Jump to content
Shipfriends

Nick the Greek

Supermoderators
 • Content Count

  18,042
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Nick the Greek


 1. Πέμπτη σήμερα, ε γρουσουζά:D να μην πάμε βόλτα στο λιμάνι. Σήμερα προτιμήσαμε βέβαια τη Γ1 της Δραπετσώνας και το Μπλέ Κουβαλητή 1 ο οποίος είχε έρθει αργά το μεσημέρι και υπολόγιζα να έχει πολλή φόρτωση ακόμη, όπερ και εγένετο. Το σημερινό δρομολόγιο κρίνοντας από τους μεταφορείς που είδα, πρέπει να είναι Σύρος - Νάξος - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος. Με άλλα λόγια, ο Μπλέ Κουβαλητής 1 ρουφάει τη σκόνη, και τις νταλίκες που δε χωράνε στα εγ/ογ της Άττικα. Όταν έφτασα το κυρίως γκαράζ ήταν σχεδόν άδειο ακόμη οπότε ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να παρατηρήσει κανείς τη φόρτωση και τις ευκολίες του γκαράζ που είναι πραγματικά μεγάλο εργαλείο.

   

  Η ράμπα του υπογείου είναι στην πρώτη από αριστερά γραμμή φόρτωσης όπως βλέπει κανείς το γκαράζ του πλοίου και ήταν ανοιχτή για φορτηγά της Ρόδου. Ψυγεία για Ρόδο φόρτωνε το πλοίο και στο χώρο κάτω από τη ράμπα του πάνω γκαράζ, όπως και κατάπλωρα. Η Κώς φορτώθηκε κυρίως στο επάνω γκαράζ μαζί με την Κάλυμνο ενώ πρέπει να μπήκαν και 2-3 νταλίκες μπροστά από τις νταλίκες της Ρόδου στο κυρίως γκαράζ. Η Πάρος και η Σύρος μπήκαν στο κυρίως γκαράζ με εξαίρεση 4-5 κομμάτια που ανέβηκαν με την όπισθεν στο επάνω. Μόνη της η Πάρος πρέπει να είχε 30-35 νταλίκες, όλοι οι μεταφορείς του νησιού είχαν φορτίο για το νησί απόψε, Αριάδνη(Μανδηλαράς), Ερμής Εξπρές, Μπουμπλάκια, Διόνυσος, ήταν όλοι εκεί. Γύρω στα 10-12 κομμάτια είχε και η Σύρος με τα μισά να είναι ψυγεία και άλλες καρότσες του Λιουδάκη για τα σούπερ μάρκετ του νησιού. Το πλοίο ολοκλήρωσε τη φόρτωση στις 2140 αλλά τελικά μέχρι να πάρει καταπέλτες και άγκυρες, έφυγε μετά τις 2200 όντας γεμάτο σχεδόν στο κάτω γκαράζ και αρκετά γεμάτο στο επάνω. Θα σας γελάσω ποιά πρέπει να ήταν η κανονική ώρα αναχώρησης αλλά θεωρώ πως πρέπει να ήταν κάτι σε 2100, όχι πως βιάζονταν και δραματικά.

   

  Αφήνοντας πίσω μας τη Δραπετσώνα, κατευθυνόμαστε πρός το κεντρικό λιμάνι όπου και ο Μπλέ Γαλαξίας έχει ήδη από τις 2145 ολοκληρώσει τη φόρτωσή του για να μη μπλέξει με την ουρά για τα φορτηγά του Όλυμπου. Και δεν ήταν δύσκολο να το κανει αυτό, η εικόνα στο γκαράζ ήταν απογοητευτική υπό την έννοια πως χώραγε τουλάχιστον 20-25 νταλίκες ακόμη. Έφυγε στις 2200 και μόλις καθάρισε από δίπλα του ο Όλυμπος ο οποίος μπήκε στη μέσα λεκάνη στις 2145 και έριξε καταπέλτη στις 2200 κάνοντας επί τόπου τη στροφή του και σε απόσταση αναπνοής από την πλώρη του Blue Galaxy. Για τις δυνατότητες του πλοίου, η συγκεκριμένη μανούβρα είναι εντυπωσιακή και γειασάν του Πλοιάρχου που έχει το κορασόν και το γυρνάει εκεί μέσα.

   

  Από μανούβρα πάει καλά το πλοίο αλλά από κίνηση όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Έφτασε με περίπου 50 επιβάτες, 9 ΙΧ και 1 νταλίκα, αριθμοί πολύ μικροί. Αντίστοιχα η φόρτωση για Μήλο και Σαντορίνη(δεν έχει Ρέθυμνο απόψε) ήταν περίπου 300 επιβάτες, 7 δίκυκλα, 25 ΙΧ, 1 camper και 24 νταλίκες εκ των οποίων οι 20 περίπου ίναι για τη Σαντορίνη. Το πλοίο φόρτωσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπορούσε και αναχώρησε για το ταξίδι του στις 2300, με ημίωρη δηλαδή καθυστέρηση.  Εγώ για την επόμενη χρονιά θα κοίταζα κι άλλα δρομολόγια, αν δεί κανείς τι κίνηση φορτηγών μένει έξω από τα εγ/ογ της Άττικα, ίσως να είναι μια ιδέα.


 2. 9 minutes ago, Panagia Ekatontapiliani said:

  Στην Attica έχει κινητό scanner ο Β λογιστής όταν είναι ο επιβάτης με αμάξι όπως είδα να συμβαίνει στη Πάρο με το Blue Star Patmos. Ενώ σίγουρα υπάρχει και στην είσοδο των επιβατών με τον Α λογιστή. 

  Στην ΑΝΕΚ σκαναρουν το e ticket του επιβάτη στην είσοδο και εκτυπώνεται το κανονικό εισιτήριο. 

   

  Στο Πάτμος δεν έχω προσέξει αλλά σε Χίος και Μύκονος δεν έχω δεί να έχει κανένας τους. Μάλιστα υπάρχει άνθρωπος που κάθε λίγο και λιγάκι κατεβαίνει και μαζεύει από τους Λογιστές που είναι στην πλατεία τόσο τα κομμένα εισιτήρια, όσο και τις δηλώσεις.

   

  Εκτυπώνεται το κανονικό εισιτήριο στην ΑΝΕΚ? Ε τότε ποιός ο λόγος να έχουν e-ticket? Υποτίθεται πως αυτό γίνεται και για να μην γίνονται αχρείαστες εκτυπώσεις και σπατάλες σε χαρτί.


 3. Fast Ferries Andros σε έκτακτο δρομολόγιο χτές στην Τήνο με εκφόρτωση 6 νταλίκες όσο πρόλαβα να δώ(δεν πέτυχα από την αρχή την προσέγγιση) αλλά και φόρτωση καμιά 10αριά ΙΧ για Μύκονο - Ραφήνα. Κατά τις 0100 έφτασε και το Καπετάν Χρήστος αλλά εκεί που έδεσε δε φαινόταν η εκφόρτωση από τη webcam ενώ στις 0115 προσέγγισε και ο Νέαρχος ο οποίος ακούμπησε καταπέλτη, πετάχτηκε ένα ΙΧ έξω, πήρε στα καπάκια τον καταπέλτη και έφυγε για τη Μύκονο. Το χτεσινό δρομολόγιο συνεχιζόταν μετά τη Μύκονο και για Εύδηλο - Καρλόβασι. 


 4. Σύντομο πέρασμα από το λιμάνι χτές το βράδυ κατά τις 2130 με ολίγη από αναχώρηση του Έλυρος για τα Χανιά. Εκείνη την ώρα σηκωνόταν η ράμπα(η οποία σηκώνεται με ηχητικό συναγερμού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) ενώ το πάνω γκαράζ φαινόταν αρκετά γεμάτο από αυτοκίνητα. Για το κάτω γκαράζ υπήρχαν κάμποσα φορτηγά απέξω τα οποία και το πλοίο φόρτωσε με συνοπτικές διαδικασίες, με τελευταία μια καρότσα του Λιουδάκη η οποία έφτασε στο παρά πέντε. Ο Έλυρος αναχώρησε στην ώρα του και χωρούσε ακόμη 6-7 νταλίκες στο κάτω γκαράζ του, αξιοσημείωτη επίδοση αν σκεφτεί κανείς πως πέρα από το πλοίο της Γκριμάλντι χτές είχε δρομολόγιο και ο Τάλως για τα Χανιά, ο οποίος απέπλευσε στις 2000.

   

  Στο παρόν δελτίο με έχετε ακούσει εδώ και πολύ καιρό να γκρινιάζω για τα προστατευτικά μέτρα όσον αφορά τον κορωνοιό, ακόμη όταν τα κρούσματα ήταν λίγότερα από 10 ημερησίως. Εννοείται πως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τη χαλάρωση και την αποχαύνωση, δε χρειάζεται να είναι κανείς ψευδό-προφήτης για να το δεί αυτό να έρχεται. Κανείς Λιμενικός δεν φοράει κανένα προστατευτικό την ίδια ώρα που το Κράτος ρίχνει πρόστιμα σε ιδιώτες πάσης φύσεως γιατί δεν τηρούν τα μέτρα. Τα πληρώματα που βλέπω στις προβλήτες φοράνε και δε φοράνε, ειδικά η κουβέρτα συνήθως φοράει στο σαγόνι ενώ είναι απαράδεκτο να βλέπεις Αρχιλογιστές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οι επιβάτες και οι παρακολουθούντες τα τεκταινόμενα στα πέριξ των πλοίων, φοράνε ως επί το πλείστον μόνο όταν πλησιάζουν τον καταπέλτη ενώ γενικά δεν αποφεύγουν το συνωστισμό. Αισθάνομαι σαν Klingon(εξωγήινοι στο Star Trek) όταν κυκλοφορώ στο λιμάνι με τη μάσκα.

   

  Όλοι μαζί λοιπόν αδέλφια, να κάνουμε τη χώρα μας την βόρειο Ιταλία του καλοκαιριού. Όλοι στις συναυλίες, στους γάμους, στα κλάμπ, στις εκκλησίες και τις λιτανείες. Μην ακούτε τους επιστήμονες, τι ξέρουν αυτοί οι άσχετοι. Και μη φοράτε τη μάσκα, το εργαλείο του Διαβόλου όπως είπε κι ο Αμβρόσιος:rolleyes:


 5. Ηλεκτρονικό εισιτήριο της Grimaldi, προβλεπέ, οι λογιστές εφοδιασμένοι με σκάνερ που διαβάζει αμέσως τα εισιτήρια. Ηλεκτρονικό εισιτήριο της Άττικα, το επιδεικνύεις στο λογιστή, το βλέπει με το μάτι και σε αφήνει να περάσεις. Δεν ξέρω αν μετά οι συγεκριμένοι επιβάτες περνάνε και από το Λογιστήριο. Για την πολιτική της ΑΝΕΚ όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, μη ρωτήσει κανείς:D.


 6. Το πλοίο τελικά κατευθύνεται πρός κάποιο καρνάγιο του Περάματος. Αν είδα καλά, από το φουγάρο του έχουν σβηστεί τα σινιάλα της ΣΑΟΣ, ήταν άσπρο. Φυσικά στα πλάγια παραμένει το τεράστιο SAOS Ferries. Με επιφύλαξη αυτό για τα σινιάλα, αλλά έτσι μου φάνηκε.


 7. Χθεσινοβραδυνή βόλτα στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία να αναχωρούν είτε γεμάτα(τα 3 τση Κρήτης), είτε σχεδόν γεμάτα(το Νήσος Ρόδος) για τους προορισμούς των(που λένε και εις την ωραίαν καθαρεύουσαν). Εκεί που αξίζει να σταθεί κανείς πάντως είναι στο ότι τόσο η κίνηση, όσο και η γενικότερη εικόνα του λιμανιού θυμίζουν περισσότερο Ιούνιο παρά Δεκαπεντάυγουστο. Τρείς ημέρες πρίν τη γιορτή και χτές είχαμε μόνο ένα έκτακτο δρομολόγιο ενώ γενικότερα επικρατούσε μια υποτονική ατμόσφαιρα όπου κι αν κοιτούσες, εκτός από την τελευταία μία ώρα πρίν τους απόπλους των Κρητικών. Νομίζω πως τα συνδυαστικά δρομολόγια σε όλους τους προορισμούς, θα τα δούμε πολύυυυυυ νωρίτερα απ' ότι φανταζόμαστε.


 8. Έμαθα τις προάλλες κάτι ξεκαρδιστικό. Πολλοί από σας ίσως γνωρίζετε την ιστορία έλληνα πλοιοκτήτη της ακτοπλοίας που παλαιότερα ήταν ναυτολογημένος στο ίδιο του το πλοίο, για να εισπράξει σύνταξη από το ΝΑΤ:D. Αλλά ΟΚ, μικρό ψάρι ήταν, cult ήταν, δεν πρέπει να κάνει εντύπωση. Αυτό όμως που πραγματικά με κούφανε ήταν που έμαθα πως κάτι παρόμοιο γίνεται στην ποντοπόρο, και μάλιστα σε εφοπλιστική οικογένεια που είναι top-5 στην Ελλάδα με αμύθητη περιουσία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει βασικότατο μέλος της οικογενένειας, λόγω του ότι κάπου μέσα στην αυτοκρατορία τους έχουν και κάτι λιόδεντρα, να εχει ασφαλιστεί στον ΟΓΑ και να παίρνει σύταξη των 400 ευρώ...:D:D:D.

   

  Μακάριοι οι πλούσιοι την τσέπη και πτωχοί τω πνεύματι. 


 9. Στην γκαλλερί έχουμε το συγκεκριμένο πλοίο με όποια πιθανή κι απίθανη φορεσιά του με το όνομα αυτό, ακόμη και σπανιότατες με το Grimaldi Suardiaz στα πλάγια. Εγώ να προσθέσω μια νυχτερινή άποψη του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πάντα με τα σινιάλα της Grimaldi.

   

   


 10. Αγαπάμε Έλυρο γι αυτό και τον περιμένουμε σε πρόσφατο ημερήσιό του δρομολόγιο για να βγάλουμε φωτογραφίες τη μανούβρα. Μεγαλειώδης η είσοδος που την ακολουθεί μια αργούτσικη στροφή πρός τα δεξιά, στη διαδικασία της οποίας βλέπουμε το πλοίο κατάπρυμα. Όταν το πλοίο αρχίζει να αναποδίζει, βλέπουμε και το ογκώδες του προφίλ.

   

   


 11. Πολλά μπιχλιμπίδια ζωγραφισμένα στο πλευρό του Emerald Leader (IMO 9361811) που βλέπουμε εδώ δεμένο στο Κερατσίνι. Και για να τα ξεμπλέξουμε, πλοιοκτήτης είναι NYK, και μάλλον μακροχρόνιος ναυλωτής η UECC. Προιόν του Uljanik Brodogradiliste(471) πίσω στο 2008, η μηχανή του προιόν του ιδίου ναυπηγείου του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει 4,900 αυτοκίνητα με υπηρεσιακή ταχύτητα 20 κομβων. Κι άλλη μια φωτογραφία, φωτεινή αυτην τη φορά, από άλλη οπτική γωνία.


 12. Όταν έχεις πολλά βαπόρια, έχεις πρόβλημα να διαλέξεις ονοματοδοσία, έτσι η COSCO έχει πιάσει τα ζώδια. Να λοιπόν το COSCO Shipping Virgo (ΙΜΟ 9783461) που μόλις έχει αφήσει πίσω του το φανάρι της Ψυττάλειας και πάει για το σεπαρέσιο. Μόλις το 2018 χτισμένο το παπόρο στο πολύ γνωστό Shanghai Waigaoqiao(H1414) με μηχανή CSSC-MES για μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων με κατανάλωση 168 τόνων το 24ωρο. Χωρητικότητα nominal φυσικά στα 20,038 γκοντέινερ.


 13. Είναι όντως φτωχά αλλά για να κάνεις τέτοια σχόλια πρέπει να δείς κάποιον πλοιοκτήτη στο λιμάνι. Και μάλιστα πλοιοκτήτη με προσωπικότητα και καρύδια. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μόνο υπαλλήλους να κυκλοφορούν.


 14. Κατά τις 2030 έδεσε απόψε στη Δραπετσώνα ο Μπλέ Κουβαλητής 1, προερχόμενος από Ρόδο - Κω και Σάμο. Οπότε έχουμε αλλαγή ημέρας στο δρομολόγιο, συνήθως το πλοίο ερχόταν Σάββατο απόγευμα και έφευγε το βράδυ.


 15. Βραδυνή βόλτα σήμερα στο λιμάνι ξεκινώντας από τον Μπλέ Αστέρα 1 και την αναχώρηση των 1900 για Πάρο - Κω - Σύμη - Ρόδο. Πολλή κίνηση και σε αυτό το δρομολόγιο με το πλοίο να φορτώνει ΙΧ για Ρόδο στο κατάμπαρο, την Κω στο πάνω γκαράζ, τα 6 ΙΧ της Σύμης στη γραμμή της ράμπας όταν σηκώθηκε και την Πάρο στο κυρίως γκαράζ στο τέλος. Από φορτηγά είχε πιστεύω καμιά 40αριά στο σύνολο τα οποία και είχε φορτώσει νωρίς. Η φόρτωση είχε επί της ουσίας ολοκληρωθεί ήδη από τις 1840 και απλά το πλοίο μετρούσε τα λεπτά για να αναχωρήσει. Το πάνω γκαράζ γεμάτο, στο κάτω χώραγε 12-14 νταλίκες ακόμη σίγουρα.

   

  Παρόμοια εικόνα και στο Νήσος Ρόδος και την αναχώρηση των 2000 για Χίο και Μυτιλήνη. Θεωρώ πως μια 150αριά ΙΧ τα είχε, από φορτηγά όχι πολλά πράγματα, τα είχε φορτώσει σχεδόν όλα κατά τις 1900 που βρέθηκα εκεί. Εντύπωση μου έκανε πως τα ΙΧ της Μυτιλήνης φορτώθηκαν στο πάνω γκαράζ και αυτά της Χίου στο κάτω, κάνοντας κύκλο στο γκαράζ για να ντανιαστούν με την μούρη πρός τον καταπέλτη. Το πλοίο ήδη από τις 1930 είχε σχεδόν ολοκληρώσει τη φόρτωση και περίμενε την ώρα απόπλου με άνεση χρόνου.

   

  Όσον αφορά τα Κρητικά, το Κνωσός Παλάς που έφτασε κατά τις 1900 στον Πειραιά, με μία ώρα καθυστέρηση δηλαδή, ξεκίνησε την φόρτωση των ΙΧ γύρω στις 2000. Το περίμεναν καμιά 100αριά ΙΧ ενώ φόρτωσε στο μισάωρο που πέρασα εκεί και καμιά 20αριά νταλίκες. Μέχρι τις 2030 είχε καθαρίσει την κίνηση στην πλατεία ενώ από φορτηγά ήταν ακόμα 2-3 που περίμεναν ενώ τα ΙΧ έφταναν με χαλαρούς ρυθμούς. Δε νομίζω πως στο τέλος της ημέρας θα έχει πάνω από 180ΙΧ και 30 φορτηγά. Ο Μπλέ Ορίζοντας απέπλευσε στην ώρα του για το Ηράκλειο με το 1/4 του κάτω γκαράζ να έχει φορτηγά ενώ πολύ λίγα πράγματα φαίνονταν και επάνω. Κατά τις 2050 στον Έλυρο η εικόνα ήταν παρόμοια με αυτο που περιέγραψα για το Παλάτι του Ηρακλείου. Δεν είδα τι φόρτωσαν τα Κρητικά το πρωί αλλά γενικά έχω την αίσθηση πως η συνολική κίνηση της ημέρας θα μπορούσε να είχε ικανοποιηθεί μόνο με βραδυνά δρομολόγια. Τουλάχιστον για την Κοινοπραξία που δεν πιάνει Μήλο.

×
×
 • Create New...