Jump to content
Shipfriends

Ναυτιλιακά Βιβλία/Βιβλιοπωλεία


Recommended Posts

Έφθασε στην κατοχή μου πρίν μια εβδομάδα ένα εξαιρετικό βιβλίο για την ιστορία της Viking Line. 300 σελίδες από εξαιρετική δουλειά, πανέμορφες φωτογραφίες από πάρα πολλά πλοία που έχουν περάσει και από την Ελλάδα, ποιοτικότατη έκδοση και εκτύπωση, χαλαρά το καλύτερο βιβλίο αυτού του είδους που έχω. Όλο στα Αγγλικά, ονομάζεται "The Road Across the Sea: from pioneers to market leaders" και ο συγγραφέας ονομάζεται Par-Henrik Sjostrom με το κομμάτι του fleet list να γράφεται από τον Krzystof Brzoza. Εκδόσεις Breakwater και ISBN 978-91-978123-4-4. Δυστυχώς δεν γνωρίζω την τιμή μια και ήταν δώρο. Αξίζει πάντως και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους οι ορίζοντές τους δεν περιορίζονται στο Αιγαίο και την Αδριατική.

Link to comment
Share on other sites

Παρέλαβα την περασμένγ εβδομάδα το βιβλίο για τη Viking Line αι ομολογώ ότι έμεινα ενθουσιασμένος! Μόμο και μόνο οι φωτογραφίες του μετέπειτα πολυαγαπημένου μου Αίνος, άξιζαν ήδη και με το παραπάνω την αγορά του βιβλίου :)

Αλλά και το όλο σκηνικό ίδρυσης της κοινοπραξίας (αρχικά) καθώς και της χρεωκοπίας της Slite AB λόγω των τραπεζών αξίζει να το διαβάσει κανείς!

Όταν το τελείωσα, πικράθηκα όμως, γιατί αναλογίστηκα τις ιστορικές ευαιρείες που είχαμε/έχουμε στην Ελλάδα και ότι ουδέποτε δε θα συγγράψει κανείς τη φανταστική τους ιστορία (ΕΛΜΕΣ, Καραγεώργης, Τυπάλδος, κ.τλ.) ...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

ΘΕΜΑ : ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ

Διατίθενται ελεύθερα οι ψηφιακές εκδόσεις του γράφοντος "ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ 1900 - 2000", "ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ 1920 - 2010", "ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ", "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ", "ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ", "ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ" και άλλα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

[email protected]

Link to comment
Share on other sites

Βιβλίο που διαβάζεται σε έντυπη μορφή και στο www.nafpigika.gr.

Περιλαμβάνει πληθώρα ιστοριών αρχείων του περασμένου αιώνα που καλύπτουν το Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό με έμφαση σε τεχνικά και κοινωνικά γεγονότα που έζησααν οι ναυπηγοί Αλεξανδρος και Κωνσταντίνος Φιλίππου.

Επίσης υπάρχουν χιλιάδες καταγραφές σχεδίων, εγγράφων, φωτογραφιών κλπ σε ηλεκτρονικούς δίσκους με τίτλους "ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ 1920 - 2010", "ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ", "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ"

Πηροφορίες στο [email protected]

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 4 weeks later...

Tορπίλες και Συρματοπλέγματα

μου το χάριΣαν φέτος την πρωτοχρονιά.

το θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρον μιας και εξιΣτορεί ένα όχι και τόΣο γνωΣτό κεφάλαιο της ιΣτορίας του Β' π.π.

ιδιαιτέρως εκτιμώ Στο ΒιΒλίο αυτό την πληθώρα ονομαΣτικών αναφορών πολλών ναυτικών, με αναλυτικά Στοιχεία για τον τόπο αιχμαλωΣίας τους, τα Στρατόπεδα που κρατήθηκαν και το αίΣιο ή όχι τέλος της δοκιμαΣίας τους.

ακόμη το διαΒάζω, επιφυλάΣΣομαι να Σας πω περιΣΣότερα μόλις το τελειώΣω.

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σε όποιον αρέσουν τα παλιά motorships( και η αναζήτηση της τύχης τους) υπάρχει αυτό το καταπληκτικό βιβλίο που αναφέρει ονομαστικά όλα τα ονόματα των πλοίων που δούλευαν το 1939 ( περίπου 6000 πλοία). Ιδιαίτερη κατηγορία υπάρχει στα ελληνόκτητα πλοία την χρονιά εκείνη όπως και στις εταιρείες που άνηκαν ( σελίδες 202-223)

Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει και μια ματιά σε αυτό το link που περιλαμβάνει μερικές απο τις σελίδες που αφορούν ελληνικά πλοία της εποχής : http://books.google.gr/books?id=lhac0fSx-rsC&lpg=PA206&ots=M08PplhPS8&dq=andrew%20M.%20%26%20Pericles%20M.%20Embirikos&hl=el&pg=PA206#v=onepage&q=andrew%20M.%20&f=false

Το link για το βιβλίο The World's Merchant Fleets, 1939: the particulars and wartime fates of 6,000 ships [Hardcover] ----> http://www.amazon.co.uk/The-Worlds-Merchant-Fleets-1939/dp/186176023X

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 11 months later...
  • 1 year later...

Δεν είναι ακριβώς ούτε βιβλίο του εμπορίου, ούτε όμως και Χριστουγεννιάτικη κάρτα. Το αναφέρουμε λοιπόν εδώ. Η γνωστή και ιστορική ναυτιλιακή εταιρεία Vrontados Shipping SA, συμφερόντων του Ματθαίου Δ. Λως, της γνωστής οικογένειας της Χίου, μαζί με τις Χριστουγεννιάτικες ευχές της στέλνει το βιβλίο "ΧΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑ, Η εμπορική ναυτιλία της Χίου δια μέσου των Αιώνων" του ιδίου του Ματθαίου Λως. Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή της Χίας ναυτιλίας, γραμμένη και στα Αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά. Πολύ καλή ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης με τη συνδρομή μελών της οικογένειας του συγγραφέα-πλοιοκτήτη.

Αριθμός ISBN 978-960-93-8660-9 με έκδοση Νοέμβριο του 2016 για όσους ενδιαφέρονται να το βρούν, είμαι εις εκ των τυχερών που κατέχουν ένα από τα 4,000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης.

 

Να επαινέσουμε επίσης τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του ιδρύματος Ωνάση για την έκδοση με την οποία συνοδεύουν τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες τους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο σχετικό με το Ακρωτήρι της Σαντορίνης και τις ανασκαφές/ευρήματα. Αν θυμάμαι καλά, γιατί δεν το έχω μπροστά μου αυτήν τη στιγμή, πρόκειται για έκδοση κατα παραγγελίαν του Ιδρύματος σε πολύ υψηλή ποιότητα χαρτιού και φωτογραφιών, γραμμένο από μια αρχαιολόγο που συμμετέχει νομίζω στις ανασκαφές. Δεν ξέρω αν κυκλοφορεί στο εμπόριο.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Δεν είναι καινούργιο βιβλίο, κυκλοφορεί ήδη δυο χρόνια. Ο τίτλος του είναι "Από την Καλυδώνα στο Εγνατία" του Λεωνίδα Σωτηρόπουλου. Ένα πολύ καλό ιστορικό του λιμανιού της Πάτρας, με έμφαση στα πλοία των γραμμών Πάτρα-Ιταλία και ένα ενδιαφέρον, για εμένα, κεφάλαιο για τη γραμμή Πάτρα-Κρυονέρι.

Περισσότερα εδώ.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
2 hours ago, Panagia Ekatontapiliani said:

Στις 7 Απριλίου 2018, η Costa Crociere συμπλήρωσε 70 χρονιάς ζωής και για αυτό τα πλοία της θα δεχτούν κάποιες εξωτερικές αλλαγές στα ονόματα της πλώρης των πλοίων τους με τα ρίγες στα χρώματα της Ιταλικής σημαίας

Για όσους έχουν όρεξη να διαβάσουν κάτι παραπάνω, μπορώ να προτείνω τα εξής βιβλία:

The Costa Liners των Eliseo - Piccione από την Carmania Press αλλά και το Costa Cruises του Bruce Peter.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το πρόσεξα ομολογώ, το πρώτο στο Ebay το βρίσκεις αρκετά φθηνότερα. Η αυξημένη του τιμή νομίζω οφείλεται στο γεγονός πως είναι 20 ετών βιβλίο και προφανώς δεν κυκλοφορεί πια.

 

Το δεύτερο πολύυυυυ πιο φτηνό από τους εκδότες του, έπρεπε να σας είχα δώσει αυτό το link.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Επίσης το Ελληνική Ακτοπλοία 1945 - 1995 του Φουστάνου αλλά και το all time classic του Τζαμτζή με παρόμοιο τίτλο. Το δεύτερο δεν κυκλοφορεί πια στο εμπόριο νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Ειδικα του Φουστανου πρόκειται για ένα εξαιρετικό λεύκωμα με πολυ όμορφες φωτογραφίες και αναφορές σε ολα τα πλοία μεταξύ 1945-1995

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω. Πιο συγκεκριμενα θα ηθελα να αντλησω οσο το δυνατον πιο πολλες και εγκυρες πληροφοριες για πλοιοκτητες, πλοια και δρομολογια-γραμμες απο τις αρχες του 90 εώς οταν σιγα σιγα μαζευτηκε η ακτοπλοοια σε λιγους.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Με τη σειρά μου να προτείνω ένα βιβλίο που ρίχνει φως στον κόσμο (για αυτούς που είναι εκτός χώρου) των πληρωμάτων της ποντοπόρου και τις κακές πρακτικές που ακολούθησαν (και ακόλουθουν) πολλοι πλοιοκτήτες (Έλληνες και μη) 

Για όσους δεν το έχετε διαβάσει το προτείνω ανεπιφύλακτα. 

Το βιβλίο λέγεται Voyages of abuse, Human rights and International Shipping του A. D Cooper (1996)

Παραθέτω το λινκ για την ηλεκτρονική μορφή του

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.capitansmercants.com/download/document/5/76/149260195/1069733/cms/11-voyages%2Bof%2Babuse%3B%2Bseafarers%2C%2Bhuman%2Brights%2B%26%2Binternational%2Bshipping%2B%281999-pluto%2Bpress%29.pdf/&ved=2ahUKEwielKnkjKrpAhWj0KYKHbWsD0UQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw3_hXF8Jvwq9g9bZNv5A1NX

Edited by Nereus
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Και ένα μυθιστόρημα βασισμένο επάνω στο ναυάγιο του Ωκεανός της Ηπειρωτικής, από το συγγραφέα Μιχάλη Κατράκη. Δεν υπάρχει βραβείο για όποιον μαντέψει τον τίτλο του μυθιστορήματος :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που διαβάζω το τελευταίο διάστημα είναι το "Japanese Ferries" των Μπρούς Πίτερ και Τσουιόσι Ισιγιάμα. Έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από πλοία τα οποία ταξίδευαν και συνεχίζουν να ταξιδεύουν στη χώρα μας,  καθώς και πληροφορίες για την ιστορία των εταιριών που τα κατασκεύασαν καθώς και με ποιο σκεπτικό. Όποιος είναι λάτρης των Ιαπωνικών αποτελεί μια εξαίρετη επιλογή για τη βιβλιοθήκη του ιδίως τώρα που η τιμή του είναι στις 5 λίρες.Είναι εκδόσεων Ferry Publications.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Και επειδή είναι ωραίο να διαβάζεις το καλοκαίρι στην παραλία έχω πρόταση!  

Book: Dead in the Water: A True Story of Hijacking, Murder, and a Global Maritime Conspiracy by Matthew Campbell and Kit Chellel (2022)

https://www.bairdmaritime.com/work-boat-world/offshore-world/column-holiday-shorts-part-two-books-and-music-offshore-accounts/

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...