Jump to content
Shipfriends

Η επίσκεψη του εκπαιδευτικού του Χιλιανού Ναυτικού "Escuela Esmeralda", στον Πειραιά


Recommended Posts

Το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο πλοίο του Χιλιανού Πολεμικού Ναυτικού “Escuela Esmeralda” (BE 43), θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμένα του Πειραιά από 22 έως 26 Ιουλίου 2008.

Esmeralda sail training ship (Formerly Spanish D.J. de Austria)

Displacement: 3,754 tons full load

Dimensions: 109.8 x 13.1 x 7 meters

Propulsion: Sail; 1 diesel, 1 shaft, 1400 bhp, 11 knots

Crew: 217 + 80 cadets

Number Name Year Homeport

(BE 43) Esmeralda 1954 Valparaiso

Edited by sv1xv
formating
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

...του οποίου σήμερα φωτογραφία έχει πρωτοσέλιδο η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επειδή υπήρξε μυστικό κέντρο βασανιστηρίων επί δικτατορίας Πινοσέτ.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού η επίσκεψη του «πλωτού Νταχάου», Χιλιανού πολεμικού-εκπαιδευτικού πλοίου

Ερώτηση

Προς:

-την Υπουργό Εξωτερικών

-τον Υπουργό Ε.Ν.Α.Ν.Π.

-τον Υπουργό Εθνικής ’Αμυνας

————————————————————

Θέμα: Πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού η επίσκεψη του «πλωτού Νταχάου», Χιλιανού πολεμικού-εκπαιδευτικού πλοίου «Εσμεράλντα» στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου, καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά το Χιλιανό πλοίο «Εσμεράλντα». Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πολεμικό πλοίο «Εσμεράλντα», το οποίο χρησιμοποιήθηκε, κατά την περίοδο της Χούντας Πινοσέτ στη Χιλή, ως χώρος βασανιστηρίων και δολοφονιών εκατοντάδων Χιλιανών πολιτών, δημοκρατών, αντιπάλων της δικτατορίας Πινοσέτ.

Στη πόλη Βαλπαραίσο της Χιλής διεξάγεται ανακριτική έρευνα των αρμοδίων δικαστικών Αρχών για την εμπλοκή πρώην και νυν ανώτερων αξιωματικών της Χιλής στα εγκλήματα αυτά . Σύμφωνα με έρευνες της Human Rights Watch, της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων διεθνών οργανώσεων, καθώς και των συγγενών των δολοφονημένων πολιτών, το συγκεκριμένο πλοίο υπήρξε κέντρο κράτησης, ανάκρισης, βασανιστηρίων και δολοφονιών για πάνω από 5 χρόνια.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Χιλής έχει επανειλημμένα αρνηθεί να ζητήσει συγνώμη για τις βάρβαρες δραστηριότητες σειράς στελεχών του στην εποχή της πολύχρονης δικτατορίας, ενώ διατηρεί στους κόλπους του εκατοντάδες φασίστες, βασανιστές της εποχής Πινοσέτ.

Έως τώρα, οι πολλαπλές επισκέψεις σε διάφορα λιμάνια του κόσμου αυτού του πλοίου-σύμβολου των θανάτων για τη δημοκρατία, -σε μια χρονική περίοδο που συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την γέννηση του πρώην Προέδρου της Χιλής, Σαλβαντόρ Αλλιέντε,- αποτελούν πρόκληση για την παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη κι έχουν συναντήσει την μήνη, το θυμό και την οργή των δημοκρατικών πολιτών του κόσμου. Ήδη οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Σουηδίας, αρνήθηκαν να δεχτούν το πλοίο-κολαστήριο στις χώρες τους .

Ο ελληνικός λαός, με ανάλογες τραγικές εμπειρίες από την 7χρονη δικτατορία, έχει σταθεί αλληλέγγυος στο δράμα του Χιλιανού λαού και στους αγώνες του για τη δημοκρατία. Η κοινή μνήμη των δύο λαών παραμένει ζωντανή δημοκρατική εγγύηση και δε μπορεί να ξεχάσει ούτε τον Παπαδόπουλο, ούτε τον Πινοσέτ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Διατελεί η ελληνική Κυβέρνηση εν γνώσει του τραγικού ιστορικού συμβολισμού που συνοδεύει την ιστορία του Χιλιανού πολεμικού πλοίου «Εσμεράλντα»; Εάν ναι, για ποιους λόγους και με ποιες σκοπιμότητες αποδέχεται και επιτρέπει τον κατάπλου του πλοίου αυτού στα ελληνικά λιμάνια, όταν μάλιστα Κυβερνήσεις χωρών όπως της Νορβηγίας και της Σουηδίας αρνήθηκαν να τον αποδεχτούν;

2. Σε ποιο πολιτικό-διπλωματικό πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη του πλοίου στη χώρα μας; Έχει προσκληθεί επισήμως; Θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από την ελληνική πλευρά και θα ακολουθήσουν αναλόγου χαρακτήρα συναντήσεις;

3. Πως σκοπεύει η ελληνική Κυβέρνηση να εκπροσωπήσει και να εκφράσει την οργή, τις ανησυχίες και τις δημοκρατικές ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας και να αντιδράσει σε αυτήν την προκλητική επίσκεψη, με δεδομένο ότι αυτή προκαλεί τις μνήμες της βαρβαρότητας της δικής μας 7χρονης δικτατορίας και έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο δημοκρατικό λαό της Χιλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι στη χώρα αυτή διεξάγεται ήδη δικαστική και ανακριτική έρευνα για όσα αποτρόπαια έγιναν στο πλοίο «Εσμεράλντα»;

Θοδωρής Δρίτσας

Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Βουλευτής Β΄ Πειραιά

Edited by ΜΥΚΗΝΑΙ
στοίχηση
Link to comment
Share on other sites

...του οποίου σήμερα φωτογραφία έχει πρωτοσέλιδο η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επειδή υπήρξε μυστικό κέντρο βασανιστηρίων επί δικτατορίας Πινοσέτ.

Tο πλοίο Esmeralda στον Πειραιά...

...σύμβολο των ατιμώρητων εγκλημάτων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τρίτης στο Λιμεναρχείο Πειραιά

Από 22 έως 26 Ιούλη, θα επισκεφθεί το λιμάνι του Πειραιά το χιλιανό εκπαιδευτικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Χιλής Esmeralda. Πρόκειται για το πλοίο σύμβολο των ατιμώρητων εγκλημάτων.

Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλάκισης και βασανιστηρίων χιλιάδων αγωνιστών για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, από τον δικτάτορα Pinochet, ηγέτη του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος (11 Σεπτέμβρη 1973) εναντίον του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της Χιλής Salvador Allende

..και οι φωτό του κατάπλου απο το:http://www.marinews.gr

post-878-128326975421_thumb.jpg

Edited by polmyt
2 σε 1
Link to comment
Share on other sites

το προβλημα με την επισκεψη του πλοιου ποιο ειναι; ανηκει στο χιλιανο ναυτικο, η μεταπολιτευση στη χιλη εχει γινει απο το 1990 και τα τελευταια χρονια κυβερνα αριστερη κυβερνηση η οποια εχει εγκαταλειψει την πολιτικη της ληθης των πρωτων χρονων. αφου αυτοι δεν εχουν προβλημα γιατι τοσος ντορος εδω; επισκεψη φιλιας και καλης θελησης κανει το βαπορι και η Ελλαδα με τη Χιλη εχουν φιλικες σχεσεις απο το 19αι.

οτι το βαπορι εχει ασχημο παρελθον το εχει. αρκει μια αναζητηση στο google με το ονομα του (βαλτε και κανενα chile διπλα ή 1973 και βγαζει απειρες σελιδες). το πιο ηπιο κειμενο ειναι αυτο της Διεθνους Αμνηστειας. οταν ομως ερχονται σε επισημη επισκεψη (συνηθως με το σινιαλο του ΝΑΤΟ) ακομη και τουρκικα πλοια που συμμετειχαν στην εισβολη του 1974 και στην κριση στα Ιμια του 1996 (και καλα κανουν και ερχονται), ειναι λιγο υπερβολικες οι αντιδρασεις.

ΥΓ ας μην πιασουμε κουβεντα για τη Χιλη please. οποιος ενδιαφερεται θα βρει απειρα και στο ιντερνετ και στο σινεμα.

Link to comment
Share on other sites

Για να δούμε το Smeralda. στο λιμάνι του Πειραιά. Πάντως κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι τη Τρίτη το πρωί, ακουγόντουσαν κανονιοβολισμοί από τη σχολή ναυτικών δοκίμων, που απέδιδαν τιμές στο πλοίο

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...