Jump to content
Shipfriends

Γιατί οι νέοι δεν ακολουθούν το ναυτικό επάγγελμα?


uddox

Recommended Posts

Διαβάστε τις απόψεις στελέχους, και σχολιάστε.

Επειδή φίλοι εντός δηλώνουν θαλασσινοί, ας εκφέρουν την άποψη τους γιατί διάλεξαν το ναυτικό επάγγελμα.

Θυμάμαι, και εν πολλοίς και σήμερα, όταν νέοι αποτύχουν απο τα πανεπιστήμια γράφονται στις ΑΕΝ, να γίνουν τί??

Ισχύει η όχι , ότι αυτό που κάνεις πρέπει να το αγαπάς??

Ναυτεμπορική

ΜΙΑ νέα διάσταση για τις αιτίες έλλειψης εξειδικευμένων και υψηλής ποιότητας πληρωμάτων που γνωρίζει η παγκόσμια ναυτιλία έδωσε χθες ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης διευθύνων σύμβουλος της Anangel Maritime ναυτιλιακής εταιρείας του Ομίλου Αγγελικούση μιλώντας στο διεθνές συνέδριο Greek Shipping Summit 2007 που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα.

Ο Κ. Πλατσιδάκης «παίζοντας» με τη συγκυρία της πολύ καλής πορείας της ναυλαγοράς και απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμα διεθνή στελέχη του κλάδου, σημείωσε ότι ενώ η ναυτιλία ζει το δικό της «χρυσό αιώνα» ανάλογο με αυτόν που έζησε η Αθήνα στο 500-400 π.χ. βιώνει εντούτοις μία έλλειψη ικανών και υψηλού μορφωτικού επιπέδου πληρωμάτων καθώς οι νέοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν μία επαγγελματική σταδιοδρομία στη θάλασσα.

Ξεκαθάρισε από την αρχή ότι διαφωνεί πλήρως με την άποψη που αποδίδει την απροθυμία αυτή στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. «Είναι ένα γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο έχει αυξηθεί αισθητά, ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ή είχαν παραδοσιακά μία μακροχρόνια σχέση με την ναυτιλία και τη θάλασσα όπως είναι η Ελλάδα, Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο στο ερώτημα γιατί οι νέοι των χωρών αυτών δεν θεωρούν τη σταδιοδρομία στη θάλασσα ως ελκυστική εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο, η απάντηση για τον κ. Πλατσιδάκη δεν είναι το βιοτικό επίπεδο, ειδικά όταν η ανεργία στους νέους που έχουν πανεπιστημιακά πτυχία είναι υψηλή. Αυτό για τον ίδιο είναι μία δικαιολογία για να καλυφθεί η αποτυχία της ναυτιλιακής βιομηχανίας να προσελκύσει νέους στα πλοία.

Για τον κ. Πλατσιδάκη το γεγονός είναι ένα: Η ναυτιλία έχει μια αρνητική εικόνα σήμερα σε ένα μέρος της κοινωνίας η οποία «σπρώχνει» τους νέους μακριά της. Ο ομιλητής ανέφερε ότι η κοινή γνώμη ή ένα μεγάλο μέρος της έχει μία λανθασμένη εικόνα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς και άγνοια για το σημερινό επίπεδό της που ενισχύεται από ανεύθυνους πολιτικούς.

Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην ατυχηματική ρύπανση τονίζοντας με σημασία ότι ενώ στη στεριά πολλές βιομηχανίες ρυπαίνουν αποδεδειγμένα κανείς υπεύθυνος δεν πήγε φυλακή. Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. προωθεί νομοθεσία που στέλνει στη φυλακή τον πλοίαρχο που θεωρήθηκε υπεύθυνος για ρύπανση από ατύχημα!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Anangel Maritime τόνισε ότι η ναυτιλία πρέπει να αντιδράσει με στόχο να βελτιώσει την εικόνα της. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε υπογράμμισε αντιθέτως πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας για το επίπεδο λειτουργίας των πλοίων μας και να δείξουμε στο πλατύ κοινό τα επιτεύγματά μας.

Επίσης να ενημερώσουμε τους νέους για τις δυνατότητες που τους προσφέρει η ναυτική σταδιοδρομία. Δεν θα πρέπει να έχουμε στόχο να τους πείσουμε. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η ενημέρωση. Στη συνέχεια η ίδιοι θα κρίνουν πρόσθεσε ο κ. Πλατσιδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για την επιτυχία του στόχου αυτού απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ναυτικός δεν είμαι και δεν γνωρίζω και τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες.

Αλλά όταν ήμουν στην φάση του επαγγελματικού προσνατολισμού η πρώτη μου επιλογή ήταν να γίνω αξιωματικός γέφυρας παρααταύτα όμως κόπηκα μετά βαίων και κλάδων λόγω μυωπίας.

Τώρα με τα laser αυτή η ιστορία για όποιον διαθέτει χρήματα παύει να υπάρχει ,παρόλα αυτά όμως χάθηκααν κάποιοι νέοι σαν και μένα που πραγματικά αγαπούσαν το επάγγελμα και δεν το έβλεπαν ως κατάληξη μιας αποτυχημένης προσπάθειας εισαγωγής σσε κάποιο ΑΕΙ.

Όμως στην Ελλάδα πολλά πράγματα φταίνε κατά την γνώμη μου.

Με την πάρωδο των ετών καλλιεργήθηκε εντέχνως απο κάποιους εν αγνοία άλλων ένα σκοτεινό προφίλ του ναυτικού που ήταν αρηκτα συνδεδεμένο με την τρούμπα και τα σοκακια της Μασσαλίας και φτάσαμε στο σημείο να δημοσιουποιούνται ασχολίαστες και με ελαφρά την καρδία απόψεις όπως αυτή που είχε υποθεί ότι κυλοφορούν ναυτικοί κι άλλα κακοποιά στοιχεία.:rolleyes:

Βλέποντας αυτό το προφίλ ένας νέος άψητος ΄με την θάλασσα αμέσως θεωρεί υποβάθμιση το συγκεκριμένο επάγγελμα εν αρχή.

Και για να ξεκαθαρίσω την άποψη μου πιστεύω ότι ένας ναυτικός έχει τεράστια κοινωνική μόρφωση μιας κι έχει δει διάφορους πολιτισμούς, έχει δει χώρες να γιγαντώνονται, έχει δει ανθρώπους να πεθαίνουν στον δρόμο από την πείνα , οι παλαιότεροι είχαν αντιμετωπίσει και πολέμους εν ώρα καθήκοντος...γενικά έχουν δει παραστάσεις που ο άλλος απλός άνθρωπος δεν έχει μπορέσει να την δει.Στην ακτοπλοία πάλι βλέπεις την ζωή που πέρνει ένα μέρος από το βαπόρι, κάνεις κοινωνικό έργο,βοηθάς στην ανάπτυξη των νησιών,καλύπτεις ανάγκες που το κράτος αρρυθμεί...

Από εκεί και πέρα οι λόγοι είναι κι άλλοι. Η ελαχιστοποίηση των πλοίων με ελληνική σημαία,το ασφαλιστικό με το ΝΑΤ να λειτουργεί μέσα από την εντατική,η επαγγελματική ανασφάλεια, η επιθυμία των νέων να βολευτούν κάπου χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο,η κοινωνική λαίλαπα πολλών ανεγκέφαλων που ντροπιάζει όποιον δεν βγάλει ΑΕΙ ή δεν κάνει 10 μεταπτυχιακά...

Επίσης η συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγαλουπόλεις και η ταυτόχρονη μείωση των κατοίκων των νησιών όπου εκεί τα παιδιά από πιτσιρίκια εξοικειώνονταν με την θάλασσα και είχαν παραστάσεις από βόλτες ή εργασίες στα αλιευτικά καίκια των οικογενειών τους ,είναι κι αυτός ένας παράγοντας για το ότι οι νέοι δεν γίνονται πια ναυτικοί.

Υπάρχουν λοιπόν κατά την γνώμη μου πολλοί λόγοι και κάποια στιγμή η πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει βαθύτερα τα αίτια να βρεί λύσεις και να δώσει κίνητρα για να μην χαθεί η ελληνική ναυτιλία.

Διότι ελληνική ναυτιλία χωρίς έλληνες ναυτικούς δεν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με ολα αυτα αλλα ας αναλογιστουμε το τι αντιμετοπιζει ενας νεος δοκομος απο το πρωτο ταξιδι του.Μηπως εχεται ρωτησει καποιους απο ολουσ αυτους που επιστρεφουν πισω στην Σχολη τους΄? Εαν τους ρωτησετε οι μισοι θα ειναι ευχαριστημενοι και οι αλλοι μισοι τοσο δυσαρεστημενοι που θα ηθελαν να παρατησουν την Σχολη.Και για να το αναλυσουμε και να μην λεμε αερολογιες τα νεα παιδια που θα πεσουν σε καλη εταιρεια (να μην ονομασουμε) εχουν σωστη αντιμετωπιση γιατι και στην γεφυρα αλλα και στη μηχανη αυτες οι εταιρειες εχουν αξιωματικους και πληρωματα καποιου επιπεδου.Ετσι τον δοκιμο τον θεωρουν πιστευω κομματι δικο τους και σεβονται τον 18χρονο με αποτελεσμα και αυτοσ να αρχισει να αγαπαει το επαγγελμα. Αρχιζει να ρωταει για το καθε τι στο πλοιο ... εχει ενδιαφερον. Ας παμε λοιπον σε αυτους και ισως τους περισσοτερους που αναγκαζοντε να πανε σε εταιρεια (και παλι μην ονομασουμε)

Β η Γ κατηγοριας. Ολοι αυτοι αντιμετωπιζονται σαν σκουπιδια και παραπαιδια. Μην ξεχναμε οτι οι περισσοτεροι δοκιμοι σημερα δεν ειναι δοκιμοι της δεκαετιας το 70-80.

Αυτα τα παιδια σκεφτονται τελειως διαφορετικα απο την περιοδο εκεινη.Πιστευω πως μολις το 20% δηλωσε την Σχολη σαν πρωτη επιλογη και το αλλο 80% σαν δευτερη η τριτη.Δεν περασε λοιπον εκει που ηθελε και βλεπει επαγγελματικο οριζοντα πλεον το ναυτικο επαγγελμα.Ας κοιταξουμε λοιπον το βαθος και το πως σκεφτονται αυτα τα παιδια.Επειδη και εγω προσωπικα επαψα να ειμαι παιδι εδω και δεκαετιες αλλα εχω παιδια αυτης της ηλικιας και μαλιστα το ενα απο τα δυο διαλεξε αυτο το επαγγελμα σαν πρωτη επιλογη , αυτο ηθελε να γινει απο 5 χρονων μεχρι και σημερα και προσωπικα ειμαι περηφανος γιαυτο. Επειδη λοιπον σε αυτα τα λιγα χρονια συζητωντας μαζι του ισως προσεγγισα περισσοτερο την νεολαια (κατι που ισως θα επρεπε να κανει το κρατος με ολους αυτους τους νεους) οι νεοι σημερα ειναι διαφορετικοι απο το χθες.Οταν λοιπον τον αντιμετωπιζεις σαν σκουπιδι δεν θα κατσει να ανεχτει να καταρρακωθει η προσωπικοτητα του με τιποτα.Θα ριξει μαυρη πετρα και θα φυγει. Η δικια μου γεννια και σφαλιαρα ετρωγε και ολα τα υπολοιπα τα δεχοτανε. Η σημερινη οχι.Γι' αυτο βλεπουμε λοιπον απο τα 800 δοκιμια καθε χρονο μονο τα 150-200 να παιρνουν το διπλωμα τους και να ακολουθουν το επαγγελμα.Οι υπολοιποι 800 εφυγαν στην στροφη.Και ξαναπαω πισω δυο τρεις δεκαετιες. απο τους 800 επαγγελματικη σταδιοδρομια θα ειχαν οι 700-750

Μεγαλη διαφορα.Να λοιπον που το δυναμικο στο ναυτικο επαγγελμα ηταν πολυ περισσοτερο απο το σημερινο. Αλλα ας μην λυσμονησουμε και το δυναμικο στα πλοια μας πριν μερικα χρονια. Πολλα βαπορια και μεγαλη η ζητηση για να τα επανδρωσουν. Στον Πειραια εβρισκες ευκολα δουλεια και δεν ησουν στην ανεργια σχεδον ποτε.Η κανω λαθος? Ολοι ημασταν με ενα φυλλαδιο στο χερι και εαν το δειχναμε μας το αρπαζαν απο το χερι για να μας ναυτολογησουν.Ο καθε ναυτικος ειχε ισες ευκαιριες να αποδειξει τα προσοντα του και να αξιολογηθει αναλογα.Ερχομαι λοιπον και παλι στο ΣΗΜΕΡΑ και εαν θα δουμε την ανεργια στο επαγγελμα εινα τα πραγματα απογοητευτικα. Για να επιβιωσης σημερα πρεπει να εισε η ρουφιανος η γλειφτης. Λιγοι ειναι σημερα για να μην πω μετρημενοι στα δαχτυλα οι καπετανεοι και οι μηχανικοι κορυφες στο επαγγελμα. Οι υπολοιποι το μονο τους μελημα ειναι το πως θα επιβιωσουν εκει που ειναι και να μην τους παρει καποιος αλλος την θεσουλα τους. Και για να μην γεμισουμε την σελιδα γι'αυτους αλλα για τους νεους , αυτα βλεπουν οι νεοι σημερα και ετσι αντιμετωπιζουν τους πιτσιρικαδες σημερα οι παλαιοι φοβουμενοι την θεσουλα τους , καταρρακονοντας την προσωπικοτητα του αλλου δεν ειναι στην θεση να τα βαλουν μαζι τους και απογοητευονται με αποτελεσμα να φευγουν γρηγορα και πικραμενοι. Τι θα πουν στους φιλους και τους γνωστους για το επαγγελμα? Γι'αυτο τους βλεπουμε να ζητανε κατι διαφορετικο.Το δημοσιο η ιδιωτικο υπαλληλικι και οχι το ναυτικο επαγγελμα. Λιγοτερα χρηματα αλλα περισσοτερες ευκαιριες.

Πρεπει λοιπον να παρακαλαμε στις θαλασσες μας να ερθουν ξανα περισσοτερα πλοια, να ξαναγυρισουν τα πλοια με την τιμωμενη Ελληνικη σημαια και να σπασουν τα μονοπωλεια

στη Ελληνικη ακτοπλοια.Πρεπει να χαιρομαστε εαν καποιος καινουργιος η παλαιος εφοπλιστης φερνει πλοιο ανεξαρτητου ηλικιας στις θαλασσες μας . Αυτα εν ολιγης ειναι μερικα αλλα βασικα για εμενα πραγματα που οδηγουν σημερα την αποστροφη της νεολαιας για το ναυτικο επαγγελμα.

Link to comment
Share on other sites

Από τη μια υποστηρίζεται στο thread ότι η ναυτιλία μας χάνει απαραίτητο έμψυχο δυναμικό της κι από την άλλη ότι υπάρχει ανεργία, πράγματα αντιφατικά. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πλοίαρχοι που φοβούνται τόσο μην τους πάρουν τη «θεσούλα» τους (εκτός αν αναφερόμαστε στην ακτοπλοΐα και μόνο) εφόσον υποτίθεται πως δεν αποφοιτούν από την σχολή εμποροπλοιάρχων τα άτομα για να τους την πάρουν. Επίσης διαφωνώ στο ότι πρέπει να είσαι «ρουφιάνος ή γλείφτης» για να επιβιώσεις. Το θέμα δεν είναι να έχουμε ναυτικούς στα ποσταλάκια κι ημερόπλοια μόνο, αλλά σ΄ αυτά της ποντοπόρου, που αποτελούν και το σημαντικό και βασικό κομμάτι της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας και δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «βόλεμα» για ένα ναυτικό, όπως θα μπορούσε ενδεχομένως να χαρακτηριστεί η ακτοπλοΐα.

Η απάντηση στο ερώτημα που θέτει το thread είναι απλή, γνωστή κι εύλογη για τους περισσότερους νέους. Κανείς δε θέλει να γίνει ναυτικός γιατί θα πρέπει να έχει μια ζωή μικρογραφία αυτής που ζει στη στεριά, ένα τρόπο ζωής διαφορετικό και "περιορισμένο" από τον τρόπο ζωής σε αυτή. Οι εποχές άλλαξαν, τα πρότυπα επίσης, οι ανάγκες αντιμετωπίζονται και εναλλακτικά. Αυτά πιστεύουν, λοιπόν, οι νέοι σήμερα. Εδώ καραβολάτρες μαθητές και δυσανασχετούν, θα πάνε οι υπόλοιποι? Πριν 5 χρόνια τελείωσα το σχολείο και τα ελάχιστα άτομα που δήλωσαν τη σχολή εμποροπλοιάρχων ήταν αυτά που δεν είχαν άλλη επιλογή και απαραίτητα μόρια... Και δεν είχαν καμία απολύτως σχέση τα ενδιαφέροντά τους -πέραν ενός- με τη θάλασσα.

Το κράτος δε νομίζω ότι θεωρεί “σκουπίδια” τους ναυτικούς περισσότερο απ΄ ότι τους υπόλοιπους εργαζομένους. Και δε θεωρώ ότι μπορεί να κάνει και πολλά, πέραν του να προβάλλει σε χαζές διαφημίσεις το επάγγελμα μέσω των υποτιθέμενων «μεγάλων απολαβών», που αναλογικά με το τι «θυσιάζει», ο νέος απ΄ ότι φαίνεται δε τις θεωρεί και τόσο μεγάλες…

Από τα παλιά χρόνια ναυτικοί γινόντουσαν κυρίως από ανάγκη. "Δεν έχει λεφτά η οικογένειά του, θα πάει στα καράβια", έλεγαν (κι απ' όσο έχω δει, τέτοια άτομα συνήθως απασχολούνταν σε δευτερεύουσες θέσεις, ακριβώς λόγω του ότι πήγαιναν -κατά κάποιο τρόπο- βεβιασμένα, όχι με στόχο). Πατεράδες φίλων μου δούλευαν από τα 14 και τα 15 τους -έτσι λέγανε- κι όταν βρήκαν την ευκαιρία, οι άνθρωποι, αποσύρθηκαν. Ο πατέρας μου είναι από τα άτομα που έγιναν ναυτικοί επειδή το γούσταραν από μικρά παιδιά. Και στα 57 του περίπου, ενώ έχει βγει σε σύνταξη κι έχει καταφέρει πολλά δουλεύοντας τόσα χρόνια ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να μπαρκάρει, εντούτοις, ακόμη πλοιαρχεί και δε μπορώ να τον φανταστώ να μην το κάνει. Δε θυμάμαι ποτέ να μας ενθάρρυνε, εμένα και τ’ αδέρφια μου, ιδιαίτερα να ακολουθήσουμε το ίδιο επάγγελμα.

Σίγουρα οι συνθήκες πλέον είναι πολύ καλύτερες, καθώς και η ασφάλεια των πλόων. Φαντάζομαι όμως πως κι ο ίδιος ο "παλιός" ναυτικός ξέρει πως ο τρόπος ζωής δεν είναι ίδιος με παλιά. Σήμερα -ειδικά αν θες να κρατήσεις ΚΑΙ οικογένεια- φοβάμαι πως δε μπορείς… να "λείπεις".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να πω ότι οι λίγοι πάντα κάνουν την διαφορά, αλλιώς δεν θα ήταν εξαίρεση.

Πολλοί οι επαίοντες στο παρόν αλλά στα βαθειά το κολύμπι είναι απρόσιτο για να μην πω επικίνδυνο.

Ετσι από την σιγουριά του κ.. οντά... δεν ασχολούμεθα με αυτά που μας ενδιαφέρουν επειδή δεν είναι άμεσα, επειδή το μέλλον είναι μακριά.. στην σιγουριά του σήμερα.

Γιαυτό χάσαμε την σημαία, το χρώμα , και την υπερηφάνια .

Διάβασα στο marinenews τα κατωτέρω, σχετικά με το θέμα.

Εφοπλιστικο Δαιμονιο και Αξιωματικοι το μυστικο της επιτυχιας…» Αυτο ψηφισαν την προηγουμενοι εβδομαδα οι τριακοσιοι αναγνωστες μας που απαντησαν στην ερωτηση μας για το μυστικο της επιτυχιας του ελληνικου εμπορικου πλοιου. Οι δυο αυτοι παραγοντες, σχεδον ισοψηφιστηκαν και μαζυ κατα την γνωμη τους εξηγουν το 90% αυτης της επιτυχιας. Η αποψη δεν ειναι αναπαντεχη, καπως ετσι πρεπει να εχουν τα πραγματα. Εκεινο που δημιουργει ομως εκπληξη ειναι η τοποθετηση των αναγνωστων σε καποιους αλλους παραγοντες που προταθηκαν ως αιτια επιτυχιας και καταψηφιστηκαν.

Η πληθωρα προσφορας νεων ναυτικων στα πλοια κατα το παρελθον θεωρηθηκε ως επεξηγηματικος παραγοντας επιτυχιας απο μονο εναν αναγνωστη, οπως και το νομικο και φορολογικο πλαισιο της ελληνικης ναυτιλιας. Εγω διερωτωμαι παντως αν το πλαισιο φορολογουσε κατα διαφορετικο τροπο την ναυτιλια και παλαιοτερα υπηρχε η ελλειψη ναυτικων που εχουμε σημερα αν θα ειχαμε την σημερινη κατασταση, εστω και με τους δαιμονιους εφοπλιστες και τους ικανοτατους αξιωματικους. Μπορει να κανω λαθος, αλλα μπορει και οχι.

Εκεινο που πραγματικα με εξεπληξε ηταν η χαμηλη σημασια που δοθηκε στην ποιοτητα των συνεργατων στο γραφειο. Μονο 1.3% αποδιδει την επιτυχια στην ικανοτητα και την επαγγελματικοτητα αυτων των ανθρωπων που κατα τη γνωμη μου δικαιουνται ενα πολυ μεγαλυτερο ποσοστο. Πηγαινοντας ενα βημα πιο περα, η απαξιωση των αμεσωνσυνεργατων του εφοπλιστη παραπεμπει σε παλαιου τυπου αρχηγικα σχηματα οπου ενας αποφασιζει και οι υπολοιποι ειναι κατι μεταξυ παρατρεχαμενου και γαρνιτουρας. Αυτο σε καποιο βαθμο εξηγει και την απαθεια ως προς την εκθεση σε νομικο κινδυνο των συνεργατων οι οποιοι λειτουργουντες σε τετοια περιβαλλοντα ως εξαρτηματα το μονο που εχουν να κανουν ειναι να παραπεμπουν για λαθη και παραλειψεις στον ιδιο τον εφοπλιστη. Μηπως εχουμε τελικα αναγκη αναθεωρησης καποιων θεσεων μας;

Link to comment
Share on other sites

Καλα μη βγαζεις και συμπερασματα απο αυτη την ερευνα.

Στο Marinews ψηφιζεις εσυ που ξερεις ο αλλος που εχει μια ιδεα αλλα ψηφιζουν και πολλες κουτσες Μαριες που βρηκαν τη σελιδα απο τυχη που δεν εχουνε μυρωδια απο καραβια κτλ κτλ. Βεβαια διαμορφωνουν αποτελεσμα ετσι γι αυτο καλο ειναι να μη δινουμε και πολυ σημασια σ αυτα. Καποτε θυμαμαι κανανε μια ερευνα (για πολιτικο σκοπο) και ρωτουσανε τον κοσμο δια τηλεφωνου. αλλα εκεινη την εποχη τηλεφωνο ειχαν μονο οι ευποροι. Η τηλεοραση ακομα δεν ειχε ανακαλυφθει. Ετσι το αποτελεσμα ηταν τελειως λαθος :D

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Νεπτουν,

Η παράθεση του δημοσιεύματος έγινε σαν συνέχεια του ερωτήματος του θέματος.

Τα ολίγα σχόλια μου αναφέρονται στο γενικό θέμα και μόνον, το οποίο είναι πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Στην συνέχεια των ανωτέρω, καταλαβαίνω ότι και το ακόλουθο είναι μια πτυχή του όλου προβλήματος.

Απο την Ναυτεμπορική..

ANAΓΚΑΙΟΤΗΤΑ αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας όπως αναγνωρίζουν όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται με τη ναυτιλία.

Μάλιστα πρόσφατα μιλώντας στο ΙΜΟ ο υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Βουλγαράκης τόνισε ότι «σε ένα κλίμα οικονομικής ευμάρειας, άνευ προηγουμένου για τη ναυτιλία διεθνώς, τα βλέμματά μας στρέφονται αναπόφευκτα στον ανθρώπινο παράγοντα και πιο συγκεκριμένα στους αξιωματικούς και ναυτικούς που επανδρώνουν τον παγκόσμιο στόλο. Η διεθνής ναυτιλία χρειάζεται εκπαιδευμένους επαγγελματίες, κατάλληλους να εργασθούν στη θάλασσα. Θα καλωσορίζαμε μία ριζοσπαστική αναθεώρηση του ναυτιλιακού εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο κατάρτισης και υψηλής τεχνολογίας».

Στη χώρα μας παρά τα βήματα που έγιναν με τον νόμο 3450/06 «περί αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης της ναυτικής εκπαίδευσης» απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου το περιεχόμενο της ναυτικής εκπαίδευσης να ανταποκρίνεται στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες. Ο κ. Βουλγαράκης πάντως αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης θίγουν με ερώτησή τους στη Βουλή πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πράξει ελάχιστα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα όπως επισημαίνεται στην ερώτηση «το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, με το σημερινό της μέγεθος και τη σημερινή της δυναμική, θα εξαρτηθεί, κατά μεγάλο βαθμό, από τον παράγοντα άνθρωπο, δηλαδή, από τα ικανά στελέχη που θα στελεχώσουν τον ελληνικό στόλο και θα πλαισιώσουν τη λειτουργία της σύγχρονης ναυτιλιακής επιχείρησης.

Παρ' όλ' αυτά, στον καίριο αυτό τομέα του εκσυγχρονισμού της ναυτικής εκπαίδευσης, η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει αν όχι αρνητικά, τουλάχιστον μηδαμινά αποτελέσματα. Από τον Μάρτιο του 2006, με την ψήφιση του Ν. 3450/06 «Περί αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης της ναυτικής εκπαίδευσης», ο χώρος της ναυτικής εκπαίδευσης όχι απλώς δεν μεταρρυθμίστηκε αλλά απορυθμίστηκε εντελώς, υποστηρίζουν στην ερώτηση τους οι ερωτώντες βουλευτές Ελπίδα Τσουρή, Ιωάννης Διαμαντίδης, Παναγιώτης Ρήγας, Εμμανουήλ Σκουλάκης και Ευάγγελος Παπαχρήστος.

Οπως υπογραμμίζουν 20 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου δεν δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα προβλεπόμενα εκ του νόμου Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτά της ισοτιμίας διπλωμάτων και οργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Επίσης η διαδικασία των κρίσεων για την ένταξη του υπάρχοντος προσωπικού των ΑΕΝ σε μόνιμες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστική πρόοδο (σε 20 μήνες έγινε ένταξη 3 καθηγητών). Επιπλέον εξακολουθούν να υφίστανται τα κενά στις οργανικές θέσεις προσωπικού εξακολουθούν να υφίστανται. Η προκήρυξη πλήρωσης των 35 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΝ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, εφόσον το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν έχει κριθεί.

Οι βουλευτές κάνουν ακόμη λόγο για μη αποδεκτές ανισότητες μεταξύ των καθηγητών ενώ τέλος επισημαίνουν τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές των σχολών. Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν μεταξύ άλλων πότε αναμένεται να εκδοθούν, τα προβλεπόμενα εκ του Ν. 3450/06, Προεδρικά Διατάγματα, εάν θα επιτρέπεται η συμμετοχή των σπουδαστών των ΑΕΝ στα μεταπτυχιακά προγράμματα και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού και των κτιριακών υποδομών των Α.Ε.Ν.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και τον προσεχη Ιουνη κλεινω 15 χρονια απο τοτε που ξεπαρθενεψα το Ναυτικο μου φυλλαδιο, και η αρρωστια δεν γιατρεφτηκε, να καταθεσω και εγω την ταπεινη μου προσεγγιση.

Το ερωτημα θα επρεπε να ειναι "Γιατι Ναυτικός" οπως πολυ ευστοχα το ειχε θεσει Η Βασω Αρμογενη στον Εφοπλιστη πριν καποια χρονια.

Ωραια προσεγγιση η απαντηση του φτασμενου και ήδη περασμενου απεναντι, καπτα Νικου Σουλια παλι στο ιδιο εντυπο. Γιατι τοτε αφενος ηταν μια καλη λυση αναγκης και βιοπορισμου, ηταν ενας καλος τροπος να γυρισεις τον κοσμο (αν σε ετρωγε το σαρακι του φευγιου), υπηρχαν πατριδες που με τα δολαρια σου ησουν βασιλιας και υπηρχε και ο χρονος να δεις αυτες τις πατριδες και να πεις οτι πραγματικα τις γυρισες, τελος στις υψηλες θεσεις υπηρχε και μια αναγνωριση, ησουνα Καπετανιος ή Α Μηχανικος και σε ακολουθουσε και μια αιγλη.

Παραλληλα, οταν οι εφοπλιστες μπορουσαν να γινονται πλουσιοι χωρις να υπαρχει ο ανταγωνισμος μεχρι εξαφανισης του αλλου, αλλα και τα περιθωρια της πιττας ηταν πολυ μεγαλα, οι εταιρειες οι Εληνικες μπορουσαν και κατα πλειοψηφια ηταν και πιο ανθρωπινες και πιο οκογενειακες (οχι οτι την περναγες ζαχαρη, αλλα στελνανε και το παιδι σου στον καλο γιατρο αμα χρειαζοτανε)

Τελος το γιατι η Ελληνικη ναυτιλια θεριεψε και κυριαρχησε σε ενα πλανητη απο μια χωρα που κυριολεκτικα πεινουσε, κατα την γνωμη μου εγινε με δυο πυλωνες στηριξης. α)λογω του δαιμονιου της φυλης που διακατειχε τους εφοπλιστες και β) λογω του εμφυτου φιλοτιμου και συνεπακολουθα της στυγνης εκμεταλευσης του Ελληνα Ναυτικου.

Σημερα τα πραγματα ειναι αλλιως, ας λεει ο κυριος Πλατσιδακης οτι το βιοτικο επιπεδο δεν ειναι παραγων, αλλα ας μας πει και γιατι βρισκει χιλιαδες πεινασμενους μαυρους και σχιστοματηδες που κανουνε τουμπες γα 400 δολαρια το μηνα, ενω δεν χτυπαει ναυτη με 2500 ευρω στην ακτη Μιαουλη ουτε κατα διανοια.

Απο την αλλη ειναι και οι συνθηκες ζωης στη θαλασσα. Οταν οι Ελληνες εφοπλιστες δεν θελουν να ακουνε για 4μηνα κοντρατα μεσα εξω με πληρωμενη αδεια, γιατι απορουν που ολοι θελουν να την κανουν.

Οταν εν ετει 2007 πεφτει Ελληνικο βαπορι διπλα σε Ευρωπαικο και οι μεν πρεπει να φανε ενα 7μηνακι μεσα και για αδεια ανευ αποδοχων ουτε το σκεφτονται, ενω οι διπλα κανουνε το 4μηνακι τους, πανε σπιτι τους αλλο τοσο, και ξερουνε ποτε θα ξαναγυρισουν κ.ο.κ , και κυριως δεν σε διωχνουν ανα πασα στιγμη, ε τοτε θελει πολυ μυαλο?

Τα περι ναυτικης εκπαιδευσης, αν και βασικα για μενα δεν ειναι τα πρωταρχικα.

Δεν ειναι ο λογος που δεν πανε οι νεοι στα βαπορια το επιπεδο της εκπαιδευσης.

Ειναι αυτο που πανε να διαλεξουν για επαγγελμα ζωης, και οταν το μυριστουν ειτε σαν πρωτομπαρκοι ειτε σαν ενδιαφερομενοι, κοβουν λασπη.

Και κατα τη γνωμη μου καλα κανουν,γιατι sorry αλλα δεν αξιζει κυριοι

Υ.Γ: Πριν με ρωτησετε γιατι δεν την εκανα και εγω, σας προλαβαινω, επειδη κυριως για μενα ειναι ηδη αργα, αλλα και επειδη ακομα με τρωει το σαρακι

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε πείσμα όλων για κάθε αρνητικό σχόλιο , για ένα επάγγελμα με ισχυρά αντικίνητρα αλλά και με απόλυτα θετικά.

«Ναυτιλία δεν είναι οι λαμαρίνες, οι μηχανές και οι καδένες. Ναυτιλία είναι οι πλοιοκτήτες της, οι αξιωματικοί της, οι ναύτες και ναυτεργάτες, τα στελέχη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Οσο όλοι οι πιο πάνω θα είναι Ελληνες, τότε και η εμπορική της εικόνα θα είναι γαλανόλευκη και κυματίζουσα.

Η ελληνική ναυτιλία είναι μια οικονομική δύναμη που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα μιζέριας. Το κύρος της ναυτιλίας είναι ταυτισμένο με το κύρος της χώρας. Και οφείλουμε να υπηρετούμε αλληλένδετα και τα δύο μαζί. Το αποδείξαμε το 2003, όταν αναδείξαμε καπετάνιο της παγκόσμιας ναυτιλίας τον Ευθύμιο Μητρόπουλο, γραμματέα του ΙΜΟ».

Τα λόγια αυτά του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Ανωμερίτη, αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, την πορεία και το έργο ενός έλληνα πλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού και αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος ηγείται σήμερα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Kαι γίνονται τα λόγια του πρώην υπουργού επίκαιρα αφού ο Ευθύμιος Μητρόπουλος επανεξελέγη στη θέση του γγ την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ο Ευθύμιος, Θύμιος για τους φίλους, Μητρόπουλος είναι ο έλληνας στα χέρια του οποίου η παγκόσμια ναυτιλία εναποθέτει το μέλλον της έτσι όπως διαγράφεται μέσω της ναυτιλιακής νομοθεσίας

Απο το marinnews..

Link to comment
Share on other sites

Εντυπωσιακά τα γραφούμενα του φίλου Jerry που καταλαβαίνω είναι βιώματα ψυχής. Βρίσκω "ελαφρά" τα δημοσιεύματα περί Ελλήνων και γαλανόλευκης. Η ουσία είναι μία, πληρώματα δεν υπάρχουν τώρα, που θα βρεθούν μετά? Με τόσες παραλαβές new buildings που έρχονται μέχρι το 2010 ποιός θα πάρει ποιούς? Ελλήνες δεν υπάρχουν σχεδόν ούτε να καλύψουν την ακτοπλοϊα που θα βρεθούν για την ποντοπόρο? Ο ΙΜΟ κ. Μητρόπουλος (τιμή μας και καμάρι μας) δεν είναι Θεός να βρέξει πληρώματα. Ξέρουμε όλοι όσοι είμαστε στον χώρο και παρακολοθούμε τον διεθνή και τοπικό τύπο, αλλά και τις εξελίξεις, ότι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα στην διεθνή ναυτιλία θα είναι τα πληρώματα. Οι μισθοί κυρίως των Αξιωματικών έχουν πάρει την τρελή ανηφόρα, αλλά παρόλα αυτά οι νέοι δεν τρελαίνονται να μπαρκάρουν (και συμφωνώ με τον Jerry καλά κάνουν). Ούτε κι εγώ θέλω να το κάνω, όχι γιατί δεν με τρώει το σαράκι, αλλά γιατί η ζωή στα πλοία έχει γίνει ανυπόφορη. Είναι γεμάτη πίεση απο το γραφείο, ατέλειωτους κανονισμούς, άπειρες επιθεωρήσεις, στα λιμάνια μαζί με τα προβλήματα φορτοεκφόρτωσης και παραμονή 2 μέρες με το ζόρι! Οι ναυτικοί είναι "supermen" πια και όσα κι αν πέρνουν δεν ζούν/απολαμβάνουν όπως παλιά το ναυτικό επάγγελμα. Δεν έχουν τίποτα να θυμούνται εκτός από inspectors, surveyors, deficiencies, defects και detentions κλπ. Και η ερώτηση είναι: Η κατάσταση εκεί που έφθασε μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε? Μήπως έχουμε αργήσει να φτιάξουμε "unmanned" πλοία? (Συγνώμη αν είπα πολλά)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μια προσεγγιση του θεματος απο τον Προεδρο της ΠΕΠΕΝ κο Γ. Βλαχο,

σε συνεντευξη στον Α. Τσιμπλακη στη Ναυτεμπορικη.

Την πεποιθηση του ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο μη... αναστρέψιμο σε ό,τι αφορά το μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, εκφράζει στη «Ν» ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (πάσης τάξεως) Γιώργος Βλάχος.

Υπογραμμίζει το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη νέων και εδικά αξιωματικών σήμερα. Παρατηρεί ότι σήμερα έχουν αντιστραφεί οι όροι.

«Πριν να γνωρίσει η ελληνική ναυτιλία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος, «την άνθιση των τελευταίων ετών, υπήρχε στασιμότητα, όπου οι αξιωματικοί δεν εύρισκαν δουλειά και η ζήτηση ήταν περιορισμένη με συνέπεια την απομάκρυνση των υπαρχόντων αξιωματικών και την μη προσέλευση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Σήμερα μετά από τη συνεχή ναυπήγηση νέων πλοίων οι όροι έχουν αντιστραφεί μερικώς».

Όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος η λύση είναι μία. «Η συμβολή όλων στην προσπάθεια προσέλκυσης των νέων είναι απαραίτητη. Και εννοώ τους εμπλεκόμενους παράγοντες, την Πολιτεία, τους Πλοιοκτήτες και τις Ενώσεις».

-Κύριε Βλάχο πάει λίγος καιρός που αναλάβατε το «πηδάλιο» στην Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τον κλάδο;

- «Κατ' αρχάς θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου προς τους συναδέλφους που μας τίμησαν με την ψήφο τους δίνοντάς μας την εντολή να συνεχίσουμε το έργο και τον αγώνα των προκατόχων μας, για το καλό των συναδέλφων και της Ένωσης.

Είναι μεγάλη η τιμή που μας έκαναν οι συνάδελφοι πλοίαρχοι πάσης τάξεως και τους δίνουμε τον λόγο μας ότι θα δώσουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε για να βρίσκεται ο κλάδος των πλοιάρχων εκεί που του αρμόζει, στην κορυφή. Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και ποικίλα. Με όπλα τη μαζικότητά μας, την αλληλεγγύη μας και την ικανότητά μας θα συνεχίσουμε την πορεία προς την δικαίωση των αιτημάτων του κλάδου και την επίτευξη των στόχων μας».

-Επίσης θα ήθελα να μου πείτε τι σας έχει εκπλήξει ευχάριστα και τι δυσάρεστα τους δύο αυτούς μήνες που έχετε εκλεγεί πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ;

- «Με ευχάριστη έκπληξη, βλέπω το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των μελών της Ενώσεώς μας, την προσήλωσή τους στους κοινούς σκοπούς, το κέφι και το μεράκι για κάτι καλύτερο. Για την ώρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι. Άλλωστε ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ, είναι για να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τα δυσάρεστα».

-Πέρα από τα γενικότερα θέματα η αλήθεια είναι ότι οι έλληνες πλοίαρχοι αλλά και γενικότερα οι ναυτικοί αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, τα οποία χρονίζουν. Ας τα πάρουμε ένα προς ένα. Καταρχήν τι γίνεται με την γνωστή πλέον έλλειψη νέων, και ιδιαίτερα αξιωματικών, στο ναυτικό επάγγελμα;

- «Στην κατάσταση αυτή δεν φτάσαμε μέσα σε μια νύχτα. Συνέτειναν διάφοροι παράγοντες για να υπάρχει έλλειψη νέων και εδικά, αξιωματικών σήμερα.

Πριν από αυτή την ευχάριστη άνθιση της ναυτιλίας των τελευταίων ετών, που βλέπουμε να ναυπηγούνται συνεχώς νέα και υπερσύγχρονα πλοία όπου οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι και πάλι πρωτοπόροι, υπήρξαν εποχές στασιμότητας και οικονομικής δυσκαμψίας όπου οι αξιωματικοί δεν εύρισκαν δουλειά και η ζήτηση ήταν περιορισμένη.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν η ανεργία, με συνέπεια την απομάκρυνση των υπαρχόντων αξιωματικών και την μη προσέλευση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Σήμερα μετά από τη συνεχή ναυπήγηση νέων πλοίων οι όροι έχουν αντιστραφεί μερικώς. Η προσέλευση των νέων έχει μειωθεί δραματικά και πρέπει να υπάρξει έντονος προβληματισμός για τους λόγους της μη προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα».

-Αφού υπάρχει έλλειψη πλοιάρχων και ναυτικών γενικότερα, γιατί το θέμα της εξασφάλισης της εργασίας των πλοιάρχων αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματά σας;

-«Τα τελευταία χρόνια, στο βωμό της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας έχουμε βιώσει μια συνεχώς μειωμένη οργανική σύνθεση πληρωμάτων. Η διασφάλιση της τελευταίας οργανικής σύνθεσης είναι αδιαμφισβήτητος και κύριος στόχος μας. Δεν νοείται ελληνικό πλοίο χωρίς Έλληνα Πλοίαρχο και Έλληνες Αξιωματικούς».

-Ακούμε διαρκώς για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα. Μέτρα που θα στοχεύουν να προσελκύσουν νέους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει κάποιο εμφανές αποτέλεσμα. Στη πράξη τι συμβαίνει; τι μπορεί αλήθεια να γίνει;

-«Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το ναυτιλιακό κλάδο, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Η πολιτεία, εδώ, καλείται να συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά. Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα να δώσει πραγματικά κίνητρα ώστε ο νέος να πάρει την απόφαση να γίνει μέλος της μεγάλης και περήφανης ναυτικής οικογένειας.

Να ολοκληρωθεί το σύνολο της νομοθεσίας. Και ιδιαίτερα οι κανονισμοί εσωτερικής υπηρεσίας πλοίων. Και τα κείμενα των συλλογικών συμβάσεων με κατεύθυνση την αναζήτηση και τον καταλογισμό ευθυνών όχι μόνιμα και αδιάκριτα στον πλοίαρχο.

Να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα κοινωνικής κάλυψης που θα εξασφαλίσει στους ναυτικούς και στις οικογένειές τους παροχές και καλύψεις ανάλογες προς τις υπέρογκες εισφορές τους.

Να προχωρήσει ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής θέσης των ναυτικών. Η συμβολή όλων στην προσπάθεια προσέλκυσης των νέων είναι απαραίτητη. Και εννοώ τους εμπλεκόμενους παράγοντες, την πολιτεία, τους πλοιοκτήτες και τις Ενώσεις».

-Πρόσφατα και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Ευθυμίου αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα, και το συνδύασε με την ενδυνάμωση της ελληνικής σημαίας. Όσο δεν υπάρχουν πλοίαρχοι, και ειδικά νέοι, δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν περισσότερα ελληνικά πλοία στο ελληνικό νηολόγιο. Μήπως ένα μέρος της λύσης μπορεί να δοθεί μέσα από την προσπάθεια δημιουργίας ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά και την Αθήνα. Είναι εφικτό να ενταχθεί με κάποιο τρόπο στο όλο πλαίσιο και το θέμα της προσέλκυσης;

-«Αναμφισβήτητα η ενδυνάμωση της ελληνικής σημαίας είναι εθνική υπόθεση. Εάν υπάρξει σωστή στελέχωση των πλοίων με όλων των βαθμίδων τους αξιωματικούς, τότε μοιραίως θα υπάρχει και ικανός αριθμός πλοιάρχων για την κάλυψη των αναγκών όλων των υπό ελληνική σημαία πλοίων, άμεσα και έμμεσα.

Η δημιουργία ενός συντονισμένου Maritime Center στον Πειραιά και την Αθήνα, σίγουρα θα έχει θετικά αποτελέσματα όπως και η εκτέλεση ημερίδων ανά την Ελλάδα με βασικό θέμα την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Εμείς σαν Ένωση Πλοιάρχων (πάσης τάξεως), θα είμαστε ενεργά κοντά σε οποιαδήποτε παρόμοια προσπάθεια.

Οι ΑΕΝ

-Διαρκής είναι η αναφορά των πλοιάρχων και στην αναγκαιότητα για ποιοτική εκπαίδευση στις ΑΕΝ και στο ΚΕΣΕΝ. Αποτελεί άλλωστε πάγια θέση και της ΠΕΠΕΝ. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατάσταση. Που κολλάει το θέμα και τι είναι εφικτό να γίνει;

-«Είναι γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και διδακτέας ύλης, τόσο στις ΑΕΝ, όσο και στο ΚΕΣΕΝ. Τα σύγχρονα πλοία χτίζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και οι σχολές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη αυτή στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Οι καθηγητές πρέπει να παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και να εξελίσσονται για να μπορέσουν να περάσουν στους σπουδαστές τα σωστά μηνύματα και γνώσεις. Δεν είναι δυνατόν Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Ε.Ν., που επιτελούν το σοβαρότατο έργο του καθηγητή στις σχολές αυτές, να μην είναι σωστά καταρτισμένοι και ενήμεροι με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις των καιρών.

Από την άλλη βέβαια, τι απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε από ανθρώπους οι οποίοι νοιώθουν την ανασφάλεια του ωρομισθίου και ότι αυτό συνεπάγεται μισθολογικά και κοινωνικά».

Το ασφαλιστικό

-Πώς κρίνεται την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα των ναυτικών σήμερα; Υπάρχουν απλοί τρόποι για να βελτιωθεί, και αν ναι ποιοι είναι αυτοί;

-«Η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου επιδέχεται μεγάλη βελτίωση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις παροχές. Το ναυτικό επάγγελμα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερο, ιδιόμορφο και πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Το συνταξιοδοτικό μας λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος και της προσφοράς των Ελλήνων ναυτικών στην εθνική οικονομία πρέπει να βελτιωθεί έτσι ώστε και αυτό να είναι κίνητρο για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα».

Link to comment
Share on other sites

Δεν ηθελα το πρωτο μου post να ειναι ετσι,αλλα..

Με τόσες παραλαβές new buildings που έρχονται μέχρι το 2010 ποιός θα πάρει ποιούς?

Το συντρηπτικο ποσοστο απο τα νεοτευκτα ειναι με ΞΕΝΗ ΣΗΜΑΙΑ

Οι μισθοί κυρίως των Αξιωματικών έχουν πάρει την τρελή ανηφόρα,

Εδω εισαι πολυ λαθος...Σε σχεση με την αυξηση του κοστους ζωης,αναλογικα με προηγουμενες δεκαετιες οι μισθοι ειναι χαμηλα (δηλαδη τα λεφτα σου αγοραζουν λιγοτερα πραγματα) Για να μην συγκρινω με μισθους στο εξωτερικο

Είναι γεμάτη πίεση απο το γραφείο, ατέλειωτους κανονισμούς, άπειρες επιθεωρήσεις, στα λιμάνια μαζί με τα προβλήματα φορτοεκφόρτωσης και παραμονή 2 μέρες με το ζόρι!

Εδω εισαι σωστος...

Παιδια,αν οι εφοπλιστες ηθελαν Ελληνες αξιωματικους στα βαπορια τους δεν θα σκοτωνονταν να ψηφιστει ο νομος για 4 αξιωματικους σε πλοια με Ελληνικη σημαια.Ας μην κοροιδευομαστε...

Link to comment
Share on other sites

Να σε βοηθησω λιγο,

οι Εφοπλιστες θελουν νεους Ελληνες Αξιωματικους στα βαπορια τους, αλλα οπως τους βολευει.

Δηλαδη και να τα κανουν ολα, και να ειναι αριστοι και να μην παραπονιουνται και να μην την κοπανανε και να μην χρειαζεται να πληρωνονται οπως οι Σκανδιναβοι και να μην ζητανε...

Ε δεν θελουν και πολλα, μονο το μαγαζι για την παρτη τους, λογικο, εχουν πεπονι μαχαιρι πιατο και ορεξη μεγαλη..;)

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς

14/1/2009

- Η συμφωνία εφοπλιστών-εργαζομένων γίνεται ευρωπαϊκή Οδηγία.

Με Οδηγία του Συμβουλίου θα ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών συμφωνία μεταξύ εργοδοτών (Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας - ECSA) και εργαζομένων (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές - ETF) στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, με την οποία γίνεται αποδεκτή η Διεθνής Σύμβαση για τη Ναυτική Εργασία (2006) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και ανανεώνεται προηγούμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ναυτικών. Προστίθεται επίσης συμπληρωματικός Κανονισμός για την προστασία των νέων ναυτικών.

Η Οδηγία προβλέπει την καθιέρωση παγκόσμιων ελαχίστων προτύπων για την προώθηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των ναυτικών των ποντοπόρων πλοίων. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στόχος της είναι η ενσωμάτωση των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας στο κοινοτικό δίκαιο, συμβάλλοντας στη δημιουργία περισσότερων και ποιοτικότερων θέσεων εργασίας και ίσων όρων ανταγωνισμού διεθνώς προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Η ναυτιλία αποτελεί τομέα, στον οποίο πρέπει να δοθεί σημαντική ώθηση, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην παραγωγικότητα της Ευρώπης. Oι θάλασσες που βρέχουν την ΕΕ είναι θάλασσες σημαντικές για το διεθνές εμπόριο και ο ευρωπαϊκός στόλος κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως. Οι νέοι, και κυρίως όσοι διαμένουν σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, πρέπει να δουν θετικά το μέλλον στη θάλασσα και να πλαισιώσουν τη ναυτιλία , ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμά του, τονίζει ότι η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας θα αποτελέσει τον πρώτο παγκόσμιο κώδικα στο χώρο, καθώς αποτελεί μια ενιαία συνεκτική πράξη που ενσωματώνει τα ισχύοντα πρότυπα. Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος, με τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν στο τελικό ψήφισμα, τονίζει ότι τα ειδικά συμφέροντα των κρατών μελών είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη κατά την εφαρμογή της συμφωνίας καθώς συμβάλλουν τόσο στην ευημερία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Επίσης, ζητείται τα κράτη μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι να έχουν την ελευθερία να υιοθετήσουν ευνοϊκότερα μέτρα για τους εργαζομένους κάθε περιοχής, ισοδύναμα προς τις διατάξεις του Κώδικα της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι προηγήθηκε απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ (0706/2007) με την οποία τα κράτη μέλη οφείλουν να προσπαθήσουν να επικυρώσουν τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας προ της 31 Δεκεμβρίου 2010.

Η Ελλάδα προωθεί τις απαραίτητες διαδικασίες για την επικύρωσή της και ελπίζεται ότι θα εκμεταλλευθεί με ευελιξία τους στόχους της νέας Οδηγίας.

Marinews.gr

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από όλα τα αναλυτικά και εμπεριστατωμένα που αναφέρουν οι φίλοι στα προηγούμενα μηνύματα, υπάρχει και άλλη μία παράμετρος που οφείλεται σε μία από τις συνήθεις Ελληνικές πατέντες: το όριο ηλικίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είτε θα γίνεις ναυτικός πολύ μικρός, από παρόρμηση ή από ανάγκη (δεύτερη επιλογή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω), είτε δε θα γίνεις καθόλου λόγω του ότι στα 26 σου θα θεωρείσαι ήδη γέρος και δε θα έχεις το δικαίωμα φοίτησης στις ΑΕΝ.

Δηλαδή, στο σημείο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα ικανά και φιλόδοξα στελέχη που θα έκαναν μια συνειδητή και κατασταλαγμένη επιλογή, έχοντας πιθανότατα τόσο εργασιακή εμπειρία, όσο και κάποια αξιόλογη κατάρτιση π.χ. ναυτιλιακές σπουδές, η υφιστάμενη νομοθεσία βάζει φρένο.

Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπολείπεται η ποιότητα αυτών που ετοιμάζονται όντας (πολύ) νέοι, αλλά απλά ότι αποκλείεται μια μερίδα ενδιαφερόμενων που θα είχε ίσως μια σταθερότερη και πιο αποφασιστική αφετηρία.

Πολλοί απόφοιτοι των ΑΕΝ στην πορεία αλλάζουν γνώμη και καταχωνιάζουν το ναυτικό τους φυλλάδιο σε κάποιο συρτάρι, αλλά το αντίστροφο δε γίνεται και έτσι η δεξαμενή δε συμπληρώνεται από πουθενά (παρά μόνο ίσως από αλλοδαπά πληρώματα).

Έτσι αν ο φίλος μας ο Earl Granville, αλλά και πολλοί άλλοι, αποφάσιζαν λίγα μόλις χρόνια αργότερα από την πρώτη "κρούση" να κάνουν την αγάπη και τις γνώσεις τους για τη θάλασσα επάγγελμα, οι πόρτες δεν ανοίγουν πλέον όχι με laser, αλλά ούτε με πολιορκητικό κριό. Και αυτό για μένα είναι μια μεγάλη απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου - απαράδεκτη και επιζήμια για τη χώρα μας - και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στα ναυτικά επαγγέλματα.

Link to comment
Share on other sites

φίλε iason συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το όριο ηλικίας που εχει θεσπιστεί είναι εκτός λογικής για τους λόγους που είπες αλλά και για πολλούς άλλους.

Για παράδειγμα ένας άνθρωπος σε μεταγενέστερη ηλικία μπορει να θέλει να σπουδάσει το ναυτικό επάγγελμα είτε από αγάπη γι αυτό είτε θέλοντας να αποκτήσει ευρύτερες γνώσεις για την θάλασσα και τα πλοία...χωρίς σοβαρόσ κοπό να δουλέψει.Γιατί να του απαγορευτεί η είσοδος?

Σε όλα τα πανεπιστήμια συναντάμαι 50αρηδες ή και μεγαλύτερους που σπουδάζουν ψυχολογία, θεολογία κι οτιδήποτε άλλο με σκοπό την απόκτηση γνώσεων κι όχι για επάγγελμα.

Εν πάση περιπτώση όμως οι πύλες των ακαδημιών θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας κι από εκεί και πέρα είναι άλλο θέμα αν θα δουλέψουν ή όχι στα βαπόρια.

Πάντως ένας 35αρης δεν είναι απαραίτητα και ξοφλημένος ώστε να μην μπορέσει να δουλέψει στα βαπόρια τουναντιον μαλιστα.

Με αυτά και με αυτά χάνονται κάποιοι άνθρωποι με πραγματικό μερακι για το επάγγελμα και προσελκύονται κάποιοι άλλοι που ειναι αδιάφοροι και που η μπίλια των πανελληνιων έκατσε από γκαντεμια στις ΑΕΝ.

Με αυτά και με αυτά σε λίγο θα αναζητούμε ικανά στελέχη να στελεχωσουν τα πλοία μας με το τουφέκι.Δεν πάνε που δεν πάνε πια οι νεοι στα βαπόρια φροντίζουμε να βγάζουμε κι από πάνω κάποιες ομάδες έξω που πιθανόν κάποιοι να είχαν όρεξη και μεράκι

Κι εκείνο που επίσης τόσα χρόνια δεν μπορώ να καταλάβω και μέσα σε αυτό εμπίπτει και το όριο ηλικίας είναι το γιατί τις ΑΕΝ τις διέπουν κανονισμοί σε θέματα εισαγωγής και λειτουργιας που αφορούν στρατιωτικές σχολές και σώματα ασφαλείας.

Τι σχέση μπορεί να έχουν το όριο ηλικίας, οι φοιτητες που εκτός του ασπροπυργου πρέπει να είναι εσωκλειστοι, η υποχρεωτικη ενδυμασία με στολή ( και για να προλαβω κάποιους που πιθανον να πουν οτι επειδη υποχρεωτικά φορουν στολες στα βαπόρια, κι οι δικαστες υποχρεωτικα στην εδρα πρέπει να φορουν κουστούμι αλλά αν πας με τζιν στην σχολή δικαστών δεν θα σε πεταξουν εξω) κι άλλα παρεμφερή τινά με ένα άκρως πολιτικό επάγγελμα όπως αυτό του ναυτικού.

Να είναι ότι διοικούνται από το Λ.Σ ή τίποτα παρελθοντικά κατάλοιπα περασμένων εποχών?

Δεν ξέρω δεν έχω φοιτήσει σε ΑΕΝ ούτε ναυτικός είμαι απλά εμένα στην λογική μου μου φαίνονται παράλογα.Αν κάποιος μπορει ας ρίξει τα φώτα του.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αυξάνεται επικίνδυνα το έλλειμμα επάνδρωσης του παγκόσμιου στόλου σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών. Μπορεί η κρίση να διαπερνά τη ναυτιλία όπως και όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους ωστόσο το πρόβλημα της επάνδρωσης των πλοίων τώρα και στο μέλλον είναι υπαρκτό.

Το 45% της δύναμης

Σύμφωνα με υπολογισμούς του οίκου Poten & Partners, μέχρι το 2015 θα απαιτηθούν επιπλέον 30.000 νέοι ναυτικοί για να επανδρώσουν τον παγκόσμιο στόλο των δεξαμενόπλοιων. Πρόκειται για ένα αριθμό που αφορά μόλις στο 45% της υπάρχουσας δύναμης.

Όπως υπολογίζει ο ναυλομεσιτικός οίκος τα δεξαμενόπλοια χωρητικότητας άνω των 30.000 dwt ανέρχονται περίπου σε 3.300 πλοία. Με δεδομένο ότι απασχολούν περίπου 10 αξιωματικούς και 15 άτομα κατώτερο πλήρωμα το κάθε ένα, ο οίκος υπολογίζει με βάση και την ανάπτυξη του στόλου ότι μέχρι το 2015 για την επάνδρωση του στόλου θα απαιτηθούν περί τους 30.000 επιπλέον ναυτικούς.

Σήμερα πάνω από 82.000 ναυτικοί υπολογίζεται ότι απασχολούνται στα δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 30.000 dwt και άνω.

Το σημαντικό αυτό κενό είναι ένα μόνο μέρος αυτού που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος ανεξαρτήτως τύπου πλοίου και χωρητικότητας. Πρόσφατη μελέτη της Drewry Shipping αναφέρει ότι η έλλειψη αξιωματικών πλοίων θα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ναυτιλίας και το 2009 παρά το γεγονός ότι προβλέπεται να ακυρωθούν παραγγελίες και να αποσυρθούν πλοία. Σύμφωνα με την Drewry το 2009, θα υπάρξει έλλειψη 33.000 αξιωματικών η οποία θα φθάσει τους 42.700 ως το 2013.

Μέτρα προσέλκυσης

Οι διεθνείς οργανισμοί της ναυτιλίας και της ναυτεργασίας έχουν γνώση του προβλήματος και προβλέπουν μία σειρά μέτρων προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Παράλληλα όπως εκτιμάται η νέα σύμβαση μεταξύ των εφοπλιστών και εργαζομένων (ILO Maritime Convention 2006) θα συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο πλοίο και θα καταστήσει πιο ελκυστικό το ναυτικό επάγγελμα αν και θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των πλοίων.

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για τη ναυτιλία με ορίζοντα το 2018 έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και προτείνει δράσεις σε κοινοτικό επίπεδο με στόχο την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Φυτώριο για ικανά στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας

Να μετατρέψουν το Ναυτιλιακό Εκπαιδευτικό Κέντρο (Maritime Training Center) της HELMEPA, σε κέντρο εκπαίδευσης για τα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας συστήνει με επιστολή του προς τα μέλη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θόδωρος Βενιάμης.
Link to comment
Share on other sites

Με μυωπια ξερει κανεις ακριβως τι ιεχυει; Αν γινει επεμβαση λειζερ γινονται δεκτα ατομα η ισχυει οτι και στην ικαρων που αμα εχεις απο 0,5 και πανω και το θεο μπαρμα να εχεις τελειωσες;

Link to comment
Share on other sites

Από όσο θυμάμαι εάν είχες κάποιο πρόβλημα με την όραση, νομίζω ότι δε γινόσουν δεκτός στη σχολή εμποροπλοιάρχων. Τώρα εάν κάνεις επέμβαση και διορθωθεί φαντάζομαι ότι δε θα ισχύει αυτός ο περιορισμός.:confused:

Αγωνιώδης αναζήτηση 45.000 αξιωματικών καταστρώματος και μηχανής από εφοπλιστές:eek:

«KAMΠANAKI» κινδύνου σήμανε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προτάσσοντας στο διεκδικητικό της πλαίσιο το θέμα της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα αλλά και εκείνο της βελτίωσης της ναυτικής εκπαίδευσης. Η αλλαγή του συνήθους –τα τελευταία χρόνια– αιτήματος για τη ναυτεργατική απασχόληση με εκείνο της προσέλκυσης και της βελτίωσης της ναυτικής εκπαίδευσης σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο στην παρούσα εθνική και διεθνή συγκυρία όσον αφορά τα της ναυτιλίας και του ρόλου που η κυβέρνηση επιδιώκει.
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Συγγνώμη που αναμοχλεύω το θέμα, αλλά το βρήκα τυχαία σε μια αναζήτηση μου στο google και παρατήρησα ότι δεν διασαφηνίστηκε το θέμα αρκετά δεν βρέθηκε δηλαδή τελικό πόρισμα.

Λοιπόν όντας πρωτοετής σπουδαστής ΑΕΝ θα σας πω συνοπτικά πoια είναι τα αρνητικά που κάνουν τους νέους σαν εμένα να τα παρατάνε ή να μην θέλουν καν να δοκιμάσουν.

1.Κανενας δεν ενδιαφέρεται για τον σπουδαστή ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ότι και να ακούσατε περί σπουδαστικής μέριμνας κτλ είναι είτε βιτρίνα (υπάρχει πχ γραφείο αλλά δεν κάνει σωστά την δουλειά κτλ) είτε είναι ψέμα!

Δηλαδή ο σπουδαστής με το που πατάει στην σχολή δεν ξέρει τίποτα σχετικά με τους κανονισμούς της κτλ (γιʼαυτό το λόγο γίνεται μια τελετή υποδοχής τυπικά… αλλά αυτή πολλές χρονιές δεν γίνεται καν.. ή αν γίνει γίνεται κατόπιν εορτής – δηλαδή ένα μηνά μετά κτλ- στην δική μου περίπτωση δεν έγινε ποτέ..)

Δεν ξέρει πως ακριβώς να βγάλει φυλλάδιο, που είναι οι καθηγητές, που γίνονται τα εργαστήρια, καμιά φορά δεν τον πληροφορούν και για το ΑΝ έχει εργαστήριο…. Και έτσι παίρνει απουσία ή το μαθαίνει τελευταία στιγμή και δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό (πχ φόρμα εργασίας- και παίρνει απουσία)

Δεν υπάρχει (όπως σε όλες τις άλλες σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ ακόμη και ΤΕΕ) ιστοσελίδα όπου μπορεί να ενημερώνεται ο σπουδαστής για τα συμβάντα της σχολής (πχ αν κάνουν απεργία τα ΜΜΜ ίσως να μην γίνει μάθημα σε ΑΕΝ εξωτερικής φοίτησης αλλά αυτό το μαθαίνεις εκείνη την μέρα που έχεις μάθημα… η δεν τους νοιάζει και έχεις κανονικά μάθημα και παίρνεις απουσίες…) Δεν ενημερώνεσαι για την υλη και γενικά ΚΑΜΙΑ υποδομή στην πληροφόρηση και ενημέρωση… και καμία βοήθεια στην επαγγελματική αποκατάσταση μετά την σχολή η κατά την διάρκεια (εταιρεία βρίσκεις μόνος σου ούτε καν βοηθάει η σχολή.. εκτός αν φιλοτιμηθεί κανένας καθηγητής με προσωπική πρωτοβουλία)

Και πολλά άλλα στο θέμα αυτό που δεν τα γράφω γιατί ήδη έκανα μια έκθεση μόνο για αυτό το προβλήματα.

2. Δεν υπάρχουν καθηγητές και αυτοί που υπάρχουν είναι ωρομίσθιοι απλοί πτυχιούχοι –μερικοί και εμπειρικοί….(καθηγητές πολυτεχνικών σχολών έχουν πάψει εδώ και αρκετά χρόνια να διδάσκουν στις ΑΕΝ) Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν νοιάζονται και τόσο στο να μεταδώσουν γνώση νοιάζονται περισσότερο στο να καλύψουν υλη για την εξεταστική (κάτι σαν την 3η λυκείου στα δημόσια σχολεία μόνο με ΠΟΛΥ πιο απλουστευμένη υλη – για να περνάνε τα παιδιά και καλά.. που μας έχουν για καθυστερημένους επειδή η σχολή είχε χαμηλή βάση…- κάνουμε χημεία για παράδειγμα 1ης λυκείου και ΒΓΑΛΕ…)

Έχουμε λίγες ώρες και πολλά μαθήματα (ότι αρπάξουμε δηλαδή) δεν υπάρχει ούτε απογευματινό «φροντιστήριο» (όπως συμβαίνει στις ανώτατες σχολές) ούτε επικοινωνία (πχ μέσω e-mail) καθηγητή και σπουδαστή για απορίες κτλ… το μάθημα γίνεται για να γεμίζει η ώρα με λίγα λόγια… υποδομή μηδενική και αυτή που υπάρχει ΔΕΝ χρησιμοποιείται… (πχ προσωπικά η φουρνιά μου έκανε μια φορά μόνο μάθημα σε εξομοιωτή και αυτή ούτε που αγγίξαμε κάτι ξοδέψαμε μάλιστα την μίση ώρα στο να συζητάμε το τι θα κάνουμε στα λιμάνια…. Πχ αν θα πάμε σε γυναίκες και τέτοια… πράγμα καλό για να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας… αλλά αν περιορίζεται μόνο σε αυτό και δεν υπάρχει εκπαίδευση τότε το θεωρώ μάταιο..)

Προσωπικά μάλιστα χάσαμε έναν ολόκληρο μηνά γιατί δεν είχαν καθηγητές και θα κάνουμε και τα σωστικά καθυστερημένα με αποτέλεσμα να μπορούμε μόνο 4 μήνες να μπαρκάρουμε… αλλά οι απουσίες απουσίες.. κάνουμε ουσιαστικά 8μινο στην σχολή και έχουμε απουσίες σε αριθμό που προβλέπεται για 6μηνη φοίτηση…

Η ατμόσφαιρα είναι ατμόσφαιρα κακόφημου λυκείου … γενικότερα (προσωπική άποψη αυτό – εγώ έβγαλα λύκειο που χτίσθηκε το 1988 σε χωριό και μπορώ να πω ότι έμοιαζε πολύ περισσότερο για σχολή ανωτέρας εκπαίδευσης σε αντίθεση με τη σχολή μου… αν και από έξω δίνει καλή εντύπωση)

3. Πριν πάμε βλέπαμε τις διαφημίσεις περί άρτια καταρτισμένων αξιωματικών καλοπληρωμένων ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης και γενικότερα μας είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα μας αντιμετώπιζαν σαν φοιτητές δηλαδή ακαδημαϊκούς πολίτες που θα τους δεχθούν οι εταιρίες μετά βαΐων και κλάδων ως βαθμοφόρα στελέχη και μάλιστα καλοπληρωμένα…

πριν ακόμη ζητήσουμε εργασία ως δόκιμοι μέσα στην σχολή μας λέγανε για το ότι δεν είμαστε τίποτα για το ότι δεν θα μας έχουν ανάγκη γιατί υπάρχουν και οι φιλιππινέζοι… για το ότι θα δουλεύουμε σαν σκυλιά.. για το ότι μπορεί να τύχουμε σε πλοίο που δεν θα μας λέει καλημέρα κανένας… για 1002 άσχημα πράγματα… μετά στις εταιρίες…. Δεν μας παρακάλεσε καμία (όπως μας λέγανε πριν μπούμε στην σχολή) εμείς ΤΑΠΕΙΝΟΤΑΤΑ και ΧΩΡΙΣ τις αυτονόητες απορίες –σε άλλες εργασίες-(πχ να μάθουμε για τις συνθήκες εργασίας ή τον μισθό) παρακαλούσαμε να μας πάρουν και πολλοί ακόμη δεν ξέρουν αν τους πάρει εταιρία αν και πλησιάζει ο καιρός… Ένας εργάτης στα Delivery ή στην οικοδομή ένας πρωτάρης πιτσιρικάς ξέρει πόσα θα πάρει… εμείς αν ρωτήσουμε είναι μεγάλη ασέβεια και μπορεί να μας πάρουν και από στραβό μάτι… λες και είμαστε δούλοι και αυθαδιάσαμε…. Μπορεί γιʼαυτό το λόγο να μην μας δεχθούν καν… μετά ο μισθός είναι εξευτελιστικός… σε πολλές περιπτώσεις (Στον πρωτομπαρκο ) φτάνει τα 890  (καθαρά μεικτά δεν ξέρω) !! και ο μέσος όρος είναι 1400!! Και όλα αυτά αν μιλάμε για τουλάχιστον 6μηνη εργασία… γιατί λοιπόν κάποιος να μην πάει ΕΠΟΠ ή delivery ??? θα χάσει 100 με το πολύ 500  αλλά δεν θα ταλαιπωρείται και πολύ (ειδικά στην δεύτερη περίπτωση) και θα είναι σπίτι του…

θα μου πείτε αγαπάς το επάγγελμα… ναι ωραία αλλά γιατί να με έχουν (όπως άκουσα) σαν δούλο να σφουγγαρίζω να ξύνω βρομιές να έρχομαι σε επαφή με επικίνδυνα χημικά χωρίς μάσκες, γάντια κτλ που προβλέπει ο IMO να έχω μηδαμινή εκπαίδευση να είμαι σε μια τρύπα χωρίς ιντερνετ ή τηλεόραση και να παίρνω μισθό ντελιβερά;;;

4. Οι συνθήκες μέσα στο πλοίο.. δεν έχω δουλέψει ακόμη όπως είπα αλλά θα πω ότι άκουσα από μεγαλύτερους σπουδαστές και από αξιωματικούς.

Δεν υπάρχουν στα περισσότερα πλοία υποδομές περά από ένα καπνιστήριο… δηλαδή τα γυμναστήρια στα περισσότερα πλοία είναι παραμύθι.. έχουν χαλασμένα όργανα ή έχουν τον ρόλο αποθήκης… άλλοι χώροι αναψυχής ούτε που να το συζητάμε.. ιντερνετ (πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου για να γίνεται πιο υποφερτή η ζωή του ναυτικού μέσω ζωντανής και δωρεάν επικοινωνίας με τους δικούς του και όχι μόνο γιατί μαθαίνει ειδήσεις, μορφώνεται, παίζει, ακούει μουσική, διασκεδάζει γενικότερα και έχει διαδραστική επαφή με τον έξω κόσμο)δεν υπάρχει ούτε για πλάκα (με μερικές εξαιρέσεις) υπάρχει τηλεόραση που όμως δεν έχει κανάλια … (δηλαδή μόνο κανένα DVD) … οπότε μετά την δουλειά (αν δεν είσαι σε κρουαζιερόπλοιο) απλά ξύνεσαι ή διαβάζεις κανένα βιβλίο (μερικά δεν έχουν καν βιβλιοθήκη) οπότε αν τελειώσουν τα δικά σου βιβλία τα ξαναδιαβάζεις…….

Ζωή στα λιμάνια;;; δεν υπάρχει αν είσαι σε γκαζάδικο ή τάνκερ θα το βλέπεις το λιμάνι στα 3 χιλιόμετρα… αν είσαι πιο τυχερός (με μικρότερο όμως μισθό) σε φορτηγό τότε το λιμάνι θα το βλέπεις για κάνα 2ωρο άντε μια μέρα αν είναι παλιάς τεχνολογίας τόσο το λιμάνι όσο και το πλοίο…..

Αυτοί είναι οι λόγοι κύριοι που ο νέος δεν θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα… ειδικά αν έχει προσόντα (και δεν είναι «δύστυχος» που δεν ξέρει καν καλή ορθογραφία και γιʼαυτό δεν μπορεί να περάσει πουθενά αλλού ή να ασχοληθεί με άλλη δουλειά… γιατί τελικά έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτούς θέλουν οι εφοπλιστές.. άνθρωποι που να ΘΕΛΟΥΝ την ελλιπή έως μηδαμινή μόρφωση να μπαίνουν όπως όπως ανεκπαίδευτοι στα καράβια να μην ζητάνε τίποτα γιατί ξέρουν/νομίζουν ότι δεν αξίζουν για τίποτα και να δέχονται όλες τις παραξενιές… κατευθυνόμενοι με λίγα λόγια, ανδρείκελα λόγο προσωπικής αδυναμίας)

Οι εφοπλιστές καταρχήν ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ τον Έλληνα δόκιμο προτιμούν τον Φιλιππινέζο –κάποιοι εφοπλιστές έχουν επενδύσει εκεί σε δικές τους ιδιόκτητες σχολές- (και ας παίρνουν 880  επιδότηση από το κράτος.. και αν τον θέλουν τον παίρνουν συνήθως μόνο για την επιδότηση… πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) Δεν ενδιαφέρονται για τις συνθήκες διαβίωσης και δεν ενδιαφέρονται για τον βαθμό του (γιατί ο δόκιμος δεν είναι αξιωματικός είναι κάτι σαν εργάτης που του κάνουν χάρη και τον προσλάβανε για να καθαρίζει.. και που και που να του δείχνουν και κάτι χοντρά χοντρά για την δουλειά του –πλην εξαιρέσεων πάλι- )

και κυρίως ο μισθός μικρός μεικτός και χωρίς υπερορίες (οι υπερορίες υπάρχουν φυσικά αλλά είναι ΔΩΡΕΑΝ εννοείται)

Για εμένα προσωπικά ο μόνος τρόπος για να έχουμε έλληνες πραγματικούς αξιωματικούς ανωτέρου επιπέδου (να ελκύουν οι σχολές μορφωμένα και ικανά στο να δεχτούν ανώτερη παιδία ελληνόπουλα- όχι ότι τώρα δεν έχουν αλλά η αναλογία είναι 10% από τέτοια παιδιά και το υπόλοιπο 90% είναι άτομα που θέλουν να πάρουνε αναβολή μόνο και αμόρφωτοι* που μπήκαν απλά επειδή παντού οι άλλες πόρτες ήταν κλειστές μη θέλοντας το επάγγελμα και μπαίνοντας απλά γιατί κάπου πρέπει να πάνε και αυτοί..)

Είναι:

1. Να πέσουν μερικά χρήματα στις σχολές για την υποδομή των εργαστηρίων πχ είχαμε έναν λέβητα ο οποίος δεν δούλευε και τον είδαμε για 30 δευτερόλεπτα σαν μουσειακό έκθεμα ενώ θα μπορούσαμε να το βάζαμε να δουλέψει ή ακόμη με κατάλληλες οδηγίες να τοποθετούσαμε κάποια εξαρτήματα ή να τα αφαιρούσαμε και να μιλούσαμε για τον σκοπό τους, επίσης την δημιουργία ενός δικτυακού τόπου –που είναι και πάμφθηνη με λιγότερα από 1000 ευρώ συνολικό κόστος συνυπολογίζοντας την εργασία ενός ειδικού για την κατασκευή της την ενοικίαση server κτλ- κ.α

2. Να μπούνε καθηγητές με εμπειρία στην διδαχή του αντικειμένου τους και τουλάχιστον σε επίπεδο μεταπτυχιακής ειδίκευσης.

3. Να αλλάξει η πολιτική των εφοπλιστών και να δέχονται τα παιδιά εύκολα, να έχουν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης με διάφορες ειδικεύσεις αναλόγως την εταιρία το είδος του πλοίου κτλ

4. ΠΟΛΥ σημαντικό αύξηση του μισθού.. Να παίρνουν οι δόκιμοι αξιωματικοί τουλάχιστον το μισθό ενός Έλληνα ναύτη (2000 καθαρά minimum) γιατί πέρα του ότι είναι λογικότατων! μην ξεχνάμε πως πολλοί βασίζονται στα λεφτά αυτά για να ζήσουν τις επόμενες χρονιές που δεν θα μπαρκάρουν.. (άλλοι πληρώνουν κάθε μήνα νοίκια ακόμη και όταν βρίσκονται στο μπάρκο κτλ) οπότε αν είναι να πάρουν 800 και να κάτσουν και 4 μήνες μόνο εξαιτίας του ανεύθυνου συστήματος τότε την έχουν πολύ άσχημα…. Πρέπει να βρούνε και δεύτερη δουλειά για την στεριά…

5. Αναγνώριση των τίτλων σπουδών. Τι πάει να πει «ανωτέρα» εκπαίδευση;; δεν είναι ΤΕΕ και δεν είναι ΤΕΙ καλά για ΑΕΙ δεν το συζητάμε… Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μεταπτυχιακό, κατατακτήριες ή να δουλέψεις στην στεριά με το δίπλωμα της ΑΕΝ (καλά για το κοινωνικό κύρος δεν το συζητάω καν.. λες και σπούδασες ΤΕΕ κομμωτικής… για παράδειγμα ένας σπουδαστής τουριστικών σπουδών έχει περισσότερες απολαβές από το κράτος και το πτυχίο του –ΤΕΙ- μεγαλύτερη αναγνώριση.. ασχέτως αν ένας Σπουδαστής της ΑΕΝ έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος γνώσεων –τυπικά τουλάχιστον- …)

Αυτά είχα να πω φαντάζομαι πως δεν είχατε το κουράγιο να τα διαβάσετε όλα… σας ευχαριστώ όπως και αν έχει για τον χρόνο σας και ζητώ συγγνώμη αν είμαι κάπως δυσνόητος σε μερικά σημεία αλλά είναι και η ώρα βλέπετε τέτοια που δεν λειτουργώ πλήρως εγκεφαλικά :)

*δεν ήθελα να προσβάλω με την χρήση της λέξης «αμόρφωτος» δηλαδή ότι είναι αλήτες κτλ –όχι ότι δεν λυπούν και τέτοια όμως- απλά περιγράφω την πραγματικότητα γιατί όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να λύσει μια απλή ισότητα (ούτε καν συνάρτηση) δεν ξέρει να ανοίγει υπολογιστή δεν μπορεί να αντιληφτεί βασικές έννοιες στην φύση (δράση αντίδραση, μύξη υλικών, μεταφορά ενέργειας) όταν πολλές φορές δεν ξέρει τι είναι πχ το ηλεκτρόνιο ε δεν μπορείς να περιγράψεις αλλιώς αυτόν τον άνθρωπο συγγνώμη κιόλας, επίσης να σημειώσω ότι δεν με θεωρώ Έλληνα ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου.-

Edited by Tzoveno
Link to comment
Share on other sites

σε συγχαιρω για το θαρρος που εχεις και μας αναλυεις την πραγματικη κατασταση που επικρατει σ αυτες τις σχολες και δεν το παιζεις και καλα σπουδαστης ΑΕΝ.Φοβαμαι ομως οτι εδω μεσα οντας ολοι shipfriends ειναι γνωστες λιγο πολυ της καταστασης .Πολυ καλα εκανες και το αναμοχλεψες το θεμα για να ακουγονται ολες οι αποψεις και οι εμπειριες .....εγω τουλαχιστον πηρα μια γευση .

Link to comment
Share on other sites

ετσι ειναι οι κατασταση κ χειροτερα μπορω να πω...κ οσα χρονια τα φωναζουν τα παιδια για ενα καλυτερο αυριο της ναυτλιας τοσο οι υπευθυνοι την γραφουν στα παλια τους τα παπουτσια για να μην πω αλλου!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά να με συγχωρείτε αλλά εγώ έχω αντίθετη άποψη. Τελείωσα την ΑΕΝ Ασπροπύργου το '07 και απο τότε ταξιδεύω σαν ανθυποπλοίαρχος σε 150άρια γκαζάδικα. Δε μπορώ να πω ότι κάνω και το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου αλλά σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Όσο αφορά τα της σχολής έχω αντίθετη άποψη απο τα προαναφερθέντα. Και σε εξομοιωτές πήγαμε πάρα πολλές φορές και καλό μάθημα κάναμε και βοήθεια είχαμε απο τους καθηγητές μας αρκεί να ενδιαφερόμασταν και εμείς βέβαια. Τέλος πάντων, δε θέλω να μακρυγορήσω γιατί ήδη έχασα και το 1ο γκολ της Ιντερ:D αλλά δε μπορούμεα τα ισοπεδώνουμε όλα. Είπαμε. Δεν έχουν τα χάλια τους οι ΑΕΝ ούτε το επάγγελμα. Και στο κάτω κάτω σε όποιον δεν αρέσει να κάνει κάτι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...