Jump to content
Shipfriends

Πλοία σε παλιές φωτογραφίες και cartes postales


Recommended Posts

Το πλοιο της Marlines πρεπει ειναι οντως το Countess M,ενω για της ΑΝΕΚ ειναι βεβαιο οτι προκειται για το Ελ Βενιζελος,η τσιμινιερα του αλλα και το υψος της απο τη θαλασσα ειναι ειναι χαρακτηριστικα του πλοιου.Αριστερα στη φωτο διακρινεται (με μικρη επιφυλαξη) μια ελληνικη κορβετα γερμανικου τυπου Thetis (απο 4) και συγκεκριμενα η Δοξα που μπροστα απο τη υπερκατασκευη ειχε μια μικρη επεκταση για να στεγασει το νοσοκομειο του πλοιου.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Για να επαναφέρω στο θέμα το φάκελλο σας προσφερω λίγη απο την παλιά δόξα του Πειραιά με τα κλασσικά κρουαζιερόπλοια.
Έχω μία απορία: αυτές οι φωτό είναι από cartes postales? Όχι ότι έχει καμιά σημασία, απλώς δεν μου μοιάζουν για "τοιούτες":D
Link to comment
Share on other sites

Kαλα αυτο ειναι θεμα οτι ειναι σε λαθος ενοτητα μαλλον ,αλλα οτι μπαινει καλο ειναι!Οι καρτ ποσταλ συνηθως εχουν μεγεθος 10Χ15 και τις αποστελουν και χωρις φακελο!

Link to comment
Share on other sites

αδερφε δεν ειπα κατι τετοιο, ουτε ειναι δικη μου δουλεια (η καταργηση):eek:

απλα, αφου πλεον υπαρχει το gallery, με section ειδικα για cartes postales & διαφημισεις, ειναι πιο βολικο (και ευκολο στο ψαξιμο) να ειναι και οι cartes postales μαζεμενες.

εδω θα μπορουν να συνεχισουν να δινονται επεξηγησεις και info, σε αποριες για τις συγκεκριμενες cartes postales & διαφημισεις.;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 4 months later...
  • 1 year later...

Σημερα ειχα την ευκαιρια να σερφαρω λιγο, οχι στην θαλασσα αλλα στο ιντερνετ δυστυχως, και βρηκα κατι ωραιες φωτος πλοιων απο παλια καθως και φωτος απο το λιμανι του αθηνιου και εντυπωσιαστηκα!Δεν το ειχα δει ποτε πως ηταν παλια...παρακατω το λινκ:

http://istorika-karavia.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Και μια κάρτα από τη Σούδα. Εάν διέκρινα καλά στο σωσίβιο, το πλοίο μάλλον είναι το ΣΟΦΙΑ του Ευθυμιάδη. Χρονολογία θα έλεγα 1965-70. Πάντως έχει ενδιαφέρον η τάξη που επικρατεί στην αποβάθρα και τα μοντέλα των αυτοκινήτων.

gallery_1833_232_261836.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
το βυθισμένο πλοίο ανάμεσα σε άλλα επιβατηγά.

αριστερα το κρητη, μετεπειτα supernaias εξπρες αρης, δεξια το neptunia μετεπειτα corinthia και πιο περα ενα απο τα poseidonia/panther με αλλα σινιαλα

Link to comment
Share on other sites

αριστερα το κρητη,

Είσαι σίγουρος για το Κρήτη? Την εποχή εκείνη δε φόραγε ήδη τα σινιάλα της ΑΝΕΚ?

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Μια εξαιρετική φωτογραφία, αγορασμένη από ιδιωτικό αρχείο.

http://www.shipfrien...9364-saronikos/

Η φωτογραφία πρέπει να έχει τραβηχτεί το καλοκαίρι του 1986, ή ένα χρόνο πριν.

Θυμίζει λίγο στιγμιότυπο από τη θερινή σύναξη των πλοίων ανοικτού τύπου στο λιμάνι του Πειραιά, κατά την ταινία "Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων" του Δήμου Αβδελιώδη.

Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε το κρουαζιερόπλοιο "Saronic Star", τις παντόφλες"Απόστολος Π", "Αφαία", "Σαρωνικός", "Αίγινα", μία παντόφλα που δεν διακρίνεται καλά το όνομά της και ακόμα το "Ελλάς", το "Αίας" και το "Διόγος".

Στα δεξιά της φωτογραφίας το "Ναϊάς ΙΙ" με τα σινιάλα του Κατσουλάκου ("ΚΡΙΤΩΝ"), το"Νήσος Χίος" και το πολυαγαπημένο "Γεώργιος Εξπρές" με τα σινιάλα ακόμα της Ventouris Ferries.

Το "Σαρωνικός" είναι ακόμα πλοίο ανοικτού τύπου και δεν έχει ακόμα μετασκευαστεί σε πλοίο κλειστού τύπου.

Μια νοσταλγική φωτογραφία που αποτυπώνει ένα στιγμιότυπο από έναν Πειραιά που ελάχιστα θυμίζει τον σημερινό.

Οι παντόφλες δεν υπάρχουν πια, τα πλοία έχουν λιγοστέψει κατά πολύ, τα σινιάλα των εταιρειών ακόμα περισσότερο.

Ο Πειραιάς του '85-'86 χαρακτηριζόταν από τις κόντρες μεταξύ των πλοιάρχων, το κυνήγι των πλοίων μεταξύ τους, τα φορτηγά που περίμεναν με τις μέρες στο μόλο μέχρι να επιβιβαστούν στα πλοία τον Αύγουστο και τον κόσμο που γέμιζε τα μικρά σχετικά πλοία μέχρι το καμπούνι της πλώρης και τις βάρκες. ISM δεν τυπήρχε τότε, τα εισιτήρια εκδίδονταν στο χέρι και, συχνά, ακόμα και μέσα στο πλοίο και οι υπεράριθμοι αποτελούσαν μια γνώριμη πραγματικότητα της τότε εποχής.

Στον Πειραιά κυριαρχούσαν οι εταιρείες του Κώστα του Βεντούρη με το "Κίμωλος", το "Γεώργιος Εξπρές" και το "Παναγία Τήνου", η εταιρεία των αδελφών Αγαπητού με το "Αιγαίον", το "Κυκλάδες", το "Νηρεύς" και, βέβαια, οι μεγάλεςεταιρείες της ΑΝΕΚ, της ΔΑΝΕ, των Μινωϊκών, της ΝΕΛ. Στις Κυκλάδες ταξίδευαν ακόμα το "Ιόνιον" των Σταθάκη-Μανούσου, το "Σαντορίνη" των Καρρά-Ποντικού, το "Λήμνος" του Νομικού, το "Πάρος", το "Νάξος", το "Σχοινούσα". Η Ελληνική Ακτοπλοΐα προσπάθησε εκείνη την εποχή να περισώσει τα πλοία των εταιρειών λαϊκής βάσης δίχως, όμως, επιτυχία. Ήταν και τότε μια εποχή αλλαγών, με θύματα τις εταιρείες λαΙκής βάσης της Νάξου, της Σάμου-Ικαρίας, της Χίου, κ.ά.

Ο Πειραιάς του 2012 χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το αύριο...

Edited by cortomaltese
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Υπάρχει μια παρόμοια carte-postale που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια.

Έχoυμε βρει, μάλιστα, την έγχρωμη φωτογραφία που είναι, νομίζω, ίδια με την carte-postale.

Αν είναι θα ανεβάσουμε τη φωτογραφία που έχει εξαιρετική ποιότητα.

Αυτές τις φωτογραφίες τις παρουσιάσαμε στο "Hellas Liberty" στα πλαίσια μιας παρουσίασης της Ελληνικής Ακτοπλοΐας από το 1945 έως το 1995 στις 27 Απριλίου 2012 για τους μαθητές του Δημόσιου ΙΕΚ Κερατσινίου.

Ήταν ένα ταξίδι στο χθες. Ήταν μαζί μας παλιοί ναυτικοί που περιέγραψαν τα βιώματά και τις εμπειρίες τους από τα ταξίδια τους με αυτά τα παλιά καράβια. Τα ερωτήματα ήταν απλά:

- "Πώς ταξίδευαν τότε οι άνθρωποι;"

- "Με ποια πλοία ταξίδευαν;"

- "Πού κάθονταν; Πώς περνούσαν στο ταξίδι; Πόσες ώρες έκαναν για να φτάσουν στον προορισμό τους;"

Και μέσα από τις αφηγήσεις, τις προσωπικές μαρτυρίες και τις φωτογραφίες προέκυπταν απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα.

Edited by cortomaltese
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 year later...

ΥΓ. στην επόμενη φωτογραφία της συλλογής υπάρχει κάποιο πλοίο που αγνοώ. από τα χρώματα της φωτογραφίας πιθανολογώ δεκαετία του 70-80(;; )

Το Κανάρης είναι το άλλο πλοίο Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

στην επόμενη φωτογραφία της συλλογής υπάρχει κάποιο πλοίο που αγνοώ. από τα χρώματα της φωτογραφίας πιθανολογώ δεκαετία του 70-80(;; )

 

Ασφαλώς μόνο την Εταιρεία μπορούμε να συμπεράνουμε: "Ατμοπλοϊα Νομικού", με τον εμβληματικό σταυρό. Οπότε, ή "Κανάρης" ή "Μιαούλης", ή ακόμα και "Καραϊσκάκης", δεκαετία '60.

 

Edited by georgios express
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...