Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Με την ευχή να τελειώσει σύντομα αυτή η μπόρα, ας δούμε το πλοίο από ψηλά φτάνοντας στον Πειραιά για τη συντήρησή του.

 
Καλή δύναμη σε όλους ! :)
 
Edited by hayabusagr
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τις τελευταιες δυο Κυριακες ο ηρωας εχει ξεκινησει και ερχεται Σαντορινη εκτελωντας το καθιερωμενο του καλοκαιρινο δρομολογιο.Καθε Κυριακη απο Αμοργο για Σαντορινη,Ιο και ξανα Αμοργο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

«Εξπρές Σκοπελίτης»: Η καρδιά των Μικρών Κυκλάδων

Quote

Ο Σκοπελίτης δίνει ζωή και προσφέρει απλόχερα αλληλεγγύη στα νησιά που είναι ξεχασμένα από την πολιτεία. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Αιμιλίας Μηλού «Εξπρές Σκοπελίτης» που παρουσιάστηκε διαδικτυακά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μιλήσαμε με ανθρώπους των Μικρών Κυκλάδων.

Τα απίστευτα ταξίδια μέσα στη φουρτούνα, ο θρυλικός καπετάν Μήτσος που ήταν και δεξιοτέχνης βιολιστής, τα αυτοσχέδια γλέντια πάνω στο κατάστρωμα. Οι ιστορίες του «Εξπρές Σκοπελίτης» είναι απόλυτα δεμένες µε τους ανθρώπους των Μικρών Κυκλάδων.

«Αυτό που ξεχωρίζει τον “Σκοπελίτη” από τα περισσότερα καράβια είναι ότι έχει σχέση οικειότητας µε τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων. Δεν είναι µια απρόσωπη επιχείρηση. Φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν τέτοια μέσα μεταφοράς. Αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα το καραβάκι. Έκανα αυτή την ταινία µε πολλή αγάπη. Για τους κατοίκους της άγονης γραμμής είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν καθημερινή πρόσβαση στη Νάξο όλο τον χρόνο. Επισκέπτονται το νοσοκομείο, την τράπεζα, την εφορία και επιστρέφουν σπίτι τους το απόγευμα» λέει στο Documento η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Αιμιλία Μηλού. Μέσα από τα γυρίσματα χτίστηκαν ουσιαστικές σχέσεις µε τους ανθρώπους. «Όταν επέστρεφα στην Αθήνα τους έβλεπα στον ύπνο µου. Ήταν πολύ σημαντικό ότι πήγαινα για γύρισμα τον χειμώνα. Τότε µόνο μπορείς να δεις καθαρά τη ζωή στην επαρχία. Το καλοκαίρι τα νησιά φοράνε τα καλά τους. Μου έκανε εντύπωση η νησιωτική ζωή. Όχι ότι είναι ειδυλλιακή. Κάθε άλλο, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Γνώρισα όμως ανθρώπους µε πάθος για ζωή, βαθιά σύνδεση µε τη φύση, ολοζώντανα ένστικτα, απενοχοποιημένα συναισθήματα και ανοιχτή καρδιά».

Τα βιολιά των Κυκλάδων, η φάβα και η συλλογική ζωή

Στις Κυκλάδες οι άνθρωποι είναι δεμένοι µε τη μουσική και τις τοπικές δραστηριότητες. «Μου έκανε εντύπωση η περίπτωση του Μήτσου Σκοπελίτη, του πρώτου καπετάνιου της γραμμής, ο οποίος δεν ζει πια. Όπου και να πεις το όνομα του οι άνθρωποι συγκινούνται. Κανείς δεν έχει να πει κακό λόγο γι’ αυτόν γιατί ήταν ένα πρόσωπο που τους ένωνε όλους. Καπετάνιος και βιολιστής. Δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος στις Μικρές Κυκλάδες που να μην έχει σχέση µε τη μουσική. Άλλος τραγουδά, άλλος παίζει κάποιο μουσικό όργανο, πολλοί γράφουν µμαντινάδες και χορεύουν καταπληκτικά. Λένε πως ο καλύτερος χορευτής είναι ο Φάνης. Τον είδα να χορεύει στο πανηγύρι της Ακαθής στη Σχοινούσα. Ο Φάνης είναι ψαράς, κτηνοτρόφος, βγάζει τη δική του φάβα, τραγουδάει, χορεύει. Αυτόνομος! Εντυπωσιάστηκα επίσης από το πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους οι νέοι στη Σχοινούσα. Θέριζαν όλοι μαζί το χωράφι του Κώστα, επισκεύαζαν το καΐκι του Νικήτα, οργάνωναν το επόμενο πανηγύρι, έκαναν μάθημα μουσικής µε τον Άγγελο, ξεγελούσαν τον παπά για να ρίξουν στρακαστρούκες την Κυριακή του Πάσχα. Σε όλα µαζί».

Η μουσική είναι μια σύνθεση από τους ήχους του πλοίου σε συνεργασία µε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. «Ο Αλκίνοος έχει πολύ έντονη κινηματογραφική αντίληψη. Συνδέθηκε βαθιά µε το καράβι και την ιστορία του πριν ακόμη έρθει στην Αμοργό. Όταν τελικά έφτασε στο νησί ήταν µια ιστορία αγάπης! Παίζανε μουσική στο καφενείο µε τους καπετάνιους μέχρι αργά. Με την ταινία έκανε αυτό που ήθελε απ’ την αρχή. Να φτιάξει μουσική από τους ήχους του ίδιου του πλοίου. Έπαιξε µε τις μπαγκέτες στο κατάστρωμα του “Σκοπελίτη”, ηχογράφησε ντόπιους να τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια, χρησιμοποίησε το sound design της ταινίας ως όργανο. Κάθε νότα του soundtrack προέρχεται από το πλοίο και την Αμοργό».

Φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. «Είχε μεγάλη επιτυχία, το παρακολούθησαν 90.000 άνθρωποι και ήταν η πρώτη φορά που είχε θεατές απ’ όλη την Ελλάδα. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν συγκρίνεται µε τη ζωντανή επικοινωνία. Είδαν 400 άνθρωποι την ταινία µου και δεν συνάντησα ούτε ένα βλέμμα. Ο κινηματογράφος είναι µια μορφή τέχνης στην οποία ο θεατής συμμετέχει µε τις αισθήσεις του και το πιο ουσιαστικό κομμάτι είναι η συνάντηση και το μοίρασµα». Το ντοκιμαντέρ θα συνεχίσει το ταξίδι του; «Ναι, βέβαια θα συνεχίσει, παρ’ όλη την αβεβαιότητα. Θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και θα διαγωνιστεί σε ένα γαλλικό φεστιβάλ το φθινόπωρο. Περιμένω πώς και πώς να προβάλουμε την ταινία στα νησιά. Ομολογώ πως έχω μεγάλη αγωνία αν θα αρέσει στους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων. Είναι οι µόνοι θεατές για τους οποίους έχω αγωνία».

Γιάννης Φωστιέρης, o καπετάνιος του «Express Σκοπελίτης» τα τελευταία 20 χρόνια

Ο καπετάν Γιάννης και οι φουρτούνες

Ο Γιάννης Φωστιέρης είναι καπετάνιος του «Express Σκοπελίτης» τα τελευταία 20 χρόνια. Από τα λόγια του φαίνεται ότι έχει πάντοτε στο μυαλό του την προσφορά και την αλληλεγγύη. «Τον χειμώνα για έξι μέρες την εβδομάδα συνδέουμε όλα τα μικρά νησιά µε τη Νάξο. Έχει χρειαστεί να μεταφέρουμε οικογένειες, ηλικιωμένους, αρρώστους, ότι µας λάχει κάθε φορά. Μέσα στα χρόνια έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας. Το πλήρωμα προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του τόπου. Το θέμα δεν είναι να βγει απλώς το μεροκάματο. Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις κάτι επειδή το νιώθεις μέσα σου σαν ανάγκη και θέλεις να προσφέρεις. Να µην είσαι απρόσωπος. Ο “Σκοπελίτης” δεν είναι ένα ακόμη βαπόρι που περνάει. Το δέσιμο είναι διαφορετικό».

Η φήμη που συνοδεύει τον «Σκοπελίτη» είναι ότι δεν λυγίζει μπροστά στην κακοκαιρία. «Στους πιο δύσκολους καιρούς θα επιχειρήσω να το πάω αν υπάρχει ανάγκη. Και πέντε δέματα να έχω να παραδώσω οι άνθρωποι θα φάνε από αυτά». Ο κύριος Γιάννης είναι τριάντα χρόνια καπετάνιος. «Πολλά μπορεί να θυμηθεί κανείς. Εγώ σκέφτομαι μήπως κάτι δεν έκανα καλά όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει να το διορθώσω. Ο,τι μπορούσαμε κάναμε ακόμη και µε φουρτούνες: διασώσεις, μεταφορές, τροφοδοσία, γλέντια. Το ντοκιμαντέρ έδειξε στον κόσμο ότι ο τουρισμός είναι μια σημαντική παράμετρος για τα νησιά αλλά δεν είναι και ο απόλυτος παράγοντας. Οι κάτοικοι συνεχίζουν την παράδοσή τους µε το ψάρεμα και µε δουλειές που υπήρχαν και στο παρελθόν. Έξω από τη σφαίρα της εκμετάλλευσης του τουρισμού οι άνθρωποι γίνονται φιλόξενοι και ανοιχτοί. Το μέλλον είναι αβέβαιο. Οι μικροί τόποι και τα χωριά, οι μεγάλες στεριές που λέμε και εμείς, θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Η πλειονότητα του κόσμου όμως; Ο “Σκοπελίτης” θα ταξιδεύει κανονικά, εμείς δεν σταματάμε ποτέ. Να είμαστε καλά και όλα θα γίνουν».

«Είναι ένα πλοίο που αν δεν περάσει από τα νησιά τα δικά μας, δεν έχουμε ψωμί να φάμε» λέει ο Φάνης από τη Σχοινούσα

Ο Φάνης ζει μόνιμα στη Σχοινούσα και είναι ένας από τους καλύτερους χορευτές των Κυκλάδων. Επιπλέον, είναι ο μοναδικός ψαράς του νησιού, ενώ ασχολείται και µε την ξακουστή φάβα Σχοινούσας. Το δέσιμο που έχει µε τον «Σκοπελίτη» είναι μοναδικό. «Είναι ένα πλοίο που αν δεν περάσει από τα νησιά τα δικά µας, δεν έχουμε ψωμί να φάμε. Αυτό τα λέει όλα. Ο καπετάνιος περιμένει πάντα υπομονετικά τον κόσμο να ξεφορτώσει όλα τα πράγματα που έχει ανάγκη. Αν δεν περάσει ο “Σκοπελίτης”, εμείς είμαστε τελειωμένοι. Το πλοίο έχει ξεφύγει πολλές φορές από το τακτικό του δρομολόγιο για να σώσει ανθρώπους σε έκτακτα περιστατικά. Είναι κομμάτι της ζωής µας. Εγώ είμαι 60 χρόνων και το θυμάμαι από παιδάκι να κάνει το ίδιο δρομολόγιο. Ο καπετάν Μήτσος ήταν τρομερός άνθρωπος. Έπαιζε και βιολί. Όλοι τον γνωρίζαμε και τον αγαπούσαμε».

Ο Φάνης ασχολείται µε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες στο νησί. «Φεύγουν οι στεναχώριες και ξεσπάμε στα νησιώτικα, τα καλαματιανά, τα λαϊκά, αναλόγως τα κέφια µας. Έχουμε τα πανηγύρια µας στο νησί, διοργανώνουμε και τα δικά µας γλέντια σε ταβερνάκια. Η Σχοινούσα είναι ένας παράδεισος. Ζω 25 χρόνια στο νησί και έχω πέντε παιδιά που προσπαθώ να κρατήσω κοντά µου. Οι παλμοί χτυπάνε εδώ στη Σχοινούσα. Ασχολούμαι και µε τη γεωργία, µε την παραδοσιακή µας φάβα που είναι ένα µμοναδικό προϊόν. Πολλοί νέοι άνθρωποι προσπαθούν να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα και δεν έχουν καμία στήριξη από την πολιτεία. Είμαι επίσης ο µμοναδικός ψαράς στη Σχοινούσα. Σε αυτούς τους έρημους τόπους αν δεν τα κάνεις όλα δεν επιβιώνεις».

«Ο καιρός µας κυνηγούσε μέχρι τα Κατάπολα»

Ο Γιώργος ζει μόνιμα στην Αμοργό και συμμετέχει στη δραστήρια κινηματογραφική λέσχη του νησιού που λειτουργεί από το 2001 και φέτος θα ξεκινήσει για πρώτη φορά θερινές προβολές. Μια ιστορία από τον «Σκοπελίτη» έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό του. «Κάποτε χρειάστηκα επειγόντως οφθαλμίατρο και έτυχε να είναι παραμονή Χριστουγέννων. Μάθαμε ότι θα υπήρχε απαγορευτικό για όλα τα καράβια και εγώ θα έπρεπε να μείνω για τρεις μέρες αποκλεισμένος στη Νάξο. Με τον “Σκοπελίτη” κατάφερα να επιστρέψω στην Αμοργό και να κάνω γιορτές µε τους δικούς µου ανθρώπους. Από τότε έχω το πλήρωμα µες στην καρδιά µου. Μας κυνηγούσε ο καιρός σε όλο το ταξίδι και μόλις φτάσαμε στα Κατάπολα ξέσπασε φοβερή κακοκαιρία µε βροχή και αέρα. Προλάβαμε να δέσουμε κυριολεκτικά στο λεπτό. Αν δει κανείς τις εξωπραγματικές φωτογραφίες µε τα κύματα μέσα στα οποία έχει ταξιδέψει ο “Σκοπελίτης”, δεν θα μπορεί να το πιστέψει. Έχω ακούσει πολλές ανθρώπινες ιστορίες για φάρμακα και μεταφορά κόσμου σε γιατρούς. Υπάρχει ένα στοιχείο στήριξης και αλληλεγγύης προς την τοπική κοινωνία. Ο “Σκοπελίτης” δεν κοιτάει το κέρδος. Θυμάμαι ότι έχουμε διοργανώσει ακόμη και πολιτιστικό φεστιβάλ μέσα στον “Σκοπελίτη” µε όργανα και μουσικές, ενώ στο κατάστρωμα έχουν ανέβει και θεατρικές παραστάσεις».

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Συνεχίζονται  τα δρομολόγια του Εξπρές Σκοπελίτης μέχρι την Κυριακή 28/3/21, καθώς και η προσέγγιση στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου κάθε Πέμπτη. Από τις 29/3/21 μέχρι τις 18/4/21 το πλοίο θα πραγματοποιήσει την ετήσια ακινησία του.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Η ψηφοφορια για το αγονοπλοιο, μου θυμισε το ταξιδι που ειχα κανει τον Αυγουστο του 2015

Σημερα θα δουμε ενα μεγαλυτερο βιντεο απο το εκεινο το ταξιδι .Το βιντεο ξεκιναει χωρις ηχο λογω τεχνικου προβληματος ενω στη συνεχεια υπαρχει ο φυσικος ηχος,ο οποιος αν και λιγο ενοχλητικος μας δινει της αισθηση του θαλασσινου ταξιδιου.Απο το 9.00 και καθως κατεβαινουμε για τα Καταπολα τρωμε και το μεγαλυτερο κουνημα

 

Link to comment
Share on other sites

Ό,τι καλύτερο, στο πάνω κατάστρωμα του Σκοπελίτη, με καλοκαιρινό μελτεμι, ευχαριστούμε πολύ. 

Επίσης και από Κουφονήσι για Δονούσα είναι ζόρικο το πέρασμα, πολύ απολαυστικό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταφερα να τον χωρεσω στην 5αδα για τα αγονοπλοια που ξεχωρισα και νιωθω τυψεις.
Γιατι πραγματικα ειναι ενας καταπληκτικος εργατης της αγονης που εχει προσφερει παρα πολλα στις Μικρες Κυκλαδες.
Εχω απολαυσει πολυ ομορφες στιγμες στα 4 ταξιδια που εχω κανει.

Να δουμε λοιπον τα χρωματα της ανατολης, εν πλω, απο Καταπολα για Αιγιαλη, το καλοκαιρι του 2014.

Απο τις πιο ομορφες θαλασσινες στιγμες που εχω ζησει.
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πανεμορφες εικονες @Captain_Nionios

Οποιος κανει το ταξιδι με το ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ,καταταλαβαινει και το δεσιμο των ανθρωπων με το πλοιο και το πληρωμα.Θυμαμαι στη Σχοινουσα που ψαχνανε ποιος εχει παραγγειλει 2-3 καφασια πιπεριες ,που μεταφερθηκαν απο την Ναξο,και το ενδιφερον μη τυχων και μεινουν για ωρα τα λαχανικα στον ηλιο και χαλασουν.Ισως φαινεται αστειο σαν παραδειγμα αλλα τετοια συμπεριφορα δεν βρισκεις στα αχρωμα και τυπικα βαπορια των μεγαλων εταιριων

Link to comment
Share on other sites

Ακριβως ετσι.

Θυμαμαι και εγω στη Δονουσα ναυτη του πλοιου με μια σακουλα κρεατα απο Ναξο να περιμενει μια κυρια που τα ειχε παραγγειλει.

Για καποιο λογο η κυρια ειχε αργησει και συνεννοηθηκε με ντοπιο ωστε να της τα παραδωσει αυτος.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το Εξπρές Σκοπελίτης ολοκλήρωσε τις εργασίες του δεξαμενισμού του τη Δευτέρα 19 Απριλίου και χθες αναχώρησε για την Αμοργό. Ενώ σήμερα το πρωί επέστρεψε στα δρομολόγιο του στις Μικρές Κυκλάδες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ενα πολυ ομορφο ντοκιμαντερ για το πλοιο υπαρχει διαθεσιμο στο ertflix.Δεν υπαρχει περιγραφη, αλλα ο φυσικος ηχος και μπορουμε να παρουμε μια εικονα και για το πλοιο ,αλλα και για τη ζωη στα νησια

Δυστυχως ειναι διαθεσιμο για 3 μερες ακομα οποτε οποιος ενδιαφερεται να το δει ,ας βιαστει

https://www.ertflix.gr/ellinika-docs/express-skopelitis-ntokgr/

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Για οποιον ενδιαφερεται το ντοκιμαντερ που αναφερω στο προηγουμενο ποστ θα προβληθει ξανα τη Δευτερα στις 23.50 στην ΕΡΤ2

Αξιζει καποιος να το δει

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τι χρειάζεται δηλαδή για να δοθεί απαγορευτικό ή να πει ο καπετάνιος ότι δεν προσεγγίζω?
Πρέπει δηλαδή να σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος για να βάλουνε μυαλό??? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...