Jump to content
Shipfriends

GPS (Global Positioning System)


Recommended Posts

Η πρώτη περίπτωση είναι να έγινε απο λάθος.

Η δεύτερη είναι να θεωρήθηκε ότι η ερώτηση γίνεται εκ του πονηρού, λόγω της ευκόλου ερμηνείας του ερωτήματος, και τρίτον

εάν τα ευκόλως εννοούμενα πρέπει να παραλείπονται.. έτσι και έγινε.

Τώρα, να σου πω ότι έχει γραφεί εδώ μέσα αρκετές φορές τι μοντέλα κυκλοφορούν και πόσο κοστίζουν, εσυ διαβάζεις συνέχεια το ποστ " με το κοντερ του shipfriend, νομίζω ότι θα έπρεπε να ενδιαφερθείς να μάθεις περι τίνος πρόκειται.

Δηλαδή ο καραβολάτρης δεν μπορεί να μιλάει για τα παράθυρα τις πόρτες και τα χαλιά των βαποριών αλλά να γνωρίζει και βασικά στοιχεία και όργανα του, είτε της μηχανής είτε της γέφυρας.

Αυτό φαίνεται , ότι μόνο λίγα μέλη συμμετέχουν σε τεχνικά γενικής φύσεως θέματα. Θα ήθελα να πω, ότι θα αγαπήσετε τα πλοία ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνετε οτιδήποτε αφορά την ζωή τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πλοία είναι οργανισμοί με πολλές και ενδιαφέρουσες λειτουργίες.

Εγώ θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω για το Global Positioning System,

όπου ερμηνεύοντας το, μας λέει ότι είναι ένας δέκτης που λαμβάνει σήμα απο δορυφόρους και στην οθόνη του μας δείνει το στίγμα του πλοίου.

( Περισσότερα μπορείς να βρείς να διαβάσεις )

Η χρησιμότητα του είναι φανερή, και η επικινδυνότητα του λιγότερο φανερή και πρόδιλη.

Δεν είμαι moderator , απλά θα ήθελα να συμμετέχουν περισσότεροι σε πιο ουσιαστικά θέματα που αφορούν τα πλοία, και βέβαια πλοία δεν είναι μόνο τα ποστάλια αλλά και τα υπόλοιπα σκαριά ανα τον κόσμο, γιαυτό καλό θα ήταν να ποστάρουν όσοι γνωρίζουν κάτι .

Με την ευκαιρία των εορτών να σας ευχηθώ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και λίγο αργότερα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με πιο πολλά βαπόρια και περισσότερους Ελληνες να τα ταξιδεύουν.

Link to comment
Share on other sites

Ας ξεκινησουμε απο τα βασικα

Global Positioning System

Δηλαδη θεση πανω στη Γη με λιγα λογια.

Το μηχανημα παιρνει σημα απο δορυφορους που εχουν στειλει οι αμερικανοι στο διαστημα και το δινουν δωρεαν και μπορει να το χρησιμοποιησει ο καθενας.

Για να δουλεψει και να βγαλει στιγμα πρεπει να εχει σημα απο τουλαχιστον 3 δορυφορους

Μεταφεροντας το στιγμα πανω στο χαρτη εχουμε σε μερικα δευτερολεπτα τη θεση του πλοιου χωρις να παιρνουμε διοπτευσεις απο στεριες φαρους κτλ και χωρις να χρησιμοποιουμε τον εξαντα.

Τα τελευταια μοντελα εχουν πολλες ακομα λειτουργιες

1) Ενσωματωμενου χαρτη της περιοχης ειτε αναλυτικου ειτε βασικου

2) Απομνημονευση πορειας και υπολογισμος ETA αναλογα με την ταχυτητα του πλοιου

3) Απομνημονευση ενος μονο σημειου.

Δηλαδη μονο με αυτο το μηχανημα ενα καραβι μπορει να φυγει απο οπουδηποτε και να παει οπουδηποτε χωρις να κοιταξει το χαρτη σε κανενα σημειο της διαδρομης.

Επισης τελευταια (οχι στην Ελλαδα) εχουν δημιουργηθει και επιγειοι σταθμοι για να εχει μεγαλυτερη ακριβεια το στιγμα η πορεια και η ταχυτητα. Εδω μιλαμε για DGPS (Differential)

H χρησιμοτητα του εχει επεκταθει και στα αυτοκινητα και εχει την ιδια λογικη και λειτουργια.

Τα ιδια ισχυουν και για τα φορητα.

Αναλογες με το ποσα διαθετεις θα ειναι και οι δυνατοτητες ενος μηχανηματος. Ενα μηχανημα (φορητο παντα) των 80-100 ευρω κανει τα απλα δηλαδη σου δειχνει στιγμα, πορεια και ταχυτητα, αντε να αποθηκευσει και μια δυο πορειες ενω ενα των 500 και ανω πιθανοτατα διαθετει χαρτες και πολλες αλλες δυνατοτητες.

Για οποιαδηποτε απορια η διευκρινηση ειμαι εδω ρωτατε ελευθερα οσο ειναι τζαμπα ακομα πριν φορολογηθουν και τα ποστ :mad::D

Link to comment
Share on other sites

Αυτό φαίνεται , ότι μόνο λίγα μέλη συμμετέχουν σε τεχνικά γενικής φύσεως θέματα.

μεγαλη αληθεια αυτο φιλε. λιγοι ρωτανε και ακομη πιο λιγοι απαντανε.

να προσθεσω σε αυτα που ειπε ο neptune οτι και η ευρωπαικη ενωση σχεδιαζει (τουλαχιστον σε επιπεδο εξαγγελιων) να χρηματοδοτησει ενα ευρωπαικο συστημα δορυφορων που θα ειναι πιο εξελιγμενο και ανταγωνιστικο του GPS.

τωρα κατα ποσο υπαρχουν κονδυλια για κατι τετοιο ειναι αγνωστο.

παντως το gps αλλαξε εκ βαθρων την "τεχνη" της ναυσιπλοιας μετα απο αιωνες

Link to comment
Share on other sites

Το ευρωπαικό σύστημα που αναφέρεσαι είναι το Galileo το οποίο είναι γενικά σαν το γνωστό GPS αλλα με βελτιωμένα χαρακτηριστικά ταχύτητας απόκρισης και ακρίβειας. Ο προγραμματισμός λέει πως θα είναι έτοιμο το 2008 και δεν νομίζω πως θα υπάρχουν καθυστερήσεις σε ενα τοσο σημαντικό project.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ο λόγος για την εξέλιξη του galileo φυσικά δεν είναι τα βαρκάκια μας και η ευκολότερη ναυσιπλοία αλλα η ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης απο τους αμερικανικούς δορυφόρους τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και -κυρίως- σε περίπτωση "στραβής". Γιαυτο και η πρωτεύουσα αιτία για την εξέλιξή του είναι η στρατιωτική αυτονομία της ευρώπης.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...