Jump to content
Shipfriends

Εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Ναβαρίνου


Recommended Posts

6-4.jpg

Την 179η επέτειο από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (στις 20 Οκτωβρίου του 1827) θα τιμήσουν αύριο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 9:30 το πρωί με την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Αγγλίας της Γαλλίας, και της Ρωσίας (των δυνάμεων που συμμετείχαν στην ιστορική ναυμαχία) και θα ακολουθήσει δοξολογία στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην πλατεία με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων και παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Χρήστος Καρδαράς, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των πρεσβειών της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας στα μνημεία των πεσόντων στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με δεξίωση, που θα παραθέσουν οι οργανωτές προς τιμήν των επισήμων προσκεκλημένων.

πηγη: Η ΕΡΤ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 8 years later...

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην 191η Επέτειο της Ναυμαχίας Ναβαρίνου

Quote

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 19 και Σάββατο  20 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν στην Πύλο εορταστικές εκδηλώσεις για την 191η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Γ. Παυλόπουλου  ΠΝ, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ.

  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατέπλευσε στο λιμένα της Πύλου η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ. Επιπροσθέτως τμήμα της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και άγημα της Φρεγάτας απέδωσαν τιμές.

  Στις 20 Οκτωβρίου 1827 έλαβε χώρα  στον ομώνυμο όρμο η ναυμαχία του Ναβαρίνου, κατά την οποία οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής  (Αγγλία - Γαλλία - Ρωσία) αντιμετώπισαν τον ενωμένο Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπό τον Ιμπραήμ πασά. Ο στόλος των τριών Ευρωπαϊκών δυνάμεων παρόλο που υστερούσε των αντιπάλων σε αριθμό πλοίων και πυροβόλων, υπερτερούσε σε πειθαρχία, εκπαίδευση και  εμπειρία. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η ολοσχερής καταστροφή του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου,  γεγονός που σηματοδότησε την απαρχή δημιουργίας Ελληνικού Κράτους.

  Η εν λόγω ναυμαχία είναι η τελευταία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Ποτέ άλλοτε στο πλαίσιο των ναυτικών επιχειρήσεων με ιστιοφόρα σκάφη δεν αντιπαρατέθηκε τόσο μεγάλος αριθμός μονάδων, με τόσο μεγάλη ισχύ πυρός, σε τόσο περιορισμένης έκτασης πεδίο μάχης.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...