Jump to content
Shipfriends

TSS QUEEN ANNA MARIA

Members
  • Posts

    9
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by TSS QUEEN ANNA MARIA

  1. Το Arion πρών Istra της Jadrolinja αδελφό του Dalmacia έκανε επταήμερες κρουαζιέρες από Βενετία προς την Μεσόγειο. Μετά την πώλησή του ονομάστηκε Astra και ως Arion υπέστη μεγάλη μετασκευή στην πρύμη για να δημιουργηθούν και άλλες καμπίνες που νομίζω χάλασαν την αρχική κλασσική σιλουέτα του η οποία παραμένει ως ήταν στο Dalmacia. Πάντως και τα δύο αδελφά είναι ενεργά και αυτό είναι παρήγορο. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά το 2009 που θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς SOLAS 2010.
  2. Να επιτέλους οι πολυπόθητες φωτό απο την Simplon cards.
  3. Το ίδιο σύστημα στην πρύμη έχουν και τα SEA DREAM I & II, του Black Prince όμως λόγω χώρου η κατασκευή αυτή είναι μεγαλύτερη. Κρίμα που πέταξα την μπροσούρα που είχα με φωτογραφίες από την ιδιόμορφη κατασκευή. Στην συνημμένη φωτογραφία από το faktaomfartyg φαίνονται τόσο η πόρτ στην πρύμη (που δεν είναι καταπέλτης) όσο και το άλμπουρο με μάτσα για να ορθοπλωρίζει στον καιρό και να παγκιάζει τους επιβάτες που κάνουν μπάνιο στην πρύμη. Να και ένα σκίτσο κάτοψης από κάποιο site με την εξέδρα στο Marina deck.
  4. Το 1988 που έκανε τακτικές κρουαζιέρες στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να ανέβω σαν αντιπρόσωπος του πρακτορείου που έκανε το handling των επιβατών αρκετές φορές και μάλιστα για πολλές ώρες κάθε φορά. Τότε ερχόταν αρόδου στην Βάρκιζα και οι επιβάτες έβγαιναν με λέμβους έξω. Η πρύμη του ήταν διαμορφωμένη με μικρό γκαράζ όπου ξεδίπλωνε ένα ξύλινο τετράγωνο deck με κενό στην μέση που δημιουργούσε μία θαλάσσια πισίνα, μπαίναν ξαπλώστρες πάνω του και οι επιβάτες μπορούσαν να κάνουν μπάνιο απευθείας στην θάλασσα. Επίσης από το γκαραζάκι έβγαιναν φουσκωτά, windsurf, κανώ για όποιους επιθυμούσαν να κάνουν σκί, ιστιοπλοϊα ή άλλα θαλάσσια σπορ. Το πλοίο έφτανε στην Βάρκιζα στις 08:00 και έφευγε γύρω στις 5:00 το απόγευμα. Λόγω του sports deck στην πρύμη του το πλοίο δεν προσεγγίζει πάντα σε λιμάνια αλλά κάθεται αρόδου κοντά σε παραλίες για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Μάλιστα οργανώνονται απο το πλήρωμα και beach parties στις κοντινές ακρογιαλιές με ψησταριές, ποτά κλπ. Αλλη ιδιομορφία του πλοίου είναι ότι στο lido deck πρύμα μπρος από την πισίνα έχει ιστιοπλοϊκό άλμπουρο και όταν είναι αρόδου βιράρεται το ιστίο για να κρατάει το πλοίο στον καιρό. Γενικά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πλοίο με πολλές καινοτομίες και πολύ δημοφιλές για τους Ευρωπαίους επιβάτες του. Κρίμα που το 2009 αποσύρεται λόγω SOLAS 2010.
  5. Παλαιότερα (δεκαετία του 90), υπήρχαν τα αδελφάκια της ιδίας σειράς SARONIC SUN και SARONIC MOON του Αλεβίζου που έκαναν κροαζιέρα στον Σαρωνικό. Επειδή είχαν μετασκευαστεί σε κρουαζιερόπλοια διέφεραν πολύ από τα υπόλοιπα. Πιθανόν το Αλκυονίς ή κάποιο από τα Σαμιώτικα να είναι από τα δύο αυτά. Επίσης, υπήρχε και το THOMAS I κρουαζιερόπλοιο-εστιατόριο που έκανε νυχτερινές βόλτες στον Σαρωνικό απο το ΣΕΦ.
  6. Οι βλάβες του Σεπτεμβρίου είναι συνηθισμένες για το FC2. Παλαιότερα όμως, όπως το 2005, το αντικαταστούσαν με το Flying Cat 3 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου που έληγε η σαιζόν. Τώρα όμως....
  7. Φίλε mpourtzi δεν αληθεύει ότι το ΝΕΡΑΪΔΑ ήταν θαλαμηγός του γαμπρού του Μουσολίνι. Σε παραπέμπω στο link που αναφέρω λίγο πίσω για το πλήρες ιστορικό του.
  8. Ολο το ιστορικό του ΝΕΡΑΪΔΑ (έχω βάλει και εγώ....το χεράκι μου), του αδελφού του και των μετέπειτα ξαδελφιών από την Γιουγκοσλαβία εδώ: http://home.hetnet.nl/~fleetfile1/indexregister.htm Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για τα ΜΕΛΤΕΜΙ Ι και ΙΙ και άλλα πλοία της Jadrolinja.
  9. Καλημέρα σε όλους. Σαν νέος αναγνώστης του forum αλλά και πιστεύω καλός γνώστης των καραβιών θέλω να προσθέσω τα εξής: 1)Στην φωτογραφία του nautikou από το λιμάνι του Πειραιά το δεύτερο από αριστερά πλοίο είναι το ΥΔΡΑ των Τυπάλδων που έκανε την δεκαετία του 60 την γραμμή του Σαρωνικού μαζί με όλα τα άλλα γνωστά πλοία της εποχής εκείνης. 2) Τα ΜΕΛΤΕΜΙ Ι (πρώην MARIBOR) και ΜΕΛΤΕΜΙ ΙΙ (πρώην MOSTAR) έφερε ο νονός μου Χρήστος Κουλουβάτος (CHAT TOURS, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ AMALIA) από την Γιουγκοσλαβία το 1966 ή 1967. Και τα δύο μετασκευάστηκαν σε κρουαζιερόπλοια με την προσθήκη καμπινών πρύμα και την προέκταση του πλωριού σαλονιού. Το πρώτο έκανε 7ήμερες κρουαζιέρες στα Ιόνια νησιά από Πάτρα, το δε δεύτερο ημερήσιες κρουαζιέρες στον Σαρωνικό. Το πρώτο δυστυχώς δεν τα πήγε και πολύ καλά και μετά από 2-3 σαιζόν πουλήθηκε. Το ΜΕΛΤΕΜΙ ΙΙ στα μέσα της δεκαετίας του 70 υπέστη και άλλη μετατροπή και αφαιρέθηκαν όλες οι καμπίνες της πρύμης που δεν χρειαζόντουσαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρυμιό deck. Στην συνέχεια πουλήθηκε στην Ηπειρωτική και συνέχισε στην ίδια γραμμή σαν APOLLO I, και στις αρχές του 80 έκανε γιά ένα φεγγάρι- υπό άλλη ιδιοκτησία- μονοήμερες από τον Ορμο Παναγιάς της Χαλκιδικής γύρω από το Αγιο Ορος. Στην συνέχεια πουλήθηκε εκτός Ελλάδας και το ξαναβρίσκουμε τώρα στην Αγγλία.
×
×
  • Create New...