Jump to content
Shipfriends

Koursaros

Members
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Koursaros

  1. Απ' ότι ξέρω δεν έγινε παράλληλα με τις μηχανές. Η αλλαγή των αξόνων έγινε από άλλη εταιρεία ένα χρόνο αργότερα. Νομίζω αρχικά το πλάνο ήταν να κρατήσει τις fixed προπέλες με τις καινούριες μηχανές.
  2. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π, πριν 1-2 χρόνια, αλλά όντως είναι μεγάλη και ακριβή δουλειά.
  3. Δίχρονες μηχανές με μεταβλητό βήμα. Μένει να δούμε πως θα αποδώσει αυτό το σχήμα στα μικρά Ελληνικά λιμάνια.
  4. Το βλέπω σήμερα με χαμηλές ταχύτητες μετά τη Νάξο.
  5. Το παρακάτω άρθρο είναι από την ιστοσελίδα της WARTSILA που απ' ότι φαίνεται έκανε τη μετασκευή των αξονικών από FPP σε CPP. Σίγουρα μια πολύ πετυχημένη και δύσκολη μετασκευή αν αναλογιστούμε ότι έγινε στο Πέραμα και όχι σε κάποιο οργανωμένο ναυπηγείο. Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει γίνει τέτοια μετασκευή παλαιότερα. https://www.wartsila.com/insights/article/a-faster-more-manoeuvrable-ride-for-fast-ferries
  6. Πολύ ωραία κίνηση από τους Αδερφούς Στεφάνου. https://www.enandro.gr/koinonia/8383-ανδροα-πασχα-2022-στο-superferry.html
  7. Έχεις δίκιο, κυρίως λόγω του περιορισμού στη δυνατότητα χειρισμών αλλά και της διαλειτουργικότητας με τις μηχανές.
  8. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία του πλοίου. Υπάρχουν Γιαπωνέζικα πολύ νεότερα με Fixed προπέλες. Έχει να κάνει με το κόστος κατασκευής, την απαίτηση για ευέλικτους χειρισμούς στα λιμάνια και την απόδοση της προπέλας. Κατά κανόνα, μια έλικα σταθερού βήματος έχει καλύτερη απόδοση από μια αντίστοιχη μεταβλητού βήματος.
  9. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις. Ένα καράβι αυτής της ηλικίας, χρόνια παροπλισμένο στα ΗΑΕ, δεν είχε καμιά πιθανότητα να ξαναλειτουργήσει εκτός και αν μιλάγαμε για ολική ανακατασκευή με τεράστιο κόστος. Εγώ προσωπικά έχω να πω συγχαρητήρια στο πλήρωμα και το τεχνικό team της seajet που κατάφεραν να πάει το πλοίο αυτοδύναμο (εννοώ χωρίς ρυμουλκά) στο διαλυτήριο.
  10. Αυτό που δεν είπαμε, είναι αν η Fast Ferries θα δεχόταν να πουλήσει το πλοίο. Με 3 πλοία αυτή τη στιγμή στη Ραφήνα και χωρίς δυνατό ανταγωνισμό είναι ο game ruler. Το πλοίο με καινούριες μηχανές και με pitch είναι καλύτερο απ' όταν ήτανε καινούριο. Γιατί να το πουλήσει?
  11. Δεν είδα να ανεβάζει ταχύτητα. Θα ξαναβγεί άραγε για δοκιμαστικό?
  12. Τι χρειάζεται δηλαδή για να δοθεί απαγορευτικό ή να πει ο καπετάνιος ότι δεν προσεγγίζω? Πρέπει δηλαδή να σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος για να βάλουνε μυαλό???
  13. Ναι, θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τη ZANTE αν χάσει την επιδοτούμενη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Νομίζω θα έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
  14. Πολλή καλή ανάλυση του Nick για το ΕΕΧΙ και το CII. Ξέρουμε αν αυτοί οι κανονισμοί θα ισχύσουν και σε πλοία που κάνουν μόνο πλόες εσωτερικού, όπως τα Ferries?
  15. Λόγω πώλησης του SUPERFERRY II, το SUPERFERRY πήρε τα απογευματινά δρομολόγια για να εξυπηρετήσει τις νταλίκες. Έτσι λοιπόν η εταιρεία έβαλε το SUPEREXPRESS το πρωί. Σίγουρα μια καλή κίνηση για τους επιβάτες αλλά με τις υπάρχουσες τιμές πετρελαίου, δεν ξέρω πόσο κερδοφόρο θα είναι το δρομολόγιο για την εταιρεία.
  16. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Δεν είναι μόνο το στράβωμα του άξονα και τα πτερύγια της προπέλας. Πρέπει να ελεγχθούν πολλά σημεία όπως CPP Hub, ευθυγράμμιση πρυμνέου μπρακέτου, τυχόν ζημιά σε μειωτήρα και μηχανή. Αν λάβουμε υπόψη την ηλικία του πλοίου με επακόλουθο την δυσκολία εύρεσης ανταλλακτικών, η επισκευή θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά.
  17. Το πλοίο κάνει μια μικρή διαδρομή μόλις 65 ν.μ περίπου, μεταξύ των δύο λιμανιών Rosslare - Pembroke συνήθως με χαλαρή ταχύτητα. Δηλαδή σαν να λέμε μια απόσταση Ραφήνα - Τήνου περίπου. Δεν νομίζω να είναι δύσκολο ταξίδι, αν εξαιρέσουμε τις κακές καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν.
  18. Παρά τα προβλήματα στο ωράριο που είχε, το πλοίο επέδρασε καθοριστικά στην εξυπηρέτηση της Αμοργού και του Κουφονησίου. Η τουριστική κίνηση στα δύο αυτά νησιά φέτος χτύπησε κόκκινο. Άλλο πράγμα να πηγαίνεις σε 6 ώρες και άλλο πράγμα να κάνεις 9 ώρες με το Blue Star.
  19. Tο Blue Carrier γυρνάει τώρα από δοκιμαστικό. ... και νομίζω ότι πήγε καλά.
  20. Όλα τα καράβια της Ραφήνας είναι αξιόλογα. Άλλο υπερτερεί στο ξενοδοχειακό (Superferry) , άλλο στο γκαράζ (ΘΕΟΛΟΓΟΣ). Σε ταχύτητες είναι περίπου τα ίδια με ένα μικρό προβάδισμα για το ΑΝΔΡΟΣ και το ΕΚΑΤΕΡΙΝΗ μετά την πολύ επιτυχημένη (και πανάκριβη) μετασκευή του. Τα δύο τελευταία πλοία 20αρίζουν εύκολα, ενώ τα δύο πρώτα κινούνται στους 19 κόμβους. Το ερώτημα είναι πως θα διαμορφωθούν οι ταχύτητες μετά το 2023 όπου οι εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν την μέγιστη ισχύ των μηχανών ώστε να μην υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια εκπομπών CO2 που ορίζονται από τη νέα διεθνή νομοθεσία EEXI. Το άλλο ερώτημα είναι πότε θα δούμε μια πραγματική ανανέωση του στόλου της Ραφήνας. Οι ηλικίες των πλοίων κυμαίνονται από 21(ΘΕΟΛΟΓΟΣ) – 45 έτη (SUPERFERRY 2). Με τους καινούριους κανονισμούς και τις τρέχουσες τιμές ναυπήγησης η θεωρία αντικατάστασης με καινούρια πλοία φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη.
×
×
  • Create New...