Jump to content
Shipfriends

Σύγχρονα σωστικά μέσα και τρόποι εκκένωσης


Recommended Posts

Παρατηρω τα τελευταια χρονια διαφορα νεοτευκτα πλοια στην ακτοπλοια οχι μονο της Ελλαδας αλλα και της Βορειου Ευρωπης, και σε συνδυασμο με ενα ντοκυμανταιρ που ειδα προσφατα μου δημιουργηθηκε η εξης απορια.

Οι σωσιβιες λεμβοι με την παραδοσιακη εννοια αποτελουν παρελθον και εκτος απο 2 FRB(Fast Rescue Boat) τα πλοια δεν εχουν αλλο αυτοκινουμενο μεσο ερευνας και διασωσης. Η ιδεα ειναι οτι με τα καινουριου τυπου σωστικα μεσα, οι σωσιβιες λεμβοι δεν ειναι πια αναγκαιες γιατι λογω των ανοιγματων στα πλευρα των πλοιων και τις τσουληθρες που πετιουνται εξω(συγχωρεστε μου την αγνοια της ακριβους ορολογιας), οι επιβατες γρηγορα και χωρις προβλημα λογω της πιθανους κλισης του πλοιου θα επιβιβαζονται στις πνευστες σχεδιες που θα περιμενουν απο κατω.

Στο χαρτι προφανως και ειναι ολα καλα αλλα πραγματικα αναρωτιεμαι τι γινεται στην πραξη που παρα το οτι ευχολογια μπορει να κανουμε, ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι καποια στιγμη θα ερθει η ωρα της δοκιμης των μεσων αυτων σε πραγματικες συνθηκες. Δεν ειμαι ουτε τεχνικος, ουτε safety expert αλλα η κοινη λογικη και σχετικες συζητησεις που εχω κανει με τους αμεσα ενδιαφερομενους(ναυτικους δηλαδη), μου εχουν δημιουργησει αμφιβολιες.
Ενα πλοιο με πρωτοκολλο 1800 ατομα, ειναι ρεαλιστικο να υποθεσουμε οτι μπορει να εκκενωθει απο 4 μικρες πορτες σε ενα κλειστο χωρο και σε συνθηκες για παραδειγμα blackout η καποια κλισης η ισχυρου διατειχισμου? Τι θα συμβει με τους επιβατες και τον πανικο που συνηθως επκρατει, ιδιαιτερα απο τη στιγμη που σε τετοιες καταστασεις η φυσικη αντιδραση ειναι να βγουν στο καταστρωμα για να μην παγιδευτουν μεσα στο πλοιο?

Δεν ξερω αν κανεις εχει αποψη επι του θεματος η καποιες συγκεκριμενες γνωσεις πανω στο θεμα.

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα με τις τσουλήθρες λέγονται Marine Evacuation System (M.E.S)!! Είναι ένα σύστημα πολύ απλό!! Όντως μπορείς εκκενώσεις το πλοίο, σε σύντομο χρονικό διάστημα!! Αλλά αναρωτιέμαι, αν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες (θαλασσοταραχή), πως μπορείς να τις εμπιστευτείς ότι θα αντέξουν!!!!

Link to comment
Share on other sites

Λόγο του ότι βιάζομαι θα σου δώσω μια πολύ γρηγορη απάντηση.Αν δεν σου αρκεί θα στο αναλύσω αργότερα η αφού το ψάξεις και εσύ περισσότερο.

Σε ένα σύγχρονο πλοίο κατασκευής μετά του 90 να ξέρεις ότι ο κάθε διάδρομος και γωνια, πέρασμα η πόρτα δεν έχει τυχαία το μέγεθος που έχει.

Υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί που στα σχέδια evacuation πρέπει να δείχνεις ποιοι πάνε που. Δηλαδή διά κανονισμών οι περιπτώσεις που συγκεκριμένα ποσοστά είναι στις καμπίνες τους και συγκεκριμένα στους κοινοχρηστους χώρους δημιουργούν κάποια βασικά σενάρια.

Ανάλογα το μέγεθος και το πρωτόκολλο του πλοίου αυτά τα σενάρια χρησιμοποιούνται ως εξής:

Κλασσικός τρόπος: μια σειρά από τυπολογία που έχουν να κάνουν με το μέγεθος του κάθε διαδρόμου η πόρτας η σκάλας, βγάζουν ποσο χρόνο θέλουν περίπου να φτάσουν στα σημεία συγκέντρωσης. Αυτός ο χρόνος πρέπει να είναι κάτω από κάποια συγκεκριμένη ώρα. (Εξαρτάται το πλοίο).

Αυτός είναι και ο επίσημος τρόπος για την ώρα.

Παρολαυτά τα μεγάλα ναυπηγεία εφαρμόζουν παράλληλα έναν ακόμα τρόπο ο οποιος είναι computerised. Γνωρίζω και έχω δουλέψει 2 τέτοια προγράμματα. Το σημαντικό με αυτά είναι ότι εκτος από τα άπειρα σενάρια που δημιουργούν και βγάζουν έναν μέσο ορο για ότι δεν έχει υπολογιστεί με τα ακραία, έχουν το θετικό ότι μπορείς να φτιάξεις σενάρια όπου κεντρικές πόρτες αχρηστεύονται λόγω φωτιάς για παράδειγμα και πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλες σκάλες.

Επίσης η καθυστέρηση στους διαδρόμους από τυχόν πλήρωμα που ψάχνει στις καμπίνες για άτομα που ξέμειναν υπολογίζεται.

Και τέλος μας το δείχνει με ανθρωπάκια σε βιντεάκια.

Το Εύη, το πρόγραμμα με το οποιο έχω δουλέψει για το queen Mary 2 λαμβάνει υπόψιν τους εξής παράγοντες:

Το περιβάλλον, την διασπορά των επιβατών, τον χώνω αντίδρασης, την ταχύτητα, το σχέδιο διαφυγής, την αντίδραση του πληρώματος, την ικανότητα κίνησης του κάθε ατόμου, το φύλο και την ηλικία.

Και βάση αυτού δημιουργεί τα άπειρα σενάρια και παίρνει τον μέσο ορο αυτών.

Τέτοια προγράμματα βοηθούν και τον σχεδιαστή να ξέρει που μπόριε να υπάρχει ένα τυχόν πρόβλημα συμφόρησης...

Αρκετά σε παίδεψα.

Ο χρόνος κανονίζεται από κανονισμούς του IMO. Συν τον χρόνο των Evacuation systems παίρνεις ένα συνολικό χρόνο κάπου στα 40 λεπτά με μια ώρα.(Μην το δέσεις κόμπο εξαρτάται το κάθε καράβι).

E το καράβι πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε σε οποιαδήποτε κακοτυχία του τύχει να μπορεί να μείνει σε σωστή γωνια για αυτόν τον χρόνο.

Γιατί τα παραπάνω δεν σου γεμίζουν το μάτι?

Απλά για τους εξής λόγους:

1. Τα τυπολογία είναι "φτιγαμενα" από βασικές αρχές στατιστικής με κάποιους ορισμένους παράγοντες που πχ τα υπολογιστικά προγράμματα προσπαθούν να λάβουν υπόψιν. Δεν παύει να μιλάμε για πιθανότητες σεναρίων κλπ. μην ξεχνάς όμως ότι πολλοί τύποι ναυπηγικής είναι φτιαγμένοι κατά προσέγγιση από εμπειρία (ιδίως της υδροδυναμικής) άρα δεν βλέπουμε κάτι καινούργιο στον χώρο

2. Σε διαβεβαιώ ότι η προσέγγιση του IMO είναι παρα μα παρα πολύ καλή. Αν έχουν γίνει ατυχήματα είναι από ανθρώπινα λάθη. Πχ ένα πλοίο είναι σχεδιασμένο να μένει όρθιο παρόλο το flooding για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι το γκαράζ δεν θα πάρει νερά γιατί εκεί ο χώρος είναι τεράστιος και οι ropes που δημιουργεί το βάρος του νερού αν βρεθεί μέσα απλά το κάνει να βάλει πιο γρήγορα νερά και μετά "ξεχνατο".

Άρα τα οκιά για παράδειγμα δεν είναι τυχαίο που γραφουν από πάνω τους με τεραστια γράμματα " να είναι κλειστά κατά την διάρκεια του plou".

E δεν χρειάζεται να σου γράψω περισσότερα.

Ελπίζω να βοήθησα να σου δώσω μια ιδέα με απλά λόγια.

ΥΓ.

Αλλά αναρωτιέμαι, αν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες (θαλασσοταραχή), πως μπορείς να τις εμπιστευτείς ότι θα αντέξουν!!!!
για αυτο κοστιζουν πραγματικα σημαντικα ποσα. Και ειναι καραελεγμενοι απο οποιον θελει να βγάλει και αλλα. Πχ μια κλασση μπορει να προσφερει πιστοποιηση για την συγκεκριμενη μαρκα που εχει κανει στα εργαστηρια της αλλα την κοστολογει επισης με σημαντικα ποσα για να δωσει στον πλοικτητη ενα χαρτακι ακομα.
Link to comment
Share on other sites

Nick ακριβώς τις ίδιες απορίες είχα κ εγω.

Με δεδομένη την ανάλυση του Αγγελου ας θέσουμε μια βάση.

Περίπτωση πλοίου που χτυπάει σε ξερα/ύφαλο ή ο,τι αλλο και λογω πολλαπλών ρηγμάτων βυθίζεται γρήγορα με κλίση (ας πουμε τοσο γρηγορα οσο το Σαμίνα) και με καιρό 8-9 μποφώρ, με αναλογο κυματισμό.

Στο χρόνο αυτο εαν τα πάντα λειτουργήσουν σωστά η λογική λέει πως περισσότεροι ανθρωποι θα προλάβουν να τσουλήσουν στα βαρελάκια παρά να επιβιβαστούν στις λέμβους.

Εστω πως το πλοιο εχει ΜΕS: τα συστηματα της μιας πλευρας δεν λειτουργουν λογω μεγάλης κλίσης (ισχύει αυτό?) ενω της αλλης πλευράς αποβιβαζουν κόσμο. Με κυματισμό και αέρα τα βαρελάκια μπορούν να μείνουν στη θέση τους κάθετα με το πλοίο? Και εαν το κούνημα είναι τοσο ωστε η κλίση της τσουλήθρας να μεταβάλεται πολύ μπορεί να γίνει ασφαλής εγκατάλειψη?

Μετα απο πολύ κόπο ολοι οι επιβαίνοντες βρίσκονται στα βαρελάκια με αέρα 8-9. Μπορούν τα δύο αστεία βαρκάκια του πλοίου να σώσουν τους διασωθέντες απο το να τσακιστούν πάνω στα βράχια της παρακείμενης ακτής μαζί με τα βαρελάκια? Εαν υπήρχαν λέμβοι όσοι έμπαιναν σε αυτές θα ήταν σίγουροι πως κατευθύνονται σε ασφαλές μέρος, το βαρελάκι ομως παει οπου το παει ο αέρας..

Οταν ειχε πάρει φωτιά το Sfst 3 όλοι μπήκαν στις βάρκες κ ούτε γάτα ούτε ζημιά, γιατι σε αυτη την περίπτωση δεν χρησιμοποίησαν τα MES? Μηπως αυτο σημαίνει πως πρεπει να υπάρχει το MES σαν συμπληρωματικό των λεμβών?

Link to comment
Share on other sites

1. Πριν στο τέλος προσπάθησα να περιγράψω τι πρέπει να γίνετε σε normal συνθήκες. Η περίπτωση Σάμινα δεν την λέω normal ούτε θέλω να την βάλω στην λογική του τι πρέπει να γίνετε κανονικά. Ήτνα πολλές οι παραλήψεις.Ας μείνουμε εκεί.

Με πολλαπλά ρήγματα (ακόμα και σε 3 comprtments) ένα πλοίο πρέπει να μένει υπό γωνια. Αυτό λέει το trim and stability booklet. (Και τέταρτο compertment μπορεί να "φλοοδαριστει" αλλα εκεί πάμε με πιθανότητες πάλι)

2. Έχεις ένα point όσον αφορά τα ερευνας και διάσωσης. Αλλα αν ντιέ κάνω λάθος το ένα πρέπει να έχει πολύ γερή μηχανή αλλα από την άλλη αν αυτό είναι που δεν μπορεί να κατεβει?

3. Αυτό με τις γωνιές που λες είναι σωστό. Υπάρχουν παρολαυτά μηχανισμοί καθελκύσεις που επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν. Δεν ξέρω λεπτομέρειες και δεν ξέρω αν έχουν εφαρμοστεί στην Ελληνική ακτοπλοΐα :eek:

Παρολαυτά αν πάλι δεν κάνω λάθος. τα βαρελάκια της μιας πλευράς πρέπει να φτάνουν για το πρωτόκολλο. (βασικά αυτό δεν το θυμάμαι καθόλου αλλα το sleftomai με την λογική των σωσιβίων)

3. στην περίπτωση του Sfst μήπως λέω μήπως ήξεραν ότι η φωτιά θα ελεγχθεί και δεν ήταν άμεση η ανάγκη εγκατάλειψης εξού και δεν χρησιμοποίησαν τις τσουλήθρες γιατί όπως και να το κάνουμε κοστίζει να την πακετάρεις και να την ξαναχρησιμοποιήσεις (Γίνετε από ειδικό συνεργείο) (για τους κακοβόλους: Κάθε ΜΕΣ υποχρεούται να ανοίξει να τεσταριστεί και να κλείσει ενώπιον του νηογνώμονα η της σημαίας τουλάχιστον μια φορα τα 2 χρονια)

Παιδιά αυτά είναι γενικές πληροφορίες. Δυστυχώς όλη μου η χαρτούρα με τις ακριβείς λεπτομέρειες δεν είναι μαζί μου και σας λέω ότι θυμάμαι. Και δεν έχω και καλή μνήμη. Το γενικό νόημα θέλω να σας δώσω αλλα δεν θυμάμαι λεπτομέρειες.

Link to comment
Share on other sites

Το προγραμμα αυτο που λες Αγγελε, το εχει παρει το ματι μου στην τηλεοραση σε ενα ντοκυμαντερ που εκαναν αναπαρασταση της φωτιας στο Scandinavian Star και καταλαβαινω τι ακριβως λες. Ειναι πραγματικα εντυπωσιακο. Εν τω μεταξυ καπου ειχε παρει το ματι μου και κατι τεστ που εκαναν με αυτον τον MES εξοπλισμο στη Βορεια Θαλασσα με 6-7 μπωφορ.

Πολυ ευλογες επισης και οι αποριες του gpan, ειδικα οσον αφορα τα βαρελακια και τον αερα που μπορει να τα παρασυρει. Οπωσδηποτε σε νορμαλ συνθηκες ολα μπορει να λειτουργησουν στην εντελεια αλλα δυστυχως συνηθως ολα αυτα τα περιστατικα σε οτιδηποτε αλλο απο νορμαλ συνθηκες εξελισσονται... Αυτη ειναι και η βασικη μου ανησυχια οτι μονο στην πραξη θα δουμε πραγματικα την αποτελεσματικοτητα των μετρων αυτων και ολοι ξερουμε πως δυστυχως στη ναυτιλια πρεπει να γινει ενα μεγαλο ατυχημα προκειμενου να παρθουν μετρα προς τη σωστη κατευθυνση.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που έγραψε ο Άγγελος και εντυπωσιακά, αν λάβουμε υπ’ όψη ότι δεν είχε τις σημειώσεις του και η μνήμη του είναι αδύνατη. :D

Ένα πράγμα, όμως, δεν τονίσθηκε ιδιαίτερα. Ο παράγων άνθρωπος. Πλήρωμα και επιβάτες.

Σε κάποιο μεγάλο ναυάγιο (δεν θυμάμαι ποιο, εσείς πιθανόν να το ξέρετε) είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο μεγάλος αριθμός των μελών του πληρώματος που χάθηκαν. Έκαναν μια μελέτη και βρήκαν ότι έφταιγε το γεγονός ότι το πλήρωμα δεν ήταν εξοικειωμένο με το πλοίο, δεν γνώριζε τα κατατόπια και στην κατάσταση ανάγκης δεν μπορούσε να κινηθεί με άνεση. Όσοι γνώριζαν το πλοίο καλά, σώθηκαν.

Το ίδιο θα πω και εγώ από την πλευρά μου σαν επιβάτης. Η πλειοψηφία των επιβατών ( από δικές μου παρατηρήσεις) μπαίνει σε ένα πλοίο όπως τα βόδια στην καρότσα του φορτηγού. Δεν γνωρίζουν που βρίσκονται, που θα πάνε σε περίπτωση ανάγκη, τι θα κάνουν. Και μάλιστα δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον να μάθουν. Ξορκίζουν το κακό αδιαφορώντας. Με αποτέλεσμα, αν συμβεί κάτι, τον απόλυτο πανικό.

Προσωπικά (επειδή έχω αντιληφθεί την κατάσταση) μπαίνοντας σε ένα πλοίο πρώτα προσανατολίζομαι ώστε να ξέρω που βρίσκομαι και που να πάω. Ρίχνω και καμμιά ματιά να δω αν οι ντουλάπες με τα σωσίβια είναι ξεκλειδωμένες (ναι, κάποτε είδα και κλειδωμένες) και αν έχουν μέσα σωσίβια. Στην καμπίνα κοιτάω αν είναι τα σωσίβια στην θέση τους, σε κάποιο πλοίο υπήρχε και παράκληση να μην πάρουν οι επιβάτες μαζί τους τα σωσίβια. Υπάρχουν και τέτοιοι επιβάτες που θεωρούν τα σωσίβια ενδιαφέρον αναμνηστικό του ταξειδιού τους.

Έτσι λοιπόν ασχολούμαι 3 λεπτά και είμαι ήσυχος για την δύσκολη ώρα. Πόσοι, όμως, κάνουν το ίδιο?

Συνεπώς, κατά την γνώμη μου, κανένα σωστικό μέσο δεν είναι επαρκές, αν δεν υπάρχει αντίστοιχα εκπαιδευμένο πλήρωμα και επιβάτες που να ξέρουν τι να κάνουν και , κυρίως, να έχουν εμπιστοσύνη στο πλήρωμα και να υπακούουν στις εντολές του.

.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Στο σύστημα MES οι επιβάτες πέφτουν μέσα στην τσουλήθρα και σκάνε κάτω σαν σακιά ή υπάρχει ένας τρόπος "επιβράδυνσης" της πτώσης?

Και εντάξει αν είσαι μικρός το κάνεις κ για πλάκα, αν είσαι κάποιας ηλικίας πώς γλιτώνεις τα κατάγματα??

Και για να μην παρεξηγηθώ, αυτό το σύστημα το καταλαβαίνω, έχει κάποια κλίση p12_small.jpg και όλα καλά.

Σε αυτή την περίπτωση όμως: 9864160_marineArk.jpg όπως και εδώ που η τσουλήθρα είναι κάθετη τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να φαινεται καθετη αλλα απο μεσα εχει διαμορφωση ας πουμε ζιγκ-ζαγκ.Επομενως η προστριβη του ανθρωπου στη διαταξη αυτη επιβραδυνει την πτωση.Σιγουρα μικροατυχηματα μπορει να συμβουν κατα την χρηση των MES,αλλα οφειλονται κυριως στην κακη χρηση,στον πανικο κτλ.Στην τελικη ποιος νοιαζεται για ενα διαστρεμμα οταν κοιτα να σωσει το τομαρι του:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ΑΝΑΨΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΝΝΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΩΝΆΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΩΣΤΙΚΏΝ ΜΕΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΠΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΡΑΓΩΔΙΏΝ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΥΡΙΟ" ΠΟΥ ΕΠΙΝΟΗΣΕ ΤΙΣ ΤΣΟΥΛΗΘΡΕΣ ΑΥΤΟΣ ΝΟΜΙΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΒΑΤΕς ΕΙΝΑΙ 320 ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΟΜΩς Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΝΑΙ Η ΤΟ ΟΧΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΣΟΥΛΗΘΡΑΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ.

ΜΗΠΩς ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΤΣΟΥΛΙΘΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ? ΣΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45000 ΕΥΡΩ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΒΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

η ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΕς ΣΩΣΣΙΒΙΕΣ ΣΧΕΔΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΡΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΩΝ 25 ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΝΕΙ 6000 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΝΕΙ 25000. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝ Η ΣΧΕΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ.

Παρατηρω τα τελευταια χρονια διαφορα νεοτευκτα πλοια στην ακτοπλοια οχι μονο της Ελλαδας αλλα και της Βορειου Ευρωπης, και σε συνδυασμο με ενα ντοκυμανταιρ που ειδα προσφατα μου δημιουργηθηκε η εξης απορια.

Οι σωσιβιες λεμβοι με την παραδοσιακη εννοια αποτελουν παρελθον και εκτος απο 2 FRB(Fast Rescue Boat) τα πλοια δεν εχουν αλλο αυτοκινουμενο μεσο ερευνας και διασωσης. Η ιδεα ειναι οτι με τα καινουριου τυπου σωστικα μεσα, οι σωσιβιες λεμβοι δεν ειναι πια αναγκαιες γιατι λογω των ανοιγματων στα πλευρα των πλοιων και τις τσουληθρες που πετιουνται εξω(συγχωρεστε μου την αγνοια της ακριβους ορολογιας), οι επιβατες γρηγορα και χωρις προβλημα λογω της πιθανους κλισης του πλοιου θα επιβιβαζονται στις πνευστες σχεδιες που θα περιμενουν απο κατω.

Στο χαρτι προφανως και ειναι ολα καλα αλλα πραγματικα αναρωτιεμαι τι γινεται στην πραξη που παρα το οτι ευχολογια μπορει να κανουμε, ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι καποια στιγμη θα ερθει η ωρα της δοκιμης των μεσων αυτων σε πραγματικες συνθηκες. Δεν ειμαι ουτε τεχνικος, ουτε safety expert αλλα η κοινη λογικη και σχετικες συζητησεις που εχω κανει με τους αμεσα ενδιαφερομενους(ναυτικους δηλαδη), μου εχουν δημιουργησει αμφιβολιες.

Ενα πλοιο με πρωτοκολλο 1800 ατομα, ειναι ρεαλιστικο να υποθεσουμε οτι μπορει να εκκενωθει απο 4 μικρες πορτες σε ενα κλειστο χωρο και σε συνθηκες για παραδειγμα blackout η καποια κλισης η ισχυρου διατειχισμου? Τι θα συμβει με τους επιβατες και τον πανικο που συνηθως επκρατει, ιδιαιτερα απο τη στιγμη που σε τετοιες καταστασεις η φυσικη αντιδραση ειναι να βγουν στο καταστρωμα για να μην παγιδευτουν μεσα στο πλοιο?

Δεν ξερω αν κανεις εχει αποψη επι του θεματος η καποιες συγκεκριμενες γνωσεις πανω στο θεμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Παρατήρησα στο ΦΟΙΒΟΣ ότι απο τις εξι λέμβους μόνο οι δύο(οι πρώτες απο τη πλώρη δεξιά-αριστερά) εχουν προπελάκι και σύστημα πηδαλιούχισης.ξέρει κανείς γιατί γινεται αυτό η αν υπάρχει κάποιος κανονισμός safety που να το δικιολογεί

Link to comment
Share on other sites

Καπου εδω μεσα νομιζω οτι αναφερει κατι σχετικο.Φανταζομαι οτι γινεται για λογους οικονομιας,γιατι οσο να'ναι η αγορα και τοποθετηση μηχανων κτλ σε ολες τις λεμβους ειναι καποια χρηματα...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Παρατήρησα στο ΦΟΙΒΟΣ ότι απο τις εξι λέμβους μόνο οι δύο(οι πρώτες απο τη πλώρη δεξιά-αριστερά) εχουν προπελάκι και σύστημα πηδαλιούχισης.ξέρει κανείς γιατί γινεται αυτό η αν υπάρχει κάποιος κανονισμός safety που να το δικιολογεί

Aν και πιστευα οτι εχει πλεον καταργηθει οριστικα, η Ελληνικη Επιθεωρηση Εμπορικων Πλοιων (ναι αυτη η περιφημη με τους Κερβερους που το USCG μπροστα της τρεμει) προφανως επειδη το συγκεκριμενο βαπορι ειναι ταξινομημενο για περιορισμενους πλοες (Τυπου Γ) ΔΕΧΕΤΑΙ οτι επειδη το καϊκι ειναι διπλα στις στεριες, μπορει η αυτονομια των σωσιβιων λεμβων του να ειναι περιορισμενη. Οι 2 βαρκες που ειδες, θεωρουνται στα υπαρχοντα πλοια οτι εκτελουν και χρεη λεμβων διασωσης και γι αυτο εχουν πιο πολλα κομφορ.

Γενικη παρατηρηση επι του θεματος safety ειναι το οτι παρολο που οι κανονες σφιγγουν ολο και περισοτερο και μαλιστα με κατακορυφο ρυθμο, παρολα αυτα, μεχρι να φτασουμε στην ιδεα ενος βαποριου που θα ειναι ατρωτο και δεν θα παθαινει τιποτα και ολοι θα την βγαζουν καθαρη, απεχουμε κανα δυο ετη φωτος. 'Η για να το πω αλλιώς, αν θα φτιαχνόταν ενα τετοιο παπορο, δεν νομιζω οτι θα μπορουσε ποτε να ειναι εμπορικα εκμεταλευσιμο.

Η κουβεντα επι του θεματος τεραστια, ετσι για εισαγωγη το ριχνω παντως.

Καλημερα

:P

Link to comment
Share on other sites

Στην φωτια του sf iii τo δεξι mes (αυτο που ηταν απο τη μερια της φωτιας) δεν ανοιχτηκε γιατι η λαμαρινα απο κατω ζεματαγε και δεν παταγε ανθρωπος απο πανω. Το αριστερο ανοιχτηκε κανονικα. Τα σωστικα μεσα ενος επιβατηγου πλοιου καλυπτουν το 75% του συνολικου αριθμου επιβατων και πληρωματος ανα πλευρα. Το συστημα των mes για να εγκριθει και να πιστοποιηθει ελεγχεται σε ακραιες συνθηκες, Θυμαμαι χαρακτηριστικα οτι ενας τεχνικος της RFD (αν θυμαμαι καλα) μου ειχε πει οτι μετα απο 2 χρονια κατασκευης ενος νεου τυπου mes που το βαρελακι ηταν στην ουσια κυβος, οταν ηρθε η ωρα να ελεγχθει, τοποθετηθηκε σε ενα βαπορι και βγηκαν στην Βορεια Θαλασσα περιμενωντας ενα "καλο καιρο" για να το τεσταρουν. Οταν δεησε ο κυριος και εκανε το 11αρι το ανοιξαν και το δουλεψαν.

Οσο για τις βαρκες επιτρψτε μου να εχω πολυ σοβαρες ενστασεις. Οποιος εχει κατεβασει βαρκα με καιρο ξερει. Τα βαρελακια καθαιρεσης ειδικα τα υπαρχοντα χωρις μοτερ ειναι απαρχαιωμενο συστημα, και ενω ξεσκιζεις τον κοσμο σου για να τα μαθουν, μπορει οταν ερθει η ωρα να μην μπορουν αντικειμενικα να τα χρησιμοποιησουν. Προσωπικα ειμαι της λογικης εξελιξης των mes αλλα με πολυ αυστηροτερες προδιαγραφες και ευκολοποιησης της χρησης τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Είχα δει έξω από το Aegean Heaven να έχουν δυο κλειστού τύπου σωστικές λέμβους στο ντόκο, για να τοποθετήσουν στο πλοίο.

Υποχρεούνται τα Ro-Ro να έχουν σωστικές λέμβους και ιδιαίτερα κλειστού τύπου?? Επειδή έχει βάλει και το Παναγία Αγιάσου.

Ειναι πολύ λογικο ενα πλοιο, οποιουδηποτε τύπου, να εχει τετοιες σωσιβιες (σωστικές ειναι οι μικρες rescue boat) λέμβους.

Πλέον όλα τα νεα πλοία, από επιβατηγά μέχρι γκαζάδικα, χρησιμοποιούν κλειστου τυπου λέμβους. Προφανώς θα υπάρχει κανονισμός που το οριζει.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Παρακολουθώντας την προχθεσινή άσκηση μου ήρθαν στο μυαλό τα σχόλια του Nick και αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο αυτά τα γυμνάσια να γίνονται και σε ρεαλιστικότερες συνθήκες (για πχ έξω από το λιμάνι και με συμμετοχή εθελοντών για τη χρήση της τσουλήθρας κλπ).

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι εύκολο καθώς η αλλαγή των MES είναι δαπανηρότατη και φαντάζομαι πως οι ασκήσεις γίνονται με τη λήξη των πιστοποιητικών των συγκεκριμένων σωστικών.

Link to comment
Share on other sites

Ορεστη, μη με αναβεις τωρα, τουτο-κεινο-τ' αλλο να πουμε.. Αυτο που αναφερεις ειναι κατα τη γνωμη μου και ο μοναδικος αξιοπιστος τροπος ωστε να δοκιμαστει το συστημα αυτο. Και εκει σε ενα βαθμο θα φανει το τι προκειται να γινει. Φυσικα αυτο δεν προκειται να γινει ποτε, οχι στην Ελλαδα αλλα πουθενα. Οποτε θα μαθουμε -δυστυχως- στην πραξη πως θα λειτουργησει αυτο το πραγμα. Διοτι θα ερθει η στιγμη να το δουμε στην πραξη.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ εκείνο που έχω καταλάβει είναι ότι το πιο εύχρηστο,διαχρονικό,προσβάσιμο και πιο γρήγορο στην χρήση του σωστικό μέσον είναι το ατομικό σωσίβιο.ΚΚαι γι αυτούς τους λόγους ίσως είναι και το πιο σημαντικό.

Όλα τα άλλα μπορούν να βοηθήσουν στην διάσωση υπό προυποθέσεις. Για τις βάρκες αποδείχτηκε ότι σε συνθήκες βίαιης εγκατάλειψης του πλοίου με μεγάλη κλίση και με κυμματισμό δύσκολα έως καθόλου δεν μπορούν να προσφέρουν.Τα βαρελάκια όπως κι όλα τα λοιπά σωστικά μέσα προυποθέτουν να λειτουργήσουν και να μην δημιουργηθεί καμιά αβαρία της στιγμής και να λειτουργήσει ένας μηχανισμός που αποτελείται από ανθρώπους μέλη του πληρώματος κι όπως όλοι ξέρουμε σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει το φιλότιμο αλλά από κάποια στιγμή και μετά λειτουργεί αναποφευκτα και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης για όλους τους οργανισμούς ανεξαιρέτως.

Για τα M.E.S που πλέον είναι τα βασικότατα σωστικά μέσα του πλοίου καλό θα ήταν να γίνεται αυτό που λέει ο Οrestis αν και γνωρίζω πως σε μερικά πλοία (π.χ στην κατασκευή του ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ 12)όπου έχει γίνει γυμνάσιο εγκατάλειψης και τον ρόλο των επιβατών που εκενώνουν το πλοίο είχε αναλάβει το πλήρωμα.

Link to comment
Share on other sites

Eκεινο που καταλαβαινω εγω ειναι οτι

ολα να λειτουργουν σωστα,το πληρωμα αψογο,οι βαρκες,οκαιρος κτλ αν ο Θεος δεν βαλει και αυτος το χερι του .......

αναλογα με το καντηλι του καθενος ειναι ,ειτε αυτο λεγεται πλοιο ,ειτε αεροπλανο ,μηχανη ,αυτοκινητο δεν ξερω τι αλλο .........το λαδακι μας ειναι το κυριοτερο!(λιγο μακαβριο το σχολιο)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σύγχρονο δεν σημαίνει μόνο "μοντέρνο", αλλά και κάτι που ζεί στον καιρό μας ;). Στον καιρό μας λοιπόν ζεί και βασιλεύει το χειροποίητο σωστικό μέσον του ανοικτού Ε/Γ-Ο/Γ Γεώργιος Π., που ταξιδεύει Ρίο-Αντίριο. (Η σκουριά στο κατάστρωμα ταξιδεύει κανονικά, της έχουν βγάλει και φυλλάδιο :D)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το πρόβλημα ειναι τι θα γινει σε περιπτωση μεγάλης απότομης κλισης, αφου δεν ειναι υποχρωμενο ενα Ε/Γ να μπορει να διασωσει ολους τους επιβαινοντες με τα σωστικά μεσα της μιας πλευράς, σε αντιθεση με ενα ποντοπόρο.

Και δυστυχώς οι περισσότεροι επιβάτες δεν εχουν τη διαθεση να γνωρισουν τι πρεπει να κανουν σε τετοιες περιπτωσεις, λέγοντας "αν ειναι να συμβει,.....κλπ κλπ", αλλά στην περίπτωση που συμβει κάτι τέτοιο, ξέρουν να τα ριχνουν στο πλήρωμα που δεν τους ενημέρωσε (εκείνη τη στιγμή του πανικού)....

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Γιατί τραυματίζονται και σκοτώνονται ναυτικοί όταν επιχειρούν να θέσουν σε λειτουργία μηχανισμούς απασφάλισης και καθαίρεσης σωσιβίων λέμβων?

Απάντηση στο ερώτημα αναμένεται να δοθεί μέσα από έρευνα που έχει ξεκινήσει το Paris MOU οι αρμόδιοι του οποίου έχουν θέσει στο μικροσκόπιο το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους τα στοιχεία από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει σε πλοία όλων των τύπων, με στόχο να βρεθεί το σημείο αδυναμίας στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και να διευκρινιστεί πλήρως ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα.

Μέσα από αυτή την έρευνα θα διευκρινιστεί το επίπεδο γνώσεων των ναυτικών στις συγκεκριμένες λειτουργίες και θα επιχειρηθεί η αποτύπωση καταστάσεων υπό καθεστώς πίεσης.

Οι ειδικοί, ξεκινώντας με τη θεωρία ότι κανείς επιβάτης πλοίου δεν θα είναι «χαρούμενος» απέναντι σε ένα πλήρωμα που δεν ξέρει πως να λειτουργήσει τα μηχανήματα και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες μάλλον θα ρίξουν το βάρος στο θέμα της εκπαίδευσης υπό όλες τις συνθήκες, γεγονός που καθιστά το έργο των πλοιάρχων πιο δύσκολο αφού θα απαιτούνται διαρκείς ασκήσεις.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν θλιβερές καταγραφές ατυχημάτων που στοίχησαν τη ζωή σε μέλη του πληρώματος σε κρουαζιερόπλοια και επιβατηγά πλοία σε περιπτώσεις ασκήσεων εντός μάλιστα λιμένων και χωρίς καν να υπάρχουν συνθήκες κρίσεως.

theseanation.gr

Link to comment
Share on other sites

Οι ειδικοί, ξεκινώντας με τη θεωρία ότι κανείς επιβάτης πλοίου δεν θα είναι «χαρούμενος» απέναντι σε ένα πλήρωμα που δεν ξέρει πως να λειτουργήσει τα μηχανήματα και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες μάλλον θα ρίξουν το βάρος στο θέμα της εκπαίδευσης υπό όλες τις συνθήκες, γεγονός που καθιστά το έργο των πλοιάρχων πιο δύσκολο αφού θα απαιτούνται διαρκείς ασκήσεις.

Οι ειδικοί απλώς έρχονται να επιβεβαιώσουν το προφανές...που είχαμε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Συνεπώς, κατά την γνώμη μου, κανένα σωστικό μέσο δεν είναι επαρκές, αν δεν υπάρχει αντίστοιχα εκπαιδευμένο πλήρωμα και επιβάτες που να ξέρουν τι να κάνουν και , κυρίως, να έχουν εμπιστοσύνη στο πλήρωμα και να υπακούουν στις εντολές του.
Link to comment
Share on other sites

αλλα καλυτερη η απλη λογικη. Οταν μια αρχη (σημαια, κλαση κλπ) δεχεται να τοποθετηθει ενα Fast Rescue Boat στο Deck 10 καμια 20αρια μετρα απο τη θαλασσα, οταν εγκρινουν και πιστοποιουν ιμαντες και παλαγκα συγκρατησης που ζυγιζουν 15 κιλα και τα θεωρουν ευκολοχρηστα, οταν αποδεχονται κλειστες και ημικλειστες λέμβους διάσωσης με ανοίγματα για την απασφάλισή τους που δεν φτάνει παρά ο Φασούλας και όταν ακόμα εν έτει 2009 επιτρέπεται η χρήση Life Rafts καθαιρουμένου τύπου....μετά ψάχνουμε γιατί χτυπάνε και σκοτώνονται οι ανεκπαίδευτοι ναυτικοί..:(

Και αφού υποχρεώνουν όλο τον κόσμο να τα χρησιμοποιήσει όπως μπήκαν και εγκρίθηκαν, μετά έρχεται ο ίδιος ο κύριος ΙΜΟ και λέει, προσοχη, μόνο οι απαραίτητοι και κατά την κρίση του πλοιάρχου για εκπαίδευση..

Αν αυτό δεν είναι φαρισαϊσμός, τότε τι είναι;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...