Jump to content
Shipfriends

Z.Gk.

Members
 • Posts

  46
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Z.Gk.

 1. Πλοίο θρύλος! Ας αφήσουμε την τωρινή, στατική του μοίρα, πιθανώς και το αβέβαιο μέλλον του και ας το δούμε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια στον Ατλαντικό ωκεανό, πριν 72 χρόνια. Το βίντεο δεν έχει ήχο, αλλά το Queen Mary εμφανίζεται από το 2.57 έως και το 6.58. Για να είμαι ειλικρινής, μετά το βίντεο ξαναδιάβασα και το εξαιρετικό αφιέρωμα του Nick από την επίσκεψή του στο πλοίο στον Μακρύγιαλο της Καλιφόρνιας και έκανα ένα θαυμάσιο νοερό ταξίδι.
 2. Ιστορικό το πλοίο... Δύο ταξίδια μπόρεσα να κάνω μαζί του, ένα από και προς την Άνδρο, το 2005, και ένα από Πειραιά για Σύρο και πίσω αυθημερόν, σε αντικατάσταση του Blue Star Ithaki όταν αυτό έβγαινε για ακινησία και επισκευή. Η επιτομή του καραβολατρικού καραβιού. Απολαυστικό ταξίδι, πρόσβαση στον καθρέφτη του πλοίου, εξαιρετικό πλήρωμα. Μάλιστα, ήμουν περίεργος για το αν όντως ίσχυε η ανοιχτή προς τους επιβάτες γέφυρα και είπα να πάω να το διαπιστώσω στο ταξίδι για την Άνδρο. Έ, και σχεδόν δίωρη φιλοξενία είχα και μια σύντομη κουβέντα με τον ίδιο τον καπτά Κώστα Τζώρτζη, στη δεξιά βαρδιόλα. Είχε στόφα αστέρα ο άνθρωπος, να είναι καλά! Εκεί είχα γνωρίσει και τον μετέπειτα πλοίαρχο της Levante, τον καπτά Διονύση Μπαράκο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα βαπόρια φτιάχνουν παντοτινές αναμνήσεις! Καλοτάξιδο να μείνει...
 3. Πολύ ωραίες οι φωτό του Nick, και να πω και εγώ πως τα χρώματα που έχουν επιλεγεί κολακεύουν πολύ το πλοίο. Ειδικά στη δεύτερη φωτογραφία το πλοίο δείχνει πολύ όμορφο...
 4. Η εντυπωσιακή πρύμη του Γερακιού της Μάλτας, στη μαρίνα Φλοίσβου, 27/9/2021.
 5. Το Γεράκι της Μάλτας, στη Μαρίνα Φλοίσβου, στις 27/9/2021.
 6. Το Γεράκι της Μάλτας, στη Μαρίνα Φλοίσβου, στις 27/9/2021.
 7. Αν και μάλλον είμαι off topic, σε σχέση με την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη γενικά, είναι σημαντικό να δούμε πως προσεγγίζει το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γενικά, έχω την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, για αυτό και ο @MILTIADISπολύ σωστά επισημαίνει ότι η Κίνα πρωτοστατεί πλέον στις ναυπηγήσεις. Αυτό, όμως, ισχύει περισσότερο στα εμπορικά και όχι στα επιβατηγά πλοία. Μέχρι και τώρα, τα Ευρωπαϊκά ναυπηγεία είχαν την πρωτοκαθεδρία στη ναυπήγηση ΕΓ/ΟΓ και κρουαζιερόπλοιων, και γιατί οι τιμές τους ήταν σχετικά λογικές και γιατί είχαν υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία. Όμως, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της Ένωσης σε θέματα ανταγωνισμού μεταξύ των μελών-χωρών της (από τη μια απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις και από την άλλη μπλοκάρει ευρύτερες συγχωνεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες συγχωνεύσεις λόγω μεγέθους θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν στις κινεζικές επιχειρήσεις), τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία αδυνατούν αυτή τη στιγμή να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές. Την ίδια στιγμή η Κίνα έχει σαφέστατα δηλώσει ότι θέλει να γίνει κυρίαρχος και στη ναυπήγηση ΕΓ/ΟΓ πλοίων. Πως γίνεται κανείς κυρίαρχος; Μα, πρώτα και πάνω από όλα, ρίχνοντας τις τιμές και ανεβάζοντας το επίπεδο της τεχνογνωσίας (κάτι που το κάνουν ήδη έχοντας προχωρήσει σε πολλές συμφωνίες με εταιρείες που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ναυπηγεία, βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας δηλαδή). Οι ελκυστικές αυτές τιμές δίνονται γιατί τα κινεζικά ναυπηγεία είτε είναι αμιγώς κρατικά, είτε "ιδιωτικά" τα οποία όμως, λαμβάνουν ενισχύσεις κανονικότατα από το κινεζικό κράτος, όπως για παράδειγμα αυτά που κατασκευάζουν τη σειρά E-Flexer της Stena, κλπ. Την περίοδο 2010-2018, οι κρατικές κινεζικές τράπεζες είχαν χρηματοδοτήσει κινεζικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και ναυπηγεία με 128 δισ. ευρώ και είχαν δώσει κρατικές ενισχύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ! Η σειρά E-Flexer ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2018. Παραθέτω εδώ και μια ενδιαφέρουσα, πιστεύω, ανάλυση, για όσους θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα. Ήδη στην Ευρώπη (όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συζητείται έντονα ότι αν ακολουθηθεί αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, ακόμα και αυτά που ειδικεύονται στα ΕΓ/ΟΓ και τα κρουαζιερόπλοια θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα και, βέβαια, θα υπάρξει και μεγάλο θέμα με τις θέσεις εργασίας. Για αυτό το λόγο και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και για αυτό ασκείται ήδη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, όπως, μεταξύ άλλων, αυτή που αναφέρει παραπάνω ο @proud_ionian. Κλείνοντας, να θυμίσω εδώ ότι ο αείμνηστος καπτά-Μάκης Αγούδημος θεωρούσε δεδομένο, και το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, πριν 25 χρόνια, ότι η ναυτιλία και οι ναυπηγήσεις θα καταλήξουν στην άπω Ανατολή, κυρίως στην Κορέα και την Κίνα.
 8. Exrpess Athina and Aeolos Express II back in 2004.
 9. Το Blue Star Myconos από Χίο για Καρλόβασι, 4/8/2021.
 10. Αγαπητέ @nomikos πρέπει να ήταν το 1998, με πλοίαρχο τον αείμνηστο Γιώργο Σανδαλάκη, με τον οποίο είχα και την τιμή να φάμε μαζί. Από όσο θυμάμαι, ήταν όλα ανοιχτά! Και το self service και η τραπεζαρία και, βέβαια, η ντίσκο, η οποία ήταν must για το βράδυ. Το φαγητό ήταν θαυμάσιο και είχε πολλά κρητικά προϊόντα, κρασί, κλπ. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, πρέπει να είχε και έναν χώρο ως καζίνο, με λίγους κουλοχέρηδες. Η κίνηση στο συγκεκριμένο ταξίδι, ήταν καλή, μια και τόσο το self service όσο και η τραπεζαρία είχαν αρκετό κόσμο την ώρα των γευμάτων και των δείπνων, όπως και τα σαλόνια του. Λογικά, θα είχε καλύψει το μισό πρωτόκολλο, κάπου 400 επιβάτες, ίσως και παραπάνω. Άλλες εποχές, βέβαια. Για φορτηγά, θυμάμαι ότι έβγαλε κάποια κομμάτια στην Τεργέστη, αλλά για να είμαι ειλικρινής τότε δεν έδινα και πολλή σημασία στην κίνηση των φορτηγών. Στο ταξίδι μας, η αναχώρηση από την Πάτρα ήταν γύρω στα μεσάνυχτα. Περιττό να πω ότι το πλοίο ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, μέσα-έξω, πεντακάθαρο, όμορφα διακοσμημένο και άνετο. Επίσης, η δίκλινη εξωτερική καμπίνα που είχα ήταν και αυτή πολύ άνετη και φωτεινή, ένα ντεκ κάτω από τη γέφυρα, στη δεξιά μεριά του πλοίου (είναι απίστευτο τι μπορεί να θυμηθεί κανείς σε αυτήν την ηλικία!) και με μοκέτα την κλασική μπορντωκοκκινοκοραλλί. Ως προς το ταξίδεμα. Στο ανέβασμα η θάλασσα ήταν μια χαρά. Το πλοίο, γενικά, κρατούσε πορεία σχετικά κοντά στις Δαλματικές ακτές. Στο κατέβασμα όμως, είχαμε από την Τεργέστη μέχρι και το ύψος του Ντουμπρόβνικ ένα οκταράκι γεμάτο, βοριά. Το πλοίο είχε πάρει μια πολύ ελαφρά κλίση, μάλλον προς τα δεξιά, και ανταποκρίθηκε πολύ καλά, χωρίς πολλά κοπανήματα. Τολμώ να πω ότι μου είχε κάνει εντύπωση η συμπεριφορά του. Σε σχέση με την ταχύτητα, αυτή πρέπει να ήταν σταθερά πάνω από 18 μίλια και να έπιανε και τα 19, γιατί μου το είχαν πει κάποια στιγμή που είχα ανέβει στη γέφυρα. Γενικά, μπορώ να πω ότι έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτό το ταξίδι, το πλοίο μου άρεσε πάρα πολύ. Αφού, όταν δρομολογήθηκε για λίγο στην Ικαροσαμία, σκεφτόμουν σοβαρά να το ταξιδέψω ξανά, αλλά τελικά δεν προέκυψε. Να είσαι καλά φίλε Νομικέ που μου έδωσες το κίνητρο να θυμηθώ όχι μόνο το ταξίδι, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους ήμουν μαζί!
 11. Είχα ταξιδέψει με το πλοίο τις παλιές καλές εποχές, ως Τάλως, σε δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Τεργέστη - Ηγουμενίτσα. Μιλάμε πριν σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια! Τότε το πλοίο, προφανώς, ήταν στα καλύτερά του, πολύ καλό ταξίδεμα, πολύ ωραίες δίκλινες εξωτερικές καμπίνες, πλήρωμα και εν πλω υπηρεσίες στα τότε πολύ καλά επίπεδα της ΑΝΕΚ. Είχα απολαύσει το ταξίδι μαζί του, αν και, για να πω την αλήθεια, εξωτερικά δεν μου γέμιζε και πολύ το μάτι. Αλλά, μήπως έχει έρθει η ώρα να αποσυρθεί το βαπόρι; Μιλάμε πια για ένα πλοίο ξεζουμισμένο και ταλαιπωρημένο! Θα μου πεις, δεν φαίνεται να υπάρχει και άλλη εναλλακτική λύση, αλλά νομίζω ότι με πλοία τέτοιας ηλικίας και καταπόνησης δεν μπορεί να προχωρήσει η ακτοπλοΐα μας. Δεν υπάρχουν, βέβαια, και εύκολες λύσεις, το έχουν πει όλοι οι συμφορουμίτες σε σχόλια τους σε διάφορα θέματα. Τέλος πάντων, ένα τεράστιο respect, στους μηχανικούς του πλοίου καθώς και στο υπόλοιπο πλήρωμα.
 12. Εξαιρετική, περιεκτική και κατατοπιστική η ανάλυση σου @Nick the Greek, πολλά respect!! Γενικά έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το κόστος που θα προκύψει στους πολίτες. Εδώ, βέβαια, έχει επισημανθεί και το γεγονός ότι ο επονομαζόμενος "Δυτικός Κόσμος" έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη σε σημείο που τον καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό, σε οικονομικό επίπεδο, σε σχέση με την Κίνα, η οποία, αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο "ζεστή", για να το θέσω κομψά, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και των μέτρων που πρέπει να λάβει για τη δική της βιομηχανική παραγωγή. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα συσχετισθούν, αναπόφευκτα, με ευρύτερα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά ζητήματα, κάτι που ήδη έχει διαφανεί με την πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας ΗΠΑ-Μ. Βρετανία-Αυστραλία (AUKUS) για την ασφάλεια στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Παραθέτω και μια ενδιαφέρουσα, πιστεύω, ανάλυση για την Κίνα, σε σχέση με την μόλυνση και τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί , αλλά θα πρότεινα να μην τη διαβάσετε πριν το Σαββατοκύριακο, γιατί ενδέχεται να χάσετε το κέφι σας... Το συγκεκριμένο site είναι πολύ ενδιαφέρον, με πολύ καλές αναλύσεις για την Κίνα. Παραθέτω και μια ανάλυσή τους για το ρόλο της Κίνας στην εμπορική ναυτιλία.
 13. Η αγορά και η μετασκευή του Θεολόγος Π ήταν μια από τις πιο εμπνευσμένες κινήσεις της εταιρείας. Λογικά θα έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα ποστ, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι ο Παναγιωτάκης, το μακρινό 2007, προόριζε το πλοίο για τη Ζάκυνθο. Όμως, η κατάσταση τότε στην Άνδρο, περίοδο κατά την οποία η εξυπηρέτηση της γραμμής δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, έφερε το πλοίο στην Ανδροτηνομυκονία και τα υπόλοιπα είναι ιστορία! Ταξίδεψα το πλοίο σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2007 και πράγματι φαινόταν από τότε ότι η χωρητικότητα του, ειδικά σε φορτηγά, θα καθιστούσε το πλοίο σε έναν από τους πρωταγωνιστές της γραμμής. Πέρα από αυτό, κατά την άποψή μου, ο Θεολόγος Π είναι και ένα καραβολατρικό βαπόρι, ειδικά με την πρόσβαση στον καθρέφτη του πλοίου, αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους του με τα σαλόνια, τη διακόσμησή του και την ποιότητά του. Βέβαια, έκτοτε δεν το ξαναταξίδεψα, οπότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα στο ξενοδοχειακό, αλλά, σε γενικές γραμμές, έχει δίκιο ο @Nick the Greekόταν λέει ότι πρέπει να χαιρόμαστε που έχουμε τέτοια πλοία στο Αιγαίο.
 14. Φίλε @pilotκαι φίλε @margaritis24 πιστεύω ότι το ίδιο πράγμα λέμε. Μετέφερα εδώ στο forum το πραγματικό γεγονός ότι το πλοίο κάθεται πάνω από μια ώρα στο λιμάνι, ως ενδεικτικό της κίνησης και στη γραμμή της Σάμου. Το ζήτημα των ξεκοτσάριστων έχει σχολιασθεί επανειλημμένα στο φόρουμ, οπότε δεν θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ στους λόγους της ωριαίας παραμονής, τους θεώρησα αυτονόητους. Πάντως, βάπορας, ό,τι και να λέμε! Σε συζητήσεις μου με Σαμιώτες, πολύ θα ήθελαν να το είχαν πιο συχνά, ενώ δεν τους απασχόλησε και ιδιαίτερα η διαφορά στην ταχύτητα με τα μεγάλα Blue Star, που έκαναν και αυτά παλαιότερα το ίδιο δρομολόγιο.
 15. Εκπληκτικό πλοίο και αξίζει να δει κανείς τα link στα οποία παραπέμπει ο @Panagia Ekatontapiliani, με δεδομένο ότι παρέχονται και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για ένα "νοερό" ταξίδι. Το πλοίο έχει πολύ περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι απόδειξη της προσήλωσης των Σκανδιναβών σε τέτοια ζητήματα. Έχει μήκος 150 μέτρα και κόστισε περίπου 120 εκατ. ευρώ. Ποιος ξέρει, μπορεί να το δούμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα, μετά από 25 χρόνια.
 16. Βάπορας! Βοήθησε πολύ και τη Σάμο η δρομολόγηση του από Πειραιά απευθείας για Βαθύ - Κω - Ρόδο. Ειδικά τον Αύγουστο από Βαθύ για Πειραιά είχε καλή κίνηση και όσες φορές το είδα στο λιμάνι, καθόταν για φόρτωση τουλάχιστον μια ώρα και κάτι.
 17. Παλαιότερα, ο Cpt Διαμαντής Παπαγεωργίου και ο Cpt Γιώργος Αρβανίτης πέρναγαν συχνά πυκνά από το Δύσβατο. Μάλιστα, σε ένα ταξίδι με το Αριάδνη, το 2016 αν θυμάμαι καλά, πρωινό δρομολόγιο από Πειραιά απευθείας για Βαθύ και πλοίαρχο τον Γιώργο Αρβανίτη είχαμε περάσει πάλι από το Δύσβατο.
 18. Πάντως, Παναγία μου, ούτε που είχα προσέξει ότι η θαλαμηγός έχει ελληνική σημαία! Για κάποιο λόγο, τέτοια σκάφη τα έχω συνδυάσει με "τρίχρωμες" σημαίες, κλπ. Είχα δει πριν καιρό ανάρτηση του Έλληνα πλοιάρχου της Geco σε επαγγελματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για αυτό και το ανέφερα. Θα είχε ενδιαφέρον να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τους Ελληνοκύπριους εφοπλιστές, που έχουν επιλέξει ελληνική σημαία για τη Geco, τη στιγμή που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε σημαία ευκαιρίας.
 19. Τη συγκεκριμένη θαλαμηγό την έχω δει στη Μαρίνα Φλοίσβου και από κοντά είναι πολύ εντυπωσιακή. Να προσθέσω, εδώ, σε αυτά που ανέφερε και ο @Panagia Ekatontapiliani ότι η Geco βραβεύτηκε πρόσφατα ως η καλύτερη, άνω των 40 μέτρων, θαλαμηγός. Τέλος, αν και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, ο πλοίαρχος της είναι Έλληνας.
 20. Εντυπωσιακό πλοίο, αλλά κακάσχημο! Ειδικά στη δεύτερη φωτογραφία στο παραπάνω post του @Panagia Ekatontapiliani, είναι να απορείς γιατί οι ναυπηγοί δεν μπορούν να σκεφτούν και να σχεδιάσουν κάτι λιγότερο αλλοπρόσαλλο, όπως είχε επισημάνει και ο @Nick the Greek λίγα post πιο πάνω. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για πρωτοτυπία, οικονομίες κλίμακος, κλπ, αλλά η αισθητική, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα...και την ηλικία μου...έχουν πάει περίπατο.
 21. Η συγκεκριμένη θαλαμηγός είναι της οικογένειας Λάτση και χρησιμοποιείται, συνήθως, από την κα Μαριάννα Λάτση. Το χειμώνα μπορεί να δει κανείς τη θαλαμηγό από κοντά στη Μαρίνα του Φλοίσβου.
 22. Σαν τη βαπορίσια τη μακαρονάδα, με κιμά ή απλή κόκκινη σάλτσα, δεν έχει! Οφείλω και εγώ να δώσω τα εύσημα στη μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα που έφαγα στο Διαγόρας, σε ταξίδι μου από το Βαθύ της Σάμου στη Χίο. Δεν είχα πρόθεση να φάω, εδώ που τα λέμε, αλλά όταν συνταξιδεύεις με τον έφηβο γιο σου που πεινάει συνέχεια, δεν έχεις και πολλές επιλογές! Μιλάμε, είχα καιρό να φάω τόσο σωστά βρασμένα μακαρόνια και μια σάλτσα γευστική και βελούδινη, με πολύ καλής ποιότητας τριμμένο τυρί! Με μια κρύα μπιρίτσα και τραπέζι ακριβώς δίπλα στα μεγάλα στρογγυλά φινιστρίνια, παρέα με το γιο μου, ήταν μια απολαυστική εμπειρία. Να πω εδώ ότι ο μάγειρας που σερβίριζε τα φαγητά στο self-service ήταν καταπληκτικός. Με χιούμορ, απίστευτα καλή διάθεση προς όλους τους επιβάτες ήταν υπόδειγμα σωστού επαγγελματία, μπράβο του! Μάλιστα, παρατηρώντας τον είδα ότι με τον τρόπο του μπόρεσε να δώσει και πιο ακριβές μερίδες, όπως ψαρονέφρι και σολομό ψητό.
 23. Πάντως, σε σχέση με τη συμπεριφορά του Μύκονος που ρωτά ο @Champion Jet_2, στο ταξίδι μου από Καρλόβασι για Πειραιά στις 22/8, και με καιρό 6-7 βορειοδυτικό, δεν κατάλαβα κάποια σημαντική διαφορά, λόγω του νέου φουγάρου, λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλά ταξίδια που έχω κάνει με το συγκεκριμένο πλοίο στη συγκεκριμένη γραμμή τα τελευταία χρόνια. Το πλοίο, βέβαια, ψήλωσε, όπως κάνει πάντα, από τον Εύδηλο για τη Μύκονο και από Μύκονο για Σύρο. Από Σύρο για Πειραιά ο αέρας είχε πέσει σημαντικά και δεν κουνούσε. Όλα αυτά, βέβαια, κατά την υποκειμενική μου κρίση...
 24. Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι άνθρωποι που ίδρυσαν τη Ρεθυμνιακή και δεν είχαν και τις κατάλληλες γνώσεις επέλεξαν ένα πλοίο, το οποίο με τη μετασκευή του ταίριαξε απόλυτα με τις ανάγκες της γραμμής του Ρεθύμνου την εποχή εκείνη. Και σε μένα άρεσε πολύ αυτό το βαποράκι, τουλάχιστον εξωτερικά, μια και δεν το ταξίδεψα ποτέ. Λίγο off topic εδώ, αλλά είχα την τύχη να γνωρίσω έναν εκ των ιδρυτών και πρόεδρο της Ρεθυμνιακής, τον αείμνηστο Γιάννη Χαλκιαδάκη το 1999. Ο άνθρωπος αυτός είχε μια "ολιστική" προσέγγιση για τα πράγματα, συμφωνούσες ή διαφωνούσες μαζί του. Έχω την αίσθηση ότι κάτι τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν στην εποχή μας. Παραθέτω και μια σύντομη συνέντευξή του στα "Νέα" το 2001.
 25. Το λιμάνι του Ευδήλου είναι πονεμένη ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν δαπανηθεί κάποια εκατομμύρια ευρώ, για να φτιαχτεί η νέα προβλήτα πιο μέσα στο λιμάνι, ουσιαστικά στο κέντρο του, απέναντι και δεξιά από την τωρινή προβλήτα και είχε κατασκευαστεί σύγχρονος δρόμος - "γέφυρα" για την καλύτερη ροή της κυκλοφορίας και στοιβασίας των αυτοκινήτων. Αν θυμάμαι καλά, το κόστος για το δρόμο - "γέφυρα" προσπέλασης είχε προϋπολογιστεί στα 5 εκατομμύρια ευρώ και είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου το 2005. Βέβαια, η προβλήτα αυτή δεν τέθηκε ποτέ σε χρήση από τα ακτοπλοϊκά μας για λόγους που δεν μπορώ να ξέρω, αλλά έχουν σχέση και με το γεγονός ότι απαιτούνταν μεγάλη εκβάθυνση της λιμενολεκάνης στο σημείο αυτό. Όλα αυτά, από μνήμης. Αν έχω κάνει κάποιο λάθος, κάθε διόρθωση ευπρόσδεκτη.
×
×
 • Create New...