Jump to content
Shipfriends

Pantelis

Members
  • Posts

    41
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Pantelis

  1. Όχι των τραπεζών στο Θεόδωρο Αγγελόπουλο; Η GOLDEN CLOSE MARITIME, συμφερόντων κατά 60% του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, αναγκάστηκε να αναζητήσει χρηματοδότηση στη Νορβιγική αγορά ομολόγων για να χρηματοδοτήσει ένα πλοίο εξόρυξης πετρελαίου. Το $460 εκατ. ομόλογο δίνει απόδοση έως και 12.5%, δηλαδή μεγαλύτερη απόδοση από το ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου! Αυτό σημαίνει ότι το ομόλογο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου έχει υψηλότερο ρίσκο που τα κρατικά ομόλογα της χώρας μας... Πηγή: αμερικάνικο περιοδικό "MARINE MONEY International". Η εταιρία και ο συνέταιρος: Η επένδυση αφορά ένα πλοίο εξόρυξης πετρελαίου με κόστος κατασκευής $ 800 εκατ.: Οι τράπεζες απέρριψαν την χρηματοδότηση της επένδυσης!: Η απόδοση του ομολόγου φτάνει το 12.5%: Οι μεγάλοι παίκτες του χώρου καραδοκούν να αγοράσουν μισοτιμής το ομόλογο και να αποκτήσουν το πλοίο σε πολύ χαμηλότερη τιμή όταν η εταιρία χρεοκοπήσει: Η επένδυση είναι "non-bankable":
  2. Σε δύο χρόνια οι επιβάτες θα αποζημιώνονται σε περίπτωση καθυστέρησης επιβατικού πλοίου λόγο υπαιτιότητα της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Βλέπετε σχετικό άρθρο από την Tradewinds:
  3. Η αγορά των tankers δεν πάει και πολύ καλά... δείτε το link παρακάτω:
  4. Το είδαμε και αυτό: Η OSG, το καμάρι της αμερικανικής ναυτιλίας και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη εταιρία τάνκερ στον κόσμο που είναι εισηγμένη στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, NYSE, υπέγραψε δάνειο ύψους $ 389 εκατ. με κινεζική τράπεζα για να χρηματοδοτήσει το ναυπηγικό της πρόγραμμα στην Κίνα. Για περισσότερα παραθέτω το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην Tradewinds:
  5. Eclipsed ======= Το νέο σκάφος του Abramovich. Συνολικό κόστος $490 εκατ.! Περισσότερα από Tradewinds:
  6. Η Carras (Hellas) είναι πολύ μεγάλη εταιρία με μεγάλη ναυτική ιστορία και είναι πλοιοκτήτρια πολλών capesize και μερικών panamax bc πλοίων. Ιδιοκτήτης εμφανίζεται το ίδρυμα του Kαρρά:
  7. Συνέχεια της πτώσης των μετοχών των εισηγμένων στην αγορά της ΝΥ:
  8. Περισσότερα για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη που σχετίζονται με τη ναυτιλία:
  9. Εταιρία συμφερόντων κυρίου Κούστα και εισηγμένη στην αγορά της Ν.Υ.:
  10. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του περιοδικού FORBES η περιουσία των τριών πλουσιοτέρων ανθρώπων του πλανήτη (Gates, Buffet και Slim) μειώθηκε κατά $ 68 δις μέσα σε 12 μήνες. Μέσα στο ίδιο διάστημα οι δισεκατομμυριούχοι στο πλανήτη μειώθηκαν από 1.125 σε 793. Δεν έχω διαβάσει το περιοδικό ακόμα, αλλά σας θυμίζω ότι στην περσινή έκδοση είχαν συμπεριληφθεί οι κύριοι Κούστας (Danaos), Παναγιωτίδης (Excel), Οικονόμου (Dryships), Λάτσης (Eurobank) και κανά δυό ακόμα Έλληνες μέσα στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, αν θυμάμαι καλά. Άγγελε μόλις είδα την απάντησή σου. Όσον αφορά τη στάση των ναυπηγείων συμφωνώ, άλλωστε είναι ευρέως γνωστή. Πιστεύω πως αυτό που ανέφερα θα χρησιμεύσει στις διαπραγματεύσεις με τα Ν.Κορεάτικα ναυπηγεία, ανάλογα βέβαια με τους όρους που έχει συμφωνήσει ο εκάστοτε πλοιοκτήτης. Orestis, προς ενημέρωσή σου η Maersk ανακοίνωσε χθες πρόβλεψη για $ 1.9 δις ζημιές από τα container της για το 2009, (βλέπε θέμα Maersk στις "Εταιρίες Ποντοπόρου").
  11. Η TBSI ειναι εταιρια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της ΗΠΑ, αμερικανικών συμφερόντων. Τα τελευταια χρονια αγορασε πανω απο 35 πλοια, στην πλειονότητα κτισμένα την δεκαετια του 80. Με απλα λογια ειχε παράλληλη στρατηγική και χρηματιστηριακή πορεία με την DRYSHIPS του Ε. Οικονόμου, αλλα παντα πλοια 20-25 ετων. Οι αγορες των πλοιων εγιναν σε παρα πολυ υψηλές τιμες με αποτελεσμα να αντιμετωπίζει τωρα σοβαρο θεμα επιβίωσης, οπως θα διαβασε παρακάτω:
  12. Λιγα λογια για μια απο τις μεγαλύτερες (ισως και την μεγαλυτερη) εταιριες του πλανητη: - Εκτίμηση ζημιων απο το κλαδο των containers $ 1.9 δις μονο για το 2009 - Κεφαλαιοποιηση εταιριας = $ 18 δις που ισούται με το 8% του ΑΕΠ της Δανιας - Αξια επιχείρησης = $ 64 δις που ισουται με το 30% του ΑΕΠ της Δανιας και σκεφτει κανεις πως ο Moller ξεκινησε απο ποδοσφαιριστής... (αν δεν κανω λαθος) αντε και στα δικα μας με υγεια!
  13. Για τους fun των HIGHSPEED (απο Tradewinds):
  14. Περι κρισης: Ο Warren Buffett ειναι ισως ο πλουσιοτερος ανθρωπος στο πλανητη. Μεσω της Berkshire Hathaway Inc. συμμετεχει με μεγαλο ποσοστο σε παρα πολλες blue chip εταιριες. Π.χ. εδωσε περιπου $ 5 δις πριν απο μερικους μηνες για να αγορασει ενα μεγαλο ποσοστο στην Goldman Sachs, την ιδια εποχη μπηκε και στην GE. Βασικα τον τελευταιο καιρο ξοδευει δις $ αγοραζοντας τις καλυτερες εταιριες που εχουν οικονομικη αναγκη.
  15. (λιγο εκτος θεματος, αλλα πολυ ενδιαφερον) Με λιγα λογια παρακατω θα διαβασετε οτι : - η Βρετανικη κυβερνηση θα κρατικοποιησει και τη Lloyds Bank. - η τελευταια χρηματικη ενεση προς την AIG απετρεψε τα χειροτερα στο αμερικανικο και ευρωπαικο τραπεζικο χωρο. /// στο Ελαδισταν ομως ειμαστε πρωτοποροι, δινουμε χρημα στους τραπεζιτες κρατωντας τους στις θεσεις τους και χωρις σοβαρα ανταλαγματα...
  16. Συμφωνα με ανεξαρτητη βαση δεδομενων η METROSTAR εχει παραγγελιες 2.302.245 dwt, χωρις τα drill ships και τα πλοια που πουλησε στην GENCO, QUINTANA. Τα τελευταια χρονια ο Θ.Αγγελοπουλος αγοραζε πλοια φτιαχνοντας ενα στολο πλοιων και στη συνεχεια τα πουλουσε σε καποια εισηγμενη εταιρια με κερδος (βλεπε πωλησεις προς GENMAR, QUINTANA, GENCO). Καθε φορα αγοραζε περισσοτερα πλοια παντα στις τρεχουσες τιμες της αγορας. Ετσι τωρα εχει το μεγαλυτερο στολο που ειχε ποτε με πολυ ηψηλο κοστος. Ειδικοτερα με τη GENCO το deal δεν εχει ολοκληρωθει, μιας και μενουν αρκετα capesize να παραδοσει ακομα η METROSTAR και εχει εισπραξει μονο την προκαταβολη (ισως 20%) μεχρι τωρα. Απ'οτι ακουσα το τελευταιο cape που παρελαβε η GENCO απο τη METROSTAR (οπως αναφερεις παραπανω) στο τσακ δεν εχασε το cancelling το ναυπηγειο. Πιστευω απλα, πως ηταν θεμα χρονου να αποδειχθει λανθασμενη η προσεγγιση που ειχε υοθετησει τα τελευταια χρονια αυτος ο επιχειρηματιας στη ναυτιλια και να μεινει τελικα με το "μουτζουρη" στο χερι.
  17. Ειναι ανεξαρτητα. Τριτο ερωτημα: Γνωριζει κανεις την οικονομικη κατασταση του ομιλου Γκριμαλντι; και δεν εννοω το μεγεθος, γιατι και η Citibank μεγαλη ειναι, αλλα...
  18. Απαντηση στον Nick the Greek. Η μη ευρεση χρηματοδοτησης δεν θα λυσει το προβλημα οσων (ολων των) πλοιοκτητων θελουν να σπασουν τα ναυπηγικα συμβολαια και αναφερομαι ειδικα για τη Ν.Κορεα, οπου ειναι δυσκολο να ακυρωσει καποιος μια παραγγελεια. Η λυση των πλοιοκτητων θα βρεθει στην υποβαθμιση των τραπεζων που εχουν εκδωσει τα refund guarantees, κατι αναποφευκτο και που ηδη συνεβη με πρωτοκλασατες Αμερικανικες τραπεζες. Με απλα λογια μια απο τις προυποθεσεις για να ισχυσει ενα ναυπηγικο συμβολαιο ειναι η εκδοση του refund guarantee απο την τραπεζα του ναυπηγιου. Με αυτο το τροπο η τραπεζα (απο τη πλευρα του ναυπηγειου) εγγυαται στον πλοιοκτητη οτι θα του επιστρεψει ολες τις προκαταβολες στη περιπτωση που το ναυπηγειο αποτυχει να παραδωσει το/τα πλοιο/α. Η δανειστρια τραπεζα που χρησιμοποιει ο πλοιοκτητης πρεπει να αποδεχθει τη φερεγγυοτητα της εγγυητριας τραπεζας, αφου συνηθως το μεγαλυτερο μερος των δοσεων το δινει η δανειστρια τραπεζα. Ειναι σχεδον σιγουρο οτι οι περισσοτερες τραπεζες της Ν.Κορεας θα υποβαθμιστουν, αν δεν εχει ηδη γινει. Ετσι η δανειστριες τραπεζες θα μπορεσουν να ξεγλιστρησουν απο αυτη τη συμβαση και στη συνεχεια το ιδιο θα κανουν και οι πλοιοκτητες. Οι ισχυροι πλοιοκτητες πιστευω πως θα εκμεταλλευτουν αυτη την εξελιξη και θα επαναδιαπραγματευτουν την αξια των ναυπηγικων συμβολαιων προς τα κατω.
  19. Ενδιαφερον, δεν το ηξερα. Σε τι αλλο κλαδο θα επενδυσει; Αυτος και ο Mr. MIG μπαινουν παντου...
  20. Ψηφισα "παλατι", γιατι μου αρεσει περισσοτερο η εξωτερικη τους εμφανιση, θυμιζει περισσοτερο πλοιο, παρα "διαστημοπλοιο". 24 προς 5 προηγειται το SUPERFAST! Δεν το περιμενα, πολυ ενδιαφερον. Με αγωνια περιμενω να διαβασω το μεριδιο αγορας που θα κατακτησει το SUPERFAST στη γραμμη. Για το καλο ολων των εταιριων / εργαζομενων, ευχομαι ο ερχομος της SUPERFAST να μεγαλωσει την αγορα και να μην την κανιβαλισει μονο. Δυστχως ομως, ολοι εκτιμουν πως η οικονομικη κριση θα μειωσει την τουριστικη και εμπορευματικη κινηση.
  21. Μεγαλος νικητης: το επιβατικο κοινο Μεγαλος χαμενος: η Μινοαν (παει το μονοπωλιο / δυοπωλιο με το οποιο γαλουχηθηκαν ολα τα σημερινα στελεχη της εταριας) Ποσες ζωες εχει ακομα η επταψυχη ΑΝΕΚ; Η RBS (η τραπεζα με το μεγαλυτερο πορτοφολιο στη ναυτιλια) αποσυρεται σιγα σιγα απο τα ναυτιλιακα δανεια και η Πειραιως θα συνεχισει να στηριζει τη SEASTAR; Η απαντηση στη δημοσκοπιση μαλλον κρυβεται πισω απο την απαντηση στο ερωτημα "γιατι ο Γκριμαλντι ακριβοπληρωσε τη Μινοαν;" Θα επιστρεψει ο Π.Λασκαριδης στην ακτοπλοια;
  22. Η σχεση του Βικτωρα σε τον Κουτσολιουτσο (Folli Follie) πρεπει να ειναι μεσω της SEANERGY MARITIME, την οποια ιδρυσε ο δευτερος και στη συνεχεια περασε στον ελεγχο του πρωτου.
  23. Στην οικογενεια Κ. Αγγελοπουλου ανηκει και η Aegean Bulk ιδιοκτητρια 5 pmax bulk carriers built 1995-2002 και ναυπηγικα συμβολαια για supramax - pmax bulk carriers.
  24. Η METROSTAR εχει να παραλαβει ακομα 3 αδελφα suezmax m/t απο τη HHI και πολλα αλλα πλοια απο Κορεατικα ναυπηγια, μεταξυ αλλων και 2 πλωτες πλατφορμες εξορυξης πετρελαιου. Πολλοι ειναι αυτοι που εκτιμουν πως η εταιρια εχει σοβαρες οικονομικες δυσκολιες να υλοποιησει το ναυπηγικο της προγραμμα. Ηδη ζητησε και πηρε 6 μηνες παραταση για την πληρωμη των δοσεων των 2 Oil Rigs διοτι ειχε ταμειακο προβλημα... Το καλοκαιρι του 2008 η METROSTAR προσπαθουσε να πουλησει τα Crude Alpha και Crude Beta για $ 125 εκατ εκαστο, τον Ιανουαριο του 2009 για $ 82 εκατ. εκαστο!!! Απ' οτι φαινεται στον Θ. Αγγελοπουλος εμεινε ο μουτζουρης... και κατα πολλους οχι τυχαια.
×
×
  • Create New...