Jump to content
Shipfriends

Aegean Marine Petroleum


Recommended Posts

Να τα νεότερα στα οποία αναφέρεται ο @K. Λάμπρου ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος είναι γνώστης. Με απλά ελληνικά, η εταιρεία εμφάνιζε τριψήφια ποσά εκατομμυρίων δολλαρίων σαν έσοδα, έσοδα που δεν υπήρχαν μια και οι εμπορικές πράξεις στις οποίες αναφέρονταν ήταν κατασκευασμένες. Με λίγα λόγια μιλάμε για big time απάτη, η οποία στις ΗΠΑ δεν περνάει απαρατήρητη και ήδη οι μέτοχοι οργανώνονται για νομική εκστρατεία αποζημειώσεων, χώρια το ποινικό κομμάτι. Σημαντική και αληθής επίσης η γενικότερη σιωπή των ΜΜΕ για το γεγονός, για τους λόγους που αναφέρει ο συγγραφέας. Ακόμη και η Ναυτεμπορική δεν αναφέρει λέξη. Προφανώς και η εταιρεία τώρα θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, μια και ακόμα και αν δεν έχει τελικά πρόβλημα οικονομικό, ελάχιστοι στην αγορά θα την ακουμπήσουν για ευνόητους λόγους. Σαν αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας έχασε το 73% της (μικρής της) αξίας την Τετάρτη και έκτοτε επανέκτησε ένα 22%.

 

Όσον αφορά τις αποφάσεις για την OW Bunkers που αναφέρθηκαν, να σε τι παραπέμπουν. Έχουμε ακόμα να δούμε πολλά και σοβαρά επεισόδια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ανανέωση πληροφοριών για να πούμε πώς από τα μέσα Ιουνίου κυκλοφορούσε μια φήμη στην αγορά πως υπήρχε γαμπρός για την εταιρεία. Τελικά στις αρχές Ιουλίου ανακοινώθηκε και επίσημα πως η γνωστή Mercuria ενδιαφέρεται για να περάσει την Aegean υπό τον έλεγχό της. Η είδηση και στα ελληνικά, το ερώτημα είναι τι μέλλει γεννέσθαι. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η Mercuria ενδιαφέρεται για το εκτός Ελλάδος εκτεταμένο δίκτυο της Aegean, το bunkering station του Πειραιά δεν ήταν μέσα στην εισηγμένη έτσι κι αλλιώς, εξ' όσων γνωρίζω. Τι θα μείνει από το setup της εταιρείας στην Ελλάδα και όσον αφορά το προσωπικό, θα δούμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τα ταμπούρλα της ζούγκλας λένε πως η εξαγορά από τη Mercuria προχωρά, με ταυτόχρονη εισροή στελεχών της συγκεκριμένης εταιρείας. Ο Μελισσανίδης δεν έχει πια σχέση με την διοίκηση της εταιρείας, απ' ευθείας ή πλαγίως. Πλήν όμως διατηρεί στην κατοχή του το οπερέσιο του Πειραιά σε ξεχωριστή εταιρεία(μου διαφεύγει το ακριβές όνομα της εταιρείας), οπότε κάτι θα στηθεί γύρω από αυτό το asset.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Αν διαβάσει κανείς μέσα από τα σχόλια επί προσωπικού για το Δημητράκη, μια και μιλάμε για site με ξεκάθαρο κόκκινο χρωματισμό, ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος κάνει μια πολύ ωραία και ενημερωμένη σύνοψη της υπόθεσης.

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά που μεταφέραμε παραπάνω είτε μέσω προσωπικής πληροφόρησης, είτε διαμέσου άρθρων τρίτων, είναι πια και επίσημα από την ίδια την εταιρεία. Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος και πάλι εξηγεί σε απλά ελληνικά. Ξεχωρίζω την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που επενέβη προκειμένου να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν e-mails και άλλο υλικό που βρέθηκε στα ελληνικά γραφεία της εταιρείας και σχετίζεται με την υπόθεση που εξελίσσεται στις ΗΠΑ. Και μιλάμε για κακουργηματική υπόθεση που όλα δείχνουν ότι θα ασκηθούν βαριές διώξεις από τις Αμερικανικές Αρχές.

Link to comment
Share on other sites

Έχει μεγάλη πλάκα να δεί κανείς πόσα και ποιά sites αναδημοσιεύουν τις ανακοινώσεις και σχολιάζουν αυτά που αναφέρουμε παραπάνω. Προφανώς όσα είναι αντιπολιτευτικά και πρόσκεινται σε Μαρινάκη. Από την άλλη, μου προξενεί εντύπωση η Ναυτεμπορική, το αρχαιότερο και υποτίθεται πιο έγκυρο μέσο. Κάνοντας διάφορες αναζητήσεις στο site τους, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τα παραπάνω, απολύτως τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Τα σημερινά νέα είναι πως η εταιρεία έκανε αίτηση στο δικαστήριο ώστε να υπαχθεί στο Chapter 11 του περιβοητου πτωχευτικού κώδικα της Αμερικανικής νομοθεσίας. Η εταιρεία ΔΕΝ πρόκειται να πτωχεύσει σε καμία περίπτωση, η παρουσία της Mercuria εγγυάται γι αυτό. Η προσφυγή γίνεται για να αποφύγει(ή τέλος πάντων να μειώσει) η καινούρια ιδιοκτησία να πληρώσει χρήματα που χρωστά η προηγούμενη -αμαρτωλή- ιδιοκτησία. Να σημειώσουμε επίσης πως ανάμεσα στις εταιρείες που είχαν συναλλαγή με την περίφημη εταιρεία Oil Tank μέσω της οποίας έγιναν οι υπεξαιρέσεις, είναι και η ΠΑΕ ΑΕΚ που έλαβε ένα δάνειο 2.7 εκατομμυρίων. Και μια και μιλάμε για την ΑΕΚ, άκουσα κάπου στην Αιτωλικού, πως ορισμένοι από τα παλιά στελέχη της Aegean έχουν βρεί εκεί στοργική στέγη. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τις 2 εταιρείες νομικά, πρόκειται για σύμπτωση. 

Link to comment
Share on other sites

Να πούμε πως υπάρχει στο διεθνή τύπο πραγματικός κατακλυσμός δημοσιευμάτων σχετικά με τα πεπραγμένα της εταιρείας, πως την βοηθά η Mercuria, ποιές είναι οι προοπτικές, τι συνέβη και τι αναμένεται να συμβεί σχετικά με τις απάτες που την συγκλονίζουν. Δεν μας λένε κάτι καινούριο σε γενικές γραμμές, πάντως καταλαβαίνει κανείς τον αντίκτυπο που είχαν οι τελευταίες ημέρες και γεγονότα στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Κάτι που φυσικά μεγενθύνει ακόμη περισσότερο την αναξιοπιστία όσων εν Ελλάδι κοιτούν τον ουρανό και σφυρίζουν αδιάφορα. Τόσο σε επίπεδο ΜΜΕ, όσο και σε επίπεδο Αρχών.

 

 

Link to comment
Share on other sites

και αν ξεφυγουμε λιγο απο τα ναυτιλιακα και δουμε το μεγαλυτερο πλανο, ειναι μια ακομη ιστορια, μετα την FFG, τον ομιλο Μαρινοπουλου και αρκετες αλλες λιγοτερο γνωστες.

Προσθεστε και απο την αλλη πλευρα τον ΤΙΤΑΝα, που μετεφερε την εδρα του εκτος Ελλαδας, για να μην υφισταται τον αντικτυπο απο ολλα αυτα.

Link to comment
Share on other sites

Δεκτό από το Αμερικανικό δικαστήριο το πλάνο με εμπνευστή τη Mercuria για την διάσωση της εταιρείας, πλάνο που δίνει στην εταιρεία πρόσβαση σε 532 εκατομμύρια ντάλλαρς:D. Η τελική ακροαματική διαδικασία για την υπαγωγή στο Chapter XI, δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

Link to comment
Share on other sites

Και το πανηγύρι συνεχίζεται, τουλάχιστον από ορισμένα εν Ελλάδι ΜΜΕ. Η υπόθεση φέρεται να έχει μεγάλες προεκτάσεις, αναμένουμε αν και τι κατηγορίες θα απαγγείλουν οι Αμερικανικές Αρχές.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Η εταιρεία πια μετακόμισε από τα γραφεία του Τίγρεως εν Πειραιεί και έχει πάει κάπου στα Βόρεια Προάστεια, κοντά στο Star Channel, αν με πληροφόρησαν σωστά. Το κουτσομπολιό είναι πως το νέο αφεντικό(Mercuria) δεν είχε κανένα γκαηλέ να κυνηγήσει νομικά το προηγούμενο management της εταιρείας. Πλήν όμως εξαναγκάστηκαν να το κάνουν εν μέσω πιέσεων από τους μικρομετόχους που αυτά που έγιναν τα φυσάνε και δεν κρυώνουν. Τώρα πως θα εξελιχθεί η υπόθεση δικαστικά, θα το δούμε.

 

Στα γραφεία του Πειραιά, Aegean υπάρχει ακόμα όμως. Πρόκειται για την εταιρεία που διαχειρίζεται τα μπόγκερ οπερέσιο(bunkering operations) του Πειραιά, είναι ξεχωριστή ενότητα που δεν ήταν στο κομμάτι που εισήλθε πρίν λίγα χρόνια στο NYSE. Οπότε ο τίγρης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξακολουθεί να κυνηγά τις αντιλόπες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το τάμ-τάμ της ζούγκλας επιβεβαιώνει αυτά που γράψαμε και παραπάνω. Οι μικρομέτοχοι της Aegean με επί κεφαλής κάποιο pension fund από τη Utah δε σκοπεύουν να αφήσουν την υπόθεση να πέσει κάτω, αντιθέτως ισχυρίζονται πως πίσω από όλες τις υπεξεραίσεις ενορχηστρωτής είναι ο Τίγρης, κάτι που φυσικά η πλευρά του αρνείται. Όντως οποιαδήποτε τυπική του σχέση με την εταιρεία έχει πάψει εδώ και καιρό, αν θυμάμαι καλά γιατί μια εταιρεία εισηγμένη στο NYSE δεν μπορεί να έχει directors με δικαστικό παρελθόν. Τι μπορούν να καταφέρουν και εναντίον ποιού, θα το δούμε στη συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
On 7/15/2018 at 10:17 PM, Nick the Greek said:

... το bunkering station του Πειραιά δεν ήταν μέσα στην εισηγμένη έτσι κι αλλιώς, εξ' όσων γνωρίζω. Τι θα μείνει από το setup της εταιρείας στην Ελλάδα και όσον αφορά το προσωπικό, θα δούμε.

 

On 10/3/2018 at 8:19 PM, Nick the Greek said:

Πλήν όμως διατηρεί στην κατοχή του το οπερέσιο του Πειραιά σε ξεχωριστή εταιρεία(μου διαφεύγει το ακριβές όνομα της εταιρείας), οπότε κάτι θα στηθεί γύρω από αυτό το asset.

 

On 1/31/2019 at 1:06 AM, Nick the Greek said:

Πρόκειται για την εταιρεία που διαχειρίζεται τα μπόγκερ οπερέσιο(bunkering operations) του Πειραιά, είναι ξεχωριστή ενότητα που δεν ήταν στο κομμάτι που εισήλθε πρίν λίγα χρόνια στο NYSE. Οπότε ο τίγρης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξακολουθεί να κυνηγά τις αντιλόπες.

 

On 4/9/2019 at 12:16 AM, bmwdakias said:

Αρχισαν να σβηνονται και τα σινιαλα απο τις τζιμινιερες των πλοιων

προχτες παρατηρουσα το aegean VIII. εχουν σβηστει τα σινιαλα απο την τσιμινιερα, ενω στο αρμπουρο ηταν υψωμενη η σημαια της ΕΚΟ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Και αρχίζουν τα όργανα όπως ήταν αναμενόμενο, η σημερινή Tradewinds αναφέρει πως οι μικρομέτοχοι και πιστωτές της παλιάς Aegean κατέθεσαν μηνύσεις σε Αμερικανικό δικαστήριο εναντίον των Νίκου Ταυλάριου, Γιάννη Ταυλάριου, Γιώργου Κονόμου και του Peter G σαν συνεργοί σε καταγγελόμενη απάτη ύψους 300 εκατομμυρίων δολλαρίων εις βάρος της εταιρείας και πρός όφελος του Δημήτρη Μελισσανίδη και των εταιρειών-σφραγίδων που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του. Ο Μελισσανίδης δεν είναι κατηγορούμενος, φαντάζομαι πως νομικά δεν μπορούν να τον αγγίξουν.

 

Η μήνυση λέει πως επειδή ο Μελισσανίδης λόγω του βεβαρυμένου ποινικού του μητρώου αλλά και του ευέξαπτου χαρακτήρα του:D δε γινόταν να ηγείται της εταιρείας(εγώ να προσθέσω πως από ξένη γλώσσα δεν ξέρει ούτε Ποντιακά:D), στήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα διοίκησης που εκείνος θα ήλεγχε τελικά. Το μεγάλο παιχνίδι όπως κατεγγέλουν οι μηνυτές έγινε στα ΗΑΕ διαμέσου ενός bunker station που θα κατασκέυαζε η εταιρεία. Το κόστος κατασκευής εκτοξεύθηκε αρχικά ενώ υπάρχουν πολλές πληρωμές μεγάλων ποσών σε εταιρείες που οι μηνυτές ισχυρίζονται πως ανήκουν στον Μελισσανίδη. Μια εξ' αυτών στην OilTank Engineering για 126 εκατομμύρια δολλάρια, κάποια εκ των οποίων φέρονται να έχουν φτάσει μέσω της OilTank στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Άλλες εταιρείες που σύμφωνα με τους μυνητές εμπλέκονται είναι οι Grady Properties, Abdul Azim Trading, Miami Export Group, Savina Maritime και South Seas Maritime.

 

Οι τελευταίες 4 φέρονται να έχουν κάνει συνολικές συναλλαγές ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολλαρίων με την Aegean, πουλώντας της αρχικά καύσιμο που ήταν off-spec, το καύσιμο αυτό η Aegean το επεξεργαζόταν και μετά το πουλούσε πίσω σε αυτές τις εταιρείες με μεγαλύτερη τιμή(και μετά αυτές σε πλοία προφανώς). Οι μηνυτές ισχυρίζονται πως αυτές οι συναλλαγές που είναι περασμένες στα βιβλία της Aegean δεν πρέπει να έχουν γίνει ποτέ, άρα ποτέ δεν είχαν εισέλθει και τα σχετικά έσοδα στην Aegean. Το όλο οικοδόμημα κατέρρευσε μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της Aegean να αγοράσει την Hellenic Environmental Services(HEC) του Δημήτρη Μελισσανίδη, προσπάθεια που μπλόκαραν οι μικρομέτοχοι.

 

Πιστεύω πως σύντομα θα επανέλθει στο θέμα και ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος που έχουμε δεί νωρίτερα, ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το ποιά ελληνικά ΜΜΕ θα τολμήσουν να παίξουν το θέμα. 

 

Link to comment
Share on other sites

2 σημεία από μένα.

1) Η ΑΕΚ στο άρθρο δεν αναφέρεται. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω παρακολουθήσει πολύ το θέμα τελευταία αλλά δεν θυμάμαι να διαβάζω πουθενά ότι κάπως εμπλέκονται και τα ταμεία της ΠΑΕ με την συγκεκριμένη υπόθεση (όχι ότι θα πέσω από τα σύννεφα κιόλας) 

2) Ενδιαφέρον έχει και το πως θα παρουσιάσουν το θέμα όσα από τα ελληνικά μέσα το παρουσιάσουν τελικά. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από αυτόν τον τύπο. Από συντάκτης του περιοδικού Unfollow, όπου χαρακτήριζε το Μαρινάκη "έλληνα Μπερλουσκόνι" στα Παραπολιτικά και στο 10.gr 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω με παρεξήγησες λιγάκι, δεν έγραψα ό,τι έγραψα με το οπαδικό μου καπέλο. Με ενδιαφέρει όλη αυτή η ιστορία σαν κομμάτι της δουλειάς και ο συγκεκριμένος είναι, σου αρέσει ή δεν σου αρέσει ο τρόπος του, ένας ξεχωριστός παράγων της ναυτιλίας.

 

Όσον αφορά την ΑΕΚ, όντως δεν υπάρχει στο κείμενο. Η δική μου αναφορά(έχω προσθέσει και άλλα δικά μου κομμάτια στο παραπάνω) γίνεται για να καταδείξω σε τι μάκρος έχει φτάσει η έρευνα και ότι δεν έχουν βγάλει από το κεφάλι τους οι μηνυτές ότι οι εταιρείες αυτές πιθανότατα συνδέονται με το Μελισσανίδη. Μέχρι και οι Financial Times έχουν κάνει τέτοια αναφορά.  

 

Όσον αφορά τα ελληνικά μέσα, το σχόλιο δεν πήγαινε στο 10.gr αλλά ούτε και σε άλλα παρόμοια αθλητικά και πολιτικά sites, ανεξαρτήτως χρωματισμού. Πληρωμένες πένες και ΜΜΕ ειδικού σκοπού είναι αυτά. Αν πάς εσύ και αγοράσεις το μέσο, αν η γραμμή σου είναι να προωθηθεί ο Εθνικός μας Στάρ, Ανδρέας Ευαγγελόπουλος:D, αυτός θα αποθεωθεί. Το σχόλιό μου πηγαίνει για τα εν Ελλάδι μέσα με ναυτιλιακό περιεχόμενο που εμφανίζονται ως ανεξάρτητα και καλύπτουν δημοσιογραφικά τον χώρο. Και που επανειλημμένα σιωπούν οποτεδήποτε κάποιος εν Ελλάδι παράγοντας είναι στριμωγμένος στο εξωτερικό. Ο Μελισσανίδης είναι απλά το πιο πρόσφατο παράδειγμα. 

Link to comment
Share on other sites

Νίκο δεν παρεξήγησα καθόλου το σχόλιο σου. Μάλλον εγώ παρεξηγήθηκα οπότε θα κάνω μια δεύτερη προσπάθεια να τα εξηγήσω καλύτερα 😁

Εγώ δεν έπιασα καθόλου το κομμάτι της δουλειάς και της εταιρίας γιατί δεν έχω να προσθέσω κάτι ή να συμφωνήσω ή διαφωνήσω με κάτι και επειδή δεν το έχω παρακολουθήσει πάρα πολύ τελευταία αλλά και γιατί έχω καλυφθεί από τα παραπάνω. Τα δύο σημεία που έβαλα είναι πιο πολύ προσθήκες. Και εξηγούμαι:

1. Δεν είδα στο άρθρο της Tradewinds αναφορά στην ΑΕΚ και αυτό επεσήμανα. Το αν μετέφερε κεφάλαια στην ΑΕΚ μέσω της συγκεκριμένης εταιρίας δεν το ξέρω αλλά δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση. [αυτό έγραψα και πιο πάνω]. Αυτό που εν τέλει ήθελα σα διευκρίνηση [αλλά μάλλον απέτυχα 😎] ήταν για όποιον ξέρει ή έχει διαβάσει κάτι παραπάνω για πιθανή περίεργη εισροή κεφαλαίων στην ΠΑΕ ΑΕΚ να δώσει κάποιο λινκ.  

2. Το σχόλιο μου ήταν μόνο για τον Χαραλαμπόπουλο επειδή τον ανέφερες εσύ πρώτο. Ίσα ίσα θα έχει ενδιαφέρον πως θα καλυφθεί το θέμα και όχι μόνο από τα ναυτιλιακά έντυπα αλλά και από Εφημερίδες και μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Όπως είχε και πολύ ενδιαφέρον πως παρουσιάστηκε το θέμα του Noor 1 από τα διάφορα μέσα και ανάλογα με την οπτική του καθενός. Αυτό που θέλω να πω εν τέλει για το συγκεκριμένο δημοσιογράφο είναι ότι εξυπηρετεί συμφέροντα. Δεν κρίνω το πως κάνει το ρεπορτάζ και το αν είναι επιτυχημένο. Αντίστοιχα και ένα ρεπορτάζ του paokdna  sdna για θέματα που άπτωνται στο Μαρινάκη, το Σαββίδη ή τον οποιονδήποτε θα έπρεπε να το δούμε γνωρίζοντας τι συμφέροντα εξυπηρετεί.

 

Όσο για το οπαδικό καπέλο το έχω καταλάβει ότι στη ναυτιλία εμείς οι ΑΕΚτζήδες είμαστε μειοψηφία και είστε όλοι πράκτορες του Μαρινάκη που θέλετε να αμαυρώσετε τον Άρχοντα Κουροπαλάτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας 😎

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τώρα μάλιστα. Λες και υπάρχουν πολλοί "δημοσιογράφοι" που ΔΕΝ εξυπηρετούν συμφέροντα. Κάποιες δεκαετίες πριν -προς αποφυγήν ....παρεξηγήσεων ήμουν παιδί ακόμη😂- γνωστός άνθρωπος του ..κυκλώματος, με τον οποίο είχα συγγενική σχέση, με είχε εκπλήξει ισχυριζόμενος ότι "δεν υπάρχει χειρότερη φάρα". Έχω τον βάσιμο φόβο ότι έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει επί τα χείρω.

Για το θέμα του Μελισσανίδη κάπου είχε πάρει παλαιότερα το μάτι μου ότι κάποια εταιρεία (του) είχε δανείσει -σαν ταμειακή διευκόλυνση- είτε στην ΠΑΕ ΑΕΚ, είτε στην Δικέφαλος Α.Ε. ένα ποσό (αν θυμάμαι καλά) της τάξεως των 650.000  ή κάτι τέτοιο.

Όσο για τους μετόχους της Aegean ελπίζω να μην "απλώσουν χέρι" σε κανένα Μελισσανίδιο Μέλαθρο" ή κανέναν πολυέλαιο της Παναγίας Σουμελά😎

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...