Jump to content
Shipfriends

Μοντέλα σε πειραματικές δεξαμενές


Recommended Posts

Πάντως πρέπει να είναι ωραίο θέαμα πειράματα με τέτοια μοντέλα

Συνεχίζω εδώ το θέμα των μοντέλων στις πειραματικές δεξαμενές μιας και το θέμα ξεφεύγει απο το μοντελισμό

Φιλε JASON1234 επισυνάπτω κάποιες φώτο για να καταλάβεις πως περίπου είναι τα μοντέλα και η διάταξη της δεξαμενής

Τα πειράματα γίνονται κυρίως για προβλέψη αντίστασης και συμπεριφοράς σε κυματισμούς του υπό εξέταση πλοίου

post-323-12832697156_thumb.jpg

post-323-128326971563_thumb.jpg

post-323-128326971566_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου αυτό που λές συμβαίνει στις πειραματικές δεξαμενές σαν αυτή που υπάρχει στο πολυτεχνειο με τη διαφορά πως τα μοντέλα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα λεπτομερή που λές,διότι όταν θες να κάνεις πειράμα σε πρότυπο για να οδηγηθείς σε συμπεράσματα για το πλοίο σου δεν έχει καμία σημασία να φτιάξεις ένα μοντελάκι με όλες τις λεπτομέρειες και τις υπερκατασκευές το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να φτιάξεις μια γεωμετρικά όμοια γάστρα

Επίσης σημασία έχει το ζύγισμα (κατανομή βάρους) που το πετυχαίνουν με βαρίδια σε κατάλληλες θέσεις.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που φτιάχνουν μοντέλα με ρεαλιστική υπερκατασκευή. Αυτά πηγαίνουν σε αεροδυναμικές σήραγγες για να δουν πως αλληλεπιδρούν με τον άνεμο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε πλοία με ελικοδρόμια.

Link to comment
Share on other sites

Και φυσικά μοντέλα τα οποία δεν προορίζονται για ρυμούλκηση στη δεξαμενή (πολύ μεγάλα για ακριβή αποτελέσματα) και έχουν "πιλοτήριο" δικό τους ;)

Επίσης τα μοντέλα μπορεί να έχουν κι αυτά "αποκλίσεις" από την original γάστρα, αφού για την ακριβέστερη προσέγγιση, ειδικά όταν εξετάζεις αντίσταση, βάζεις και άλλα, επιπλέον, πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν σε ένα πραγματικό πλοίο (πχ. σύρματα για δημιουργία τύρβης)

Πρώτο post :P Καλώς σας βρήκα !

Link to comment
Share on other sites

Ναι βέβαια είναι πολύ σημαντικό και αυτό το γεγονός μιας και η ροη μέσα στη δεξαμένη και γύρω απο το μοντέλο δεν είναι τόσο τυρβώδης οπότε τα συγκεκριμένα σύρματα βοηθάνε στη δημιουργία της

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ για την βοήθεια σας και τις φωτογραφίες

Πριν κατασκευαστεί ένα καράβι μπορούν να φτιάξουν το μοντέλο του και να

βγάλουν ένα συμπέρασμα και για τις αντοχές του ας πούμε?

Από τι υλικό φτιάχνονται τα μοντέλα?

Link to comment
Share on other sites

Μοντέλα φτιάχνονται αλλά όχι αληθινά. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται είναι επιφάνειες και όγκοι σε προγράμματα υπολογιστή, στα οποία και αναλύονται (πχ. με πεπερασμένα στοιχεία) οι τάσεις, οι ροπές, οι παραμορφώσεις, και βγαίνουν τα συμπεράσματα όσον αφορά την αντοχή του σκάφους, τόσο τοπικά όσο και ολικά.

Τα μοντέλα που φαίνονται στις φωτογραφίες του Στέφανου είναι είτε από ξύλο, είτε από πλαστικό. Αυτά, δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για την αντοχή για αρκετούς λόγους. Πρώτον απ'όλα, διαφορετικό υλικό, και άρα διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες και τελικά ίσον αναξιόπιστα αποτελέσματα. Δεύτερον, απουσία ενισχυτικών, καταστρωμάτων, φρακτών και άλλων στοιχείων που συνεισφέρουν στην αντοχή. Ίσον, εντελώς αναξιόπιστα αποτελέσματα πάλι. Τρίτον, όποια αποτελέσματα βγάλουμε στην κλίμακα του μοντέλου, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ισχύουν και για το αληθινό πλοίο !

Δυστυχώς, η μέθοδος Froude λειτουργεί μόνο για τις υδροδυναμικές τους ιδιότητες και όχι για τις μηχανικές....:D Ελπίζω να κάλυψα την απορία σου.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...