Jump to content
Shipfriends

gee-h

Members
  • Posts

    10
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by gee-h

  1. Για κάρβουνο πάντως, όπου ο SF κυμαίνεται από 36-47 cu.ft./ton, μπορεί να βγάλει μια σειρά από αποτελέσματα. Η οποία σειρά ξεκινά από το να μην εκμεταλλεύεται (υποθέτοντας καύσιμα, εφόδια κλπ. μηδενικά) όλο το DWT εώς να μην εκμεταλλεύεται όλο τον Grain όγκο του. Γινόμενος λίγο πιο συγκεκριμένος (πχ. με SF ή με συγκεκριμένο υλικό που θέλει να μεταφέρει), είναι δυνατή η εξαγωγή κάποιων απόλυτων μέγιστων (ναυτιλιακή δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη ). ΥΓ: Νομίζω ότι για enthusiasts υπάρχει αρκετός κόσμος που ξέρει ένα σωρό πράγματα στο shipfriends.gr πάντως :-)
  2. 2.597.669 cubic feet = 73.557 cubic meters, άρα με τον όγκο Grain του θα μπορούσες να φορτώσεις 66.870 τόνους ανθρακίτη (κάρβουνο). Το γεγονός ότι σου "λείπουν" 3.000 τόνοι στο DWT καθώς και το γεγονός ότι δεν μας δίνεις στοιχεία για το βάρος καυσίμων, πληρώματος, εφοδίων, λαδιών, ξυδιών κλπ., με κάνει να λέω ότι το μέγιστο που μπορείς να φορτώσεις είναι το DWT του σκάφους σου (αν πούμε ότι δεν πάς ταξίδι πχ.) Για τα μινεράλια, τι μεταλλεύμα θές να μεταφέρεις; (Edit: Φυσικά αυτά είναι εντελώς θεωρητικά και επ'ουδενί δεν χρησιμοποιούνται για πραγματικές φορτώσεις !)
  3. Ένα παράπλευρο γεγονός είναι ότι η βύθιση του Estonia σε συνδυασμό με την βύθιση του HOFE οδήγησε τον ΙΜΟ να αλλάξει τους κανονισμούς του σχετικά με την ασφάλεια στα ferry. Περιληπτικά, πλέον (2005) τα ferry μονής κατάκλυσης απαγορεύονται αυστηρώς και δια ροπάλου και το πλοία θα πρέπει να έχει επαρκή ευστάθεια για να αποτρέπεται το μπατάρισμα, με δύο flooded compartments. Στον ίδιο κανονισμό, κάτι έχει πάρει το αυτί μου ότι θα πρέπει να μπορεί το πλοίο να διατηρεί επαρκή άντωση ώστε να κρατιέται όταν το car deck είναι σε κάποιο βαθμό flooded, αλλά δεν διαρρηγνύω και τα ιμάτιά μου... Όσον αφορά τα σενάρια "συνωμοσίας", η αλήθεια μπορεί να είναι αρκετά "απλή", τόσο απλή όσο το ότι η Σουηδοί μεταφέρανε πράγματα όπως πυρομαχικά με τα ferries τα οποία εξερράγησαν για κάποιους λόγους, με αποτέλεσμα τη βύθιση του πλοίου. Κάτι το οποίο μπορεί κάλλιστα να μοιάζει και να ακούγεται με αποκόλληση καταπέλτη. Ίσως η νομοθεσία ή οι διακρατικές συμφωνίες εκεί να μην επιτρέπουν αυτήν την πρακτική και γι'αυτό, χάριν ηρεμίας της περιοχής να συγκαλύπτεται (αν συγκαλύπτεται) κάποια "λαδιά"...
  4. Τελικά, έπεσε κανένα κεφάλι; Έγινε τίποτα; Διαμένουμε και μακριά από τις μαρίνες και δεν τις βλέπουμε καθημερινά... Μ'αρέσει που τα πληρώνουμε και τα φτιάχνουμε και δεν έχουμε προβλέψει κάποιον να τα διαχειριστεί....
  5. Ως airplanefriend, θα του σχολίαζα ακόμα και την εμφάνιση του κάθετου σταθερού Αν τώρα μου έλεγες για πλοίο, θα σου άρχιζα τα τεχνικά Έχεις απόλυτο δίκιο όμως, μιλάω με αεροπλανόβιους για καράβια και δεν καταλαβαίνουν τι βρίσκουμε σε αυτές τις...."χελωνομπανιέρες" ( ). Αν δεν ασχολείσαι στην τελική... Πάντως για υδροπλάνα, δεν το κόβω να πιάνουν στην τελική...Ειδικά από τη στιγμή που ένα υπερελαφρό αμφίβιο αεροσκάφος κάνει λιγότερο από 20 χιλιάρικα και κατα τ'άλλα είναι σαν ένα αμάξι στη χρήση και συντήρηση (και όχι μόνο αυτό, από κατανάλωση χαμηλότερο), νομίζω στο μέλλον θα γίνουν hydroplane killers...
  6. Τυχερος βγήκε...Μέσα στην ατυχία του τουλάχιστον δεν έπεσε και πάνω στη νάρκη, ποιός ξέρει αν θα λειτουργούσε ακόμα. 50m από την ακτή ! Δεν ξέρω την περιοχή, φαντάσου όμως κανένα σκαφάκι αναψυχής, έστω με υποτυπώδες μαγνητικό ίχνος να περνούσε από κοντά και να εκρήγνυτο...
  7. Υπέροχο μοντέλο Ξυπνάει φοβερές μνήμες, πάνω από μια δεκαετία νομίζω έχει περάσει από τα θρυλικά αυτά χρώματα... Ποιό πρόγραμμα χρησιμοποιείς για τα μοντέλα; Χρησιμοποιείς γραμμές κλπ. η μόνο το μάτι; Είναι παιχνίδι αυτό (το Ship Sim; ) ή φτιάχνεις μόνος σου όλο το σκηνικό; Συγχαρητήρια και πάλι !
  8. Πιθανόν, νομίζω όμως ότι το Orcelle έχει τουλάχιστον τις βάσεις για λειτουργία. Με μετατροπές στον σχεδιασμό του, μπορεί κάλλιστα να γίνει SWATH ή πενταμαράν, κάτι το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την ευστάθεια. Από εκεί και πέρα, απομένει να δούμε πως ένα τέτοιο σχέδιο θα "παίρνει" τα κύματα, δεδομένου ότι τα αναλόγου σχεδιασμού πλοία είναι λιγότερο άνετα από ένα κλασικό μονόγαστρο εκτοπίσματος. Επιπλέον, οι ανεμογεννήτριές του και τα dolphins στα πλευρά, αντικαθιστούν πιστεύω σε μεγάλο βαθμό (αν όχι εξ'ολοκλήρου) την μειωμένη ηλιακή ενέργεια σε περίπτωση συννεφιάς, νύχτας και πιο άγριων καιρικών συνθηκών.
  9. Μοντέλα φτιάχνονται αλλά όχι αληθινά. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται είναι επιφάνειες και όγκοι σε προγράμματα υπολογιστή, στα οποία και αναλύονται (πχ. με πεπερασμένα στοιχεία) οι τάσεις, οι ροπές, οι παραμορφώσεις, και βγαίνουν τα συμπεράσματα όσον αφορά την αντοχή του σκάφους, τόσο τοπικά όσο και ολικά. Τα μοντέλα που φαίνονται στις φωτογραφίες του Στέφανου είναι είτε από ξύλο, είτε από πλαστικό. Αυτά, δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για την αντοχή για αρκετούς λόγους. Πρώτον απ'όλα, διαφορετικό υλικό, και άρα διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες και τελικά ίσον αναξιόπιστα αποτελέσματα. Δεύτερον, απουσία ενισχυτικών, καταστρωμάτων, φρακτών και άλλων στοιχείων που συνεισφέρουν στην αντοχή. Ίσον, εντελώς αναξιόπιστα αποτελέσματα πάλι. Τρίτον, όποια αποτελέσματα βγάλουμε στην κλίμακα του μοντέλου, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ισχύουν και για το αληθινό πλοίο ! Δυστυχώς, η μέθοδος Froude λειτουργεί μόνο για τις υδροδυναμικές τους ιδιότητες και όχι για τις μηχανικές.... Ελπίζω να κάλυψα την απορία σου.
  10. Και φυσικά μοντέλα τα οποία δεν προορίζονται για ρυμούλκηση στη δεξαμενή (πολύ μεγάλα για ακριβή αποτελέσματα) και έχουν "πιλοτήριο" δικό τους Επίσης τα μοντέλα μπορεί να έχουν κι αυτά "αποκλίσεις" από την original γάστρα, αφού για την ακριβέστερη προσέγγιση, ειδικά όταν εξετάζεις αντίσταση, βάζεις και άλλα, επιπλέον, πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν σε ένα πραγματικό πλοίο (πχ. σύρματα για δημιουργία τύρβης) Πρώτο post Καλώς σας βρήκα !
×
×
  • Create New...