Jump to content
Shipfriends

ΤΠΚ Λάσκος (Ρ-20)


TRIHRHS

Recommended Posts

Αυριο 21 Απριλίου στην Ελευσίνα θα παραδοθεί στο ναυτικό η τορπιλάκατος με το όνομα ΛΑΣΚΟΣ ( για το όνομα δεν είμαι και πολυ σίγουρος)

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

...και απο το marinews.gr :(

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Παραδόθηκε η πυραυλάκατος <αντιπλοίαχρος Λιάσκος>

21/4/2008

Mε την παρουσία των Yφυπουργών Εθνικής Άμυνας κ. Κώστα Τασούλα και Ανάπτυξης κ. Γεωργίου Βλάχου, της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσως Παπανδρέου, του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Ιωάννη Καραϊσκου, του Γενικού Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Ευάγγελου Βασιλάκου και μελών της ηγεσίας του Π.Ν. παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό η πυραυλάκατος Αντιπλοίαρχος Λάσκος.

Στο σκάφος έγιναν εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου και είναι το πρώτο από τα 4 που ανέλαβαν να εκσυγχρονίσουν για λογαριασμό του ΠΝ, τα δύο ναυπηγεία. Οι εκτεταμένες εργασίες αφορούν την αναβάθμιση των οπλικών τους συστημάτων, των συστημάτων επικοινωνιών και γενικότερα τη βελτίωση της μαχητικής τους ικανότητας. Υποκατασκευαστές στο πρόγραμμα είναι η Thales για τα οπλικά συστήματα και η Ιntracom για τα τηλεπικοινωνιακά.

Ο Πρόεδρος των Ναυπηγείων κ. Νίκος Ταβουλάρης, προσφωνώντας τους προσκεκλημένους, ευχαρίστησε κατ΄ αρχήν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Π.Ν. και τους υποκατασκευαστές για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Επεσήμανε δε, ότι μεταξύ όλων των Βιομηχανιών Αμυντικού Εξοπλισμού, τα Ναυπηγεία είναι αυτά που προσφέρουν τη σημαντικότερη προστιθέμενη αξία, όχι μόνο σε εργατοώρες, αλλά και με την ενσωμάτωση τεχνογνωσίας.

Ο κ. Ταβουλάρης, τόνισε ιδιαίτερα ότι τα ναυπηγεία της χώρας είναι πλέον σε θέση να ναυπηγούν όλα τα πλοία του Π.Ν., κάτι που έχει γίνει εμφανές την τελευταία 8ετία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Κύριου αναδόχου.

Τέλος ο Πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, επεσήμανε την ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στη λήψη της απόφασης για την εφαρμογή ενός προγράμματος και την έναρξη υλοποίησής του. Όπως είπε, το διάστημα αυτό σήμερα ανέρχεται σε αρκετά χρόνια, (5χρόνια στην περίπτωση του Λάσκος) με αποτέλεσμα εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση που το αναλαμβάνει, να προκύπτουν και προβλήματα στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, οι οποίες ως γνωστόν εξελίσσονται ταχύτατα.

Διαστάσεις: 56,2/8/2,1 μέτρα

Εκτόπισμα: 425 τόνους

Πρόωση: 4 Diesel MTU MD 20V 538 TB92

Ταχύτητα: 36 κόμβοι

Πλήρωμα: 42

Οπλισμός: 2 πυροβόλα ΟΤΟ Melara 76 mm, 4 Κ/Β Exocet ΜΜ 38, 2 δίδυμα αντιαερπορικά Emerson Electric 30 mm, 2 τορπιλοσωλήνες τηλεκατευθυνομένων τορπιλών SST-4 533 mm.

Ένα από τα τέσσερα πολεμικά πλοία αυτού του τύπου που κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία CMN του Χερβούργου μετά από παραγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Έλαβε την ονομασία αυτή προς τιμήν του Ανπχου ΛΑΣΚΟΥ Κυβερνήτη του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά τη βύθιση του Υ/Β, στην περιοχή της Σκιάθου στις 14 Σεπτεμβρίου 1943. Η παραλαβή του έγινε στο Χερβούργο στις 6 Ιουλίου 1976 με πρώτο Κυβερνήτη τον Πχη Μ. Λογοθέτη ΠΝ και κατέπλευσε στην Έλλάδα στις 20 Απριλίου 1977. Του ιδίου τύπου: MΠΛΕΣΣΑΣ, ΜΥΚΟΝΙΟΣ και ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ.

--------------------------------------------------------------------------------

Θυρεός ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ: Aπεικονίζεται κατευθυνόμενο βλήμα και γλάρος που πετάει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, έχοντας κάτω από τα πόδια του τορπίλη.

Η παράσταση υποδηλώνει την ταχύτητα και τη δύναμη πυρός του συγκεκριμένου τύπου Π. Πλοίου.

(Κοινός θυρεός για τις ΤΠΚ τύπου «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ», «ΛΑΣΚΟΣ», και «ΚΟΝΙΔΗΣ»)

Edited by ΜΥΚΗΝΑΙ
Πρόσθετα
Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to ΤΠΚ Λάσκος (Ρ-20)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...