Jump to content
Shipfriends

Σχολιο: νικος καββαδιας... αφιερωμα


Recommended Posts

πολλα ηταν που δεν ειχα συνηδειτοποιηση. ετυχε κ επεσε στα χερια μου η μελοποιηση απο ξέμπαρκους. κ μαζεψα την συλλογη στο αφιέρωμα ωστε να ξέρω τι να αγορασω σε λιγες μερες που ερχομαι για λιγο στην μαμα πατριδα.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλο Αγγελε, περιττο να πουμε οτι εχει μεταφραστει σε πολλες γλωσσες αλλα καθολου περιττο να πουμε οτι εχει εκδοθει και στα αγγλικα μια μεγαλη βιογραφια του με αποσπασματα απο τα ποιηματα του. Ενδιαφερον ειναι επισης οτι ενω ηταν ζωντανος ακομα, στους λογιους/ποιητικους κυκλους θεωρουταν "παρακατιανος" και δεν αντιμετωπιζοταν με το σεβασμο που αντιστοιχουσε στην αξια του γιατι προφανως δεν ειχε ακαδημαικη μορφωση και η γλωσσα του και οι διηγησεις του παρεπεμπαν σε οτι οι "πεφωτισμενοι" αποκαλουσαν λιμανι και πεζοδρομιο. Ειδικα με το Σεφερη υπηρχε μεγαλη ψυχροτητα(τουλαχιστον απο την πλευρα του τελευταιου) ενω εχει σημειωθει και περιστατικο που ο Σεφερης κατεβηκε απο το ταξι με το οποιο τον πηγαινε ο Καββαδιας σπιτι του στη Βυρηττο, γιατι περνωντας το ταξι μεσα απο την "Τρουμπα" της Βυρηττου ο Καββαδιας ειχε σχολιασει οτι τα περισσοτερα μαγαζια ειχαν ελληνικες σημαιες περιμενοντας Ελληνες πελατες, κατι που ο Σεφερης θεωρησε προσβλητικο για τη χωρα μας. Τελος, ειναι ο Ελληνας ποιητης με τις περισσοτερες πωλησεις στην ιστορια, πανω και απο τους Νομπελιστες αλλα και τα αλλα μεγαλα ονοματα της ελληνικης ποιησης.

Link to comment
Share on other sites

το αφιερωμα ειναι εξαιρετικο. αγγελε "εγραψες". αυτο το εργο το εχω γνωρισει μεσα απο τη μελοποιηση του μικρουτσικου. καθε φορα ομως που τα διαβαζω με πιανει ενα ριγος

Άγγελε, θα συνυπογράψω και εγώ τα λόγια του proud. :)

Θα σταθώ λίγο σε αυτά που έγραψε ο Nick και θα πω ότι παρ' όλο που δεν γνώριζα τα περί "πεζοδρομίου" και Σεφέρη, ουδόλως με εξέπληξαν. Έχουν συμβεί άπειρες φορές στο παρελθόν και θα συμβαίνουν πάντα.

Εκείνο που δεν γνώριζα και πραγματικα με εξέπληξε είναι ότι ο Καββαδίας είναι ο πρώτος σε πωλήσεις Έλληνας ποιητής!!! Πραγματικά δεν το είχα ξανακούσει. Πίστευα ότι θα ήταν ο Καβάφης ή ο Ελύτης.

Θα τελειώσω μέ μιά προσωπική μου εμπλοκή με το Κούρο Σίβο.

Όταν το πρωτάκουσα κόλλησα με το "Πέρ' απ' τη γέφυρα του Αδάμ, στη Νότιο Κίνα". Επειδή, έχω μεγάλη αρρώστια με την Γεωγραφία, για να μην πω ψώνιο, βάλθηκα να βρώ που είναι "η γέφυρα του Αδάμ" στη Νότιο Κίνα. Φαντάστηκα, βέβαια, ότι πρόκειται για κάποιο Στενό.

Έψαξα από δω, τίποτα. Έψαξα από κεί , τίποτε. Ρώτησα ναυτικούς που είχαν πάει Ιαπωνία, τίποτε. Απελπίστηκα και παράτησα το ψάξιμο, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποιον ιδιωματισμό του Καββαδία.

Μετά από κάποια χρόνια, εντελώς τυχαία, βρήκα ποιά είναι η "γέφυρα του Αδάμ".

Είναι το στενό ανάμεσα Ινδία - Κεϋλάνη και όχι στην Νότιο Κίνα όπως νόμιζα.

Απλώς ο Καββαδίας εννοούσε "αφού περάσεις την γέφυρα του Αδάμ και βρεθείς στη Νότιο Κίνα".

Τώρα, ούτε θυμάμαι πού το είχα βρεί. Αν έχω δίκαιο επιβεβαιώστε το άφοβα, αν κάνω λάθος, πείτε το μου με κομψό τρόπο.

Να έχετε κατά νού ότι θα μου γκρεμίσετε βεβαιότητες πολλών χρόνων. :mad:

Άγγελε, σε ευχαριστούμε και πάλι. Να ' σαι καλά και καλή Πατρίδα:mad:

.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματι πολύ καλή η παρουσίαση του Αγγελου για το έργο του ποιητή!

Πρίν 1-2 μήνες είχα πετύχει τυχαία ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στην ζώη και το έργο του Καββαδία, νομίζω στο ΡΙΚ ή στο κανάλι της Βουλής. Ελπίζω να το επαναλάβουν μια μέρα..

Φυσικά έμαθα πρώτα τα ποιήματα από τα μελοποιημένα κομμάτια του Μικρούτσικου όπως κάθε "καλός" νεοέλληνας . :)

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.... απλά μπράβο.

Link to comment
Share on other sites

Περα απο τα καλα λογια για το αφιερωμα του Αγγελου να συμπληρωσω οτι πολυ καλο αφιερωμα εχει κανει η ΕΡΤ.Τελευταια φορα το πετυχα πριν απο 1 χρονο περιπου και το εγραψα σε video.Δυστυχως δεν μπορω να το περασω στο PC.

Μελοποιηση εχει κανει και ο Ζερβουδακης στο ποιημα "Γραμμα στο ποιητη Καισαρ Εμμανουηλ".Το τραγουδι λεγεται "Γραμμα σε εναν ποιητη" και εχει καποιες διαφορες απο το κανονικο ποιημα οπως καποιες στροφες λιγοτερες και καποιες διαφορετικες λεξεις μαλλον για να κολλησουν με την μελωδια

Link to comment
Share on other sites

η δουλειά είναι εκπληκτική και δεν ήξερα ότι τα τόσα γνωστά κομμάτια ήταν από έναν συγκεκριμένο ποιητή με τέτοιο ιστορικό.

και το συνειδητοποίησα ακούγοντας τα από τους ξέμπαρκους.

αυτό όμως που μου έκανε τεραστια εντύπωση και με άγγιξε πιο πολύ ήταν ένα επικήδειο που γράφτηκε και υπάρχει στο τελευταίο link που έχω δώσει .

Tελευταίο "αντίο" από έναν σύντροφό του ναυτικό

Αγαπημένε μας , σύντροφε ποιητή! Ο χτεσινός άνεμος , έφερε σε μας τους ναυτικούς το πιο θλιβερό ραπόρτο ... Το φορτηγό που περίμενες να σε πάρει , καθυστέρησε. Είναι τραβερσωμένο καταμεσίς του Ωκεανού, ζωσμένο στο πούσι. Στα ποστάλια τέλειωσαν τα ματσακονίσματα , οι ναύτες κρεμασμένοι στις σκαλωσιές βάφουν τις άγκυρες , τραγουδώντας τα δικά σου τραγούδια. Οι καπετάνιοι δοκιμάζουν τη μπουρού. Το σερβέι σε λίγο τελειώνει ... Ένας μαρκόνης ανήσυχος, χθες αργά έστειλε το ραπόρτο στ΄ αγαπημένα σου μαραμπού να μη γρυλίζουν πια.

«Αν ο Κολόμπος ανακάλυψε την Αμερική , εμείς , δε βρήκαμε τη δικιά μας ήπειρο να ξεμπαρκάρουμε ...» μας έλεγες. Μα εσύ τι βρήκες; Ποιο τσακισμένο καραβοφάναρο σε πέταξε σ΄ αυτές εδώ τις στεριές;

Πες μας αν είναι αυτό το λιμάνι πού άθελά σου φουντάρισες , ετοίμασε και για μας ένα ντοκ να δέσουμε πρυμάτσα ...

Ο Μάρτης! Αχ αυτός ο Μάρτης! Ξαναγεννιόσουν κάθε Μάρτη! ’ργησε φέτος, όπως άργησε και το φορτηγό που θα αποχαιρετούσες τους γνωστούς απ' όλα τα λιμάνια του κόσμου ... Όλα άργησαν για σένα φέτος. Μονάχα εσύ βιάστηκες για το ταξίδι το αλαργινό.

Αγαπημένε μας ποιητή , καλό ταξίδι. Δεν κουνάμε τα μαντίλια μας. Αυτό είναι για αταξίδευτους στεριανούς. Εμείς τα δικά μας τα πλέξαμε σαλαμάστρα και θα δέσουμε τις καινούργιες παντιέρες στα ξάρτια , τις παντιέρες που στο κέντρο τους θα 'χουν την γαλάζια σου ζωγραφιά.

Αδελφέ μας ποιητή! Ξεκουράσου στην τελευταία σου κουκέτα , στην πιο μικρή καμπίνα που γνώρισε ποτέ ναυτικός ... Εμείς θα πάμε για σκάντζα βάρδια. Ένα καράβι , που πλέει αλάργα χωμένο στο πούσι, αν βρει την ρότα του θα μας πάρει.

Για κατευόδιο , εμείς οι ναυτεργάτες σύντροφοί σου, σου αφήνουμε λίγο φιλτραρισμένο , από τα μάτια μας , θαλασσινό νερό. Είναι μαζεμένο απ' της θάλασσας τον καθάριο βυθό...

Γεια σου.

[Ο επικήδειος εκφωνήθηκε από το ναυτεργάτη φίλο του Καββαδία ,Χρήστο Παντελίδη,ο οποίος ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα, όταν έφηβος πρωτοδιάβασε το "Μαραμπού".]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Περα απο τα καλα λογια για το αφιερωμα του Αγγελου να συμπληρωσω οτι πολυ καλο αφιερωμα εχει κανει η ΕΡΤ.Τελευταια φορα το πετυχα πριν απο 1 χρονο περιπου και το εγραψα σε video.Δυστυχως δεν μπορω να το περασω στο PC.

Μελοποιηση εχει κανει και ο Ζερβουδακης στο ποιημα "Γραμμα στο ποιητη Καισαρ Εμμανουηλ".Το τραγουδι λεγεται "Γραμμα σε εναν ποιητη" και εχει καποιες διαφορες απο το κανονικο ποιημα οπως καποιες στροφες λιγοτερες και καποιες διαφορετικες λεξεις μαλλον για να κολλησουν με την μελωδια

Αν υπαρχει τροπος (οταν ερθω απο το ταξιδι μου-αρχες ΙΟΥΝΙΟΥ) να στο δωσω εγω η μεσω του shipfriends , αν μπορω να το στειλω με μυνημα η με προσωπικο e-mail , o Δημητρης Ζερβουδακης :eek: ειναι απο τους αγαπημενους μου τραγουδιστες - τραγουδοποιους , πες ομως αν γινεται και πως , γιατι δεν κατεχω απο τετοια :eek:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ΔΕΥΤΕΡΑ-22 «Ταξιδεύοντας...» με την ποίηση του Νίκου Καββαδία

Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Κότσιρας,Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας.

Τον Μάρτιο του 2005 παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μοναδική επιτυχία, το ιστορικό πλέον έργο του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Για πρώτη φορά ολοκληρωμένο, 25 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του «Σταυρού του Νότου» και 14 χρόνια από τις «Γραμμές των Οριζόντων», παρακολουθείστε το έργο που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα δημοφιλέστερα του ελληνικού τραγουδιού.

Η συγκεκριμένη συναυλία συμπληρώνεται και με μία επιλογή από σημαντικά τραγούδια του συνθέτη αλλά τραγούδια του Χρήστου Θηβαίου και του Γιάννη Κούτρα.

ΠΗΓΗ http://www.melodia.gr/4dcgi/_w_articles_mel4_1085698_21/08/2005_130658

Πιστευω μια απο τις καλυτερες συναυλιες του καλοκαιριου , που οσοι μπορουν πρεπει να πανε

Link to comment
Share on other sites

Παιδια δυστιχως τζιφος . Τα εισητηρεια εξαντλημενα απο τις 16.00 .....

Εκατσα απ΄εξω και ακουσα 1 ωρα περριπου , αλλα κουραστικα (ειμαι και γερος σε σχεση με εσας :D ) και τελικα εφυγα....

Οτι ακουσα ομως τρομερο , φοβερη ενορχηστρωση (νεα σε πολλα τραγουδια)...

Ο Κουτρας ηταν ολα τα λευτα , εξισου καλος και ο Θηβαιος....

Κριμα που δεν μπορεσα να ειμαι μεσα

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 3 months later...

Αφιερωμα στον Νικο Καββαδια εχει σημερα στις 14.00 η εκπομπη "Η μηχανη του χρονου" που προβλεται στον Αlpha.

Ο Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής της θάλασσας όπως αποκαλείται από πολλούς, είναι το πρόσωπο που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των θεατών της «Μηχανής του Χρόνου».

Ο Νίκος Καββαδίας, ο άνθρωπος που αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλον την γυναίκα και τη θάλασσα και που την αγάπη του αυτή την αποτύπωσε στα ποιήματά του, ήταν ένας ρομαντικός και αγνός άνθρωπος.

Ένας άνθρωπος που στα ποιήματά του χρησιμοποιούσε ναυτική ορολογία αλλά και πολλά τοπωνυμία, με τέτοιο μοναδικό τρόπο ώστε να γίνονται αντιληπτά από τον κάθε αναγνώστη. Ταξιδεμένο ή μη.

Ένας άνθρωπος που άφησε πίσω του συγκλονιστικά και αξεπέραστα ποιήματα τα οποία μελοποιημένα μοναδικά από τον Θάνο Μικρούτσικο και τραγουδισμένα από κορυφαίους ερμηνευτές, αγγίζουν ακόμη και σημερινούς 18άρηδες.

Ο Νίκος Καββαδίας, ο Κόλλιας για τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και που ταξίδεψαν μαζί του είτε στα καράβια είτε μέσα από την ποίησή του, αποκαλύπτεται στην Μηχανή του Χρόνου.

Άνθρωποι που γνώρισαν τον Νίκο Καββαδία καταθέτουν άγνωστες πτυχές της ζωής του, όπως την απαγωγή μίας Ελληνίδας από ένα χαμαιτυπείο της Αργεντινής προκειμένου να την απελευθερώσει από τους προαγωγούς που την κρατούσαν σαν σκλάβα του έρωτα.

Για τον αείμνηστο ποιητή μιλούν οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Κούτρας, Μαρίζα Κωχ, Μήτσος Κασόλας, Δημήτρης Νικορέτζος, Γιώργος Τράπαλης, Γεράσιμος Ρηγάτος, Χρήστος Παντελίδης και Αριστείδης Πετρόπουλος.

To κειμενακι απο το site toy alpha

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι αρκετή μία εκπομπή για αφιέρωμα. Και υπάρχουν πολλοί να μιλήσουν γι αυτόν και το έργο του με πολύ και καλό υλικό. Ο άνθρωπος αυτός χωρίς το επιδιώκει και χωρίς να είναι κοσμικός (όπως πολλοί άλλοι της εποχής του) μπήκε στο πάνθεον της ελληνικής ποίησης, έγραψε στίχους που δεν θα ξεχαστούν ποτέ και έκανε γνωστές λέξεις και εκφράσεις που λίγοι γνώριζαν. Να μην παραβλέψουμε την πολύ σημαντική προσφορά των Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Σπανού, Μαρίζας Κώχ αλλά και νεότερων συνθετών (Ξέμπαρκοι κ.α ) που έδωσαν ρυθμό και μελωδία στα ποιήματα του.

Αλήθεια θυμάται κανείς το σήριαλ της ΕΡΤ "Πορεία 070" για το οποίο γράφτηκε απο το Μικρούτσικο η μουσική των τίτλων ( αλλά και ντύθηκαν μουσικά τα επεισόδια) κάπου εκεί στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Σαν όνειρο θυμάμαι την έναρξη του με το Kuro Siwo απο τα χείλη του Γιάννη Κούτρα. Σήριαλ για θαλασσοδαρμένους καραβολάτρες.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 months later...
Μετά από κάποια χρόνια, εντελώς τυχαία, βρήκα ποιά είναι η "γέφυρα του Αδάμ".

Είναι το στενό ανάμεσα Ινδία - Κεϋλάνη και όχι στην Νότιο Κίνα όπως νόμιζα.

Adams_bridge_map.png

Ναι, εκεί είναι, πρόκειται για κάτι ξέρες μεταξύ Κεϋλάνης και Ινδικής Χερσονήσου. Θα βρεις σχετικές πληροφορίες εδώ:

Adam's Bridge.

Link to comment
Share on other sites

Ειδικα με το Σεφερη υπηρχε μεγαλη ψυχροτητα (τουλαχιστον απο την πλευρα του τελευταιου)

Έχω ακούσει σε τηλεοπτικό αφιέρωμα και για άλλο περιστατικό με το Σεφέρη, κατά το οποίο ο Σεφέρης ήταν επιβάτης σε πλοίο που υπηρετούσε ο Καββαδίας, και αγνόησε επιδεικτικά την πρόσκληση να δειπνήσει στο τραπέζι του Πλοιάρχου όπου ήταν και ο Καββαδίας. Ο Καββαδίας, σύμφωνα με τη διήγηση, στενοχωρήθηκε πάρα πολύ γιατί η ψυχρότητα δεν ήταν αμοιβαία. Δεν ήμουν σίγουρος αν έπρεπε να το πιστέψω, αλλά συμφωνεί με το δικό σου μήνυμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ήμουν σίγουρος αν έπρεπε να το πιστέψω, αλλά συμφωνεί με το δικό σου μήνυμα.

Να το πιστέψεις, διότι ο Σεφέρης δεν ήταν η Θεία Μορφή που παρουσιάζουν οι Αγιογράφοι του. Αποφεύγω χαρακτηρισμούς λόγω Nobel και για μην κάνουμε και αυτό το thread όπως ένα άλλο, αλλά η μεταπολιτευτική μυθοπλασία, έχει και εδώ μεγαλουργήσει...

Link to comment
Share on other sites

Εγω εχω ακουσει ενα αλλο περιστατικο: Καββαδιας και Σεφερης βρισκονται μαζι σε ενα ταξι στη Βυρηττο(την εποχη που οντως ηταν το Παρισι της Ανατολης) και επιστρεφουν απο γευμα στην ελληνικη πρεσβεια οπου υπηρετουσε τοτε ο Σεφερης(διπλωματης στο επαγγελμα). Το ταξι λοιπον περνα απο καποιον δρομο της Βηρυττου γεματο κοκκινα φαναρια και ο Καββαδιας κανει ενα σχολιο σχετικα με τους Ελληνες ναυτικους που τιμουν με την παρουσια τους αυτα τα μερη. Ο Σεφερης προσβεβλημενος σταματα το ταξι και ειτε πεταξε τον Καββαδια εξω, ειτε βγηκε ο ιδιος(αυτην τη λεπτομερεια δεν τη θυμαμαι), διοτι κατα τη γνωμη του προσεβαλλε την Ελλαδα.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

βρηκα μια φωτο απο ενα ταξιδι μου στην Κεφαλονια (δεν ειναι καλης ποιοτητος)αλλα θυμαμαι οτι οταν ειδα το αγαλμα του Καββαδια ν΄αγναντευει τη θαλλασσα μου εκανε εντυπωση.Θεωρω οτι ο καλλιτεχνης που το δημιουργησε απεδωσε ακριβως αυτο :

"την αγαπη του για τη θαλασσα,και τη νοσταλγια του βλεποντας την απο τη στερια"

αν δεις το αγαλμα απο κοντα καταλαβαινεις καλυτερα

πιστευω οτι απεδωσε με αυτο το αγαλμα "τη νοσταλγια καθε ναυτικου που βλεπει τη θαλασσα απο τη στερια" ισως και μια μοναξια!

Αν τα θυμαμαι καλα τα πραματα πρεπει να ειναι εξω απο την ΑΕΝ κεφαλληνιας

post-1292-128326977129_thumb.jpg

Edited by proud_ionian
κενο αναμεσα σε κειμενο και φωτο
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στην παρακάτω διεύθυνση, στο γνωστό μας YOUTUBE, μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένο όλο το "υλικό" (βιντεοκλίπς, αφιερώματα σε τηλεοπτικές εκπομπές), που υπάρχει στο εν λόγω site και αφορά τον μεγάλο μας θαλασσινό ποιητή, Νίκο Καββαδία.

http://video.google.com/videosearch?hl=el&q=Nikos+Kavadias&um=1&ie=UTF-8&sa=X&oi=video_result_group&resnum=10&ct=title#

Θεώρησα πως πρέπει αυτό το link να υπάρχει στο συγκεκριμμένο thread, για ευνόητους λόγους, και όχι στις προτάσεις links ή μουσικών θεμάτων γενικώς.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...