Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

33 minutes ago, basilis89 said:

Αλλά ονόματα δεν έχουν να δώσουν στα πλοία τους;

Μου προξενεί μεγάλη απορία...

ειναι πρακτικη πολλων εταιριων (εταιριες με πολυετεις παρουσιες σε συγκεκριμενες γραμμες), κυριως σε βορεια ευρωπη και ιαπωνια,, να ταυτιζουν ονοματα με γραμμες.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 338
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Κατα την ακτοπλοϊκή παράδοση το όνομα ΚΥΔΩΝ ειναι συνώνυμο της ΑΝΕΚ αφού στο ξεκίνημα της πρώτης εταιρείας λαϊκής βάσης το πρώτο της πλοίο έφερε αυτό το όνομα . Όπως ακόμη το ίδιο όνομα  φερει έτερο  πλοιο της το οποίο δραστηριοποιείται στην άλλη όχθη του ατλαντικού. 
οπως αντίστοιχα τα ΚΝΩΣΣΟΣ και ΦΑΙΣΤΟΣ είναι συνώνυμα με τις Μινωϊκές .

πιστεύω οτι η επιλογή μετονομασίας σε ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ έχει ως σκοπό να αγγίξει ευαίσθητες χορδές των Χανιωτών. 
 

παντως σε εμένα προσωπικά φαίνεται περισσότερο σαν  προσπάθεια εκμετάλλευσης της ιστορίας της ΑΝΕΚ στην γραμμή παρά οτιδήποτε άλλο . Τόσα τοπωνύμια και ιστορικές ονομασίες εχει ο νόμος Χανίων το Κύδων βρήκανε ;;;

Edited by Annivas
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το παραπάνω σχόλιο . Καθίστε μην δούμε στο μέλλον  και Aptera Palace ,  ή ακόμα και Arkadi Palace .😊

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Annivas said:

Κατα την ακτοπλοϊκή παράδοση το όνομα ΚΥΔΩΝ ειναι συνώνυμο της ΑΝΕΚ

Συμφωνώ και επαυξάνω!

Αυτό ακριβώς εννοώ.. 

Όπως επίσης το να δίνουν όνομα Φαιστός και Κνωσός σε άλλα πλοία περα των "αυθεντικών" είναι σαν να θελεις να παραπλανεις τον επιβάτη.. 

 

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

Tα αυθεντικα ηταν αυτα των 80s 

Παντως αν το εκανε για να προκαλεσει ή να τρολλαρει καλα το εκανε κατα τη γνωμη μου και μακαρι το επομενο να το πει Vardinogiannis Palace

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λέει ο Annivas εχει οπωσδήποτε μια λογική, πλήν όμως θεωρώ πως περιορίζεται στις (πολύ ίσως)μεγαλύτερες ηλικίες. Ο μέσος σημερινός επιβάτης αναρωτιέμαι αν γνωρίζει ποιός είναι ο Νίκος Καζαντζάκης, όχι το πρώτο Κύδων της ΑΝΕΚ. Κι αυτοί που το γνωρίζουν σημαίνει κάτι γι αυτούς? Έχουν το όνομα Κύδων συνδεδεμένο με την ΑΝΕΚ στο μυαλό τους? Ακόμη κι αν λοιπόν συμβαίνει αυτό που λέει ο Annivas, θεωρώ πως το οποιοδήποτε εμπορικό κέρδος θα ήταν πολύ περιορισμένο.

Link to comment
Share on other sites

Και η ΑΝΕΚ μη ξεχνάμε οτι έκανε το Σοφοκλήs Βενιζέλοs ΚΥΔΩΝ μετά την Κορέα και πλεον πλέει ναυλωμενο (οκ η Natixis το έχει) στην Καραιβικη.

Μονο για εμάs τουs καραβολάτρεs και καμια χιλιαριά κολλημένουs ακόμα ,έχει σημασία το ονομα του πλοίου.

Προσωπικά θεωρώ πανέξυπνο το ΚΥΔΩΝ Παλάs. Αυτο που δε μ αρέσει που τα 2 τηs Αδριατικηs θα είναι Ηράκλειο, και το Ηρακλειώτικο στα Χανιά.

Το οτι Μυκονοs θα γίνει Φαιστόs και το Μπονάρια Κνωσόs μονο εμείs καταλαβαίνουμε τη διαφορά,αλλα θα μπορούσε να γίνει και Candia Palace ή Minos Palace να πάμε σε άλλη λογικη εντελώs.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, MILTIADIS said:

Κατα την παραδοση ο Κύδωνας ηταν εγγονος του Μινωα και θεμελιωτης και βασιλιας της Κυδωνίας(σημερινα Χανια).

 

7 hours ago, Petros P said:

Προσωπικά θεωρώ πανέξυπνο το ΚΥΔΩΝ Παλάs.

Δεν εχεις αδικο.Και επειδη οι καραβολατρες :Pγνωριζουν τη λεξη ΚΥΔΩΝ μονο ως πλοιο/α της ΑΝΕΚ παμε να δουμε τι αλλο σημαινει σημερα η λεξη αυτη για τους Χανιωτες.

Ξενοδοχειο Κυδων

Τηλεοραση Κυδων (εκλεισε το 2016)

Αθλητικος Ομιλος Κυδων

Parking Κυδων

Ραδιο Ταξι Κυδων

Δημοτικη επιχειρηση Κυδων Α.Ε.

Λατομεια Μπετον ΚΥΔΩΝ Α.Ε.

και πολλες αλλες μικροτερες επιχειρησεις(γραφειο ενοικιασης αυτοκινητων,τουριστικο γραφειο κα)

Link to comment
Share on other sites

Το επομενο ονομα επρεπε να ειναι το Zakros palace αν θελανε να ακολουθησουν την ιδια ονοματοδοσια στη λογικη των Φαιστος Κνωσσος.Ζακρος γιατι ηταν το αμεσως επομενο μεγαλο ανακτορο της Μινωικης εποχης.

Edited by ΝΟΜΙΚΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να κάνουν τον κοπο να τα περιποιηθουν μέσα,  μην έχουν πινακίδες εδω τιρενια εκει γκριμαλντι παραπερα κνωσος φεστος μυκονος κλπ. Εντωμεταξυ fun fact στο γκισε των Μινωικών στο λιμανι Ηρακλείου παιζει βιντεο ακομα ξεναγήσεις σε Europa-Olympia palace και νομιζω ειδα και Ικαρο-Πασιφάη, δεν είμαι σιγουρος για το τελευταίο.

Edited by ToMonopolioMasEfage
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Μια ενδιαφέρον ανάλυση από τη σελίδα The Great Greek Big Blue - G2B2 στο Facebook σχετικά με τις ονοματοδοσίες των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Quote

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ονοματολογία των πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά (περίοδος 01/11/2020 - 31/10/2021). Η πλειοψηφία των πλοίων δανείζεται ονόματα που χρησιμοποιούνται στην ελληνική καθημερινότητα, όπως Χρύσα, Ηλίας, Νικόλαος κ.ά..

Όσο και αν ακούγεται περίεργο τα περισσότερα ονόματα είναι ανδρικά και όχι γυναικεία (70 ανδρικά και 24 γυναικεία). Τα πιο διαδεδομένα ονόματα που χρησιμοποιούνται (με διάφορα προθέματα, καταλήξεις και εκδοχές) είναι το Δημήτριος και το Γεώργιος, με 4 πλοία το καθένα.

Σημαντικός είναι ο αριθμός (43 πλοία από τα 94) των ανωτέρω ονομάτων που έχουν αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα (Ολύμπιος Ζευς, Νέαρχος, Αίολος κ.ά.). Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ακτοπλοϊκών πλοίων με ονοματεπώνυμο (Γεώργιος Μπρούφας, Στέλιος Φιλιάγκος) αλλά και όνομα που έχει δοθεί από καρτούν (Μπομπ Σφουγγαράκης). Μόνο 6 πλοία ονοματίζονται από προσωπικότητες: Αδαμάντιος Κοραής, Ανδρέας Κάλβος, Βικέντιος Δαμόδος, Διονύσιος Σολωμός, Ιωάννης Καποδίστριας και Κανάρης.

Στον αντίποδα έχουμε 39 πλοία με αγγλικές εκφράσεις που κυρίως «δείχνουν ταχύτητα», όπως champion jet, flying cat, high speed κ.ά.

Στην περίπτωση των 67 πλοίων με τοπωνύμια έχουμε βασικά αναφορές σε νησιά (κυρίως). Το νησί που ξεχωρίζει σε αναφορές είναι η Μύκονος με 8 αναφορές (Μπλού Σταρ Μύκονος, Μύκονος Παλλάς κ.ά.) και ακολουθεί η Θάσος και η Σαλαμίνα με 3 αναφορές το κάθε ένα νησί.

Στα 47 ονόματα πλοίων που είναι χριστιανικής – θρησκευτικής επιρροής, ο προστάτης των ναυτικών ο Άγιος Νικόλαος αναφέρεται μόνο σε 2 πλοία. Αντιθέτως 21 πλοία είναι αφιερωμένα στην Παναγία με διάφορες ονομασίες (Γλυκοφιλούσα, Γοργοϋπήκοος, Θεομήτωρ κ.ά.).

Όποιο και να είναι το όνομα του πλοίου, σημασία έχει το ταξίδι με αυτό !!!

Να είναι όλα καλοτάξιδα

 

141794397_249240466586475_3195107606453632212_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
9 hours ago, Nick the Greek said:

Γενικά πιστεύω πως τα βαπόρια με ονοματεπώνυμο έχουν κάτι ξεχωριστό, ειδικά το συγκεκριμένο κουβαλούσε επάνω του ένα όνομα με παγκόσμια ακτινοβολία που μας θυμίζει πως κάποτε η χώρα μας έβγαζε και κολοσσιαίες πνευματικές προσωπικότητες, πέραν από στρατιές άχρωμων τεχνοκρατών και παιχτών reality, όπως σήμερα. Για σκεφτείτε το, θα ήταν το ίδιο αν λεγόταν Ηράκλειο Παλάς ή Blue Chandakas? Σε καμιά περίπτωση λέω εγώ. 

το συγκεκριμενο πλοιο τα ειχε ολα plus το αναγνωρισιμο ονομα.

γενικοτερα παντως πιστευω, οτι το πλοιο το ιδιο, οι ανθρωποι του, η γραμμη του και το service που προσφερει, φτιαχνουν το "ονομα".

θα αναφερω δυο πλοια που εχουν γραψει ιστορια στη γραμμη τους: superferry II (ενα αδιαφορο ξενο ονομα που διαπρεπει στις... φιλιππινες) και μπάρι εξπρες (ιταλικο τοπωνυμιο με αγγλικο συμπληρωμα).

Link to comment
Share on other sites

Ισχυει οτι ενα καλο πλοιο θα φτιαξει ονομα.Παρολαυτα ειναι ,κατα την αποψη μου, πιο ομορφο και μενει και πιο ευκολα στον μη τακτικο επιβατη ενα ας το πουμε κανονικο ονομα.

Θεωρω οτι ειναι σαφως πιο ωραιο το ΘΙΑΚΙ,το ΘΕΟΦΙΛΟΣ, το ΜΙΝΩΣ σε σχεση με το FAST FERRIES ANDROS ή το BLUE HORIZON και την γενικοτερη αγγλικοποιηση των ονοματων που υπαρχει πλεον

Επιπλεον στις εταιριες λαικης βασης ηταν νομος το ονομα του πλοιου να εχει τοπικες επιρροες μιας και με αυτο τον τροπο δενονταν και ο ντοπιος κοσμος περισσοτερο.

Link to comment
Share on other sites

Αναμφισβήτητα η ονοματοδοσία των πλοίων με άγχρωμα και άοσμα ονόματα ξεκίνησε δειλά δειλά από τον Στρίντζη αλλά καθιερώθηκε από τον Περικλή Παναγόπουλο με την εμφάνισή του και την έλευση των δύο πρώτων Superfast. Mόνο που η κίνηση του Περικλή να δώσει ένα ξενικό όνομα και άγχρωμο πλήν όμως διεισδυτικό στο ευρύ επιβατικό κοινό , είχε να κάνει με μια έξυπνη κίνηση η οποία βασίστηκε πολύ στο μάρκετινγκ και σηματοδότησε ένα ολόκληρο project που αφορούσε την ίδρυση νέας εταιρείας, την έλευση νεότευκτων και ταχύτατων πλοίων σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την σύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας. Επιπλέον ο Περικλής δραστηριοποιήθηκε σε μια διεθνή γραμμή στην οποία ιδιαίτερα κατά την θερινή σεζόν απευθυνόταν πολύ και σε αλλοδαπό επιβατικό κοινό, οπότε μια ελληνική ονομασία δεν θα ήταν διεισδυτική  και ενδεχομένως εύκολη στη προφορά και κατανόησή της.

Από την λογική όμως των Superfast  μέχρι την υιοθεσία από το κάθε πλοιάριο που εκτελεί τοπικούς πλόες να χρησιμοποιεί apriori ξενική ονομασία υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Η ονοματοδοσία ενός πλοίου με ονοματεπώνυμο συνήθως καταφέρνει και προσδίδει έναν χαρακτήρα και μια προσωπικότητα στο πλοίο , σε αντίθεση βέβαια με ένα απρόσωπο ξενικό όνομα το οποίο συνήθως κατατάσσει ένα πλοίο στη συνείδηση των τακτικών επιβατών ,  στο σωρό ή στη μάζα κι όχι στο κάτι ξεχωριστό.

Το κλασικότερο παράδειγμα είναι το ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ της ΑΝΕΚ. Ένα πλοίο το οποίο ναι μεν είναι υπερμεγέθες και εντυπωσιακό αλλά σε όλη του την καριέρα μέχρι σήμερα άλλαξε πολλές γραμμές , ναυλώθηκε πολλές φορές , τα τελευταία χρόνια έχει μείνει άπραγο , ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη ταχύτητα και ταλαιπωρήθηκε αρκετά με βλάβες. Παρόλα αυτά στο άκουσμα του ονόματός του , ασυναίσθητα το μυαλό οδηγείται στο κάτι εντυπωσιακό και ξεχωριστό.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
1 hour ago, Shippihs said:

Aerocats νομίζω θα ήταν καλύτερη συνέχιση της ονοματοδοσιας

Νομιζω η πιο ορθολογική λύση θα ήταν . Το Aero που είναι το σημείο αναφοράς του project με τα τρία νεότευκτα , σε συνδυασμό με το cat που είναι η συνέχεια των flyingcat και συνάμα το πρώτο συνθετικό απο τον τύπο πλοίου το catamaran. 
Ένας επιπροσθέτως λόγος είναι ότι πρόκειται για πολύ πιο εύηχο και ενδεχομένως διαδραστικό στο κοινό απο τον σιδηρόδρομο aero highspeed 1 κ.ο.κ 

Link to comment
Share on other sites

Οντως το Aerocats φαντάζει πιο ταιριαστο στο όλο project. Θυμίζει βέβαια λίγο Thundercats, αλλά νομίζω πως η εταιρία θέλει να επαναφέρει μια τάξη με την ονοματοδοσία, καθώς μετα την πώληση των περισσότερων Highspeeds και Flying cats χάθηκε η σειρά. Πλέον τα Highspeeds θα είναι 4 και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...