Jump to content
Shipfriends

Nick the Greek

Supermoderators
 • Content Count

  18,650
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Nick the Greek

 1. Είναι 18 ετών, κατασκευασμένο το 2003 στο Hyundai Mipo(0029) με μηχανή επίσης Hyundai και ανήκει πάντα με αυτό το όνομα στη Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου. Εμείς το βλέπουμε δεμένο κεφάλι Βενιζέλου στις εγκαταστάσεις της Coral, είναι φυσικά το MR2 με το όνομα Seamerit.

 2. Άλλος ένας προσωρινός ένοικος των ναυπηγείων Αυλίδας ήταν και το supramax -ονοματισμένο ίδιο με την Αμερικανική αλυσίδα πίτσας- Papa John (IMO 9555149). Ελληνικής πλοιοκτσίας και χτισμένο το 2010 σαν Trident Challenger στο Qingshan Shipyard(2006-0376) και με μηχανή Doosan.

 3. Συνεχίζουμε με Arkas και ένα πλοίο που στο τέλος Αυγούστου όταν και το φωτογράφισα στον Πειραιά, ήταν κομμάτι του στόλου. Είναι το Gisele A (IMO 9349045). Έκτοτε όμως έχει πουληθεί στο εξωτερικό και ονομάζεται GFS Pride με πλοιοκτήτη την Simatech. Έχει ναυπηγηθεί το 2008 στο Hyundai Mipo(4030) με χωρητικότητα 2,824 TEU και μηχανή επίσης Hyundai. Μοναδικό του προηγούμενο όνομα το Maersk Jubail.

 4. Πολλά μοναδικά και αξέχαστα βαπόρια, με σημαίνουσα ονοματοδοσία κι όχι κενότητες απρόσωπου marketing τύπου Blue Star Something ή Fast Ferries Andros. 

   

  1) Σε μια εποχή όπου υπήρχαν στην Ελλάδα κάμποσα μετασκευασμένα γκαζάδικα και φορτηγοπόσταλα, εγένετω Κύδων. Μοναδικό και ξεχωριστό.

   

  2) Υπάρχει κόσμος που δεν έχει ιδέα από τα πλοία, γνωρίζει όμως τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μεγαλοπρεπέστατος και εξέχων.

   

  3) Όσο για τον Έλυρο μιλάμε για μια από τις πιο επιτυχημένες και εκτεταμμένες μετασκευές που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

   

  4) Όταν λέμε καλύτερο όμως, μιλάμε για το Olympic Champion. Νεότευκτο, πανέμορφο, γρήγορο, καλόγουστο εσωτερικά, ποιότητα σε service. Ακόμα και σήμερα, αναβλύζει Ελλάδα και Κρήτη. Από τη στιγμή που πατάς επάνω του στην Ανκόνα, αισθάνεσαι πως είσαι ήδη στην Ελλάδα.

   

  Είμαι μέγας fan των δεινοσαύρων τη ΑΝΕΚ τωρινών(Κρήτη Ι και ΙΙ) και παλαιοτέρων(Κάντια και Ρέθυμνον). Λατώ και Λισσός ήταν επίσης το κάτι άλλο για την εποχή τους ενώ για το Άπτερα θυμάμαι ακόμη το θετικό σχολιασμό στον Πειραιά. Αλλά αν μιλάμε για τα καλύτερα πλοία της ΑΝΕΚ και όχι για τους μεγαλύτερους εργάτες/προσοδοφόρα/χρήσιμα, τότε πιστεύω πως πρέπει να είναι ένα από τα 4 παραπάνω. 

 5. Μερικές σκέψεις και από μένα, ξεκαθαρίζω πως τη συγκεκριμένη περίπτωση δε την γνωρίζω και δεν εκφέρω γνώμη γι αυτήν συγκεκριμένα. Αλλά νομίζω πως πολλά από τα σχόλιά μου, είναι πολύ σχετικά.

   

  α) Το Κοντεινεράδικο

  Όπως έχουμε πεί και αλλού, όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη και με περιορισμένη ορατότητα/δυνατότητα ελιγμών, δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς τι γίνεται ακριβώς γύρω σου. Ίσως γι αυτόν το λόγο να έπρεπε να υπάρχει κάποιος περιορισμός ταχύτητας για αυτά τα πλοία ως το separation ή/και να μένει ο πλοηγός επί του πλοίου πολύ περισσότερο απ' ότι μένει σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς ένας τέτοιος γίγαντας να φυλάει τους νάνους, το αντίθετο έπρεπε να γίνεται, ασχέτως με το τι μπορεί να λέει ο ΔΚΑΣ. Όσοι έχετε μπεί στο Σαρωνικό είτε βράδυ περιτρυγιρισμένοι από ψαρόβαρκες που ψαρεύουν επάνω στην πορεία των πλοίων, είτε Κυριακή του καλοκαιριού ζωσμένοι από φουσκωτά και διάφορα σκάφη αναψυχής να κροσάρουν την πλώρη σας χωρίς καμία συναίσθηση, μπορείτε νομίζω να καταλάβετε το πρόβλημα. Για το ότι πρέπει να αλλάξουν άρδην οι διεθνείς κανονισμοί για τα μεγέθη και την ορατότητα αυτού του τύπου πλοίων, δεν το συζητώ καν. Δεν είναι τυχαίο πως συνέχεια τα βλέπουμε να εμπλέκονται σε συμβάντα.

   

  β) Το Πολεμικό

  Ήθελα εδώ και καιρό να μοιραστώ μαζί σας πως γίνεται η κίνηση των πολεμικών στην περιοχή, όσον αφορά το κομμάτι διαχείρισης της κίνησης. Υπάρχουν φορές που τα πολεμικά δε μιλάνε καν στο Πειραιάς Τράφικ. Όταν μιλάνε, 9 φορές στις 10 η συνδιάλεξη ξεκινά με το πολεμικό να ζητά αναφορά για την κατάσταση/κίνηση στο δίαυλο και την περιοχή Αταλάντης - Ψυττάλειας - Δραπετσώνας. Στη συνέχεια, συνήθως το εκάστοτε πολεμικό ενημερώνει πως ξεκινά την κίνησή του και λέει στο Τράφικ να ενημερώνει άπαντες πως κινείται πολεμικό και να το φυλάνε. Σπάνια το πολεμικό μπαίνει στη διαδικασία να μιλήσει απ' ευθείας με κάποιο εμπορικό πλοίο, ακόμη σπανιότερα όταν πρόκειται για πλοίο με ξενόγλωσσο πλήρωμα. Εδώ η κακή γνώση των αγγλικών αποτελεί τροχοπέδη. Γενικότερα αν ακούσει κανείς σχετικές συνδιαλέξεις, σε έναν τρίτο δημιουργείται η εντύπωση πως τα πολεμικά προχωράνε με δεδομένο πως θα προσέχουν οι άλλοι αυτά, κι όχι αυτοί τους άλλους. Σε συνδυασμό με το α), αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

   

  Δέχομαι πως ο ΔΚΑΣ και η τοπική διαχείριση μπορεί να δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στα πολεμικά. Και δέχομαι και αυτά που ανέφεραν παραπάνω οι φίλοι @kyr1 και @pathfinder. Να το πω όμως αλλιώς: ακόμη κι αν είχε κάποιος από μας ένα νομοθετικό διάταγμα στο χέρι του που να λέει ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν ισχύει για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο/οδηγό, αυτό δε σημαίνει πως είναι καλή ιδέα να πας αντίθετα στην εθνική οδό. Ξαναλέω δεν γνωρίζω τι έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που λέω είναι ότι η πρακτική στο παρελθόν δεν ενέπνεε/εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

   

  γ) Το Πειραιάς Traffic

  Όπως ειπε πολύ σωστά και ο φίλος @Annivas λίγο παραπάνω, μιλάμε για ένα συμβάν που έγινε υπό το φώς του ηλίου και σε ιδανικές καιρικές συνθήκες. Βάλτε και αυτά που ανέφερα στο β), νομίζω πως εγείρονται πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τι έχει ειπωθεί και πως έχει διαχειριστεί η υπηρεσία την κατάσταση. Έδωσαν εντολές τις οποίες δεν ακολούθησε το κοντεινεράδικο? Μήπως θα έπρεπε να έχουν δώσει εντολή στο πολεμικό να αλλάξει την πορεία του και όχι να αφήσουν την αποφυγή στο χέρι του κοντέινερ? Δεν έχω απάντηση στις ερωτήσεις αλλά όπως έχουμε πεί/δεί και πολλές φορές φέτος το καλοκαίρι, η υπηρεσία έχει κάνει μια αρκετά ρισκαδόρικη -τουλάχιστον για τα γούστα μου- διαχείριση της κυκλοφορίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο άμεσο μέλλον πρόκειται να δούμε μια πολύ πιο αυστηρή διαχείριση, βάζω στοίχημα γι αυτό. Και ελπίζω αυτό το συμβάν να είναι η αρχή για μια πιο σωστή προσέγγιση.

   

  δ) Οι Πλοηγοί

  Ελάχιστα είναι στην εικόνα γι αυτό το συμβάν, οι αναφορές που έχω δεί περιορίζονται στο αν επέβαινε ή όχι επί του πλοίου, πλοηγός. Εγώ έχω να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο και αυτό είναι πως σε όποιο πλοίο βγαίνει από την περιοχή Περάματος/Ικονίου/Κερατσινίου, οι πλοηγοί συνήθως κατεβαίνουν στο ύψος της Ψυττάλειας, άντε σε ορισμένες περιπτώσεις όταν το πλοίο παραλάσσει τα φανάρια του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά. Όποιος ξέρει τη θαλάσσια περιοχή εκτός λιμένος, περιλαμβάνει τα έργα της καινούριας προβλήτας αλλά και χώρο όπου κάνουν drifitng τα πλοία που περιμένουν πλοηγό ή θέση στο λιμάνι ενώ ταυτόχρονα είναι και η δίοδος πρός το αγκυροβόλιο. Και φυσικά περνάνε και τα φέρρυ/κρουαζιερόπλοια από εκεί. Καταλαβαίνει κανείς πως μιλάμε για ιδιαιτέρως πολυσύχναστη θαλάσσια περιοχή, η οποία με την καινούρια προβλήτα θα μειωθεί και σε έκταση. Μήπως λοιπόν το να κατεβαίνει ο πλοηγός στο ύψος της Ψυττάλειας, αφήνει το πλοίο χωρίς καθοδήγηση στο πιο δύσκολο σημείο της περιοχής, μέχρι δηλαδή να μπεί στο separation? Μήπως θα έπρεπε να αλλάξει ο κανονισμός και η πρακτική και οι πλοηγοί να μένουν επί του πλοίου πολύ περισσότερο?

   

  Όπως και να έχει το πράγμα, ελπίζω τουλάχιστον το συμβάν αυτό να είναι η αρχή για να γίνει μια πιο σωστή κουβέντα για την κίνηση.  

 6. Με όση αξιοπιστία μπορεί να έχει ένα μέσο που σου λέει ότι το κοντεινεράδικο έχει 266 μέτρα ύψος:D, πρίν λίγο στις βραδυνές ειδήσεις του Στάρ έδειξαν ένα γράφημα που εμφανίζει το Καλλιστώ να στρέφει αριστερά και να περνά από την πλώρη του κοντέινερ. Τώρα αλήθεια, ψέμματα, δεν ξέρω. 

 7. Άλλο ένα κομμάτι του στόλου της Arkas που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, είναι το Alexandra A (IMO 9356684) που αναχωρεί από τον Πειραιά. Μοναδικό του προηγούμενο όνομα το Reecon Emre από το 2011 που χτίστηκε ως το 2018 οπότε και έλαβε το τωρινό του όνομα. Ναυπηγείο το Anadolu Tuzla(210), μηχανή ΜΑΝ Β&W και χωρητικότητα 1,022 TEU.

×
×
 • Create New...