Jump to content
Shipfriends

Προσαραξη του κρουαζιεροπλοιου "MONA LISA" ανοιχτα της Λετονιας


Recommended Posts

Μάλλον δεν του πάει αυτό το όνομα.

Κρουαζιερόπλοιο με 984 επιβαίνοντες προσάραξε ανοικτά των ακτών της Λετονίας σήμερα, ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή. Το "Μόνα Λίζα" με σημαία των Νησιών Μπαχάμες προσάραξε στα Στενά Ιρμπε, που οδηγούν από τη Βαλτική Θάλασσα στο λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας Ρίγα.

Από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Link to comment
Share on other sites

Όπως μεταδίδουν διάφορα πρακτορεία το πλοίο προσάραξε σήμερα στο Ιrbe Straits, που οδηγεί στη Ρίγα.

Cruise ship Mona Lisa, with 984 people on board, had run aground early Sunday in the Baltic Sea, off the north west coast of Latvia, reports AP, citing the Latvian Coast Guard Service.

A statement from the Latvian Coast Guard Service stated that there are no reports of damage to the vessel, with the air force and body guards kept on standby.

A spokeswoman for the Coast Guard Service revealed that there is no risk for the passengers on board, while it is still unclear whether the passengers, most of them German, would be evacuated or attempts will be made to pull the ship off the ground.

Πηγή

Link to comment
Share on other sites

Για δείτε και

. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου η αποκόλλησή του, εάν δεν έχει γίνει ακόμη. Οι συνθήκες είναι καλές, ο βυθός είναι αμμώδης και μάλλον δεν έχει πάθει ζημιά. Τον τεράστιο φάρο, μάλλον θα τον πέρασαν για διακοσμητικό. :rolleyes:

update

Απ' ό,τι είδα ο πλοίαρχος είναι Έλληνας (χωρίς να αναφέρεται το όνομά του) και ότι υπάρχουν και μερικοί Έλληνες πάνω στο πλοίο, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

δεν πρέπει να είναι και στα καλύτερα της η εταιρεία διαχειρίστρια του Mona Lisa. Μετά το The Topaz που πάει για διάλυση, το Mona Lisa προσάραξε σε ύφαλο στη Βαλτική:

Δεν κινδυνεύουν οι επιβάτες

Γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης κρουαζιερόπλοιου στη Βαλτική

Associated Press

Σκάφη της Ακτοφυλακής προσεγγίζουν το κρουαζιερόπλοιο Mona Lisa

Ρίγα

Μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή απομάκρυνση περίπου 1.000 επιβαινόντων κρουαζιερόπλοιου που έχει προσαράξει σε αμμώδη ύφαλο πραγματοποιούν οι Αρχές της Λετονίας.

Μεταξύ των επιβαινόντων οι 29 Έλληνες μέλη του πληρώματος, καθώς και έξι συγγενείς τους.

Ρυμουλκά επιχειρούσαν από το βράδυ της Κυριακής να «απελευθερώσουν» το κρουαζιερόπλοιο Mona Lisa με σημαία Μπαχάμες, το οποίο προσάραξε σε αμμώδη ύφαλο στα ανοιχτά της Λετονίας.

Από την Ακτοφυλακή διασαφηνίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος για τους επιβάτες, οι περισσότεροι γερμανικής καταγωγής, αναφέρει το BBC.

Το κρουαζιερόπλοιο Mona Lisa, το οποίο είναι γερμανικών συμφερόντων, εκτελούσε δρομολόγιο από το πολωνικό λιμάνι Γκντασκ προς την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 985 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=896860&lngDtrID=245

Link to comment
Share on other sites

Το πλοίο παραμένει όπως ήταν. Χθες το απόγευμα, το ξεσαβούρωσαν και 3-4 ρυμουλκά προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το ξεκολλήσουν. Σήμερα έβγαλαν τα καύσιμα, αλλά πάλι τα ίδια. Οπότε αποφάσισαν να εκκενωθεί το πλοίο και να λήξει άδοξα αυτή η κρουαζιέρα. Οι επιβάτες επιστρέφουν στην πατρίδα τους, ενώ στο πλοίο παραμένει μόνο το πλήρωμα, αν και μάλλον θα φύγουν και οι μη απαραίτητοι. Μάλλον, θα έχει πέσει με ταχύτητα και θα έχει σφηνώσει για τα καλά στην άμμο. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι αυτή είναι η 9η φορά που το πλοίο προσαράζει στην υπερτεσσαρακονταετή ζωή του.

Link to comment
Share on other sites

Με τα λίγα που είδα, το πλοίο παραμένει και περιμένει ισχυρότερα ρυμουλκά για να το αποκολλήσουν. Το βάθος στο σημείο είναι 5 μέτρα (με βύθισμα 8,5 μ.), οπότε (εάν ισχύουν αυτά) θα πρέπει να έχει "χωθεί" γύρω στα 2-3 μέτρα στην άμμο. Και βεβαίως υπάρχει και "το πρώτο πόρισμα" (as usual;)): το πλοίο προσάραξε, γιατί πλησίασαν πολύ για να φωτογραφίσουν οι τουρίστες τον φάρο.:eek: Αν θυμάστε καλά, είναι ίδιο με "το πρώτο πόρισμα" για το Sea Diamond.:D

Link to comment
Share on other sites

Μονο που στη περιπτωση του Διαμαντιου,εκει δεν εχει να φωτογραφισεις κατι,ισα ισα η θεα ειναι ομορφοτερη απο μακρυα παρα απο διπλα.Το πορισμα αυτο ειχε βγει απο δημοσιογραφους κτλ.Εχει κανεις υποψην του αν εχει παθει μηχανικη ζημια το πλοιο?

Link to comment
Share on other sites

Ενώ το πλοίο παραμένει προσαραγμένο, προέκυψε ένταση μεταξύ πλοίου και Λεττονών. Ο Λεττονός πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα επιτρέψουν να φύγει το πλοίο από τα χωρικά τους ύδατα, εάν πρώτα η εταιρεία δεν πληρώσει τα έξοδα που έγιναν για την διάσωση ή εάν προκύψει και κάποιο πρόβλημα ρύπανσης. Κατά τα άλλα κάποιοι ισχυρίζονται ότι η προσάραξη έγινε γιατί το πλοίο πέρασε από την "λάθος" πλευρά του φάρου (από τον κόκκινο τομέα). Δείτε και άλλο ένα

...μόνο για κομσομόλους :D

update

Τελικά, με την βοήθεια μεγαλύτερων ρυμουλκών, αποκολλήθηκε σήμερα το απόγευμα και θα το πάνε στο λιμάνι του Ventspils για επιθεώρηση κλπ. Εάν όλα πάνε καλά (τεχνικώς και οικονομικώς;)), το Σάββατο θα φύγει για Γερμανία.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, το πλοίο επιθεωρήθηκε και αφού δεν είχε καμιά ζημιά αναχώρησε (Πέμπτη ή Παρασκευή) για Γερμανία. Αφού βεβαίως άρθηκε η απαγόρευση απόπλου, καθώς δόθηκαν εγγυήσες προς τους Λεττονούς από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη των εξόδων διάσωσης...κάπου 200 χιλ ευρώ.

Και με την ευκαιρία, δείτε και το βαποράκι φρεσκοβαμμένο σαν κουφετάκι στην δεξαμενή στο Ρότερνταμ...μόλις 10 ημέρες πριν το ατύχημα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...