Jump to content
Shipfriends

Nick the Greek

Supermoderators
 • Posts

  25,206
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Nick the Greek

 1. 2 hours ago, SuperRunner said:

  Αλλά αν από την επιδότηση μπορεί να έχει όσο το δυνατόν χαμηλές τιμές, γιατί όχι;;

   

  Σε καμιά Νορβηγία μπορεί να συμβαίνουν αυτά. Στην Ελλάδα που σε επιδοτούμενες δεν ανοίγουν καν οικονομική θέση και πουλάνε μόνο business με την ανοχή του Κράτους και σε υποχρεώνουν να πληρώνεις τα λύτρα του Βασιλιά για εισιτήριο, ούτε στο έτος 3000.

 2. Ταχύπλοο και με καμπίνες να κάνει overnight ταξίδια? Ποιό ακριβώς θα ήταν αυτό που έχει καμπίνες για επιβάτες, και πόσα πληρώματα θα χρειαζόταν για να πάει και να έρθει στη Ρόδο? Ο Ηλιόπουλος επί παραδείγματι με το Champion Jet 1, για 2 ενήλικες και 1 ΙΧ μετ' επιστροφής για Μυτιλήνη ζητά στην οικονομικότερη θέση(silver), EUR 583 (!!!!!). Όσο ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής για Νέα Υόρκη. Η ίδια υπηρεσία δηλαδή για τη Ρόδο πόσο θα στοίχιζε?

 3. Υπερταχύτητα 1 στο φακό του Shipfriends, σε αναχώρηση από το σπανίως ηλιόλουστο Hirtshals. Θεωρώ πως η πρυμνιά όψη με το αρμονικό τελείωμα του κομοδεσίου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή από την πλωριά. Εμείς εδώ βλέπουμε και κατάπρυμα πως δείχνει το πλοίο, ήδη μέσα στο λιμάνι βγάζει αρκετό απόνερο. Και τα σινιάλα της Color Line στο φουγάρο.

 4. Πάει για τα 30 το πλοίο και παραμένει στη γραμμή που ανέφερε παραπάνω ο Π100, από Σουηδία για Νορβηγία δηλαδή. Εμείς γυρναμε πίσω στο καλοκαίρι του 2019 για να το πετύχουμε σε κάποιο pitstop του ταξιδίου μας τότε, στο Sandefjord της Νορβηγίας. Το πλοίο δένει πάντα με την πλώρη εκεί και αναποδίζει γυρνώντας και κλείνοντας το visor του αργά και σταθερά. Το Sandefjord βλέπει σε έναν όμορφο, μικρό κόλπο που προσφέρει εξαιρετικές εικόνες με τα πλοία που κινούνται στο εσωτερικό του.

 5. Ήρθε η ώρα να πάρουμε γεύση από άλλο ένα πλοίο της TT Line που δεν είχαμε συναντήσει ως τώρα στο forum μας. Πρόκειται για το Nils Dacke, πρώην Robin Hood, το οποίο βλέπουμε στο Trelleborg της Σουηδίας το 2016. Είναι ναυπήγηση του 1995 και μέχρι το 2015 έκανε την βασική γραμμή της εταιρείας Travemunde - Trelleborg. Με τον ερχομό νεότερου τοννάζ, μετονομάστηκε σε Nils Dacke και από εκείνο το σημείο και μετά συνδέει το Trelleborg με τo Swijnouscie ενώ κάνει και προσεγγίσεις στο Rostock. Σε μια τέτοια το βλέπουμε πίσω στο 2019. Για να συμπληρώσουμε το τρίπτυχο, βλέπουμε και την πρυμνιά όψη του πλοίου στην Πολωνία, επίσης το 2016. Για να συμπληρώσουμε το προφίλ του πλοίου, να πω πως σαν τελικό πλοιοκτήτη εγώ βλέπω την γνωστή εταιρεία dry bulk του Αμβούργου, Bolten. Πιθανόν λοιπόν να είναι κάποιο bareboat πια.

 6. Η Sallaum Lines έχει σαψαλωθεί προφανέστατα με το όνομα Silver Soul μια και ονόμασε έτσι ακριβώς και νέο car carrier που απέκτησε. Το βλέπουμε δεμένο στο Πέραμα πρίν 2 εβδομάδες, είναι το ΙΜΟ 9153783 με προηγούμενα ονόματα τα Maersk Taiki(1997), Hoegh Pusan(2008 - όνομα με το οποίο υπάρχει ήδη στην gallerie), CSAV Rio Serrano(2011), Hoegh Pusan(2013) και Margaret N(2021). Το τωρινό του όνομα φαίνεται να το πήρε τον περασμένο Απρίλιο. Ναυπηγείο του είναι το Hashihama Shipbuilding(1126) στο Tadotsu της χώρας του αντέλλοντος ηλίου το 1997, η μηχανή του MAN και η χωρητικότητά του 4,330 αυτοκίνητα. Σημαία Panama και κλάση Indian Register.

 7. Ξεκούραση και επισκευές στο Πέραμα για το ελληνόκτητο Sky Globe (IMO 9463748). Πλοιοκτήτρια εταιρεία η Globus Maritime, ο πλοιοκτήτης λέγεται Φειδάκης. Ναυπήγηση στο Taizhou Kouan Shipbuilding(ΤΚ0109) της Κίνας το 2009 με μηχανή MAN B&W και χωρητικότητα 56,854 τόνων dwt. Φτιάχτηκε σαν Glory Wisdom, ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά έγινε Theresa Shandong και εν τέλη το 2010 πήρε το τωρινό του όνομα. Έκτοτε, πέρασε στη Μαύρη Θάλασσα, φόρτωσε σταράκι στην Constanta και τώρα έχει πάρει τον κατήφορο για το Σουέζ, υποθέτω για καμιά Jeddah.

 8. Το Ζ στην τσιμινιέρα του καταδεικνύει πως ανήκει στην Ισραηλινή Zodiac Maritime, είναι το scrubber-οφόρο Zeus Lumos (IMO 9864239) που βλέπουμε στο Ικόνιο πρίν λίγο καιρό. Ναυπήγηση 2021 στη Hyundai Ulsan (3035) με μηχανή WinGD που απ' ότι βλέπω είναι το καινούριο όνομα της Wartsila. Η υπηρεσιακή του ταχύτητα είναι 22 μίλια, το μήκος του 336 μέτρα(πως είπατέεε?) και η nominal χωρητικότητά του σε TEU είναι μόλις 15 χιλιάδες.

 9. Όπως μαρτυρά και το όνομα Μεθώνη (ΙΜΟ 9256755), στις οθόνες μας βλέπουμε το κοντεινεράδικο της Costamare που είναι ναυλωμένο στην MSC. Μάλιστα στην υπηρεσία της MSC φαίνεται πως έχει περάσει το πλοίο όλη την εργασιακή του ζωή που άρχισε το 2003 στη Hyundai Ulsan(1458). Πρώτο του όνομα το MSC Viviana ως το 2011 οπότε και έγινε MSC Methoni, στο τέλος του 2021 έγινε σκέτο Μεθώνη. Χωρητικότητα 6,402 TEU και μηχανή MAN B&W.

 10. Επιστροφή μετά από καιρό στο Livorno για να γνωρίσουμε το Tramper (IMO 9204697) που κάνει τις επισκευές του στο ναυπηγείο. Από το 1999 και την έξοδό του από το Zhonghua Shipyard(405) της Σαγγάης δεν έχει αλλάξει ποτέ όνομα. Η κύρια μηχανή του είναι Wartsila και οι δύο 200άρηδες γερανοί του, του δίνουν τη δυνατότητα να χειρίζεται πολύ βαριά breakbulk φορτία.

 11. Με τον φακό μας να φτάνει μέχρι το car terminal της Βαρκελώνης, βλέπουμε δεμένο εκεί το Morning Peace (IMO 9780627). Ναυπήγηση του 2017 στη Hyundai Samho(S830) με μία κύρια μηχανή MAN B&W τύπου 8S60ME-C8. Η πλοιοκτησία είναι Wilhelmsen και μάλλον έχουμε κάποια bareboat ναύλωση στην EUKOR, εταιρεία η οποία έχει εξαγορασθεί από την Wilhelmsen και η οποία ήταν και είναι επί της ουσίας το ναυτιλιακό κομμάτι της Hyundai στον τομέα των car carriers. Μήκος 200 μέτρα και χωρητικότητα 7,368 αυτοκινήτων σε 12 καταστρώματα φορτίου. 

 12. Ένα newcastlemax που τόσο αγαπά η Oldendorff, πλοιοκτήτρια εταιρεία του, έχουμε απόψε δεμένο στο EECV terminal του Rotterdam. Είναι το 208 χιλιάδων τόνων dwt, Hille Oldendorff (IMO 9731573), κατασκευής 2015 στο Taizhou CATIC Shipbuilding Heavy Industry(TC 0407) με μια μηχανή MNN B&W τύπου 6G70ME-C9 και μήκος 300 μέτρα. Ο συγκεκριμένος τύπος πλοίων δημιουργήθηκε για να μεγιστοποιεί την χωρητικότητα στο λιμάνι του Newcastle της Αυστραλίας και για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θεωρήθηκε hot επένδυση, πλήν όμως μετά το αρχικό momentum το ενδιαφέρον για τέτοιες ναυπηγήσεις ατόνησε γιατί δεν είναι και τόσα πολλά τα λιμάνια που μπορούν να τα δεχτούν, ειδικά στην Ευρώπη που υπάρχει υπό-επένδυση σε terminals για σιδηρομετάλλευμα και κάρβουνο. Ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης επένδυσε σοβαρά σε αυτά, με την βιομηχανία να εκφράζει τελικά αμφιβολίες για το αν και κατά πόσον τους βγήκε η επένδυση.

 13. Χτεσινή ανακοίνωση στο Βενιζέλος από τα μεγάφωνα για τον τελευταίο επιβάτη μιας πτήσης για τη Μέση Ανατολή. Ψάχνουν λοιπόν τον Μπριάν Ομπριάν, ρε απο δώ, ρε από κει, τελικά ο άνθρωπος ήταν Ιρλανδός και λεγόταν Bryan O' Brien :D:D.

 14. On 7/10/2020 at 3:37 PM, Nick the Greek said:

  Στις οθόνες μας ένα μικρό αμφίδρομο επιβατηγό του Oslo που συνδέει τη Νορβηγική πρωτεύουσα με τα γύρω προάστεια/νησάκια. Είναι το Dronningen (IMO 9481192) που έχει κατασκευαστεί το 2009 στα ναυπηγεία STX της Lorient(835) και είναι φυσικά ηλεκτροκίνητο. Έχει μήκος 50 μέτρα, πλάτος 12, βύθισμα 3.5 και χωρητικότητα λίγο πάνω από 600 επιβάτες.

   

  Υπάρχει και αδελφό πλοίο του Dronningen(βασίλισσα), λέγεται Prinsen(πρίγκηπας) το οποίο και αυτό παίζει μπάλα στα πέριξ του Όσλο. ΙΜΟ 9481207 και αριθμος γιάρδας 836. Τα υπόλοιπα ως άνω.

 15. Το έχουμε ήδη στην gallerie με ένα από τα προηγούμενά του ονόματα, το Emily Borchard. Από τότε όμως έχει αλλάξει και έχει γίνει Helmut (IMO 9354466). Με αυτό το όνομα το βλέπουμε κι εμείς να αποπλέει από το Rotterdam, την περασμένη άνοιξη. Είναι βαπόρι του 2006, προφανώς από το JJ Sietas(1259) με μηχανή MaK και χωρητικότητα 868 TEU. Άλλο προηγούμενό του όνομα το Livland, πλοιοκτήτες οι Γερμανοί Jens & Waller.

 16. Νομίζω σαν ξένη σημαία και μη τακτική δρομολόγηση, υποχρεούται. Κι εφ΄ όσον εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, αν ο κανονισμός λιμένος προβλέπει ρυμουλκό για το μέγεθός του, δε μπορούν να το αποφύγουν φαντάζομαι.

 17. On 1/28/2019 at 8:41 PM, Nick the Greek said:

  Το άλλο που μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση ήταν ο καπνισμός, πράγμα το οποίο στα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε τόσο έντονα. Ας το δούμε εδώ μέσα στη μαυρίλα του, και εδώ σε πιο ανοιχτό πλάνο με τον άνεμο να ρίχνει την καπνιά στη γέφυρα του Tera Jet. Αξιοσημείωτη η διαφορά στις εκπομπές ρύπων, τουλάχιστον οπτικά, είμαι πολύ περίεργος όσον αφορά το πως και γιατί.

   

  Δεν το έχω πετύχει φέτος αλλά αυτό με τον καπνισμό είναι διαχρονικό, από τότε που περιήλθε στις αγκάλες του Grimaldi τουλάχιστον.

 18. Πρέπει να αναφέρεσαι στο ΙΜΟ 8723608, ναυπηγηθέν όπως είπες το 1988 στο Zavod im. Ordzhonikidze(301) στο Poti της Γεωργίας, πατρίδας του Ιωσήφ Στάλιν. Δύο μηχανές Zvezda M412 με 12 κυλίνδρους για υπηρεσιακή ταχύτητα 34 κόμβων. Ολικό μήκος 34.5 μέτρα. Χτίστηκε σαν Albatros αλλά έγινε Flying Star το 2002. Οι εταιρείες που φαίνονται συνδεδεμένες με το πλοίο είναι η Caven Shipping και η Yazbeck Shipping Co Ltd, και οι δύο με έδρα τη Λευκωσία. Τα ονόματα των εμπλεκομένων είναι όντως Αραβικά στη δεύτερη εταιρεία και ελληνικά στην πρώτη. Σημειωτέον πως η πρώτη εταιρεία έκλεισε το 2006. 

   

  Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν βλέπω να έχει πάθει κάποιο ατύχημα ή κάτι τέτοιο το πλοίο. Δεν κατέστη δυνατό να βρώ κάτι άλλο για το πλοίο πέρα από μια αναφορά στο tripadvisor που επιβεβαιώνει πως μέχρι και το καλοκαίρι του 2004 μια τέτοια σύνδεση υπήρχε. Μια και το πλοίο δεν φαίνεται έκτοτε να έχει βγεί στην επιφάνεια κάπου, υποθέτω πως και εδώ είχαμε τη γνωστή κατάληξη: εμπορική αποτυχία – χρεοκοπία εταιρείας – παροπλισμός σε κάποιο καρνάγιο.

   

 19. Το πετύχαμε στην πρώτη του προσέγγιση στη Γένοβα, έλαμπε το πλοίο από άκρη σε άκρη. Έφτασε φορτωμένο από την Catania και μπήκε με πρώτο πλοηγό το πρωί του Σαββάτου. Ενδεικτικά να πούμε πως στις 1400 τελείωνε την εκφόρτωση και κατά τις 1500 είχε ξεκινήσει να φορτώνει στο επάνω γκαράζ. Τελικά απέπλευσε αργά το βράδυ του Σαββάτου για την Catania και τη Malta. Εδώ και η κατάπλωρη

×
×
 • Create New...