Jump to content
Shipfriends

ΤΠΚ Ρίτσος (Ρ-71)


Recommended Posts

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ (9/10/2006)

Quote
Kαθέλκυση της Πυραυλακάτου Ανθυποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006 και ώρα 12.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η καθέλκυση της Πυραυλακάτου Ανθυποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου , του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βασιλείου Μιχαλολιάκου και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημητρίου Γούση ΠΝ.

Το ΤΠΚ Ανθυποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ (Ρ-71) είναι το πέμπτο πλοίο τύπου «SUPER VITA» με βάση την πρόταση του Αγγλικού οίκου VOSPER THORNYCROFT Ltd.

Ειδικότερα το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων Πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού περιελάμβανε την κατασκευή τριών (3) πλοίων , ενώ την 28η Αυγούστου 2003 υπεγράφη και ενεργοποιήθηκε η εξάσκηση ΟΡΤΙΟΝ για την κατασκευή άλλων δύο ΤΠΚ ομοίου τύπου από τα ΝΒΕΕ.

Το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΡΟΥΣΣΕΝ (Ρ-67) καθελκύστηκε την 12η Νοεμβρίου του 2002 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό την 20η Δεκεμβρίου 2005 , το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΔΑΝΙΟΛΟΣ (Ρ-68) καθελκύστηκε την 8η Ιουλίου 2003 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό την 22η Φεβρουαρίου 2006 ,το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (Ρ-69) καθελκύστηκε την 5η Απριλίου 2004 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό την 8η Μαΐου 2006 και το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ-70) καθελκύστηκε την 20η Δεκεμβρίου 2005.

Ανάδοχος της νέας Πυραυλακάτου Ανθυποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ θα είναι ο προπονητής της Εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης κ. Παναγιώτης Γιαννάκης.

Το όνομα Ανθυποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ δίδεται σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για πρώτη φορά προκειμένου να τιμηθεί ο Ανθυποπλοίαρχος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΙΤΣΟΣ ο οποίος , μετέχοντας σαν διοικητής λόχου πεζοναυτών του αγήματος αποβάσεως για την απελευθέρωση της νήσου Χίου φονεύθηκε μαχόμενος, μαζί με τον Ναυτικό Δόκιμο 4ης τάξης ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΗ την 16η Νοεμβρίου 1912...

Και η ανακοίνωση της καθέλκυσης από το ΥΕΘΑ...λίγο διαφορετική!

Quote
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΕΘΑ - Ονοματοδοσία και καθέλκυση Πυραυλακάτου

Αθήνα, 09/10/2006

Θέμα: Ονοματοδοσία και καθέλκυση Πυραυλακάτου.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Β.Ι. Μιχαλολιάκος, παρέστη σήμερα στην ονοματοδοσία και καθέλκυση της Πυραυλακάτου «Ανθυποπλοίαρχος Ρίτσος» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, αθλητικού χώρου, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην τελετή του αγιασμού χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Χριστόδουλος. Ανάδοχος ήταν ο Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης, κ. Παναγιώτης Γιαννάκης.

Στον χαιρετισμό του ο ΥΦΕΘΑ συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την κατασκευή της νέας Πυραυλακάτου, τόνισε την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας, το φρόνημα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς και το ότι «όπως με σαφήνεια έχει διατυπωθεί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για τον τομέα της Εθνικής μας Άμυνας, η ανάπτυξη και ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κρίνεται εκ των πραγμάτων αναγκαία και συγκαταλέγεται στις βασικές μας προτεραιότητες».

Κατά το ΥΕΘΑ, λοιπόν, στην καθέλκυση της Πυραυλάκάτου δεν παρέστη κανένας Α/ΓΕΝ...ούτε καν έφεδρος κελευστής!

Παρά μόνον παπάδες, βουλευτές και υπουργοί, μπαλαδόροι και Δημαρχαίοι!

Και εις ανώτερα...και περαστικά μας!!!!!

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Το όνομα Ανθυποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ δίδεται σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για πρώτη φορά προκειμένου να τιμηθεί ο Ανθυποπλοίαρχος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΙΤΣΟΣ ο οποίος , μετέχοντας σαν διοικητής λόχου πεζοναυτών του αγήματος αποβάσεως για την απελευθέρωση της νήσου Χίου φονεύθηκε μαχόμενος, μαζί με τον Ναυτικό Δόκιμο 4ης τάξης ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΗ την 16η Νοεμβρίου 1912...
Επειδή σε λίγες μέρες έχουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου και επειδή ο Ανθυποπλοίαρχος Ρίτσος σκοτώθηκε εκεί, είπα να δούμε λίγο το χρονικό εκείνης της εποχής.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

10 Νοεμβρίου 1912: αναχώρηση στόλου ξημερώματα από Θεσσαλονίκη

10 Νοεμβρίου: άφιξη το απόγευμα στη Λέσβο και αναχώρηση πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με πλώρη για Χίο των πλοίων: Μακεδονία, Εσπερία, Αρκαδία (οπλισμένα εμπορικά), Πατρίδα, Σαπφώ, Αριέττα και τα αντιτορπιλικά Κεραυνός, Νέα Γενιά.

11 Νοεμβρίου: άφιξη στόλου στη Χίο υπό του Ναυάρχου Δαμιανού, αποβίβαση ύστερα από ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις περί τις 3.30 μ.μ. από το πλοίο Σαπφώ στην περιοχή της Λευκωνιάς, υπό το Συνταγματάρχη Νικόλαο Δελαγραμμάτικα.Οι πρώτοι πεσόντες στη μάχη ήταν οι Εμμανουήλ Ποθητός και ο Ιωάννης Χρυσολωράς.

12 Νοεμβρίου: είσοδος του Ελληνικού στρατού στην πόλη της Χίου, υποχώρηση τούρκου διοικητή Ζιχνή Βέη προς Κορακάρη.

Επίθεση εναντίον του χωριού Καρυές.

13 Νοεμβρίου: κατάληψη Κορακάρη και Καμποχώρων

15 Νοεμβρίου: κατάληψη Αγίου Γεωργίου Συκούση, συμπλοκή στις Καρυές.

Σχηματίζονται τα πρώτα αντάρτικα σώματα. Από τα πρώτα είναι αυτό των Καρδαμύλων.

Οι Νικόλαος Ρίτσος, Ιωάννης Παστρικάκης θυσιάζονται στη μάχη του Αίπους.

18 Νοεμβρίου: κανονιοβολισμός των Αγίων Πατέρων από το "Μακεδονία".

21 Νοεμβρίου: λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων

22 Νοεμβρίου: λειτουργία του Τελωνείου Χίου

26 Νοεμβρίου: αντάρτικο σώμα από το Λιθί, χωρίς διαταγή από το ελληνικό στρατό, κατέλαβε τα Αυγώνυμα.

27-28 Νοεμβρίου: τις βραδινές ώρες εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τα Αυγώνυμα λόγω επίθεσης των Τούρκων.

28- 29 Νοεμβρίου: γενική επίθεση τούρκων που αποτυγχάνει πλήρως.

30 Νοεμβρίου: μέσω του καλόγερου Αγίου Μάρκου οι τούρκοι προσπαθούν να στείλουν επιστολές σε δικούς τους. Ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Δελαγραμμάτικας καταλαβαίνοντας τη χρησιμότητα του καλόγερου ζητά και έχει τη συνεργασία του.

8 Δεκεμβρίου: Η "Μακεδονία" από το λιμάνι Καρδαμύλων βομβαρδίζει το Πιτυός όπου είχαν ως στρατηγείο οι Τούρκοι. "Τα ηθικά αποτελέσματα του βομβαρδισμού ήσαν σοβαρώτατα".

10-11 Δεκεμβρίου: ύστερα από αίτημα του Ζιχνή που μεταβίβασε ο καλόγερος Ιγνάτιος ο Δελαγραμμάτικας μαζί με τους Προξένους της Γαλλίας, Γερμανίας και το γραμματέα του Αγγλικού προξενείου τον συναντούν στη Μονή των Αγίων Πατέρων.

12 Δεκεμβρίου: μετά την κατάληψη όλης της νήσου Λέσβου στις 10 Δεκέμβρη, 3.000 άντρες του πεζικού έρχονται για ενίσχυση στη Χίο.

17 Δεκεμβρίου: ύστερα από εντολή του Συνταγματάρχη ο Γεώργιος Χωρέμης συνοδεία δύο ανδρών επιθεωρούν το όρος Αίπος. "Ηδη εφθάσαμεν επί της κορυφής και εβλέπομεν το οροπέδιον του Αίπους. Παντού εφαίνετο ότι ο τελευταίος βομβαρδισμός είχεν πείσει τους Τούρκους να μη φανούν πλέον εις το σημείον τούτο".

20 Δεκεμβρίου: η 7 πρωινή ορίζεται ώρα και ημέρα γενικής επίθεσης. Μη λαμβάνοντας εγκαίρως τη διαταγή στα Καμπιά ξεκινούν επίθεση στις 19/12.

Στις 9.00 με 10.00 μ.μ. αξιωματικός από το τμήμα των Καρυών ενημερώνει το Δελαγραμμάτικα ότι ο τούρκος διοικητής ζητά να παραδοθεί.

21 Δεκεμβρίου 1912: "λίαν πρωϊ και μόλις εξημέρωνεν ήλθεν επί του Αίπους η είδησις ότι ο Ζιχνή παρεδόθη".

"Η παραδοθείσα δύναμις ήτο 1.800 άνδρες, 2 τηλεβόλα των 7.5 ορεινά Κρουπ και 2 ηλιακοί τηλέγραφοι. Τραυματίαι παρεδόθησαν 12, όλοι ελαφρότατα τραυματισμένοι...".

27 Δεκεμβρίου 1912: Αναχώρηση απελευθερωτικού στρατού.

Από το βιβλίο του Γεωργίου Χωρέμη "Οσα ο ίδιος είδον"

Επιμέλεια: Θοδωρής Πυλιώτης

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ"

Από το: http://www.chiosnews.com/cn111123621AM.asp

Επειδή το ΠΝ στα μικρά σκάφη δίνει ονόματα σχετικά (έως παντελώς) άγνωστα...καλό θα ήταν να μαθαίνουμε και λίγα πράγματα γι' αυτούς τους γνωστούς-αγνώστους και την εποχή τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 14 years later...

Η πυραυλάκατος Ρίτσος (P71) ανήκει στη κατηγορία Τύπου Ρουσσεν και έχει ναυπηγηθεί στο ναυπηγείο Ελευσίνας το 2015. Το πλοίο έχει μήκος 61,90 μέτρα, πλάτος 9,5 μέτρα, φοράει τέσσερις κύριες μηχανές MTU 23160 BHP, που του δίνουν μέγιστη ταχύτητα 34,5 κόμβων.

Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to ΤΠΚ Ρίτσος (Ρ-71)
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...