Jump to content
Shipfriends

RMS Olympic

eMembers
  • Posts

    50
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by RMS Olympic

  1. Επιτέλους!Δεν άντεχα να βλέπω όποτε περνούσα από δίπλα του ένα τέτοιο όνομα να σκουριάζει!Ως Αγιασώτης μιλάω τώρα
  2. Κατανοητά όλα αυτά Hastaroth, μου έμεινε ακόμη η απορία για το τόσο "χοντρό" της πρύμνης,απ'το ελικοδρόμιο που κατεβαίνει κάθετα κάτω,ως την ίσαλο,όπου κλίνει προς τα μέσα απότομα,180μοίρες. Μου θύμισε Queen Mary 2 στο ίδιο σημείο,δεν ξέρω αν και αυτή τη σχεδίαση την επιβάλλουν λειτουργικοί σημερινοί λόγοι(απόνερα κάτι).
  3. Ωραίο project(αν τελικά γίνει πραγματικότητα). Η πρύμνη έχει φάει τον μεγαλύτερο εκμοντερνισμό,με αποτέλεσμα να έχει "παχύνει" και να έχει χάσει τη φινέτσα που είχαν οι γραμμές της,αντίστοιχες με της πλώρης. Να ρωτήσω κάποιον που ξέρει καλύτερα,ήταν απαραίτητος αυτός ο νέος σχεδιασμός σε αυτό το σημείο,να είναι τόσο φαρδύ;Λόγω π.χ. του νέου συστήματος πρόωσης; Υστ:Που είναι η μπάλα,ρε;
  4. Πριν μια βδομάδα (βασικά απ' ότι βλέπω στο κανάλι του National Geographic.το δείχνει κάθε εβδομάδα)είδα ένα σχετικά πρόσφατο ντοκιμαντέρ, το "Dark Secrets of Lusitania". Το όλο αντικείμενο της ομάδας που βλέπουμε σε αυτό (ανάμεσα της κι ο σημερινός ιδιοκτήτης του ναυαγίου),είναι να ανακαλύψει γιατί το πλοίο βυθίστηκε σε μόλις 18 λεπτά. Μια τορπίλη δε μπορεί να είναι υπεύθυνη για την τόσο γρήγορη βύθιση ενός υπερωκεανίου τέτοιου μεγέθους. Οι έρευνες βασίζονται σε μαρτυρίες επιζώντων, που ανέφεραν δύο εκρήξεις, με χρονική διαφορά 30'' η μια από την άλλη. Η μια ήταν το χτύπημα της τορπίλης στο κύτος, η δεύτερη όμως;Κάτι πυροδοτήθηκε από το εσωτερικό του πλοίου, τόσο δυνατό, που έφτασε να το καταδικάσει. Τέσσερις ήταν οι υποθέσεις:παράνομο φορτίο πυρομαχικών=σκόνη αλουμινίου(σφαίρες βρέθηκαν στα αμπάρια του πλοίου στην έρευνα της ομάδας στην αρχή,αλλά η εκτυφλωτική λάμψη που βγάζει η έκρηξη αλουμινίου δεν συνάδει με τις μαρτυρίες), καρβουνόσκονη(είχε αποθήκες κάρβουνου στα πλάγια που χτυπήθηκε, αλλά η έκρηξη από κάτι τέτοιο δε θα ήταν ικανή να δημιουργήσει εκτεταμένη ζημιά στο πλοίο),βαμβακοπυρίτιδα (αρκετά δυνατή έκρηξη, αλλά δεν συμφωνεί με την χρονική απόσταση των δύο εκρήξεων) και έκρηξη λέβητα (η πιο πιθανή εκδοχή, από άποψη συμφωνίας με τις μαρτυρίες και της χρονικής απόστασης των δύο εκρήξεων, αλλά όχι από άποψη έντασης ικανής να κάνει τη μεγάλη ζημιά). Τελικά οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βγάλουν ασφαλή συμπέρασμα,ούτε από τις προσομοιώσεις στο εργαστήριο,ούτε από τις καταδύσεις στο ναυάγιο.Φάνηκε ότι το Λουζιτάνια θέλει να κρατήσει το μυστικό για το ίδιο .Αρκετά καλό φιλμ, ενδιαφέρον.
  5. Το 2ο βιντεάκι που μόλις είδα,έχει πλάνα από την καμπίνα των ανθρώπων που τραβήξανε το βίντεο.Άλλο εσωτερικό,όχι.Τουλάχιστον αυτή η σειρά.
  6. Αχ, μωρέλιμ' Θεουφλέλ' τι όμορφο που είσαι,τι στιβαρή και τετράγωνη γερμανική ομορφιά είναι αυτή Thanks NHSOS!
  7. Τελικά φύγαμε στις 13.30.Μέχρι τότε,δε μας χρέωναν ότι παίρναμε απο το μπαρ
  8. Να σημειωθεί ότι ο τορπιλισμός και η βύθισή του από γερμανικό υποβρύχιο στις 7 Μάη 1915,ήταν η αιτία της εισόδου των Η.Π.Α. στον 1ο Παγκόσμιο.Μέχρι τότε,δήλωναν ουδετερότητα,αν δεν κάνω λάθος. Το γρήγορο της βύθισης του (18 λεπτά) απέφερε το θάνατο στους περισσότερους επιβάτες, παρ'όλο που ήταν κοντά στη στεριά,μόλις 11 μίλια από το ακρωτήριο Old Head of Kinsale της Ν.Ιρλανδίας.
  9. Γι'αυτό ακριβώς,μπορούμε να ψάξουμε για το Ολύμπικ, που έκανε τόσα ταξίδια και σίγουρα θα το "άνοιξαν" κάποια στιγμή.Το ίδιο (κατά 98%) ήταν.
  10. Επιστροφή χθες από Σίφνο με το πλοίο,δεύτερη φορά που ταξιδεύω μαζί του,η πρώτη λίγο επεισοδιακή,είχα κάνει report,κοιτάξτε πιο πίσω .Στο λιμάνι υπήρχε μια αναστάτωση,"ήταν ο καιρός μέσα" κατά το κοινώς λεγόμενο,με αποτέλεσμα στην αναμονή για επιβίβαση να τρώμε βροχούλα από αλμυρό νερό αρκετά συχνά!Το πλοίο ήρθε νωρίς (13.30)για την ώρα αναχώρησης (14.00), αλλά όπως φάνηκε κάτι ήξερε,γιατί με τις τόσες προσπάθειες να δέσει,έφτασε 13.45!Μέσα σε έναν πανικό και μια βιασύνη μπήκαμε μέσα με διάφορες σκέψεις να μου 'ρχονται στο μυαλό,αναλογιζόμενος τις φήμες που έχω ακούσει για τη συμπεριφορά του στη φουρτούνα .Τελικά,στις 14.00 συνεπείς με το πρόγραμμα λύσαμε κάβους για να φύγουμε,τι το θέλαμε;Ο αέρας μας πήγαινε όπου ήθελε!Μέχρι να μπουν οι μηχανές σε πλήρη ισχύ για να γίνεται καλά το βαπόρι,κάναμε μερικά περίεργα,οι απέξω λένε ότι τρόμαξαν,εγώ απλά κοιτούσα από το φινιστρίνι τα ζιγκ ζαγκ από τα απόνερα!Κι εκεί που έλεγα,πάμε για ένα ταξίδι που θα το λέμε χρόνια σαν ιστορία(ευκαιρία να τεστάρω και τις αντοχές μου σε τέτοιο ταξίδι ),όσο ανοιγόμασταν,τόσο ο καιρός έφτιαχνε...λες και όλος ο καιρός ήταν εγκλωβισμένος στο λιμάνι!Βοήθησε βέβαια και το ότι τον βάζαμε τον καιρό συνέχεια πίσω μας, αλλά η διαφορά των φημών με την πραγματικότητα ήταν μεγάλη.Στη Σέριφο πρέπει να ζορίστηκε πάλι στη μανούβρα, αλλά δε βγήκα έξω για να είμαι 100% σίγουρος.Το "χειρότερο" ήταν κλασσικά στο στενό της Κέας,όπου κάναμε μια-τολμώ να πω ευχάριστη-κούνια μπέλα για λίγο. Από κόσμο ήμασταν γεμάτοι και μετά τη Σέριφο, αλλά σε ανεκτά επίπεδα,άνετα.Όταν είδα ότι όντως η θάλασσα ήταν εντάξει και δε θα έκανα άλλο ένα μπάνιο στα καταστρώματα,βγήκα έξω για να δω τι άλλαξε από την προηγούμενη τραυματική εμπειρία.Κι εκεί ευχάριστη έκπληξη.Πεντακάθαρο το πλοίο,βολτάριζες ευχάριστα,το μόνο ήταν μια ενοχλητική μυρωδιά σου ερχόταν όταν περνούσες κοντά στα φουγάρα.Καμία σχέση με την παλιά εικόνα του "μαύρου χιονιού" σε όλο το κατάστρωμα και μετά από λίγο και στα ρούχα σου... Φτάσαμε με μικρή καθυστέρηση (19.30)στον Πειραιά,όλα εντάξει.
  11. Κρίνοντας από άλλα παρόμοια πλοία,θα είχε όση φήμη έχουν αυτά.Δηλαδή τη φήμη του μεγαλύτερου πλοίου στον κόσμο κάποια στιγμή,για την απερίγραπτη πολυτέλεια του,για blue riband δε νομίζω, κ.α.Πάντως ανάμεσα σε shipfriends και όχι σε όλους.Αν πάμε στο αδερφάκι του(Olympic) που πραγματικά είχε ήρεμη ζωή,βλέπουμε ότι ελάχιστοι το ξέρουν.
  12. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ. Το τεύχος,άργησα(όχι περισσότερο απ'ότι άργησε αυτό να βγει) αλλά το πήρα.Όταν το δω,θα αποφανθώ. Εμείς,ως shipfriends λογικό(και όμορφο) θα ήταν να ασχοληθούμε με όλους τους τύπους πλοίων στην ιστορία,όπως τα ατμόπλοια. Άλλα ο πολύς κόσμος θα ασχοληθεί με το Lusitania το 2015,στα 100,πέρυσι πχ,δε θυμάμαι να είδα τίποτα στην τηλεόραση για τον Τιτανικό.
  13. Ξέρουμε πως λεγόταν αυτό του ΣΚΑΪ;(English Title)Γιατί εγώ έβλεπα την ίδια ακριβώς ώρα ένα αντίστοιχο στην ΕΤ3."Titanic Ghosts".Πληθώρα ντοκιμαντέρ αυτές τις 2 μέρες.Τώρα θα καταλαγιάσουν τα πράγματα μέχρι τις 7 Μάη 2015,όπου θα ασχοληθούμε με τον κύριο ανταγωνιστή του.
  14. Το πιο πρόσφατο βίντεο είναι από το ντοκιμαντέρ του National Geographic και του James Cameron που έδειξε και το National Geographic Channel αυτές τις μέρες ως "επίλογος με τον Κάμερον" (The final world with James Cameron),όπου ασχολούνται με το πως ακριβώς βυθίστηκε,βάσει της θέσης των συντριμμιών στο βυθό.
  15. 1η ερώτηση:γιατί ξεκίνησε απο σήμερα;Μαντεύω λόγω ταχύτητας,για να είναι Μ.Σάββατο (14) στο σημείο;2η ερώτηση:τι είδους κόπια του ταξιδιού είναι,όταν το βλέπω στο AIS και δεν έχει πλώρη προς Χερβούργο;
  16. Και φτάσαμε στον Απρίλη... 2 Απριλίου:πρώτος πλους του υπερωκεάνιου με δικές του δυνάμεις για δοκιμαστικά στο κανάλι του Μπέλφαστ.Όλα τσεκάρονται 20:00 φεύγει για Σάουθαμπτον. 3 Απριλίου:Μεσάνυχτα καταφθάνει στο Σάουθαμπτον. 5 Απριλίου:Το πλοίο στολίζεται με σημαιάκια(Μεγάλη Παρασκευή) 6 Απριλίου:Φορτώνονται τα εναπομείναντα πράγματα του πληρώματος,όπως επίσης και κάρβουνο(από τα άλλα πλοία της εταιρίας,δεδομένης της απεργίας) 8 Απριλίου:Φορτώνονται τα φρέσκα τρόφιμα,εν όψει του (απεργοσπαστικού )παρθενικού ταξιδιού του. 10 Απριλίου:Στις 7μιση φτάνει ο Καπετάνιος John Smith,για το τελευταίο ταξίδι της καριέρας του(όντως ήταν το τελευταίο του ταξίδι και τιμής ένεκεν του έδωσαν τον Τιτανικό στο παρθενικό του).Στις 12.00 το πλοίο αναχωρεί από το Σάουθαμπτον επεισοδιακά,αφού τα απόνερα του πλοίου ωθούν το πλοίο Νέα Υόρκη να σπάσει τους κάβους του και να γυρίσει προς το μέρος του Τιτανικού.Λόγω σωστών ελιγμών αποφεύχθηκε η σύγκρουση,αλλα η αναχώρηση άργησε μια ώρα.Διασχίζει το κανάλι της Μάγχης και φτάνει στο Χερβούργο στις 20.00.Αφού έμεινε εκεί μερικές ώρες και αποβίβασε και επιβίβασε επιβάτες(με το βοηθητικό Nomadic),διέσχισε την Ιρλανδική θάλασσα προς Κουίνστάουν 11 Απριλίου:Φτάνει στο Κουίνστάουν(σημερινό Κόμπ),όπου επιβιβάζει και αποβιβάζει ξανά επιβάτες.13:30 Το υπερωκεάνιο ανοίγεται στον Ατλαντικό,προς Β.Αμερική. 12-13 Απριλίου:Λαμβάνονται πολλά μηνύματα για παγόβουνα. 14 Απριλίου:9:00 Λαμβάνονται μηνύματα για παγόβουνα (απο το Καρόνια)10:30 Θεία Λειτουργία στο εστιατόριο της πρώτης θέσης(Κυριακή του Θωμά)11:40 Αναφέρονται παγόβουνα στην ίδια θέση,αυτή τη φορά από το Νόορνταμ.13:42 Συνεχίζονται ν'αναφέρονται παγόβουνα(τεράστιο παγοπέδιο),αυτή τη φορά από τον Βαλτικό,250 μίλια στην πορεία του Τιτανικού.Ο Καπετάνιος το προωθεί στον πρόεδρο της White Star,Ίσμεϊ,ο οποίος το βάζει στην τσέπη του.13:45 Νέα μυνήματα για παγόβουνα στη γειτονιά,αυτή τη φορά από το Αμέρικα.17:50 Ο καπετάνιος αλλάζει ελάχιστα την πορεία του πλοίου προς τα νοτιοδυτικά,ίσως για να αποφύγει τα παγόβουνα.19:30 Τρία ακόμη μηνύματα για παγόβουνα στη γειτονιά,αυτή τη φορά από το Καλιφόρνια.20:55 Ο καπετάνιος ανεβαίνει στη γέφυρα και σχολιάζει την τέλεια μπουνάτσα και την ορατότητα(για παγόβουνα)με τον ανθυποπλοίαρχο εν υπηρεσία,Τσαρλς Λάιτολερ.21:20 Ο καπετάνιος αποσύρεται με εντολή να τον ξυπνήσουν εάν οτιδήποτε άσχημο συμβεί.21:30 Ο ανθυποπλοίαρχος ειδοποιεί τα άτομα στο κατάρτι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για παγόβουνα,ως το πρωί.21Q40 Λαμβάνονται και νέα μηνύματα για παγόβουνα στη γειτονιά,αυτή τη φορά από το Μεσάμπα.Το μήνυμα "πέρασε στα ψιλά".22:00 Ο ανθυποπλοίαρχος αλλάζει με τον υποπλοίαρχο Ουίλιαμ Μέρντοχ,22:30 Η θερμοκρασία πλησιάζει τους 0 C.22:55 Το Καλιφόρνια,3-4 μέτρα βορειότερα απο τον Τιτανικό,εγκλωβίζεται απο πάγο,ακινητοποιείται και στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα.Η απάντηση από τον Τιτανικό ήταν απίστευτη:"Σκάστε,μου χαλάτε το σήμα,προσπαθώ να πιάσω το Ακρωτήριο Ρέις"!Το Καλιφόρνια κλείνει τον ασύρματο στις 23:40 Οι παρατηρητές στο κατάρτι αναγνωρίζουν παγόβουνο στα 460 μέτρα απόσταση κι ενώ ο Τιτανικός έπλεε με σχεδόν 21 κόμβους.Αμέσως,χτυπάνε το καμπανάκι τρεις φορές και μετά τηλεφωνεί στη γέφυρα,αναφέροντας "Παγόβουνο,ευθεία μπροστά!"Έπειτα,ο υποπλοίαρχος διατάζει,"όλο δεξιά","κράτει και όλο ανάποδα" και παράλληλα ενεργοποιεί τις υδατοστεγείς θυρίδες.Δευτερόλεπτα μετά,ο Τιτανικός αρχίζει να στρίβει αριστερά,αλλα ξύνει τη δεξιά του πλευρά ,χαμηλά πάνω στο παγόβουνο.Αμέσως ο υποπλοίαρχος διατάζει "όλο αριστερά",για να ανοίξει η πρύμνη και να μην ξύσει το παγόβουνο το κύτος σε όλο το μήκος του,ή να χτυπήσει πάνω του.23:50 Δέκα λεπτά μετά, 5 υδατοστεγή διαμερίσματα αρχίζουν να βάζουν νερά.00:00 Το νερό στο δωμάτιο του ταχυδρομείου,7μιση μέτρα πάνω από την καρίνα,έχει αρχίσει να γεμίζει τόσο νερό,ώστε πλέουν μερικοί σάκοι.Τα νέα φτάνουν στη γέφυρα,όπου είναι πλέον ο καπετάνιος και έχει διατάξει "πλήρη στάση".Το νερό έχει πλημμυρίσει τα διαμερίσματα 1,2,3 και το διαμέρισμα λέβητα 6,οπότε ο καπετάνιος και ο σχεδιαστής του πλοίου Τόμας Άντριους πάνε να επιθεωρήσουν οι ίδιοι και ο Άντριους αποφαίνεται οτι το πλοίο θα μείνει στην επιφάνεια ακόμη για 1,μιάμιση ώρα. 15 Απριλίου:00:05 Το γήπεδο σκουός είναι πλημμυρισμένο.Δίνεται εντολή να κατέβουν οι σωσίβιες λέμβοι.00:15 Ξεκινάνε τα σήματα κινδύνου.Λαμβάνουν ως τις 02:17,το αδελφό Ολύμπικ(500 μίλια), Μάουντ Τέμπλ(49), Φράνκφορντ(153), Μπίρμα(70), Βάλτικ 2(273), Βιρτζίνιαν(170) και Καρπάθια(58).Η μπάντα του πλοίου αρχίζει να παίζει στο Σαλόνι της Πρώτης Θέσης.Αργότερα.θα βγουν στην αριστερή πλευρά του καταστρώματος των λεμβών.00:25 Δίνεται η εντολή να γεμίζουν οι λέμβοι με γυναίκες και παιδιά.Το Καρπάθια αρχίσει την πορεία του προς τον Τιτανικό.00:45 Κατεβαίνουν οι πρώτες λέμβοι,όλες ολιγάριθμες.Οι πρώτες φωτοβολίδες εκτοξεύονται απο τη γέφυρα.Παρατηρείται ένα πλοίο να έρχεται καταρχήν προς τον Τιτανικό, έπειτα απομακρύνεται.Αποτυχημένες προσπάθειες επικοινωνίας από τον Τιτανικό λάμπες Μορς.01:15 Το όνομα φτάνει στο ύψος του ονόματος του πλοίου,κλίνοντας ελαφρώς αριστερά.Οι λέμβοι γεμίζουν περισσότερο.01:30 Αρχίζει ο πανικός στο κατάστρωμα καθώς προσπαθούν να μπουν στις λέμβους και ο αξιωματικός αναγκάζεται να πυροβολήσει στον αέρα.Στέλνονται απελπισμένα μηνύματα:"Βυθιζόμαστε ταχύτατα,δε θα κρατήσουμε πολύ ακόμη." 02:00 Το νερό είναι 3 μέτρα κάτω από το κατάστρωμα.02:05 1500 άτομα στο πλοίο και μένει μια πτυσσόμενη λέμβος που χωράει 47 άτομα.Η πλώρη βρίσκεται πλέον κάτω από το νερό.02:10 Ο καπετάνιος απαλλάσσει τους χειριστές του ασύρματου από τα καθήκοντά τους.02:17 Ο καπετανιος λέει στον κόσμο "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" και πηγαίνει και κλείνεται στη γέφυρα.Ο Τόμας Άντριους λέγεται ότι καθόταν στο καπνιστήριο και κάπνιζε,κοιτάζοντας το κενό.Η μπάντα σταματάει να παίζει. Άνθρωποι πηδάνε πλέον στην παγωμένη θάλασσα,άλλοι συνθλίβονται από το πρώτο φουγάρο που καταρρέει,η πτυσσόμενη λέμβος που είχε απομείνει γυρίζει σωστά, αλλά από τους τόσους ανθρώπους που ανεβαίνουν πάνω της,βουλιάζει.02:18: Διάφορα βαριά μηχανήματα του πλοίου γλιστράνε μπροστά και κάνουν ένα τεράστιο βουητό.Τα φώτα σβήνουν.Ο Τιτανικός χωρίζεται στη μέση μην αντέχοντας την κλίση,πίσω από το 3ο φουγάρο,όπου υπήρχαν ανοικτοί χώροι.Το πρωραίο κομμάτι βυθίζεται.02:18 Το πρυμναίο κομμάτι,μένει να επιπλέει για λίγο και μετά βυθίζεται αργά,ερχόμενο κάθετα.03:30 Οι φωτοβολίδες του Καρπάθια αρχίζουν να γίνονται ορατές από τις λέμβους.Λέγεται ότι το πλοίο έφτασε τους 17,5 κόμβους,ενώ είχε υπηρεσιακή ταχύτητα 14. 04:10 η πρώτη λέμβος ανασύρεται απο το Καρπάθια.Τριγύρω υπάρχουν συντρίμμια και πάγος.08:30 Ανεβαίνει και η τελευταία λέμβος. Τελευταίος που ανεβαίνει στο Καρπάθια ήταν ο ανθυποπλοίαρχος Τσαρλς Λάιτολερ.Το Καλιφόρνια φτάνει στην περιοχή και ψάχνει μάταια για επιζώντες. 18 Απριλίου:09:00 Το Καρπάθια φτάνει στη Νέα Υόρκη,αφήνει τις λέμβους στην αποβάθρα της White Star και πάει στην αποβάθρα της Cunard και αποβιβάζει τους επιβάτες.
  17. Mea Culpa... Τώρα,για τη θεωρία συνωμοσίας μπορώ να πω απλά ότι μπορεί να βοήθησε ακόμη και το φεγγάρι, αλλά τη χαριστική βολή την έδωσε η ματαιοδοξία της εταιρίας
  18. Τον Μάρτη,οι μηχανικοί που θα εργασθούν πάνω στο πλοίο,αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο Μπέλφαστ, κάποιοι μάλιστα ζουν μέσα στο πλοίο. 8 Μαρτίου:Αφήνει τη δεξαμενή και επιστρέφει στην προβλήτα του fitting-out. 25 Μαρτίου:Οι σωσίβιες λέμβοι δοκιμάζονται (ανεβοκατεβαίνουν) και ξαναμπαίνουν στη θέση τους στο κατάστρωμα. 31 Μαρτίου:Ο εξοπλισμός του πλοίου είναι σχεδόν πλήρης.Η χωρητικότητα του είναι 46.328 κόροι,με περίπου 52.250 κόρους εκτόπισμα,46.000 ίππους με 29 λέβητες.159 φούρνους και τέσσερα φουγάρα,22,25 μέτρα πάνω από το κατάστρωμα των λεμβών.Έχει τρεις προπέλες (δυο τετράφτερες και μια τρίφτερη στο κέντρο) και εκτιμάται-μαθηματικά-ότι θα πιάσει τους 24 κόμβους πλήρη ταχύτητα,πράγμα που ποτέ δεν δοκιμάστηκε στην πράξη.(το πολύ να έπιασε 22 στον ωκεανό) Παρ'όλο που ο Τιτανικός με τον Ολυμπιακό ήταν πανομοιότυπα σε διαστάσεις,στον Τιτανικό προστέθηκαν περισσότερες σουίτες και καμπίνες (μαζί με τις διαρθρωτικές προσθήκες) καθιστώντας το,βαρύτερο από τα δυο.Πλέον είναι το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο. Υστ:Η αρχική ημερομηνία του παρθενικού του ταξιδιού (Ιούλιος του '11)ήταν η 20η Μαρτίου 1912. Αλλά,λόγω μιας σύγκρουσης που είχε το Ολύμπικ με το Χόουκ τον Σεπτέμβριο,χρειάστηκαν όλοι οι εργάτες για να το επισκευάσουν,(από τότε και το avatar μου με τα δυο αδελφάκια δίπλα δίπλα) με συνέπεια να σταματήσουν οι εργασίες στον Τιτανικό και τελικά η νέα ημερομηνία του παρθενικού του ταξιδιού (Οκτώβριος του '11),να πάει στην γνωστή 10η Απριλίου 1912.
  19. Χρόνια Πολλά λοιπόν στο φ(λ)όρουμ μας,να τα χιλιάσει,έτσι ώστε να εκτονώνουμε κι εμείς,η τόσο ιδιέταιρη φιλο- ομάδα,τα αισθήματά μας εσαεί !
  20. Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος με το προηγούμενο ποστ μου εδώ,γράφοντας για τον Φεβρουάριο,το πλοίο απο τις 3 του μηνός έχει ανέβει στη δεξαμενή Thompson Graving Dock,η οποία κατασκευάστηκε γι'αυτό και το Olympic,δεδομένου οτι δεν υπήρχε δεξαμενή να τα χωρέσει!Η μεγαλύτερη δεξαμενή του κόσμου,για τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου .Πριν ακριβώς 100 χρόνια.
  21. οι ταξιδιώτες για σίφνο και μήλο "βολεύονται" με το πρεβέλΗς σε λίγα λεπτά.(το πλοίο θα προσεγγίσει και σίφνο κατ'εντολήν του σπυρίδωνος-αδώνιδος γεωργιάδου )
  22. Η τελευταία φωτογραφία του πλοίου είναι αυτή http://www.maritimequest.com/liners/titanic/photos/ship/23_titanic.jpg φεύγοντας από το Queenstown (σήμερα Cobh).πολύ ενδιαφέροντα λινκς. μιας και μπήκαμε στΗ χρονιά οπού είναι τα 100χρονα τΗς βύθισΗς,ας γράψω τι έγινε 100 χρόνια πριν,το μήνα που διανύουμε.αφού είχε καθελκυστεί και πριν ακόμΗ μπει στΗ δεξαμενή,τοποθετήθΗκαν οι δεκαέξι ξύλινες σωσίβιες λέμβοι στο κατάστρωμα του υπερωκεανίου.για τΗν ιστορία,μπήκαν μόνο αυτές(οι 16),σε πλήρΗ συμφωνία με τους ισχύοντες νόμους του τότε (που αναθεωρήθΗκαν μετά και εξ'αιτίας του ναυαγίου) και σε πλήρΗ αντίθεσΗ με τα αρχικά σχέδια που προέβλεπαν λέμβους σε όλο το μήκος του καταστρώματος,όπως επίσΗς και σε 2 ή 3 σειρές,για να καλύπτουν πλήρως το πρωτόκολλο του σκάφους.αν διαβάσει κανείς για τα πρωτοποριακά καπόνια άλλωστε,θα δει ότι μπορούσαν να "υποστΗρίξουν" και τις 2 σειρές λέμβωνhttp://titanic-model.com/db/graphics/db_06/welin_fig1.jpg.αυτά έμειναν όμως . σαν υστερόγραφο,το παρθενικό ταξίδι του τιτανικού μετατέθΗκε τον απρίλιο από τον μάρτιο,γιατί έπρεπε να σταματήσουν οι εργασίες σε αυτόν για να επισκευαστεί το ολύμπικ,που είχε συγκρουστεί με το Hawke.δεν ξέρω, αλλά νομίζω,αν ξέρει κάποιος καλύτερα ας πει,τον μάρτιο δεν έχουν ακόμΗ αρχίσει να αποσπώνται μεγάλα κομμάτια πάγου από το β.πόλο και τΗν γροιλανδία με προορισμό νότια μέχρι να λιώσουν.ο απρίλΗς είναι ο κατ'εξοχήν μήνας (πρώτος στΗν κυριολεξία τΗς ΆνοιξΗς),που εμφανίζονται τα παγόβουνα...
  23. Και τώρα πηγαίνει προς την αΚτή με αντίστοιχο δρόμο .Όπως λέει Και το άρθρο του πρώτου θέματος,είναι αγΚυροβολημένο εΚεί στα ανοιΚτά,νότια της Κύθνου με μηχανιΚή βλάβη,οπότε η ταχύτητα πρέπει να είναι όπως το πάει ο αέρας Κτλ.το ρυμουλΚό CHRISTOS XXII όπως σωστά ελέχθη παραπάνω,ήταν Κοντύτερα (Και ευΚολότερο να προσεγγίσει λόγω Καιρού,φαίνεται Και από τους Κόμβους του αιγαιο πελαγοσ) Και πλέον είναι στα 4μισή μίλια από το δεξαμενόπλοιο.(ρουφ)
  24. Ταξίδεψα με το πλοίο δυο φορές, από Μυτιλήνη προς Πειραιά. Στην πρώτη, είχα και την εμπειρία της καμπίνας(στρατιωτική κατάσταση επιβιβάσεως γαρ. Καταρχάς, όμορφο πλοίο . Εσωτερικά οι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι είναι σε ένα deck,τουλάχιστον αυτοί που είναι ανοικτοί, γιατί είδα και χώρους κλειστούς. Καταλαβαίνω, ότι πρόλαβαν ετοίμασαν για να βγει το πλοίο το καλοκαίρι στον ανταγωνισμό, εντάξει όμορφους (και αναπαυτικούς )τους έχουν φτιάξει τους χώρους με εξαίρεση το εστιατόριο που είναι σαν να είσαι σε container και τις εσωτερικές σκάλες που απλά ξαφνιάστηκα όταν τις είδα τόσο τετραγωνισμένες-ίσως η συνήθεια από το «ΜΥΤΙΛΗΝΗ»-αλλά τέτοιες γωνίες δεν περίμενα να τις δω σε γιαπωνέζικο φέρι . Οι καμπίνες ευρύχωρες και όχι σε κατάσταση ημιδιάλυσης όπως οι αντίστοιχες 4κλινες του «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» .Οι κουβέρτες έγραφαν άσχετο όνομα πάνω τους, θυμάμαι μόνο το δεύτερο συστατικό του ονόματος, το «Express” (όχι δεν ήταν “Millennium Express” και δεν ήταν της Ναυτιλιακής) Εξωτερικά το πλοίο δεν παρουσιάζει την ίδια φροντίδα με μέσα, αλλά έχει ατού! Μπαλκονάκι πλωριό (μεγάλο συν για μένα)αν και αν δεν προσέξεις στη σκάλα που οδηγεί εκεί, μπορείς να κατέβεις απλά με τη δύναμη της βαρύτητας ,άπλα και τους αγαπημένους μου πλαϊνούς κλειστούς περιπάτους! Ξεκινάει το ταξίδι και αφού χαιρέτησα την κατά το ήμισυ πατρίδα, πάω στην καμπίνα να κοιμηθώ λίγες ώρες μέχρι τη Χίο.7μιση η αναχώρηση από τη Μυτιλήνη, ήξερα οτι η άφιξη στη Χίο, στα χαρτιά, ήταν στις 11 , έβαλα ξυπνητήρι στις 10 και μισή. Που να ήξερα όμως… ξυπνώντας στις 10 και μισή και βγαίνοντας από την καμπίνα, βλέπω κόσμο με βαλίτσες στους διαδρόμους να ψάχνει την καμπίνα του.Παραξενεμένος, βγαίνω έξω και βλέπω το πλοίο αραγμένο στο λιμάνι, απλά να περιμένει να πάει 11 για να φύγει! Αυτό μου έγινε μάθημα και στον Πειραιά, ξύπνησα 6 και ήμασταν έξω από τον Πειραιά, το Λισσός φαινόταν πίσω μας αλλά το Χίος πουθενά. Ήμασταν δεμένοι (στο κεφάλι)6μιση,βγαίνοντας από το πλοίο περνούσε το Χίος για τη μέσα θέση του Ηετίωνος, συνεπέστατο αλλά το Λισσός δεν το είδα!
×
×
  • Create New...