Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Άρθρο – έρευνα για το λιμάνι του Ηρακλείου στην εφημερίδα « ΠΑΤΡΙΣ» του Ηρακλείου.

Αρκετά κατατοπιστικό για τα προβλήματα του λιμανιού και καλή ευκαιρία να ανοίξει αυτό το θέμα.

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

σωστο και επιγραμαμτικο το αρθρο. απλα να τονισω οτι το ηρακλειο ειναι το μοναδικο λιμανι στην ευρωπη με ποντισμενα πυρομαχικα απο το Β Παγκοσμιο Πολεμο!!!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή, ο proud, ανέφερε το ζήτημα των πυρομαχικών και επειδή, από καιρό το άκουγα και είχα περιέργεια τι συμβαίνει, το έψαξα λιγάκι.

Παρακάτω είναι άρθρα που βρήκα, σχετικά με το θέμα. Τα παραθέτω με χρονολογική σειρά.

Από την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» Ηρακλείου

19/5/1999. Προσάραξη Δ/Π «Γεώργιος» στο λιμάνι, δίπλα στα πυρομαχικά. Συναγερμός στο λιμάνι.

6/2/2002. Ανάσυρση και καταστροφή 320 βλημάτων από βατραχάνθρωπους των Μ.Υ.Κ.

8/11/2002. Εισαγγελική παρέμβαση για τα πυρομαχικά στο λιμάνι. Χρονικό της υπόθεσης.

8/4/2003. Θα βγουν τα πυρομαχικά από τον πυθμένα του λιμανιού. Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Νομαρχίας και Ο.Λ.Η

20/4/2004. Τί έδειξε το τελευταίο περιστατικό με το "Κνωσός Παλάς"

«Αντιθέτως αυτό που είναι γνωστό εκ του κανονισμού, πρέπει τα πλοία των εταιρειών να χρησιμοποιούν τα ρυμουλκά για να μπαίνουν στο λιμάνι. Αυτό δυστυχώς δεν το κάνουν και δεν το επιβάλλει και το Λιμεναρχείο.» επιμένει ο κ.Αλεξάκης.» (διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ)

20/7/2004. Oι προτεραιότητες που έθεσε χθες ο YEN, ζητώντας να απομακρυνθούν τα πυρομαχικά από το βυθό

«Την ανάγκη να απομακρυνθούν από το βυθό του λιμανιού τα πυρομαχικά που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε αυτόν, αλλά και από τα υπολείμματα δύο παλαιών ναυαγίων, πριν γίνει η οποιαδήποτε εργασία για την εκβάθυνση του, επεσήμανε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης, που επισκέφτηκε τους λιμενικούς χώρους και προήδρευσε σε σύσκεψη με τα στελέχη και τους εργαζόμενους στον ΟΛΗ, αλλά και τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος.»

Από το ΚΡΗΤΗ TV.

16/10/2004. Οι παγίδες με πυρομαχικά στο λιμάνι. Τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού.

Από μια πρώτη ανάγνωση των παραπάνω το συμπέρασμα είναι ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Παρότι το πρόβλημα είναι παλιό, τελευταία άρχισε να γίνεται επιτακτική η επίλυσή του.

Το λιμάνι, λόγω της συσσώρευσης λάσπης, αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα αβαθές. Η εκβάθυνση του είναι επιτακτική, αλλά οι τεχνικές εταιρείες αρνούνται να προχωρήσουν λόγω του κινδύνου από τα πυρομαχικά. Ζητούν να απομακρυνθούν πρώτα τα πυρομαχικά και μετά να αρχίσουν οι εργασίες. Όμως, τα πυρομαχικά δεν είναι επιφανειακά, ώστε να μπορούν να ανασυρθούν, αλλά θαμμένα μέσα στην λάσπη. Άρα, χρειάζεται πρώτα η εκβάθυνση. Αδιέξοδο.

Συνεπώς, κατά την γνώμη μου, απαιτείται ταυτόχρονη εκβάθυνση και εξουδετέρωση των πυρομαχικών. Όμως, για μια τέτοια συντονισμένη και προσεκτική εργασία, θα χρειαστεί να κλείσει (ή τουλάχιστον να υπολειτουργεί) το λιμάνι. Δεν μπορεί να γίνεται ανάσυρση πυρομαχικών και να κάνουν μανούβρες τα Παλλάς. Δεν γίνεται να διακινούνται επιβάτες δίπλα σε νάρκες και βόμβες.

Είναι, όμως, δυνατόν να μείνει η μισή Κρήτη χωρίς (ή έστω με μισό) λιμάνι ?

Τελικά, πιστεύω ότι η εκβάθυνση του λιμανιού και η απόσυρση των πυρομαχικών θα αρχίσει πολύ σύντομα. Με οποιοδήποτε κόστος. Σε διαφορετική περίπτωση, σε λίγο το λιμάνι θα γίνει τόσο ρηχό που δεν θα τολμούν να μπούν τα πλοία, εξαιτίας του κινδύνου προσάραξης.

Άλλωστε, το πρόβλημα το είχε επισημάνει και η ΠΕΠΕΝ σε επιστολή της προς τον τότε Υ.Ε.Ν. Χ.Παπουτσή.

«ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Να γίνει εκβάθυνση στο χώρο που υπάρχει σήμερα η σπίθα, η οποία σημαίνει τα αβαθή στην θέση παλαιού ερυθρού φανού, στην παλαιά είσοδο του λιμένος, πλησίον του κάστρου.»

.

Link to comment
Share on other sites

Αντε Νηρεα, κι αμα βγαλουν τα πυρομαχικα θα ξεθαψουνε μετα και τα δορατα με τις ασπιδες που εχουν μεινει εκει απο το Β' Πελοποννησιακο Πολεμο :D:D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

.

Από την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Ηρακλείου.

«Προβληματισμός για την εκβάθυνση στο λιμάνι

Εντονα προβληματισμένη είναι η διοίκηση του ΟΛΗ για το κατά πόσο πρέπει να μετατεθεί για το φθινόπωρο το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα επιβατηγά πλοία, αλλά και στα κρουαζιερόπλοια.

Ήδη έχει προκύψει πρόβλημα άνευ λόγου και αιτίας, καθώς διέρρευσε από τον διευθύνοντα σύμβουλο η πληροφορία ότι προγραμματίζεται να γίνει η εκβάθυνση μέσα στον Ιούλιο και ενώ η τουριστική σεζόν θα είναι στο φόρτε της! Είναι χαρακτηριστικό ότι από εδώ και στο εξής καθημερινά στο λιμάνι του Ηρακλείου θα είναι 5-6 επιβατηγά πλοία και περίπου 15 κρουαζιερόπλοια που θα βρίσκονται εδώ εκ περιτροπής, γεγονός που θα δυσχεράνει τα πράγματα λόγω του περιορισμού των θέσεων ελλιμενισμού...»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

http://www.patris.gr/articles/59878

.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο φουκαράς ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ αν και είναι μέσα από το δόντι φαίνεται απίστευτα μικρός μπροστά στα άλλα.

elybero μια που είσαι τακτικός επισκεπτης στο λιμάνι του Ηρακλείου μπορείς να περιγράψεις με βάση αυτή την φώτο που είναι ποντισμένα ακόμη τα πυρομαχικά? :D

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι είναι μπροστά (βόρεια) από το dock στο οποίο φαίνεται ο μεγάλος γερανός, εκεί δηλαδή που παίρνει την κλειστή δεξιά στροφή το Palace. Γι' αυτό το λόγο έχουν ποντίσει σχετικό φανάρι, ώστε τα πλοία να παίρνουν πορεία όσο πιο βόρεια μπορούν. Θα τραβήξω σχετική φωτό από το Ηράκλειο και θα σας ενηερώσω σχετικά. Πάντως η φωτό αυτή είναι αρκετά εντυπωσιακή και δείχνει επιπλέον και την παντόφλα η οποία έφυγε από τον Αργοσαρωνικό και εκτελεί ημερήσιες εκδρομές προς το νησί Ντία (Δίας).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πηγή : Κρήτη TV

Την προηγούμενη εβδομάδα σε ρεπορτάζ του καναλιού ανέφεραν τις εργασίες (οι οποίες ξεκίνησαν) για την ανάσυρση των πυρομαχικών που βρίσκονται βυθισμένα στο λιμάνι του Ηρακλείου.Έχει κατέβει ειδικό συνεργείο από την Αθήνα με δύτες,πυροτεχνουργούς και γερανούς ενώ στο λιμάνι βρίσκεται συνέχεια και ασθενοφόρο για παν ενδεχόμενο.Οι εργασίες θα διαρκέσουν,σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ,για περίπου 1 μήνα.Παλιότερα είχε γίνει έρευνα από τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών και έχουν καταγραφεί κάποιες θέσεις ωστόσο υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία πρέπει να βρίσκονται πυρομαχικά και γιαυτό παράλληλα με τις εργασίες ανάσυρσης γίνονται και έρευνες για άλλες θέσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γελάστε :confused: ... και κλάψτε :( μαζί μου

ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ αντί για βόμβες βγάζουν στο λιμάνι

Τώρα θα ξεκαθαριστεί η αλήθεια για τα πυρομαχικά του λιμανιού

Αβάντι μαέστρο ένα Καλαματιανό...ώπα...ώπα...ώπα :D

Link to comment
Share on other sites

Μετά απο τρείς βδομάδες που βγάζανε μπικιόνια (που λένε και εις το χωρίον μου)...κατάλαβαν ότι διάβασαν λάθος την μελέτη...και μόλις έστρεψαν με τα σωστά...βουνό οι μπόμπες...επέκταση της εργολαβίας ή νέα εργολαβία... και...με τις υγείες μας!

Πάρε κόσμε να διαβάσεις τα χαμπέρια του Χάνδακα: ΠΑΤΡΙΣ .... ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πηγή : Κρήτη TV

Την προηγούμενη εβδομάδα άκουσα σε δελτίο ειδήσεων του εν λόγο καναλιού πως έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για την κατασκευή νέας μαρίνας στο Ηράκλειο.

Link to comment
Share on other sites

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2006

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διακόπτει τη λειτουργία του από τις 13 Νοεμβρίου 2006 λόγω μεταφοράς των εκθεμάτων του, ενόψει επικείμενων εργασιών στατικής ενίσχυσης και ανακαίνισης του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου.

Εντάξει μπορεί να μην έχει σχέση με το λιμάνι, αλλά είναι το καλύτερο αρχαιολογικό μουσείο (σε εκθέματα) απ' όσα έχω δεί...φυσικά μετά από το Εθνικό Αρχαιολογικό. Άσε που ο κήπος του έχει ωραία θέα στο λιμάνι.:)

Καιρός του ήταν να φτιαχτεί γιατί είναι σε άθλια κατάσταση (σε σχέση με την αρχαιολογική αξία των εκθεμάτων και εάν εξαιρέσεις την αίθουσα με το δακτυλίδι του Μίνωα)...και εάν γίνει κανενας σεισμός δεν θα μείνει τίποτα (και είναι και το Ηράκλειο στην 1η ζώνη επικινδυνότητας).

Όσοι λοιπόν είχατε σκοπό να πάτε...σπεύσατε!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Λοιπόν την Δευτέρα 15/1 έγινε εξουδετέρωση των πυρομαχικών που έχουν βρεθεί έως τώρα στη νήσο Ντία που βρίσκεται απέναντι από το Ηράκλειο.Η πυροδότηση έγινε από τη στεριά.Μαζί με τα πυρομαχικά,πολλά από τα οποία ήταν σε καλή κατάσταση,βρέθηκαν και αρκετά αρχαία τα οποία οι δύτες των υποβρυχίων καταστροφών έχουν εντολή να ανασύρουν.

Πηγή : Τηλεόραση Κύδων

Link to comment
Share on other sites

Από την ηλεκτρονική σελίδα της Ναυτεμπορικη σήμερα:

"....Στο πλαίσιο των εργασιών καθαρισμού του βυθού από τα πυρομαχικά που έχουν αναλάβει ειδικό κλιμάκιο της μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου καταστράφηκε, βόρεια της νήσου Ντία, η δεύτερη μεγάλη παρτίδα από τα πυρομαχικά που είχε ανασύρει από τον πυθμένα του λιμένα Ηρακλείου η ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού...."

Link to comment
Share on other sites

Προβληματισμός υπάρχει στο Ηράκλειο για το πού θα φτάσει το κόστος του καθαρισμού του βυθού.Τον 1 μήνα που γίνονται οι εργασίες φτάσαμε τα 200.000 euro και έχουν βγάλει περίπου 50 βλήματα και υπολογίζονται για χιλιάδες.Βέβαια έχουν βγάλει και πολλά κουτιά αναψυκτικών κτλ ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Εργασίες από πλωτό γερανό πραγματοποιούνται στο Φρούριο (Κούλε) που βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου.Υπάρχει μία τρύπα στον τείχο του κάστρου χαμηλά στο επίπεδο της θάλασσας.Δεν ξέρω πότε ακριβώς άρχισαν,τη Δευτέρα το είδα αλλα δεν νομίζω να είχαν αρχίσει πιό πριν.Ο γερανός όλο το βράδυ ήταν εκεί και έκλεινε την είσοδο προς τη μαρίνα οι εργασίες συνεχιζόντουσαν μέχρι αργά το βράδυ.Την τριτη ήταν ακόμα εκεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ο γερανος εχει καμια βδομαδα που εχει φυγει απο το ενετικο λιμανι.ελπιζω να μην σταματησαν οι εργασιες αποκαταστασης του κουλε.διοτι μια μερα θα ξυπνησουμε και θα βρουμε το μισο φρουριο να στεκει στο ενετικο λιμανι

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Την Πέμπτη 3/5 το ξημερώματα υπήρχαν πάρα πολλά πλοία στο Ηράκλειο με αποτέλεσμα το Φαιστός παλάς να περιμένει 20 λεπτά περίπου έξω απο την είσοδο του λιμανιού,μέχρι να δέσει το OCEAN VILLAGE.Πίσω από το Φαιστός περίμενε το Κρήτη 2 και πίσω από αυτό ερχόντουσαν άλλα 2 κρουαζιερόπλοια.Επίσης μέσα στο λιμάνι ήταν το Golden Prince και ένα ακόμη της LOUIS.Σε όλα αυτά υπολογίστε και τα 2 μικρά καταμαράν που είναι εδώ.Το OCEAN VILLAGE πρέπει να βρήκε και λίγο στην προβλήτα γιατί σε ένα σημείο χαμηλά και λίγο πίσω από την πλώρη είχε κάτι λακούβες και επίσης είχαν κατέβει άνθρωποι από το πλοίο και ένα σκάφος του λιμενικού και το κοιτούσαν.Αργότερα ήρθαν και κάμερες,δεν άκουσα όμως κάτι στις ειδήσεις...

Link to comment
Share on other sites

Για λόγους που δεν έχουν σχεση με το πιθανό ατύχημα ήρθαν τα κανάλια... Κυρίως για κάποια αντιπαράθεση με την πλοιοκτήτρια για τις υποδομές και μια απειλή της οτι αν τα συμφωνηθέντα δεν πραγματοποιώντουσαν δεν θα έφερνε το καράβι της, το οποίο μαζί με τα Aida είναι τα μόνα που χρησιμοποιούν το Ηράκλειο και σαν σταθμό επιβίβασης/αποβίβασης. Αρα το συγκεκριμένο πλοίο είναι αυξημένης σημασίας για την τοπική οικονομία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ζημιές υπέστησαν χθες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δύο Φ/Γ πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα το Φ/Γ «ROKSOLANA 1» σημαίας Belize, το οποίο βρισκόταν πλαγιοδετημένο στον προβλήτα Νο 3 του λιμένα Ηρακλείου, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, υπέστη δύο ρήγματα πάνω από την ίσαλο γραμμή, μήκους 20 εκατοστών το καθένα, ενώ υπήρξε και περιορισμένη εισροή υδάτων.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε στην περιοχή προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, καθώς και τα Ρ/Κ «Μινώταυρος» και «Καπετάν Γιάννης», με τη βοήθεια των οποίων το ανωτέρω Φ/Γ μεθόρμισε στην υπήνεμη πλευρά του προβλήτα. Μετά την ασφαλή πρόσδεσή του, ξεκίνησαν από το πλήρωμα εργασίες στεγανοποίησης και απάντλησης των υδάτων.

Όπως διευκρινίστηκε, από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ούτε αναφέρθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγόρευσε τον απόπλου του παραπάνω πλοίου μέχρι επιδιόρθωσης της βλάβης και προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης και ισχύος των πιστοποιητικών ασφαλείας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ύστερα από θραύση των κάβων συγκράτησης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, το Φ/Γ «AL-MARWAH» σημαίας Λιβύης, το οποίο ήταν παραβεβλημένο στο βόρειο λιμενοβραχίονα του λιμένα Ηρακλείου, παρασυρόμενο προσέκρουσε στην κεφαλή του προβλήτα Νο 3 του λιμένα Ηρακλείου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ρήγματος μήκους περίπου 1,5 μ., σε ύψος περίπου 2 μ. από την ίσαλο γραμμή.

Με τη συνδρομή των Ρ/Κ «Μινώταυρος» και «Καπετάν Γιάννης», το πλοίο προσέδεσε σε ασφαλές σημείο του λιμένα, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός ή θαλάσσια ρύπανση.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Φ/Γ πλοίου, μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης και συνέχισης ισχύος των πιστοποιητικών ασφαλείας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...