Jump to content
Shipfriends

Panagia Ekatontapiliani

eMembers
 • Posts

  72,241
 • Joined

Posts posted by Panagia Ekatontapiliani

 1. To Bettina Express(IMO No: 9042958) έχει ναυπηγηθεί το 1992 στο ναυπηγείο Usuki στην Ιαπωνία με το ονομα Himeshima Maru No 2. Το πλοίο έχει μήκος 42.70 μέτρα και πλάτος 8.80 μέτρα και το 2015 πουλήθηκε στην Asian Marine Transport Corporation στις Φιλιππίνες και πήρε το όνομα Super Shuttle Ferry 21

 2. Είναι τα κλασικά δρομολόγια που κάνει το χειμώνα η Creta Cargo Lines, ενα μένει με ένα πλοίο τους 5 μήνες το χειμώνα (Νοέμβριο με Μάρτιο). Τη Παρασκευή προστέθηκαν οι προορισμοί του Τάλως γιατί δεν θα κάνει το συγκεκριμένο το δρομολόγιο του αυτή Παρασκευή.

 3. Τώρα εάν θα πάει μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ή θα πάει λίγες ημέρες παραπάνω είναι νωρίς ακόμα να το πούμε!!

  Τελικά το Τάλως θα σταματήσει τα δρομολόγια του σήμερα. Το πλοίο αναμένεται να πάει στο ναυπηγείο του Σπανοπουλου για την ακινησία του.

 4. Το Αίολος ΙΙ επέστρεψε σήμερα στα δρομολόγια του στη γραμμή Γλύφα Αγιόκαμπο, αλλά εάν θυμάμαι καλά είχε ξανά δουλέψει για μια εβδομάδα πάλι στα μέσα Οκτωβρίου.

 5. Το Ιωνας έχει σταματήσει τα δρομολόγια του στη γραμμή Κέρκυρα Ηγουμενίτσα στις 6 Οκτωβρίου και είναι δεμένο στο λιμάνι της Κέρκυρας για την ακινησία του.

 6. Ο ναυπηγός Βασίλης Ψαρομπάς για τη ναυπήγηση του νέου ταχύπλοου σκάφος της ΑΝΕΚ

  Quote

  Με αφορμή την ανακοίνωση της ΑΝΕΚ ότι την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διερεύνησης του ναυπηγείου και επελέγη της OCEAN του Συμιακού ναυπηγού Μιχάλη Μοσχάτου, αναζητήσαμε και συνομιλήσαμε με τον Καλύμνιο ναυπηγό Βασίλη Ψαρομπά.

  Να θυμίσουμε ότι ο Βασίλης Ψαρομπάς είναι ο ναυπηγός που έχει σχεδιάσει στο παρελθόν τα δύο σκάφη της ΑΝΕΚ «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» και «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ»

  Ο Βασίλης Ψαρομπάς μας επιβεβαίωσε ότι του έχει ανατεθεί από τη Διοίκηση και τον Τεχνικό σύμβουλο της Εταιρείας να τους κάνει μία πρόταση σχεδιαστική για το νέο σκάφος.

  Όπως είπε, έκανε κάποια προσχέδια που τους άρεσαν και από εκεί και πέρα, προχώρησε η Εταιρεία στο να μαζέψει προσφορές και τα σχετικά για να μπορέσει να το υλοποιήσει.

  Αναφορικά με τις προδιαγραφές του νέου σκάφους είπε ότι, το μήκος του θα είναι 27,30 μέτρα το πλάτος του 6,75 μέτρα, θα έχει 2 μηχανές από 1.500 άλογα η καθεμία όπως και το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» και αναμενόμενη ταχύτητα γύρο στους 25 κόμβους. Θα μπορεί να παίρνει 200 επιβάτες για το δρομολόγιο του Μαστιχαριού, 10 δίκυκλα και αποσκευές για τους 200 επιβάτες.Αυτά είναι τα βασικά

  Το σκάφος θα έχει κάποιο εξοπλισμό άρτιο και κάποιες δυνατότητες, επειδή είναι πάνω από τα 25 μέτρα,θα μπορεί να φεύγει και με ένα μποφόρ περισσότερο απ’ ότι έφευγε το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» και «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ».

  Αναφορικά για το πλήρωμα είπε, ότι τους θερινούς μήνες το πλήρωμα θα είναι το ίδιο, ένας καπετάνιος και ένας ναύτης. Αν η Εταιρεία αποφασίσει να κάνει και πλόες τους χειμερινούς μήνες, έχουμε εξηγήσει ότι υπάρχει επιβάρυνση πληρώματος (2 άτομα επιπλέον στο μηχανοστάσιο). Δεν έχει ο πλεονέκτημα που είχαν τα άλλα σκάφη.

  Στο ερώτημα για το πόσο θα κοστίσει το νέο σκάφος είπε:

  Όχι ,δεν έχω αρμοδιότητα ούτε να κοστολογήσω ,ούτε να πάρω προσφορές, κινήθηκε ο Τεχνικός σύμβουλος, η διοίκηση της Εταιρείας ,ότι έχει να κάνει με οικονομικά θέματα, του σκάφους,θα τα πάρετε από τη Διοίκηση. Συμπληρώνοντας είπε, ότι νομίζει ότι εκκρεμεί και κάποιο ΔΣ που θα κατατεθούν οι προσφορές που πήρε ο Τεχνικός σύμβουλος και δεν έχει κάποια πληροφόρηση.

   Ο Βασίλης Ψαρομπάς διευκρίνισε ότι αυτό που κατέθεσε μέχρι τώρα είναι προσχέδιο για να μπορούν να βγουν οι προσφορές από τα Ναυπηγεία. Συντάξαμε όπως είπε μια αναλυτική προδιαγραφή με τεχνική προδιαγραφή τους σκάφους με όλο τον εξοπλισμό και με βάση αυτή, 2 Ναυπηγεία έδωσαν συγκεκριμένες προτάσεις.Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την επιλογή του συγκεκριμένου Ναυπηγείου,το οποίο και ο ίδιος συνέστησε και με το οποίο έχει συνεργαστεί και έχουν ναυπηγηθεί 8 σκάφη πελατών του, καθώς και το ΑΠΟΛΛΩΝ ΙΙ της ΛΑΦΑΣΙ ΝΕ.

  Για το χρονοδιάγραμμα είπε ότι έχουν συζητήσει για 9 μήνες από την έκδοση της άδειας ναυπήγησης. Δηλαδή περίπου 9,5 μήνεςαπό τώρα, κάτι που θεωρεί εφικτό.

  Για τον κατασκευαστικό φάκελο που θα εκπονήσει ο ίδιος, είπε ότι θα είναι έτοιμος σε 20 ημέρες.

  Στο ερώτημα αν αυτό που υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη ήταν η τελική σύμβαση για την κατασκευή, είπε όχι, ήταν ένα προσύμφωνο για τους βασικούς όρους.

  Κλείνοντας ο Βασίλης Ψαρομπάς ξεκαθάρισε λέγοντας: Για οτιδήποτε θέματα που αφορούν διαδικαστικά συμφωνίες κλπ ,δεν είμαι αρμόδιος, δεν είμαι τεχνικός σύμβουλος της Εταιρείας ,δεν έχω καμία εξουσιοδότηση να σας πω οτιδήποτε , εγώ είμαι μόνο για το κομμάτι το δικό μου, αυτό το σχεδιαστικό, μελετητικό ,δεν έχω αρμοδιότητα για οτιδήποτε άλλο

  Β.Ψαρομπάς για διάλυση συμφωνίας ΑΝΕΚ με Ναυπηγείο OCEAN: Είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε σε όλη μου την καριέρα. -Δεν γνωρίζω πόσο θα κοστίσει το νέο σκάφος, δεν έχω σχέση με τα οικονομικά 

  Quote

  Με αφορμή τη διάλυση της συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί προ 20ημέρου της ΑΝΕΚ με το ναυπηγείο OCEAN στο οποίο θα γινόταν η ναυπήγηση του νέου σκάφους της Εταιρείας σε αντικατάσταση του ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ, επισκεφτήκαμε και συνομιλήσαμε με τον Καλύμνιο ναυπηγό Βασίλη Ψαρομπά.

  Να θυμίσουμε ότι στο ναυπηγό Βασίλη Ψαρομπά έχει ανατεθεί η σχεδίαση και η επίβλεψη του νέου σκάφους

  Ο Βασίλης Ψαρομπάς απαντώντας στο ερώτημα για τη διάλυση της συμφωνίας και για τους λόγους που δεν προχώρησε είπε ότι, το Ναυπηγείο είναι αυτό που αρνήθηκε τη δουλειά, δέχθηκε «προειδοποιήσεις καταγγελιών» από ανταγωνιστές και θεώρησε ότι δεν θα μπορέσει να δουλέψει όπως ξέρει ,προκειμένου να είναι εντάξει στου χρόνους και δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει.

  Πιο συγκεκριμένα ο Βασίλης Ψαρομπάς ξεκινώντας είπε: Σίγουρα δεν ήταν μία καλή εξέλιξη ,μας ξάφνιασε όλους και αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη ,είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε σε όλη μου την καριέρα.

  Ήμασταν ευχαριστημένοι για το Ναυπηγείο που είχαμε καταλήξει, ήταν ένα γνώριμο ναυπηγείο αναγνωρίσιμο ,είχαμε φτιάξει κάποια σκάφη ως Γραφείο και ποτέ δεν είχαμε κάποια θέματα. Όντως η συγκεκριμένη περίπτωση είναι έξω από το αναμενόμενο.

  Συγκεκριμένα τη δουλειά αρνήθηκε το ίδιο το Ναυπηγείο να την υλοποιήσει. Ενώ αρχικά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη επιθυμία να ασχοληθεί, στη συνέχεια επικαλέστηκε κινδύνους από πιθανές καταγγελίες και προειδοποιήσεις καταγγελιών

  Στο ερώτημα γιατί δεν θα ήταν σύννομη η ναυπήγηση του σκάφους, ο Βασίλης Ψαρομπάς είπε:

  Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι είναι νόμιμος .Ζούμε στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες άκρες της νομοθεσίας ,υπάρχουν λεπτά σημεία, υπάρχει το εργασιακό ειδικά σε Ναυπηγεία ,για τα οποία για να τηρήσει 100% τις προδιαγραφές, δεν μπορείς να τηρήσεις τα χρονοδιαγράμματα σου εκ των υστέρων. Οπότε δεχόμενος προειδοποιήσεις καταγγελιών, προφανώς το Ναυπηγείο θεώρησε ότι δεν θα μπορέσει να δουλέψει όπως ξέρει ,προκειμένου να είναι εντάξει στου χρόνους και τελικά μας ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να φτιάξει το σκάφος σε 9 μήνες.

  Επίσης ένα βασικό στοιχείο η άδεια του Ναυπηγείου, που είχαμε στα χέρια μας εξ αρχής αναφέρει ότι είχε δυνατότητα να ναυπηγεί σκάφη μέχρι 25 κόρους ή 12 μέτρα. Το θέμα των 25 κόρων μας κάλυπτε απόλυτα. Το δεύτερο κομμάτι που έλεγε μέχρι 12 μέτρα,  θα μπορούσε σε κάποια καταγγελία να παρερμηνεύεται ή να ψάχνεται ή να οδηγείται σε κάποια δικαστήρια και μέχρι να βγει η απόφαση ίσως εγκυμονούσε κίνδυνο με ασφαλιστικά μέτρα να σταματούσε να λειτουργεί το Ναυπηγείο.

  Ο Βασίλης Ψαρομπάς επανέλαβε ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις και κάποιες προειδοποιήσεις καταγγελιών που εκτοξεύτηκαν από διάφορους ανταγωνιστές

  Στο ερώτημα μήπως και το νέο Ναυπηγείο που επιλέχτηκε έχει τα ίδια προβλήματα, ο Βασίλης Ψαρομπάς είπε: Προφανώς και τυπικά στα χαρτιά φαίνεται ότι είναι εντάξει. Η αδειοδότηση του δεν έχει τον περιορισμό αυτό, 25 κόρους και 12 μέτρα. Για τη διαχείριση του προσωπικού είναι ευθύνη του ναυπηγείου πως θα το τηρεί.

  Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα Ναυπηγεία αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα δεν έχουν καν αδειοδότηση. Παρ΄όλα αυτά φτιάχνουν σκάφη και πανάκριβα. Το θέμα ξεκινάει ότι η ΑΝΕΚ πήρε προσφορές και από άλλα Ναυπηγεία που έχουν το ενδιαφέρον και το παράπονο «εφόσον δώσαμε χαμηλότερη τιμή γιατί να μην έχουμε εμείς τη δουλειά και όχι κάποιος άλλος». Ο άνθρωπος φοβήθηκε συνέπειες καταγγελιών από ανταγωνιστές ,προφανώς δεν είναι 100% εντάξει και φοβάται συνέπειες

  Για το ναυπηγείο που θα πάει τώρα η ΑΝΕΚ είπε ότι, δεν έχει συνεργαστεί ο ίδιος, αλλά όπως τόνισε είναι και η μόνη εναλλακτική δεύτερη λύση. Όλες οι άλλες περιπτώσεις ουσιαστικά είχαν αποκλειστεί εκ προοιμίου είτε λόγω του ότι δεν υπήρχε διαθεσιμότητα, είτε λόγω ακαταλληλότητας Ναυπηγείου. Οπότε στο τραπέζι  είχαν μπει αυτά τα δύο Ναυπηγεία, οπότε ο ένας παραιτήθηκε και δεν είχαμε άλλη επιλογή.

   Επίσης είπε ότι τα σχέδια θα γίνουν εξ αρχής και θα σχεδιαστούν πάνω στη νέα γάστρα που θα χρησιμοποιήσει το νέο Ναυπηγείο

  Στο ερώτημα για το πόσο θα κοστίσει το νέο σκάφος ο Βασίλης Ψαρομπάς επανέλαβε ότι:  Δεν γνωρίζω ,δεν έχω δει τις συμβάσεις για τα οικονομικά στοιχεία και δεν με αφορά το θέμα. Ασχολούμαστε αποκλειστικά με το τεχνικό κομμάτι.

  Στο ερώτημα να κάνει μία εκτίμηση για το πόσο θα στοιχίσει το σκάφος απέφυγε και πάλι να απαντήσει επακριβώς, λέγοντας ότι η τιμή εξαρτάται από τις προδιαγραφές ,από τις μηχανές από τον εξοπλισμό, οπότε είναι πολύ δύσκολο να πεις ποσό στοιχίζει ένα σκάφος . Σίγουρα ξεκινάς από μία βασική τιμή των 600.000 ευρώ και από εκεί και πέρα αν βάλεις το εξοπλισμό και άλλα έξτρα το νούμερο ανεβαίνει . Δεν είμαι πρόχειρος να σας πω . Έχουμε κάνει σκάφος και με 900.000 ευρώ έχουμε κάνει και σκάφος με πολλά έξτρα στη Σαντορίνη με 1.400.000 ευρώ .

  Ο Βασίλης  Ψαρομπάς  κλείνοντας είπε για τα οικονομικά: Σας είχα πει και στην προηγούμενη συνέντευξη ότι έχει σχέση με τα οικονομικά, με τις συμφωνίες, με όλο αυτό το πακέτο δεν έχουμε σχέση . Είμαστε καθαρά στο τεχνικό κομμάτι και είμαστε συντονισμένοι με τον Τεχνικό σύμβουλο τον Θ.Σκριβάνο. Δεν έχουμε σχέση ούτε με οικονομικές επιλογές ούτε για άλλα θέματα

   

×
×
 • Create New...