Jump to content
Shipfriends

Η ναυτιλιακή κρίση στην Ποντοπόρο


Recommended Posts

Για γελια βεβαια δεν ειναι αυτα τα πραγματα, η ολη κατασταση ειναι bloodbath απο τη Βραζιλια μεχρι την Κινα κι απο την Αυστραλια μεχρι τον Καναδα. Οι ναυλοι πλησιαζουν πια τα breakeven των πλοιων και προσωπικα δεν θα μου φανει καθολου παραξενου αν ξαναζησουμε σκηνες 1980-1981. Και δεν αναφερομαι στην Αλλαγή:P του Τζουτζούκου, αλλα στην τοτε κριση που εφτασαν να δεσουν χιλιαδες πλοια και να μεινει ανεργος παααρα πολυς κοσμος.
Δηλαδή, πέρα από την φούσκα των ακινήτων, μπορούμε να μιλάμε και για φούσκα των πλοίων? Εάν κατάλαβα καλά, όσες εταιρείες δανείσθηκαν τρελά εκατομμύρια για αγορά πλοίων και η αποπληρωμή τους βασίσθηκε σε υψηλούς ναύλους...τώρα μάλλον θα έχουν χάσει τον ύπνο τους...και οι πλοιοκτήτες και οι τραπεζίτες. Και απ' ό,τι βλέπω...κάθε χθες και καλύτερα...κάθε αύριο και χειρότερα.
Αν καποιος απο σας παντρευεται αυτες τις μερες, εχω μια πρωτοτυπη ιδεα για ταξιδι του γαμου: ας χρονοναυλωσει ενα bulkcarrier για 1-2 εβδομαδες, θα του ερθει οχι απλως φθηνα αλλα μαλλον τσαμπα. Πραγματικα δεν τολμω να γραψω που εκλεισε η αγορα σημερα(στην πραξη, οχι στα index) διοτι θα νομιζετε οτι σας κανω πλακα και θα γελατε μαζι μου(ενταξει, πολυς κοσμος αυτο το κανει ετσι κι αλλιως:P). Οι Κινεζικοι μυλοι ατσαλιου δουλευουν κατω του 50%, κατι το οποιο βαζει ταφοπλακα στις οποιες ελπιδες για ανακαμψη. Αυτη η αγορα, θα εχει μονο θυματα...
Μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες με παρακολουθούντες της ναυλαγοράς μου είπαν η μείωση της τιμής του ναύλου στα bulk Carriers από την πρόσφατη χρυσή εποχή μέχρι το σημερινό limited down φτάνει ακόμη και το τραγικό ποσοστο του 95%.

Μου είπαν ότι πολύ εφοπλιστές που βλέπουν ότι δεν τραβάει η κατάσταση ψάχνουν ναύλο για την Ελλάδα σε όποια τιμή κι αν είναι ώστε να βγάλουν τα καύσιμα μέχρι εδώ και να τα ντανιάσουν.

Σε συνέχεια αυτών διάβασα στο ΘΕΜΑ την κυριακή ότι ήδη πολλοι εφοπλιστές τηλεφωνούν στο λιμεναρχείο της Ελευσίνας και ρωτούν αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για παροπλισμό των πλοίων τους

Η κατάσταση οδεύει ολοταχώς προς σοβαρή κρίση. Εύχη όλων είναι να μην ξαναθυμηθούμε τις κακές αναμνήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 80, τότε που όπου υπήρχε υπήνεμο μέρος στην Ελλάδα υπήρχαν ντανιασμένα βαπόρια κι άνεργοι ναυτικοί με το φυλλάδιο στην κωλότσεπη να μπαινοβγαίνουν άπραγοι στα εφοπλιστικά γραφεία του Πειραιά.

Η κρίση έχει επηρεάσει πολύ και τα tankers και τα container ships αλλά για την ώρα βρίσσκονται σε λίγο καλύτερη μοίρα από τα bulk carriers που πραγματικά η κατάσταση είναι οδυνηρή.

απο οτι φαινεται και στα containers ηρθε για τα καλα η κριση. ο προεδρος της ΝΟL (και αφεντικο και της APL) λεει στους μανατζερ του μελλοντος να ειναι προετοιμασμενοι για μια συρικνωμενη ναυτιλια.

με ολα οσα εχουμε ακουσει και ολα οσα βλεπουμε τις τελευταιες μερες δε θα αργησουμε να δουμε τις μερες του 81 (που κρατησαν μεχρι το 85-86) οπου σε καθε μερια της Ελλαδας υπηρχαν ντανες. στην Ελευσινα απο τις ντανες δεν εβλεπες τη θαλασσα, στην αυλιδα το ιδιο, αλλα και σε πολλα αλλα σημεια (ιτεα, γαλαξειδι μεχρι και στην ιθακη) υπηρχαν ντανες απο καθε ειδους πλοια. το θυμαμαι και ανατριχιαζω πραγματικα. απο ολους του ναυτιλιακου χωρου το μονο που ακουγες ηταν για την κριση

πολλες εταιρειες εφαρμοζαν rotation (οχι του ποδοσφαιρου) στα πληρωματα. 6 μηνες μεσα 6 εξω για να δουλευουν ολοι. περασε πανω απο μια 5ετια για να αρχισει παλι η ναυτιλια (ελληνικη και διεθνης) να παιρνει τα πανω της. στην ελλαδα δε πολλα παλια σινιαλα εξαφανιστηκαν, αρκετοι (ναυτικοι και μη) αλλαξαν επαγγελμα και γενικα το τοπιο ηταν διαφορετικο μετα. δεν ξερω αν θα γεμισουμε ανεργους ναυτικους γιατι δυστυχως οι ελληνες ναυτικοι της ποντοπορου εχουν λιγοστεψει ετσι και αλλιως. ανεργους ουκρανους ινδους και φιλιππινεζους σιγουρα θα δουμε.

τοτε βεβαια δεν υπηρχε μια γενικευμενη οικονομικη κριση, σε αντιθεση με τωρα που το προβλημα δεν ειναι απλα ενα overcapacity σε containerslots και capesize φορτηγα, αλλα ενα γενικευμενο μουδιασμα της διεθνους οικονομιας που επιρρεαζει αμεσα την καταναλωτικη ζητηση στη δυση και καπακι να πεφτει η παραγωγη της απω ανατολης (που εξαρταται απο τη ζητηση στη δυση). τα χειροτερα ερχονται

Link to comment
Share on other sites

Αν κοιταξουμε ιστορικα ολες τις μεγαλες κρισεις της ναυλαγορας, κρατησαν κατι σε 2-4 χρονια, θα συμβει το ιδιο ομως και τωρα? Χωρις να ειμαι ουτε οικονομολογος αλλα ουτε και ειδημων της αγορας, διατηρω προσωπικα τις αμφιβολιες μου. Διοτι αν παρατηρησουμε τις προηγουμενες κρισεις ποτε αλλοτε δεν υπηρξε τοση μεγαλη πτωση μεσα σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα. Αυτο ειναι ενα φαινομενο που παρατηρειται τα τελευταια χρονια, ολο και πιο συχνα σε διαφορες αγορες, μεγαλες διακυμανσεις και σε μικρο χρονικο διαστημα ειτε προς τα πανω, ειτε προς τα κατω. Δεν αποκλειω λοιπον το να συνελθει η αγορα απο αυτη την κριση πιο γρηγορα απ' οτι στο παρελθον, αν και αν δουμε τα βασικα μεγεθη της οικονομιας δεν υποστηριζουν κατι τετοιο. Και εχει ενδιαφερον να δει κανεις ποσες εταιρειες υπαρχουν σημερα που ειναι στη ναυτιλια κανοντας μονο trading σε freight και FFA, εξηγει μερικως αυτο που εχει συμβει.

Link to comment
Share on other sites

Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη πολιτική και οικονομική κατάσταση που βιώνουμε...ειλικρινά δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κόμιτι ή του προέδρου του ΧΑΑ για τις προοπτικές της ναυτιλίας στο ΧΑΑ...

Με μεγάλη επιείκια, θα έλεγα το κοινότυπο "των οικιών ημών εμπιπραμένων, υμείς άδετε"!!!

Link to comment
Share on other sites

Φθηνότερα κατά 15.25 εκατ. δολάρια θα πραγματοποιηθεί η πώληση του Handymax πλοίου «Ocean Globe», της ελληνικού ενδιαφέροντος ναυτιλιακής εταιρείας Globus Maritime, δεδομένης της πιστωτικής κρίσης.

Η αρχική συμφωνία πώλησης του πλοίου, στην επίσης ελληνικού ενδιαφέροντος εταιρεία Nikator Navigation, πριν ένα μήνα κυμαίνονταν στα 52.25 εκατ. δολάρια. Τώρα, σύμφωνα με την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Ναυτιλιακή εταιρεία η τιμή «συρρικνώθηκε» στα 37 εκατ. δολάρια, με ημερομηνία παράδοσης την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Globus Maritime είχε αγοράσει το πλοίο τον Ιούλιο του 2006, αντί του ποσού των 25 εκατ. δολαρίων.

theseanation.gr

Link to comment
Share on other sites

Συγχωνεύσεις και αποχωρήσεις από τα χρηματιστήρια στους επόμενους 12 - 18 μήνες, λόγω της κρίσης, αναμένει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation, Nίκος Tσάκος. Στο μεταξύ χθες ο δείκτης ξηρού φορτίου έκλεισε κάτω από το όριο των 1.000 μονάδων, στις 982 μονάδες.

Link to comment
Share on other sites

To χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Brittania Bulk και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία είναι στην διαδικασία διαγραφής της από το NYSE.

H Brittania Bulk είναι η πρώτη ναυτιλιακή εισηγμένη που πέφτει θύμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

H αγορά φοβάται ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλα αντίστοιχα κρούσματα. O διευθύνων σύμβουλος της TEN, Nίκος Tσάκος, προέβλεψε σε συνέντευξή του στην «H» ότι στους επόμενους 12 με 18 μήνες θα υπάρξουν συγχωνεύσεις μεταξύ εισηγμένων ομίλων και αποχωρήσεις από τα χρηματιστήρια, ειδικά όσον αφορά εταιρείες που εισήλθαν πρόσφατα.

Ημερησία

Link to comment
Share on other sites

Ζημιές 53 εκατ. δολαρίων θα υποστεί η Genco Shipping & Trading Ltd του Πήτερ Γεωργιόπολουλου με την απόφαση της να ακυρώσει την αγορά έξι νεότευκτων πλοίων, συνολικής αξίας 530 εκατ. δολαρίων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε μαζικές ακυρώσεις παραγγελιών προχώρησε η Νavios maritime Holdings λόγω της κρίσης. Ειδικότερα τον Νοέμβριο η ακύρωσε την παραλαβή τριών capsize τα οποία επρόκειτο να παραλάβει το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και το πρώτο τρίμηνο του 2010. Επίσης ακύρωσε την παραλαβή τριών handysize ενώ τον Οκτώβριο ακύρωσε την παραλαβή άλλων έξι kamsarmax. Συνολικά προχώρησε στην ακύρωση 12 παραγγελιών.

Link to comment
Share on other sites

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η παγκόσμια ναυτιλία. Μόλις σε λίγους μήνες, οι γενικοί ναύλοι φορτίων έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 90%, μετά το καταλάγιασμα της έκρηξης ανόδου στον κλάδο την τελευταία δεκαετία.

Tα λιμεναρχεία Ελευσίνας και Πειραιά βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την συνεχή αύξηση αιτημάτων από πλευράς ναυτιλιακών εταιρειών για δέσιμο των πλοίων, ως αποτέλεσμα της κρίσης στη ναυλαγορά.

Όπως αναφέρει το Reuters σε ρεπορτάζ του, η Ελλάδα διακινδυνεύει πολλά. Ο εμπορικός της στόλος ανέρχεται στα 170 εκατ. τόνους και είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως αφήνοντας δεύτερη την Ιαπωνία. Η ναυτιλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη χώρα και αντιστοιχεί στο 7% του Εγχώριου Ακαθάριστου Προϊόντος.

Σοβαρότατο πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δεχθεί τελευταία η ζήτηση για μεταφορά εμπορευμάτων προς τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της πιστωτικής συρρίκνωσης οι τράπεζες διστάζουν να δανείζουν στους εφοπλιστές και να παρέχουν εγγυήσεις για τη σύναψη συμφωνιών, με αποτέλεσμα πολλά από τα πλοία να μένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια.

Περισσότεροι από δύο στους τρεις τραπεζίτες εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν δεν περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών της ελληνικής ναυτιλίας είναι η Royal Bank of Scotland, η οποία χρειάστηκε προσφάτως επέμβαση «διάσωσης» ύψους 20 εκατ. δολαρίων από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου που μέχρι πρότινος κέρδιζαν έως και 150.000 δολάρια ημερησίως, δεν εξασφαλίζουν πλέον περισσότερα από 7.000 δολάρια. Στην αγορά τάνκερ, αναμένεται νέα πτώση τιμών το ερχόμενο έτος, καθώς πρωτοφανής αριθμός καινούργιων πλοίων αναμένεται να σηκώσει άγκυρα το προσεχές διάστημα: Σήμερα εκκρεμούν παραγγελίες για περισσότερα από 10.000 νέα πλοία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα, αρκετά πλοία που ταξιδεύουν στους ωκεανούς έχουν λάβει εντολή να μειώσουν στο μισό την ταχύτητα τους γιατί δεν τους περιμένουν φορτία στο λιμάνι.

«Προς το παρόν αναμένουμε πτώση της τάξης του 25%, αλλά στο προσεχές μέλλον περιμένουμε μεγαλύτερη ύφεση», δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Νίκος Αρβανίτης, επικεφαλής της International Maritime Union με έδρα στον Πειραιά. Σε ό,τι αφορά την επιβράδυνση στη ναυτιλία, ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νικόλας Μαγγίνας, εκτιμά ότι αυτή συρρικνωθεί περίπου κατά 0,5% επί του ΑΕΠ». «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε επίπεδο δημόσιου χρέους... υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση», συμπληρώνει.

Είναι η πρώτη φορά που πλήττονται σε αυτό το βαθμό οι μεγαλύτερες πλοιοκτήτριες εταιρείες της χώρας, αρκετές από τις οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σήμερα, όμως, χρηματιστήριο σημαίνει έλλειψη ρευστότητας.

Παράλληλα, αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ήδη προβεί σε προληπτικές ακυρώσεις των παραγγελιών τους. Οι αναλυτές του ναυτιλιακού κλάδου εκτιμούν ότι ενδέχεται να ακυρωθεί το ένα τρίτο των παγκόσμιων παραγγελιών.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

Στα πλαίσια του εορτασμού 15 χρόνων παρουσίας της Tsakos Energy Navigation (TEN),

ο κ. Νίκος Τσάκος εξέφρασε -μεταξύ σοβαρού και αστείου- την άποψη πως η πιο αποδοτική λύση αυτή τη στιγμή είναι η προσευχή στον Αγιο Νικόλαο :)

Link to comment
Share on other sites

Ας συνοψίσουμε τις συνέπειες που έχουμε δει μέχρι σήμερα:

1. Ραγδαία μείωση των εσόδων από ναύλους.

2. Σημαντικότατη μείωση των αξίων των πλοίων.

3. Μεγάλη πτώση της αξίας των μετοχών των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών.

4. Απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τον κλάδο.

Οι πρώτες δύο συνέπειες δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς εκτός από την αυτονόητη επίδραση τους στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, δημιουργούν προβλήματα ακόμα και στα υφιστάμενα δάνεια τους:

• Με την πτώση της αξίας των παγίων, τα πλοία που αποτελούν το ενέχυρο των τραπεζών για την παροχή των δανείων, δεν αποτελούν πλέον επαρκή εγγύηση καθώς οι σημερινές τους αξίες έφτασαν στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι μικρότερες από το ύψος των δανείων.

• Η χειροτέρευση των αποτελεσμάτων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα καθώς οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν όρους σχετικά το ύψος των αναμενόμενων αποτελεσμάτων (π.χ. συγκεκριμένα επίπεδα EBITDA ή καθαρών κερδών) οι οποίοι όταν δεν επιτυγχάνονται από τις εταιρείες έχουν ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των όρων δανεισμού.

Link to comment
Share on other sites

Οι πρώτες δύο συνέπειες δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις
Orestis...αυτές οι "αλυσιδωτές αντιδράσεις" άραγε θα φθάσουν και μέχρι την Ελληνική ακτοπλοϊα? Ας μην ξεχνάμε ότι στους 2 μεγάλους ακτοπλοϊκούς ομίλους συμμετέχουν και ποντοπόροι εφοπλιστές. Είτε αμέσως στη Sea Star...είτε εμμέσως (MIG) στην Attica.
Link to comment
Share on other sites

Ακύρωσε 10 παραγγελίες πλοίων η Stealthgas και 10 παραγγελίες πλοίων Metrostar Management

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ομοβροντία ακυρώσεων νέων παραγγελιών και από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φέρνει η χρηματοπιστωτική κρίση που κτυπά και τη ναυτιλία. Χθες έγινε επισήμως γνωστό από τον όμιλο Βαφειά, ότι προχώρησε σε ακυρώσεις 10 παραγγελιών ενώ διατηρεί σε ισχύ τις παραγγελίες για 18 πλοία.

Ειδικότερα η Stealthgas η εισηγμένη εταιρεία του ομίλου προχώρησε στην ακύρωση μίας παραγγελίας για δύο suezmax (156.000 dwt) συν την οψιόν για δυο ακόμη πλοία αυτού του τύπου από τα ναυπηγεία Jiangsu Rongsheng Heavy Industries.

Τα πλοία επρόκειτο να παραδοθούν το 2011 και το 2012.

Επίσης η ιδιωτική εταιρεία του Ομίλου η Brave Maritime ακύρωσε την παραγγελία τεσσάρων πλοίων μεταφοράς υγραερίου (3.300 κ.μ.) από τα ναυπηγεία Berk Shipyard της Τουρκίας.

Η ίδια εταιρεία ακύρωσε επίσης την παραγγελία ναυπήγησης τεσσάρων post-panamax (92.000 dwt) πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου από τα ναυπηγεία Qingdao Jimo Mastek Shipyard.

Ολες οι ακυρώσεις όπως σημείωσε στη "Ν" ο κ. Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της Stealthgas, δεν επιφέρουν καμία ποινή στις εταιρείες του ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες που ακυρώθηκαν αφορούσαν σε ένα ύψος επένδυσης άνω των 750 εκατ. δολ. Πάντως όπως πρόσθεσε ο κ. Βαφειάς, ο όμιλος διατηρεί σε ισχύ τις παραγγελίες 18 συνολικά πλοίων οι οποίες αφορούν σε οκτώ πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG), τρία πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και επτά δεξαμενόπλοια.

Πριν τον Όμιλο Βαφειά είχε προηγηθεί η Metrostar Management του Ομίλου Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία σύμφωνα με τους Lloyds List, προχώρησε σε ακύρωση παραγγελίας ναυπήγησης δέκα πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, τύπου handysize, τα οποία αποτελούν μέρος μιας συνολικής παραγγελίας 16 πλοίων κυρίως λόγω καθυστέρησης στη ναυπήγησή τους από τα ναυπηγεία.

Στο μεταξύ σε μία προσπάθεια να στηρίξει τη μετοχή της η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία Danaos ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς 1 εκατ. μετοχών της εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

Βρέθηκα χθες στο ακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (Εκουσία διαδικασία) για άλλη υπόθεση και παρακολούθησα μεγάλη αντιδικία καθώς μία εταιρία management με έδρα τη Γλυφάδα προσπαθούσε διακαώς να κηρυχθεί σε πτώχευση. Εννοείται ότι είχαν εμφανιστεί και ασκούσαν παρεμβάσεις καμιά δεκαριά ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες που είχαν ναυλώσει τα πλοία τους στη συγκεκριμένη και κινδυνεύουν να χάσουν τα "αυγά και τα πασχάλια".

Η μεν εταιρία που καιγόταν να πτωχεύσει υποστήριζε πως είναι ελληνική και δεν έχει καμία ελπίδα επιβίωσης, οι δε πλοιοκτήτριες πως είναι στην πραγματικότητα ουκρανική και ότι επιχειρεί να πτωχεύσει στην Ελλάδα για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι η προς πτώχευση εταιρία διαχειρίζεται 54 ελληνόκτητα πλοία και οι άνθρωποι της ισχυρίζονταν ότι έχουν μόνο 3 υπαλλήλους στη Γλυφάδα που βγάζουν όλη αυτή τη δουλειά.

Από τη συζήτηση βέβαια βγήκαν και πολλές αλήθειες μεταξύ των οποίων και η πτώση των ναύλων κατά 95%.

Καλά ξεμπερδέματα....

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω σε ποιά εταιρεία αναφέρεσαι, αλλά τα στοιχεία που δίνεις παραπέμπουν εδώ.

Φαντάζομαι ότι με τέτοια υπόθεση, οι δικαστές θα κάνουν Χριστούγεννα (τουλάχιστον)...διαβάζοντας!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω σε ποιά εταιρεία αναφέρεσαι, αλλά τα στοιχεία που δίνεις παραπέμπουν εδώ.

Φαντάζομαι ότι με τέτοια υπόθεση, οι δικαστές θα κάνουν Χριστούγεννα (τουλάχιστον)...διαβάζοντας!

Ναι, σωστά υπέθεσες.

Η αίτηση που αναφέρομαι ήταν της Industrial Carriers.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

3) Θα σπάσει το ναυλοσύμφωνο και "γαία πυρί μιχθήτω"?

Ακόμα ένα που επέλεξε την παραπάνω λύση...

Σημεία των καιρών… Η κρίση στη ναυλαγορά στέλνει στα δικαστήρια τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να αξιώσουν αποζημιώσεις από τους ναυλωτές οι οποίοι αθετούν συμβόλαια ναύλωσης.

Μία από τις σημαντικές υποθέσεις που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα είναι αυτής της αυστραλιανής εταιρείας παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος Fortescue Metals. Εναντίον της κινήθηκε δικαστικά η ναυτιλιακή εταιρεία Armada με έδρα την Ελβετία μετά την απόφαση της Fortescue να ακυρώσει ναυλοσύμφωνα που είχαν υπογραφεί. Εκτός της Armada εναντίον της Fortescue κινήθηκε και ναυτιλιακή εταιρεία του Ελληνα εφοπλιστή, Γιάννη Αγγελικούση, ενώ, σύμφωνα με το Tradewinds, ανάλογη κίνηση έχει γίνει και από την εταιρεία Classic Maritime, του Γιώργου Οικονόμου, η οποία διαχειρίζεται πλοία τύπου capes.

Σύμφωνα με τους Lloyds List η αυστραλιανή εταιρεία παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος αποφάσισε να προχωρήσει σε ακύρωση συμφωνιών της με την Armada αλλά και τους άλλους πλοιοκτήτες έπειτα από εκτιμήσεις επενδυτικής τράπεζας που ανέφερε ότι τα συμβόλαια που είχε υπογράψει θα της απέφεραν ζημίες ύψους 300 εκατ. δολ. μέχρι το 2010, λόγω των πολλών υψηλών ναύλων που προέβλεπαν σε σύγκριση με την τρέχουσα συγκυρία στη ναυλαγορά.

Η Armada έχει συμβόλαια για 65 φορτία τα οποία μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες. Η ελβετική εταιρεία προσέφυγε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζητώντας αποζημίωση. Ανάλογα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε και ο όμιλος Αγγελικούση. Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι ένα πλοίο του ομίλου, το χωρητικότητας 161.000 dwτ «Anangel Splendour» (ναυπηγημένο το 1993) είχε ναυλωθεί στη Fortescue για μία 5ετία έναντι 75.000 δολ. την ημέρα περίπου. Η Fortescue υπαναχώρησε πριν ακόμη ξεκινήσει η ναύλωση. Παρ' όλα αυτά ο όμιλος προχώρησε σε δικαστικά μέτρα στο Λονδίνο ζητώντας αποζημίωση για την αθέτηση του ναύλου.

Παράγοντες της Ακτής Μιαούλη, με τους οποίους επικοινώνησε η «Ν», αναφέρουν ότι ακυρώσεις ναυλοσυμφώνων θα είναι μία «καθημερινότητα» το επόμενο διάστημα και όσο η ναυλαγορά βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Οι ναυλωτές προσπαθούν να ξεφύγουν από τις υψηλές ναυλώσεις, σημειώνουν, και εξηγούν ότι αν ένας ναυλωτής έχει υπογράψει συμβόλαιο για ένα πλοίο στα 100.000 δολ. την ημέρα και σήμερα μπορεί να το βρει στα 4.000 δολ. την ημέρα ή και λίγο ψηλότερα, προτιμά να αθετήσει το συμβόλαιο χάνοντας πολύ λιγότερα.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

Το ιδιο αρθρο της Ναυτεμπορικης στα αγγλικα διαβασα κι εγω χτες το απογευμα. Η περιπτωση της FMG ειναι πραγματικα εξοργιστικη διοτι σε εντελως casual στυλ, ανακοινωσε οτι δεν θα τιμησει τα συμβολαια που εχει υπογραψει και στην ουσια ειπε πως οι συμβαλλομενοι μαζι της μπορουνε να παρουν τα πλοια τους και να τα βαλουν.... οπου εκεινοι νομιζουν καλυτερα:D

Εννοειται πως για τις πλεον σοβαρες εταιρειες, η FMG ειναι πια no trade.

Link to comment
Share on other sites

Το αλλο σημαντικοτατο γεγονος της ημερας ειναι η καταρρευση της Δανεζικης Atlas Shipping. Φανταζομαι οτι ελαχιστοι η κανεις απο σας μπορει να την γνωριζουν αλλα προκειται για μια εταιρεια με σημαντικη παρουσια και στα handies και στα panamax. Ο στολος της ανηρχετο γυρω στα 40 πλοια και η καταρρευση της να ειστε σιγουροι οτι θα δημιουργησει προβληματα και ασχημο κλιμα στην αγορα.

Οταν λεω οτι ο στολος της ειχε 40 πλοια, δεν σημαινει οτι ειχε 40 δικα της πλοια. Για να γινομαστε κατανοητοι και σαφεις, παει να πει οτι εκτος απο τα δικα της πλοια τα υπολοιπα τα ειχε κανει charter-in και charter-out ειτε σε voyage, ειτε σε time charter. Πραγμα το οποιο σημαινει πως υπαρχουν πολλες περιπτωσεις αλυσιδας ναυλωσεων που αφορουν συγκεκριμενα πλοια, οι οποιες σπανε εφ' οσον ενας κρικος χρεοκοπει και τα σχετικα ναυλα σταματανε να πληρωνονται με οτι αυτο συνεπαγεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η κρίση στην πραγματική οικονομία (και όχι σε αυτή των δεικτών) είναι το επόμενο βήμα που φοβίζει τους πάντες, καθώς οι επιπτώσεις της θα είναι πολλαπλασιαστικές όχι μόνο για τις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και για τις εθνικές οικονομίες.

Η μείωση στο μεταφορικό έργο (λόγω μείωσης της κατανάλωσης, της παραγωγής, της οικοδομής κλπ) αρχίζει να δείχνει τα δόντια της: Σε ανακοίνωση της, η Finnlines αναφέρει πως το Νοέμβριο η κίνηση των διακινούμενων φορτηγών μεταξύ Σουηδίας και Γερμανίας έφτασε το 14% και μεταξύ Φιλανδίας και Γερμανίας το 10%, τάσεις που συνεχίστηκαν και το Δεκέμβριο.

Δεύτερο δείγμα του κλονισμού της πραγματικής οικονομίας είναι η μείωση των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο στην Αμερική, νέο που επέδρασε πολύ αρνητικά σε όλες τις χρηματαγορές.

Link to comment
Share on other sites

Αλλο ενα κανονι στο dry bulk sector. Η Δανεζικη Armada Shipping εκλεισε το γραφειο της στην Σιγκαπουρη(ξεχωριστη νομικη οντοτητα απο τα αλλα της γραφεια) με exposure που μπορει να φθανει μεχρι και τα 300 εκατομμυρια δολλαρια -συμφωνα με αξιοπιστες ναυλομεσιτικες πηγες απο το μεγαλο νησι- σε διαφορα counterparties των οποιων και τα ονοματα δεσμευομαι να αναφερω. Αλλα ειδικα μια εταιρεια στην Κινα για την οποια ακουστηκαν φημες απο την 1η μερα της κρισης, δεν πρεπει να αισθανεται καθολου ανετα. Η Armada βεβαια συνεχιζει να λειτουργει το γραφειο που διατηρει η εταιρεια στο Fribourg της Ελβετιας, με σημαντικες απωλειες στο προσωπικο ομως.

Η εν λογω εταιρεια θεωρουταν απο τις πιο σοβαρες του χωρου και να ειστε σιγουρος οτι πολυ κοσμο τον εχει κοψει κρυος ιδρωτας. Και ακομα εχουμε να δουμε πολλα, μα παρα πολλα επεισοδια. Φημες κυκλοφορουν πολλες, οποτε δεν θεωρω ουτε χρησιμο αλλα ουτε και δεοντολογικο να τις αναφερω ονομαστικα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...