Jump to content
Shipfriends

Σύγκρουση Μ/V «GEO MILEV» και Μ/V «MSC ELENA» στη Θεσ/νίκη


Recommended Posts

Τρίτωσε το κακό και μάλλον δεν πρόκειται περί συμπτώσεως!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2007

Σύγκρουση Φ/Γ πλοίων 3 ν.μ. από το λιμένα Θεσσαλονίκης

Συγκρούστηκαν σήμερα το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή 3 ν.μ. νότια του λιμένα Θεσσαλονίκης (περιοχή Παλιομάνας), το Μ/V «GEO MILEV» σημαίας Βουλγαρίας, κοχ: 12.554, μήκους 158 μ. με το Μ/V «MSC ELENA» σημαίας Παναμά, κοχ: 30974, μήκους 202 μ.

Αμέσως έσπευσε στην περιοχή, προς παροχή βοήθειας, πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος.

Το Μ/V «GEO MILEV» είχε αποπλεύσει από Θεσσαλονίκη για λιμένα Σμύρνης με 21 αλλοδαπούς πλήρωμα και έναν επιβαίνοντα, ενώ το Μ/V «MSC ELENA» κατέπλεε στο λιμένα Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από Πειραιά, με 25 άτομα πλήρωμα.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στα δύο πλοία, ενώ δεν τραυματίστηκε κανείς εκ των επιβαινόντων ούτε προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από την Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους και των δύο πλοίων μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικών διατήρησης κλάσης από παρακολουθούντες Νηογνώμονες.

Λαμβανομένου υπόψη ότι το ανωτέρω περιστατικό είναι το τρίτο συνεχόμενο που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει Σύστημα Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS), ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Βουλγαράκης διέταξε έρευνα και για το λόγο αυτό μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Διοικητής της Β’ Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Μίχος Κων/νος.

Link to comment
Share on other sites

Με απλά λόγια το VTS στο Θερμαϊκό και την Θεσσαλονίκη είναι MUST και πρέπει να γίνει ΧΘΕΣ! Αυτό το χάλι 3 συγκρούσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι απαράδεκτο:(

Link to comment
Share on other sites

Με την τρίτη κατάλαβαν πως κάτι δεν πάει καλά... :(

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης διέταξε τη διενέργεια έρευνας, έπειτα από τη νέα σύγκρουση πλοίων που σημειώθηκε το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως για το λόγο αυτό μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Β’ Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος ΛΣ Μίχος Κωνσταντίνος, καθώς πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο περιστατικό, που συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου.

Το υπουργείο απασχολεί και το γεγονός ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δε διαθέτει Σύστημα Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS). Σήμερα, συγκρούστηκαν δύο εμπορικά πλοία - κοντέινερ, που έφεραν σημαίες Βουλγαρίας και Παναμά, σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από την προβλήτα του λιμανιού. Πάντως, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε προκλήθηκε κάποιο ρήγμα στα πλοία αλλά ούτε ρύπανση των υδάτων.

capital.gr

Link to comment
Share on other sites

Να λέμε τα ιδια και τα ίδια πάλι? Εμένα μου άρεσε που έσπευσε για βοήθεια το πλωτό του ΛΣ. Πολύ πολύ να πήρε τα ποιστοποιητικά των πλοίων για απαγόρευση απόπλου...

Link to comment
Share on other sites

'Εεετσι μπράβο Απόστολε ... γι αυτό ακριβώς σπεύδει η Ελληνική ακτοφυλακή :( Όχι για θέματα ουσίας. Μην μας ξεφύγει ο τύπος, η ουσία δεν πείράζει. Εδώ ο κόσμος χάνεται.... έγινε το λιμάνι συγκρουόμενα και εκείνοι έσπευσαν :o

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα όσα λέμε για τα VTS κλπ...αλλά εμένα μου έκανε εντύπωση ότι πρόκειται για δύο μεγάλα πλοία (160 & 200 μέτρα). Κανένα δεν είδε το άλλο...και να συνεννοηθούν? Μήπως, πέρα από τα υπόλοιπα φταίει λιγάκι και αυτό? ;)

Link to comment
Share on other sites

Αν 2 λεοφωρεία της ΕΘΕΛ με 50 επιβάτες το κάθε ένα συγκρουστούν στην Αμαλίας (σύνταγμα) χωρίς τραυματίες και με ελάχιστες γρατζουνιές, ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη? Εδώ ο εισαγγελέας γιατί έκανε μόνο στούς πλοιάρχους και όχι και σε μερικούς άλλους για παραλήψεις και αδιαφορίες ετών?;) Σαφώς φταίνε οι καπεταναίοι ... αλλά πάντα μόνο αυτοί την πληρώνουνε ζωντανοί ή νεκροί:D Αυτά είναι μέτρα προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα :confused:

Link to comment
Share on other sites

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

...ΠΟΙΝΙΚΗ δίωξη για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής σύγκρουσης, όπως ορίζει το ναυτικό δίκαιο και οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των δύο πλοιάρχων των φορτηγών πλοίων...

Φίλε Leo συγγνώμη αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου.

1ον. Από ότι διαβάζω στο παραπάνω άρθρο υπάρχει κάποιος κανονισμός αποφυγής σύγκρουσης ο οποίος ορίζεται από το ναυτικό δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοίας. Δεν έχω ακούσει να υπάρχει κάτι σχετικό που να αφορά λεωφορεία ή αυτοκίνητα.

2ον. Δεν αναφέρει πουθενά το άρθρο ότι οι πλοίαρχοι καταδικάστηκαν κιόλας σε ισόβια κάθειρξη !!! Φαντάζομαι ότι θα διενεργηθεί κάποια προανάκριση ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και να βρεθεί ο τυχόν υπεύθυνος.

3ον. Δηλαδή αν εγώ τρακάρω με ένα άλλο αυτοκίνητο σε κάποιο δρόμο χωρίς φανάρια, θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη και στον όποιο υπεύθυνο που δεν φρόντισε να βάλει φανάρια;

Με όλα τα παραπάνω δεν θέλω επ' ουδενί να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά πιστεύω ότι και οι πλοίαρχοι κάποιες ευθύνες έχουν, δεν μπορεί σε όλα πια να φταίει το ρημάδι το κράτος !!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Leo συγγνώμη αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου.

Και πολύ καλά κανείς φίλε Σείριε και διαφωνείς...είπα όμως:

Σαφώς φταίνε οι καπεταναίοι ... αλλά πάντα μόνο αυτοί την πληρώνουνε ζωντανοί ή νεκροί :mad:....

Θέλω όμως να πω ότι για τα προηγούμενα δύο ατυχήματα δεν διαβάσαμε κάτι ανάλογο, ενώ στο τρίτο (το βαρύτερο από πλευράς συγκυρίας, αλλά το ελαφρύτερο από απόψεως ζημιών και παρελκομένων) πήρανε μπροστά οι εισαγγελείς? Τέλος πάντων ας είναι αυτό το τελευταίο ατύχημα και μακάρι να γίνει κάτι σοβαρό που να περιορίσει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Εδώ είμαστε να δούμε και να κρίνουμε:)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...