Jump to content
Shipfriends

Ν/ΘΗ Ερατώ (M-60) & Ν/Α Κλειώ (Μ-213)


Recommended Posts

ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ Ν/ΘΗ ΕΡΑΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ Ν/Α ΚΛΕΙΩ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2006 και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί στον Ναύσταθμο Κρήτης επίσημη τελετή υποστολής σημαίας του Ναρκοθηρευτικού (Ν/ΘΗ) «ΕΡΑΤΩ» και του Ναρκαλιευτικού (Ν/Α) «ΚΛΕΙΩ».

Το Ναρκοθηρευτικό «ΕΡΑΤΩ» (Μ-60) κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία «ΗENRY GROBE and Co» των ΗΠΑ και η ναυπήγηση του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1954. Στη συνέχεια την 8η Μαρτίου 1954 στο Norfolk των ΗΠΑ παραδόθηκε στο Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και έλαβε το όνομα «ITS GASTANO». Κατέπλευσε στον Τάραντα της Ιταλίας την 20η Αυγούστου 1954 και άρχισε την εκπαιδευτική και επιχειρησιακή δραστηριότητα του λαμβάνοντας μέρος σε επιχειρήσεις Ναρκαλιείας σε παραμένοντα Ναρκοπέδια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου , πραγματοποιώντας πολυάριθμες εντοπίσεις και καταστροφές ναρκών.

Την 10η Οκτωβρίου 1995 στο πλοίο υψώθηκε η Ελληνική Σημαία και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρώτος του κυβερνήτης ήταν ο πλωτάρχης Ι. Γαραντζιώτης ΠΝ , ενώ εντάχθηκε στην 1η Μοίρα Αντιναρκικών Πλοίων (ΜΑΝΠ 1).

Το πλοίο από το 1954 έως το 1995 διένυσε 154.645 ν.μ. , ενώ υπό τις διαταγές του Αρχηγείου Στόλου διένυσε άλλα 49.709 ν.μ. (σύνολο 204.354 ν.μ.)

Το Ναρκαλιευτικό «ΚΛΕΙΩ» (Μ-213) ναυπηγήθηκε στο STURGEON BAY των ΗΠΑ και παραχωρήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας. Παραλήφθηκε την 21η Νοεμβρίου 1968 στην Βοστόνη των ΗΠΑ και πρώτος του κυβερνήτης ήταν ο Υποπλοίαρχος Π. Λαγωνίκας ΠΝ. Έλαβε μέρος σε διάφορες ασκήσεις και επιχειρήσεις Ναρκοπολέμου , σε περιπολίες , καθώς και σε διάφορες άλλες αποστολές τόσο στο εσωτερικό , όσο και στο εξωτερικό.

Το πλοίο κατά την διάρκεια των ταξιδιών του διένυσε συνολικά 234.620 ν.μ.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 6 months later...

Μετά το ΕΡΑΤΩ που χρησιμοποιήθηκε σαν στόχος επιφανείας και βυθίστηκε, όπως μας γράφει ο gpan στο προηγούμενο post, σειρά (με το ίδιο τέλος) είχε και το πρώην Ν/Α ΚΛΕΙΩ (Μ 213), όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΠΝ.

30/4/2009 Βολές Κ/Β στο ΠΒΚ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009 εκτελέστηκαν οι παρακάτω βολές στο Πεδίο Βολής Κρήτης:

Α. Την 10:28 βολή κατευθυνόμενου βλήματος EXOCET MM-38 από την Πυραυλάκατο «ΛΑΣΚΟΣ» (http://www.hellenicnavy.gr/laskos_p20.asp) και την 11.00 και 12.16 δύο (2) κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας PENGUIN MK2-MOD3 από τις Πυραυλάκατους «ΞΕΝΟΣ» (http://www.hellenicnavy.gr/xenos_p27.asp) και «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ» αντίστοιχα (http://www.hellenicnavy.gr/kavaloudis_p24.asp) κατά στόχου επιφανείας.

(1). Ως στόχος επιφανείας χρησιμοποιήθηκε το παροπλισμένο Ναρκαλιευτικό πρώην Ν/Α ΚΛΕΙΩ (Μ-213) το οποίο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των βολών βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του ΠΒΚ.

Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to Ν/ΘΗ Ερατώ (M-60) & Ν/Α Κλειώ (Μ-213)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...