασφαλώς σε αμμώδη παραλία, προκειμένου να μη βυθιστεί.

Στο εν λόγω σημείο μετέβησαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ. και το Ε/Γ - Τ/Ρ σκάφος ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ'' Ν.Β. 744, το οποίο ρυμούλκησε το ''ΧΑΡΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ'' με ασφάλεια στον οικείο λιμένα, συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., από όπου και ανελκύθηκε.

Από το Λιμεναρχείου Σκιάθου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΧΑΡΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ'', μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πρόσκρουση πλοίων στην Αμφιλοχία στις 07/09/22

Quote

Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, το Α' Λιμενικό Τμήμα Αμφιλοχίας του Λιμεναρχείου Πρέβεζας, ότι κατά τη διαδικασία πρόσδεσης, του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας VANUATU εντός του λιμένα Αμφιλοχίας, προσέκρουσε με την πλώρη του το Φ/Γ πλοίο «GERDA S» σημαίας VANUATU, προκαλώντας του υλικές ζημιές στα έξαλα στη πλώρη και στη δεξιά πλευρά.

Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων και θαλάσσια ρύπανση. Από την οικεία Λιμενική Αρχή, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων, μέχρι προσκομίσεως πιστοποιητικών διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

Προανάκριση διενεργείται από την λιμενική Αρχή Αμφιλοχίας.

 

Link to comment
Share on other sites

Εκδήλωση πυρκαγιάς στο Φ/Γ Mona στη Χίο

Quote

Ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Χίου, για ύπαρξη έντονου καπνού στην καπνοδόχο του Φ/Γ πλοίου ''ΜΟΝΑ'' σημαίας Μάλτας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 1,75 ν.μ. δυτικά ν. Χίου, με έντεκα (11) μέλη πληρώματος.

Στο σημείο μετέβησαν δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και το Ε/Γ - Ο/Γ ''ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ'' Ν.Π. 12085, το οποίο εντόπισε το ''ΜΟΝΑ'' χωρίς την ύπαρξη καπνού, ενώ κατά δήλωση του Πλοιάρχου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε χώρο του μηχανοστασίου, η οποία είχε ήδη κατασβεστεί και ως εκ τούτου δεν επιθυμούσε συνδρομή, ενώ το πλήρωμα ήταν καλά στην υγεία του.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω Φ/Γ πλοίου, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εκδήλωση πυρκαγιάς στο Φ/Γ NACC Poros στο Βόλο 

Quote

Ενημερώθηκαν, πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Βόλου, Σκιάθου και Αιδηψού από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για εκδήλωση πυρκαγιάς στο Φ/Γ “NACC POROS” σημαίας Πορτογαλίας, με 13 μέλη πλήρωμα, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νότια Παγασητικού κόλπου.

Για το σημείο απέπλευσαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά μέσα και το Ρ/Κ “ΧΡΗΣΤΟΣ VII” Ν.Π. 10892, ενώ, κατά δήλωση του Πλοιάρχου, η πυρκαγιά κατασβέστηκε και το πλοίο κατέπλευσε αυτοδύναμα στο αγκυροβόλιο λιμενικής εγκατάστασης Αγριάς Βόλου, με τη συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Ρ/Κ.

Ακολούθησε επιθεώρηση από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και από Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διαπίστωσαν την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και στη συνέχεια το πλοίο ελλιμενίστηκε σε ιδιωτικές λιμενικές εγκαταστάσεις, όπου θα απαγορευτεί ο απόπλους του μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...