Jump to content
Shipfriends

Η Ναυτιλία στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων της ΕΕ


Recommended Posts

Για να καταλάβουμε καλύτερα πόσο μεγάλη είναι η  οικονομική επιβάρυνση, σε συνέχεια της ανάλυσης του Nick the Greek.

Ένα πλοίο της Attica που κάνει Πειραιά-Ηράκλειο/Χανιά καίει χονδρικά 35 τόνους/δρομολόγιο VLSFO εφόσον δεν διαθέτει scrubber με σημερινή τιμή περίπου 620 euro/mt. Στον χρόνο πάνω είναι περίπου 7,9 μύρια, πες 8, και αυτό με ένα δρομολόγιο/ημέρα χωρίς να υπολογίζω τα διπλά του καλοκαιριού κοκ.

Στα των ρύπων τώρα:

12775 mt fuel/year x 3,1144 = 39786 mt CO2

Οι τιμές CO2 αυτήν την περίοδο είναι σχετικά χαμηλές στα 63 euro/mt, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή χτύπησαν τα 100. Γενικά το ETS είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε κάθε χρόνο να αφαιρούνται από την αγορά δικαιώματα εκπομπής CO2 και να γίνεται η βέλτιστη δυνατή κατανομή πόρων στην απανθρακοποίηση. Όπως αντιλαμβάνεστε, το χρηματιστήριο ρύπων έχει τα πάνω-κάτω του αλλά η γενικότερη τάση είναι αυξητική, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι το 2025 θα είμαστε σταθερά στα 100 euro/mt και πάνω.

Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω υπολογισμό και με μια τιμή έστω 80 euro / mt CO2, έχουμε 39786 x 80 ~ 3,2 μύρια. Δηλαδή μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 40% στα κόστη σχετιζόμενα με τα καύσιμα με βάση της παραδοχές για κόστος fuel & CO2.

Για τις καταναλώσεις ενός πλοίου στην γραμμή της Ανκόνας η επιβάρυνση με τιμή έστω 80 euro / mt CO2 φτάνει τα 9 μύρια ετησίως.

Link to comment
Share on other sites

Στο σύστημα παρακολούθησης ρύπων, το MRV έχει αναλυτικά τις ετήσιες εκπομπές CO2 που δίνουν οι εταιρείες και επιβεβαιώνουν οι νηογνώμονες. 

πχ, το Κρήτη ΙΙ για το 2022:

 

KritiII_MRV.jpg

Και η αντίστοιχη εικόνα για το ΧΙ:

 

SuperfastXI_MRV.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά τα είπατε. Έχει ενδιαφέρον επίσης η σύγκριση των δεικτών μεταξύ των πλοίων, που σου δείχνουν στην ίδια γραμμή ποιά έχουν το καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...