Jump to content
Shipfriends

Φόρτωση Containerships


Recommended Posts

Φωτογραφιες (δικες μου) του CMA CGM KALAMATA στην Jakarta. Το πλοιο εχει χωρητικοτητα περιπου 3000 teus, αναπτυσσει ταχυτητα 20 κομβων και αυτη την περιοδο κανει δρομολογια στην Ασια.

post-722-128326964042_thumb.jpg

post-722-128326964044_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Συνηθως στα χαμηλα πανε τα βαρια και οσο ανεβαινουν μπαινουν τα ελαφρυτερα, που μπορει βεβαια να ειναι και αδεια, αναλογως την φορτωση και βεβαια σε ποιο λιμανι θα βγουν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εκανα σωστα την ερωτηση: Απο κατασκευης και συμφωνα με το loading manual του βαποριου, σιγουρα το τελευταιο tier μπορει να αποτελειται απο γεματα κουτια. Στην πορεια και για να αυξηθει η χωρητικοτητα, μηπως εχει δωσει αδεια ο Νηογνωμονας να μπει ενα tier παραπανω με την προυποθεση αυτο να φορτωνεται μονο με empties?

Link to comment
Share on other sites

Γινεται αυτο που λες αλλα μονο απο το κομοδεσιο και πρυμα.Βεβαια τιθεται θεμα ασφαλειας αφου δεν μπορεις να δεις τι γινεται πισω.... και επισης ειναι και θεμα εταιρειας αν το επιτρεπει αυτο το παραπανω tier. πιστευω να σου ελυσα την απορια.

Link to comment
Share on other sites

Γινεται και προς τα πλωρα αλλα οπως λες κι εσυ η(ηδη περιορισμενη) ορατοτητα ειναι ενα μεγαλο θεμα, οπως και τα δεσιματα μιας παραπανω σειρας. Εγω απλως αναρωτιομουν αν η συγκεκριμενη εταιρεια το εφαρμοζει, κατι που δε φανταζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Για το αν γινεται και πλωρα δεν το γνωριζω, παντως στην συγκεκριμενη εταιρεια γινεται μονο πρυμα καποιες φορες.Να πω επισης οτι υπαρχει και μεγαλη πιεση απο τους ναυλωτες για να φορτωθει αυτο το παραπανω tier.

Link to comment
Share on other sites

Το εχω δει να γινεται και προς τα πλωρα, και μαλιστα απο high-profile operators. Ειναι μεγαλη αληθεια παντως αυτο που λες περι πιεσεως απο τους ναυλωτες. Και για να δωσουμε να καταλαβουν και αλλοι για το τι ακριβως μιλαμε, να πουμε οτι tier λεγεται το καθε "επιπεδο" απο κουτια που φορτωνεται πανω σε ενα container ship. Ενα επιπεδο(tier) παραπανω, φερνει προβληματα τοσο οσον αφορα τη θεα απο τη γεφυρα του πλοιου, οσο και για το δεσιμο(lashing) του φορτιου.

Οσο για την πιεση απο πλευρας ναυλωτων, αρκει να σκεφθειτε το εξης: Ενα container πλοιο των 4,000 TEU σαν το κατωθι εικονιζομενο εχει(περιπου) 14-16 cargo bays(cargo bay ειναι η καθε "φετα" με containers οπως βλεπουμε το πλοιο απο το πλαι). Με εναν προχειρο υπολογισμο οπου τα bays που πιανουν ολο το πλατος του πλοιου(γυρω στα 10), παιρνουν 10 κουτια στο πλατος το καθενα και τα υπολοιπα bays λιγοτερα, καταλαβαινει κανεις οτι αν μπορουν οι container operators που ναυλωνουν τα πλοια να φορτωσουν ενα tier παραπανω στο υψος, αυτο σημαινει γυρω στα 130 κουτια παραπανω σε χωρητικοτητα.

Ενα εβδομαδιαιο service απο Ευρωπη στη Νοτια Αμερικη και πισω(παραδειγμα) που χρησιμοποιει 10 πλοια των 4,000 TEU το καθενα, σε περιπτωση που επιτραπει στα πλοια αυτα να μεταφερουν ενα επιπλεον tier με κουτια, κερδιζει 1,300 κουτια σε χωρητικοτητα. Επιπλεον 1,300 κουτια σε ολο το service x 52 εβδομαδες(διοτι το service ειναι εβδομαδιαιο), ισον με 67,600 slots παραπανω μεσα σε ενα χρονο τα οποια φερνουν εισοδημα(ναυλο) στην καθε εταιρεια. Καταλαβαινετε λοιπον για τι μεγεθη και λεφτα μιλαμε.

post-22-128326964047_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ειναι μεγαλη αληθεια παντως αυτο που λες περι πιεσεως απο τους ναυλωτες.

Ενα επιπεδο(tier) παραπανω, φερνει προβληματα τοσο οσον αφορα τη θεα απο τη γεφυρα του πλοιου, οσο και για το δεσιμο(lashing) του φορτιου.

Καταλαβαινετε λοιπον για τι μεγεθη και λεφτα μιλαμε.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση ενός ατυχήματος (προσάραξη-σύγκρουση-πρόσκρουση)? Θα πληρώσουν κανονικα οι ασφαλιστές ή θα πουν ότι οφείλεται σε κακή ορατότητα της γέφυρας ή σε κακό δέσιμο (λόγω υπερφόρτωσης) και δεν θα δώσουν μία ή έστω θα δώσουν λιγότερα? Μήπως, μια τέτοια πρακτική έχει και τα ρίσκα της?
Link to comment
Share on other sites

Η φορτωση ενος παραπανω tier γινεται μονο κατοπιν εγκρισεως του Νηογνωμονα και αναθεωρησης του loading manual του βαποριου, συνεπως ειναι καθ' ολα συννομη και δεν μπορει να χρησιμοποιηθει σαν δικαιολογια για κατι. Δεν εννοω σε καμια των περιπτωσεων οτι ειναι κατι που ειναι/γινεται παρανομα. Υπαρχει ομως απ' οσο ειμαι σε θεση να γνωριζω, γενικοτερος προβληματισμος στον ΙΜΟ οσον αφορα το μεγεθος των container ships σε σχεση με το πως δενεται το φορτιο και την ορατοτητα απο τη γεφυρα.

Link to comment
Share on other sites

Να προσθεσω οτι τα containers που βρισκονται πανω στο deck δεν ειναι ασφαλισμενα σε ασφαλιστικη εταιρεια, οποτε αν για καποιο λογο χαθουν(κακοκαιρεια) δεν αποζημιωνεται κανεις! για παραδειγμα στο MSC NAPOLI, τα containers που βγηκαν στις ακτες λεηλατηθηκαν κυριολεκτικα! και κατι τελευταιο, οι ποστες στα λιμανια πληρωνονται με τις κινησεις (1 κινηση στοιχοιζει πανω απο 100$) και ρωτω εγω, τι κανουν στο Ικονιο??? οι ποστες ειναι απο αρχαιοτατων χρονων που σημαινει οτι ειναι πολυ αργες αρα παραπανω χρονος παραμονης στο λιμανι, αρα χανονται οι εταιρειες που θελουν να βαλουν τον Πειραια στα πλανα τους π.χ. CMA CGM

Link to comment
Share on other sites

Να προσθεσω οτι τα containers που βρισκονται πανω στο deck δεν ειναι ασφαλισμενα σε ασφαλιστικη εταιρεια, οποτε αν για καποιο λογο χαθουν(κακοκαιρεια) δεν αποζημιωνεται κανεις!

Λιγακι ασχετο με το θεμα της φορτωσης αυτο που εγραψες και επισης οχι ακριβες. Ολες οι γραμμες container εχουν ασφαλιστικη καλυψη P&I σαν charterer's entry κατι που περιλαμβανει τοσο τις ζημιες απο κακοκαιρια αλλα και την μεταφορα φορτιου on deck. Μην παμε σε υποπεριπτωσεις γιατι χαθηκαμε. Επισης και οι ιδιοκτητες του φορτιου εχουν -κατα κανονα- τη δικη τους ασφαλιστικη καλυψη, οπως ασφαλιστικη καλυψη υπαρχει και για την αξια των ιδιων των κουτιων(της λαμαρινας δηλαδη) απο τους ιδιοκτητες τους(τα περισσοτερα δεν ειναι ιδιοκτησια των γραμμων).

Link to comment
Share on other sites

Να προσθεσω οτι τα containers που βρισκονται πανω στο deck δεν ειναι ασφαλισμενα σε ασφαλιστικη εταιρεια, οποτε αν για καποιο λογο χαθουν(κακοκαιρεια) δεν αποζημιωνεται κανεις!
Επισης και οι ιδιοκτητες του φορτιου εχουν -κατα κανονα- τη δικη τους ασφαλιστικη καλυψη, οπως ασφαλιστικη καλυψη υπαρχει και για την αξια των ιδιων των κουτιων(της λαμαρινας δηλαδη) απο τους ιδιοκτητες τους(τα περισσοτερα δεν ειναι ιδιοκτησια των γραμμων).

δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι ανασφαλιστα τα φορτια. κατα 90% οι ιδιοκτητες τους (εισαγωγεις των δυτικων χωρων επι το πλειστον), εχουν χρηματοδοτηθει απο τραπεζες για την εισαγωγη και για τετοιου ειδους χρηματοδοτηση ειναι απαραιτητη η ασφαλιση του φορτιου. τελος off topic.:o

ΥΓ οσο για το θεμα της ορατοτητας, αποτελει απορια μου για χρονια, πως τα καταφερνουν

Link to comment
Share on other sites

Αφού ξεκαθαρίσω ότι είμαι πανάσχετος από τέτοια ζητήματα...θα ήθελα να πω και δύο σχετικές απορίες μου:

Ενα container πλοιο των 4,000 TEU

αυτο σημαινει γυρω στα 130 κουτια παραπανω σε χωρητικοτητα.

Η φορτωση ενος παραπανω tier γινεται μονο κατοπιν εγκρισεως του Νηογνωμονα και αναθεωρησης του loading manual του βαποριου,

Γιατί το πλοίο δεν βγαίνει εξαρχής από το ναυπηγείο με χωρητικότητα πχ 4,130 TEU (4,000 + 130 κενά), αλλά αυτό γίνεται μετά "κατόπιν πιέσεων" των ναυλωτών και με την έγκριση των Νηογνωμόνων? Μήπως τελικά μπορεί να είναι μεν νόμιμο, αλλά δεν είναι και τόσο "ορθόδοξο"?
Υπαρχει ομως απ' οσο ειμαι σε θεση να γνωριζω, γενικοτερος προβληματισμος στον ΙΜΟ οσον αφορα το μεγεθος των container ships σε σχεση με το πως δενεται το φορτιο και την ορατοτητα απο τη γεφυρα.
Μήπως, το γεγονός και μόνο ότι ο ΙΜΟ προβληματίζεται και "ψάχνεται" σχετικά με το θέμα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει κάλά με αυτό το ζήτημα. Μήπως, κάποια από αυτά τα πολλά ατυχήματα συσχετίζονται με αυτούς τους παράγοντες (μειωμένη ορατότητα και κακό δέσιμο)?
Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορα την πρωτη σου απορια ειναι ευλογη αλλα πολλα πραγματα προκυπτουν στην πορεια. Ενα πλοιο για παραδειγμα μπορει να προοριζεται για μια γραμμη οπου τα 4,000 TEU ειναι υπερ-αρκετα αλλα η επομενη του ναυλωση να ειναι σε μιαν αλλη γραμμη που η ιδια χωρητικοτητα ειναι οριακη. Συνεπως ο δευτερος ναυλωτης ειναι αυτος που πιεζει.

Οσον αφορα τη δευτερη σου απορια και συμφωνα με αυτα που βλεπω και διαβαζω, εισαι 100% μεσα ειδικα οσον αφορα το δεσιμο του φορτιου το οποιο πολλες φορες καθισταται προβληματικο τοσο λογο υψους αλλα και λογω ελλειψεως χρονου.

Link to comment
Share on other sites

gia thn oratotha yparxei enas aplos typos L+L/2 opou L to mhkos tou ploiou. O skoteinos tomeas den prepei na 3epernaei auto to mhkos.

Akoma kai to meso ypsos tou Helsman ypologizete wste na paroun oso perissotera containers einai dynaton.

Brhka mia aplh photo kai ekana ena mikro sxediaki gia na to e3hghsw. Den metrhsa an pragmatika h grammh pou bgainei einai oso leei to sxedio mia kai h photo tou container den 3erw poso metrhmenh einai.

An exei bgei kapoia e3airesh gia ta ypermegala ploia, den 3erw. Pantws o above typos einai sigoura to base rule.

post-12-128326964085_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ναι ανοιγουν τα καπακια και μπαινουν και απο κατω. Δε γινεται να ειναι κουφιο ολο το βαπορι απο κατω και το βαρος ολο πανω. Θα ντελαπαρει οπως ειπε και ενας σπεσιαλιστας μια φορα :D

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν ειναι τα περισσοτερα, παντως ειναι αρκετα. Ειναι το λεγομενο open hatch design που βεβαια δεν ειναι καινουριο, υφισταται εδω και τουλαχιστον 15 χρονια.

Ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα τετοιου τυπου πλοιου μπορειτε να βρειτε εδω. Ψαξτε στο γραμμα Μ και βρειτε το MSC Boston, πρωην Norasia Fribourg, ενα εξαιρετικο δειγμα γερμανικης ναυπηγικης απο το HDW. Προσεξτε τα cellguides(αυτα τα μπλε που εξεχουν σαν κεραιες) τα οποια εκτεινονται απο τα πανιολα των αμπαριων μεχρι επανω. Τα κοντεινερ μπαινουν στις γραμμες αυτες και συρταρωνουν σε καθε στηλη με τροπο πολυ ευκολο. Εννοειται πως τα πλοια αυτα διαθετουν εξαιρετικα δυνατες αντλιες ωστε να αντλουν το νερο που πεφτει πανω στα tanktops.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Παγκόσμιο ρεκόρ φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων σε container ship σημειώθηκε από τον εμπορικό κολοσσό Maersk. Πιο συγκεκριμενα, όπως αναφέρει το site e-nautilia (http://www.e-nautilia.gr/pagkosmio-rekor-fortwshs-konteiner/) το Triple E Mumbai Maersk φόρτωσε τον εξωφρενικό αριθμό των19.038 containers αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα εκτελούσε δρομολόγιο με αναχώρηση από την Μαλαισία και άφιξη σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...