Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Άκουσα στο mega ότι πήρε φωτιά το Κάλυμνος dolphin αλλά ευτυχώς οι επιβάτες βγήκαν από το πλοίο και όλα είναι καλά.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, σήμερα το πρωί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην αριστερή κύρια μηχανή του Ε/Γ-Δ/Ρ «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ», το οποίο βρισκόταν στην είσοδο του λιμένα Καλύμνου εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι Μαστιχαρίου Κω προς Κάλυμνο, με δύο άτομα πλήρωμα και είκοσι έξι επιβαίνοντες.

Το πλοίο κατέπλευσε ασφαλώς, με ίδια μέσα, στην Κάλυμνο, όπου οι επιβάτες αποβιβάσθηκαν και η πυρκαγιά κατασβέστηκε από το πλήρωμα με συνδρομή προσωπικού του Λιμεναρχείου Καλύμνου. Δεν υπήρξε και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από την Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω πλοίου, μέχρι αποκατάστασης των ζημιών και προσκόμισης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα.

Πρώτο Θέμα

Link to comment
Share on other sites

Πρόβλημα στο KALYMNOS DOLPHIN

Πηγή: ΑΡΓΩ της Καλύμνου

Το πρωί της 18.3.09, το KALYMNOS DOLPHIN της δημοτικής ναυτιλιακής εταιρίας ΑΝΕΚ, ερχόμενο από το Μαστιχάρι της Κω, παρουσίασε πρόβλημα έντονων αναθυμιάσεων, πιθανόν από τρύπημα της καπνοδόχου.

Ψυχραιμία αλλά και αγανάκτηση

Ήταν περίπου 8:30 η ώρα και το DOLPHIN είχε φτάσει έξω από την Καλυμνο, όταν ξαφνικά καπνοί ανέβηκαν από το μηχανοστάσιο και έκαναν ασφυκτική την ατμόσφαιρα στην καμπίνα του πλοίου. Επικράτησε ψυχραιμία χάρη στον καπετάνιο κ. Αντώνη Χατζηαντωνίου και δε σημειώθηκε κανένα μικροατύχημα από κινήσεις πανικού. Όμως οι διαμαρτυρίες των 27 επιβατών ήταν έντονες. και το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι με ασφάλεια (φωτο, δεξιά Μιχ. Λελέκης, αριστερά Αγ. Σκουμπουρδής).

Τι έφταιξε;

Δεν υπήρξε κανένα μηχανικό ή ηλεκτρολογικό πρόβλημα. Μερικοί μίλησαν για πυρκαγιά, άλλοι έδωσαν την είδηση στα τοπικά ΜΜΕ ότι «το πλοίο κάηκε», μέχρι και ότι «έγινε κάρβουνο». Εμείς πήγαμε, είδαμε το πλοίο μέσα-έξω, καμένα δεν είδαμε. Ρωτήσαμε τον καπετάνιο και τον εμπειρογνώμονα κ. Ρωμανό, μηχανολόγο και προϊστάμενο της ΔΕΗ στην Κάλυμνο, ο οποίος κλήθηκε αμέσως από το Λιμεναρχείο (και την ΑΝΕΚ) για εξέταση του συμβάντος, και μας έδωσαν και οι δύο την ίδια απάντηση: «κανένα σοβαρό πρόβλημα». Τους ρωτήσαμε αν σημειώθηκε πυρκαγιά ή βραχυκύκλωμα ή κάτι άλλο και η απάντηση ήταν: «τίποτα απολύτως, τίποτα το σοβαρό. Τρύπησε ο καπνοδόχος που ανεβάζει τον καπνό από το μηχανοστάσιο, μάλλον από υπερθέρμανση, και αυτό ήταν όλο».

Άλλοι, αυτόπτες μάρτυρες, έκαναν λόγο και για μικρή φωτιά. Όμως το βασικό πρόβλημα ήταν ο καπνός, που «έπνιξε» τους επιβάτες.

Πούλημα εδώ και τώρα

Το Kalymnos Dolphin ήταν το πρώτο πλοίο που αγόρασε η ΑΝΕΚ. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην μετακίνηση των Καλύμνιων από και προς ΚΩ και προπάντων των τουριστών που έρχονται στην Κάλυμνο μέσω Κω. Οταν αγοράστηκε είχε μια κάποια ηλικία και τώρα δεν πρέπει να αποτελεί μέρος του στόλου της ΑΝΕΚ, τη στιγμή που η εταιρία έχει το διαμάντι που λέγεται KALYMNOS STAR και ετοιμάζεται να κάνει και νέα επένδυση.

Ηρθε η ώρα να το πουλήσει. Αυτή είναι και η σκέψη τόσο της ΑΝΕΚ όσο και της δημοτικής Αρχής. Μια σκέψη η οποία πήρε προτεραιότητα και χαρακτήρα κατεπείγοντος μετά τη βλάβη της 18.3.09. Πούλημα, λοιπόν, εδώ και τώρα…

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...