Jump to content
Shipfriends

Το ναυάγιο και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων


Recommended Posts




πηγη: Η Ελευθεροτυπια

Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σιγά σιγά στο φως

Ενα ανέλπιστο δώρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν σε οκτώ μέρες στο Πεκίνο, προσφέρει ύστερα από 2.100 χρόνια ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ελληνες και ξένοι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο αρχαίος αυτός αστρονομικός και ημερολογιακός υπολογιστής, που δεν αποκλείεται να αποτελούσε και ένα GPS πλοήγησης των καραβιών, έδειχνε την κίνηση του Ηλιου και της Σελήνης, την πρόγνωση των εκλείψεων και όλα αυτά σε σχέση με δύο ημερολόγια: το Μετονικό (σεληνιακό) και το ελληνοαιγυπτιακό (ηλιακό), αλλά και με τους στεφανίτες πανελλήνιους αγώνες. Βρήκαν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι υπάρχει ειδικό καντράν με χαραγμένους επάνω του μεγάλους Αγώνες: Νέμεα, Ισθμια, Ολύμπια (Ολυμπιακοί), Πύθια, δύο μικρότερους (ένας από αυτούς τα Νάια, της Δωδώνης) και κάποιους άγνωστους σήμερα.

Στον πολύπλοκο αυτό Μηχανισμό επιπλέον διάβασαν τα ονόματα 12 συνεχόμενων μηνών του Μετονικού ημερολογίου και διαπίστωσαν πως οι μήνες αυτοί ήταν τοπικοί κάποιων ελληνικών πόλεων της Κορίνθου όπως και αποικιών της στη Σικελία. Οι μήνες αυτοί είναι οι: ΦΟΙΝΙΚΑΙΟΣ, ΚΡΑΝΕΙΟΣ, ΛΑΝΟΤΡΟΠΙΟΣ, ΜΑΧΑΝΕΥΣ, ΔΩΔΕΚΑΤΕΥΣ, ΕΥΚΛΕΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΣ, ΨΥΔΡΕΥΣ, ΓΑΜΕΙΔΙΟΣ, ΑΓΡΙΑΝΙΟΣ, ΠΑΝΑΜΟΣ, ΑΠΕΛΛΑΙΟΣ.

«Μέχρι σήμερα υποθέτουμε ότι ο Μηχανισμός (100 π.Χ.) προήλθε από την ανατολική Μεσόγειο, τη Ρόδο», λέει ο καθηγητής Αλεξάντερ Τζόουνς (Institute for the Study of the Ancient World, USA), ένας από τους σπουδαίους ερευνητές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. «Ομως αυτά τα ονόματα μηνών είναι κορινθιακού τύπου και δείχνουν προς την άλλη πλευρά του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ενας πιθανός τόπος προέλευσής του είναι οι Συρακούσες ή το Ταυρομένιον (Ταορμίνα). Με τη διαπίστωση αυτή, ίσως ο κόσμος ψάξει να βρει σχέσεις με τον Αρχιμήδη που πέθανε στις Συρακούσες το 212 π.Χ. Ωστόσο, ο ίδιος ο Μηχανισμός κατασκευάστηκε πολλές δεκαετίες αργότερα και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι πιθανώς υπάρχει μια σχέση με παράδοση κατασκευής τέτοιων οργάνων, που ενδεχομένως ξεκίνησε με τον Αρχιμήδη», προσθέτει.

Τα καινούργια αποτελέσματα της έρευνας του Μηχανισμού βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας στο διεθνούς φήμης ερευνητικό περιοδικό «Nature» με τίτλο «Ημερολόγια με δείκτη Ολυμπιάδας και πρόγνωση εκλείψεων στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Την επιστημονική ανακοίνωση συνυπογράφουν οι: Τόνι Φριθ, Αλεξάντερ Τζόουνς, Τζον Μ. Στιλ και Γιάννης Μπιτσάκης.

Στο άρθρο αυτό ερευνούν την πίσω πλευρά του Μηχανισμού. Η εμπρός έχει ήδη μελετηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα ηλιακό ελληνοαιγυπτιακό ημερολόγιο, ο ζωδιακός κύκλος και δύο σφαιρίδια (το ένα πιθανώς χρυσό) που δείχνουν το ένα την κίνηση του Ηλιου και το άλλο τις φάσεις της Σελήνης.

Πίσω σχηματίζονται δύο σπείρες. Η μία με 235 υποδιαιρέσεις και η άλλη με 223. Η πρώτη δείχνει τις υποδιαιρέσεις του Μετονικού ημερολογίου και η δεύτερη τις προγνώσεις εκλείψεων Ηλίου και Σελήνης (σύστημα γνωστό και στους Βαβυλωνίους).

Οι 235 μήνες του Μετονικού ημερολογίου ισοδυναμούν με 19 έτη. Τα έτη είναι αριθμημένα από 1 έως 19 και κάθε μήνας είναι όμοια κατανεμημένος πάνω στον κύκλο, έτσι ώστε κάθε χρόνος να ξεκινάει με το καινούργιο φεγγάρι και να ακολουθεί το ηλιοστάσιο και την ισημερία. Σε ένα Μετονικό κύκλο 110 από τους 235 μήνες πρέπει να έχουν 29 μέρες. Η διαιρετότητά τους με το 5 εξηγεί τις 5 στροφές της σπείρας. Ο αριθμοί στο εσωτερικό της 29μερης ακτίνας παρουσιάζουν ποια μέρα έχει παραληφθεί.


Το πίσω μέρος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε ψηφιακή αναπαράσταση
Εχουν βρει και τους 12 μήνες όπως και την ακριβή διαδοχή τους. Επειτα έψαξαν να βρουν ποιες πόλεις μπορεί να έχουν αυτή τη διαδοχή. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μήνες του Μηχανισμού ανήκουν σε μία από τις δωρικές οικογένειες ημερολογίων και μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία με ιλλυριακά, ηπειρωτικά ημερολόγια, της βορειοδυτικής Ελλάδας και της Κέρκυρας.

Μέσα στη σπείρα αυτή βρέθηκε και ο ολυμπιακός κύκλος χωρισμένος σε 4 τομείς που ακολουθούν την αντίθετη φορά του ρολογιού. Κάθε τομέας του κύκλου έδειχνε τη χρονιά και δύο πανελλήνιους αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι οι Ολυμπιάδες ήταν βασικό χρονολογικό πλαίσιο και οι χρονιές ξεκινούσαν από τη μέση του καλοκαιριού. Παρ' όλα αυτά για τους 2ετείς αγώνες, όπως ήταν τα Ισθμια, ο χρόνος άρχιζε μεταξύ φθινοπώρου και τέλους άνοιξης, γιατί τότε συνήθως πραγματοποιούνταν οι αγώνες.

Οπως είναι φανερό, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει ακόμη πολλά μυστικά να φανερώσει. Γι' αυτό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σκοπεύει το φθινόπωρο να τον φωτίσει παρουσιάζοντάς τον σε νέα προθήκη στην αίθουσα των χαλκών, όπου σήμερα εκτίθενται τρία τμήματά του. Ισως να εκτεθούν και κάποια ακόμη από τα θραύσματά του (σώζονται 82) που βρήκε στις αποθήκες του μουσείου και ταύτισε η αρχαιολόγος Μαίρη Ζαφειροπούλου. Είναι πολύ σημαντικά για την έρευνα, καθώς σε ένα από αυτά, που μοιάζει με πετραδάκι, η εξέταση με ακτίνες Χ αποκάλυψε κλίμακες και επιγραφές και τη λέξη «Ισπανία».*

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

Τα εντυπωσιακά πορίσματα που έχουμε σήμερα βασίζονται στη «χειρουργικής ακρίβειας» εξέταση του Μηχανισμού, που έγινε τον Μάιο του 2006 στην Αθήνα. Επειδή πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαίο εύρημα, δεν μπορούσε να βγει από τη χώρα. Ετσι, ήρθε από την Αγγλία ένας ειδικά σχεδιασμένος βιομηχανικός τομογράφος της εταιρείας Χ-ΤΕΚ Systems (τον διέθεσε ο αρχαιολάτρης ιδιοκτήτης της Ρότζερ Χάντλαντ), βάρους 12 τόνων. Βούλιαξε το πεζοδρόμιο της Τοσίτσα όταν ξεφορτώθηκε. Με τις λεπτότατες ακτίνες του (450.000 Volt), σε συδυασμό με τις ψηφιακές απεικονίσεις από το ΡΤΜ Dome της Hewlett-Packard, δόθηκε η δυνατότητα στη διεπιστημονική ομάδα που το ερευνά τα τρία τελευταία χρόνια να διακρίνει γράμματα και άλλα στοιχεία μισοσβησμένα και κρυμμένα μέσα στη σκουριά εδώ και πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανασύρθηκε το 1900 από σπογγαλιείς σε βάθος 40 μ. με πολλά ακόμη αγάλματα, που φυλάσσονται όπως και αυτός στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το πλοίο που τον έφερε ναυάγησε το 87 π.Χ. μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, ανοιχτά των Αντικυθήρων.

Θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο όργανο με γρανάζια. Η λειτουργία του έχει συναρπάσει και προβληματίσει σπουδαίους ιστορικούς της επιστήμης και τεχνολογίας, ναυτικούς και αρχαιολόγους εδώ και περίπου έναν αιώνα, με πρώτο τον Αγγλο φυσικό και ιστορικό της επιστήμης Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις, που αφιέρωσε 25 χρόνια της ζωής του στην έρευνά του. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πως εντός του Μηχανισμού, στα φύλλα μπρούντζου που έχει στο εσωτερικό του, υπάρχει μέχρι και το εγχειρίδιο λειτουργίας του. Και πώς να διακρίνει κανείς κάτι, αφού τα γράμματα που είναι χαραγμένα στο εσωτερικό του δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2-3 χιλιοστά;

Το ενδιαφέρον για τη λειτουργία του οφείλεται στον αστρονόμο-αστροφυσικό Μάικ Εντμουντς, ο οποίος έχοντας γράψει κάποια επιστημονικά άρθρα για τον Μηχανισμό πρότεινε στον φίλο του σκηνοθέτη, τέως μαθηματικό Τόνι Φριθ να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ αναφερόμενος σε όλες τις θεωρίες που είχαν ώς τότε διατυπωθεί. Ο Φριθ ταξινόμησε τα δεδομένα και τότε αποφάσισαν οι δυο τους να αρχίσει συστηματική έρευνα. Εξασφάλισαν χρηματοδότηση από τη UNILEVER της Αγγλίας και ζήτησαν τη συνεργασία δύο διαπρεπών Ελλήνων αστρονόμων-αστροφυσικών, των καθηγητών Γιάννη Σειραδάκη (ΑΠΘ) και Ξενοφώντα Μουσά (Παν. Αθηνών). Στη συνέχεια η ομάδα τους στελεχώθηκε και από τον παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα και τον ιστορικό της επιστήμης Γιάννη Μπιτσάκη. Εξασφάλισαν άδεια μελέτης από το ΚΑΣ και σε ένα χρόνο παρουσίασαν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα.

Μέτρησαν 31 γρανάζια και διατύπωσαν τη θεωρία ότι δεν πρόκειται, όπως πίστευαν παλιά, για αστρολάβο (αστρονομικό όργανο που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί για τη ναυσιπλοΐα και οι αστρονόμοι για την παρατήρηση του Ηλιου και των αστεριών από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ.). Ηταν πολύ πιο περίπλοκο όργανο. Με τη βοήθεια του βιομηχανικού τομογράφου άρχισαν να διαβάζουν λέξεις, να διακρίνουν σύμβολα και να αποκωδικοποιούν τη λειτουργία του. Οταν, για παράδειγμα, οι επιγραφολόγοι παλιά διάβαζαν με γυμνό μάτι 20 χαρακτήρες, τώρα ο κ. Τσελίκας αναγνώρισε πάνω από 900.

Ωστόσο, η αποσπασματικότητα στην οποία σώζεται (έχουμε μόνο το 20%) δεν αφήνει περιθώρια για ολοκληρωμένη γνώση. Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.antikythera-mechanism.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

νεα αποστολη στο ναυαγιο απο τις 15/9 και πολλα νεα ευρηματα.

 

η επικεφαλης της αποστολης το χαρακτηριζει πλωτο μουσειο (μετεφερε εργα τεχνης και αντικειμενα αξιας, που ειχαν βουτηξει οι ρωμαιοι... Ελγιν)

 

το ναυαγιο ανακαλυφθηκε το 1900 και η τελευταια αποστολη εγινε απο τον Κουστω πριν 38 χρονια

 

ΥΓ1: η ειδησε παιζει σε ολα τα Μεσα Εξημερωσης και προβλεπω οτι θα αντικαταστησει την Αμφιπολη

 

ΥΓ2: στο πρωτο θεμα λενε οτι 9/10 θα επισκεφθει το σημειο του ναυαγιου ο Indiana Jones Samaras.

 

ΥΓ3: χορηγος ειναι το ιδρυμα λασκαριδη

Edited by proud_ionian
ΥΓ2 ΥΓ3
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...