Jump to content
Shipfriends

Οι άνθρωποι των λιμανιών.


Earl Granville

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το τόπικ γιατί στα διάφορα λιμάνια και ιδιαίτερα σε αυτά της άγονης γραμμής υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (όπως είχα αναφέρει τον αείμνηστο Πέτρο Λακιό στην Ικαρίαοι οποίοι είτε πράκτορες είναι είτε καβοδέτες είναι είτε οτιδήποτε άλλο προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στα πλοία μας και αξίζουν αναφοράς.

Κάνοντας την αρχή λοιπόν θα αναφερθώ στον Γιώργο Στυλιανάκο γνωστότερο κι ως "Μανιάτη" ο οποίος δουλεύει το καφενείο που βρίσκεται στην προβλήτα του Διακόφτι στα Κύθηρα κι εκτελεί χρέη καβοδέτη.

Ανθυποπλοίαρχος ο Μανιάτης έχει εργαστεί σχεδόν σε όλα τα πλοία που έκαναν την γραμμή των Κυθήρων κι εδώ κι ένα χρόνο τα παράτησε και μένει μόνιμα στα Κύθηρα διατηρώντας το κααφενείο κι ένα μικρό εκδρομικό σκαφάκι.

Ως γνώστης της ναυτικής τέχνης αποτελεί έναν πολύτιμο σύμβουλο για τα πλοία όσο αφορά τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στο δύσκολο λιμάνι των Κυθήρων αλλά και ένα άμεσο συνεργάτη του πλοίου σε ότι κι αν χρειαστεί.

Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι ότι την πρώτη φορά που κατέβηκε ο ΠΗΓΑΣΟΣ στο Διακόφτι ο Μανιάτης μες στην νύχτα πήρε ένα μικρό βαρκάκι και το φούνταρε στο σημείο όπου ξεκινούν τα αβαθή κι ενημέρωσε τον καπετάνιο ώστε κι αυτός να έχει ένα εμφανές σημάδι.

Επίσης με το σκαφάκι του πολλές φορές έχει μεταφέρει ασθενής που έχριζαν άμεση βοήθεια από τα Κύθηρα στην Νεάπολή ενώ στα Αντικύθηρα πολλές φορές έχει πάει αναγκαία προιόντα όταν το πλοίο της γρααμμής αδυνατούσε να προσεγγίσει.

Τον χειμώνα το λιμάνι και η περιοχή γύρω από αυτό ερημώνει και πραγματικά το καφενείο του Μανιάτη είναι το μοναδικό στο οποίο το πλήρωμα μπορεί να προμηθευτεί πέντε βασικά πράγματα και το μοναδικό στο οποίο οι επιβάτες μπορούν να πιουν ένα καφέ ή να μάαθουν πέντε βαασικάα πράγματα για τα δρομολόγια των πλοίων ή ότι αφορά αυτά..

Link to comment
Share on other sites

Τόν ώς άνω "Μανιάτη" συνάντησα τό καλοκαίρι στό καφενεδάκι του,καθώς περίμενα να έρθη ο ΠΗΓΑΣΟΣ γιά τό ταξίδι τής επιστροφής από τίς διακοπές μου στά Κύθηρα.

Αν δέν κάνω λάθος,το "μικρό εκδρομικό σκαφάκι" του είναι ένα μέ κόκκινο κύτος.

Μάλιστα,εκείνη την ώρα μόλις είχε επιστρέψει από κάποια διαδρομή και βεβαίως δέν γλύτωσε από τόν φωτογραφικό μου φακό :D Πλησιάζοντας δέ κοντά γιά να το δώ καλύτερα,εξήλθε ο Μανιάτης από αυτό καί μού λέει (προφανώς στ'αστεία) :"άμα ενδιαφέρεσαι,τό πουλάω...".

Σημειωτέον οτι όχι μόνο το χειμώνα,αλλά καί το καλοκαίρι η περιοχή τού λιμανιού στό Διακόφτι είναι έρημη (εκτός τών ωρών που έρχεται πλοίο),αφού το καφενεδάκι αυτό είναι το μόνο κτίσμα εκεί.

Πολύ ενδιαφέρον,πράγματι,τό τόπικ αφού δίχως τους ανθρώπους αυτούς οι άγονες γραμμές δέν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν,όσο καλά πλοία κι΄άν τίς εξυπηρετούσαν.

Edited by Hastaroth
Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Σήμερα πληροφορηθηκα για το θάνατο του κ. Νίκου Πρεκα, πράκτορα στα Καταπολα της Αμοργού. Στο πρακτορείο-καφενειο στο λιμάνι των Καταπολων είναι η ζωντανή ιστορία των πλοιων της Αμοργού αλλά και με την vintage διακόσμηση του!! Θυμάμαι να τον είχα συναντήσει και γνωρίσει το 1995 ένα πρωινό πριν την αναχώρηση του Εξπρές Σαντορίνη με παρέα τον καπτα Τάσο Τρεσσο! Και μετά από 20 χρόνια επισκέφτηκα την Αμοργό ξανά βρέθηκα στον ίδιο χώρο. Θα πάει να συναντήσει τον καπτα Δημήτρη Σκοπελιτη και άλλους φίλους του!! Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αμοργού που θα τον σκεπασει!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 4 months later...
  • 1 year later...

Ένας πολύ ανθρώπινος αποχαιρετισμός από την fb σελίδα της Saronic Ferries

Quote

Με λύπη θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το περασμένο Σάββατο έφυγε από κοντά μας ένας πολύ στενός συνεργάτης, ο αξιαγάπητος Αλέκος Τσουρούς.
Ο Αλέκος ήρθε στο μεγάλο Λιμάνι τη δεκαετία του ’80 και έμαθε τη δουλειά του Πράκτορα από τους παραδοσιακούς του χώρου στην Ακτοπλοϊα εκείνης της δεκαετίας.
Ως κεντρικός πράκτορας στον Πειραιά, έγινε αμέσως μέλος της οικογένειας της Saronic Ferries, από την ίδρυση της το 2013.
Ηταν καθημερινά ο πρώτος “επισκέπτης” του ντόκου στην Πύλη Ε8, από το χάραμα.. Αυτός καλημέριζε τους κουλουράδες, τα πρωινά πληρώματα και όσους επιβάτες ταξίδευαν με αυτά, τους φορτηγατζήδες και τις αλλαγές βάρδιας των Λιμενικών. Πρόσχαρος, δραστήριος, επιβλητικός! “Εφυγε” το Σάββατο το πρωί... Έφυγε νωρίς, πριν την ώρα του, εδώ στο μεγάλο λιμάνι, μετά από 35 χρόνια καθημερινής παρουσίας. Εκφράζουμε τη θλίψη μας αλλά και τη συμπαράσταση μας στην οικογένεια του κυρ - Αλέκου, ενός ιδιαίτερα αγαπητού μας φίλου και συνεργάτη, που όλοι όσοι ταξιδεύουν επανηλειμμένα με τα πλοία για Αίγινα (όποια και αν είναι αυτά) τον έχουν συναντήσει στην προβλήτα να φωνάζει, να “μιλάει με τα χέρια“, να εξυπηρετεί με απαράμιλλη ταχύτητα τον κόσμο και να διανύει - κυριολεκτικά - χιλιόμετρα εντός του λιμανιού, από πλοίο σε πλοίο και από αναχώρηση σε αναχώρηση, για να φροντίσει την κάθε φόρτωση, να βοηθήσει τον κάθε επιβάτη και να καλωσορίσει κάθε λεωφορείο με γκρουπ επισκεπτών, μιας και αυτά αποτελούσαν ειδικότητα του!
Αλέκο, Καλό ταξιδι .. !!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

«Έφυγε» από τη ζωή ο Καπετάν Αντώνης Ανθούλης από την Κέφαλο της εταιρειας Anthoulis Cruises.

Quote

Έφυγε από τη ζωή, χθες 21-11-2021, ο αγαπημένος καπετάν Αντώνης Ανθούλης, σε ηλικία 93 ετών, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Κω.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέφαλο, όπου δημιούργησε οικογένεια με την αγαπημένη του Κοκωνα. Από μικρός αγάπησε τη θάλασσα και ασχολήθηκε μαζί της μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όντας αλιέας, αρχικά και μετά καπετάνιος στα Τουριστικά πλοία.
Πάντοτε υπήρξε στήριγμα για την οικογένειά του και παράδειγμα ηθικής και εργατικότητας για την κοινωνία.
Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα στη ζωή του ήταν τα τρία του παιδιά. Η Φιλίτσα, ο Δημήτρης και η Καλλιόπη.
Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη και περηφάνια.

Σήμερα 22/11/2021 η σορός του εκλιπόντος Καπετάν Αντώνη, θα μεταφερθεί στον φυσικό του χώρο, τα λιμάνια, όπου δραστηριοποιήθηκε.

Στις 13:30 θα βρίσκεται στο λιμάνι της Καρδάμαινας και στις 14:00 στο λιμάνι της Κεφάλου.

Στις 15:00 στον Ιερό Ναό Εισοδίων τις Θεοτόκου, Κεφάλου, θα πούμε το τελευταίο αντίο στον πολυαγαπημένο μας, πατέρα, παππού και προπάππου.

Καλή Ανάπαυση και Καλό παράδεισο Καπετάνιε! Τα λιμάνια θα είναι άδεια χωρίς εσένα!

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην αγαπητή οικογένειά του και σε όλους τους συγγενείς.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 6 months later...

Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Αραμπατζόγλου, ένας άνθρωπος που είχε συνδέσει όσο λίγοι το όνομα του με τις ημερήσιες κρουαζιέρες από Ηράκλειο προς Σαντορίνη.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...