Jump to content
Shipfriends

Τριακοστή Τέταρτη Ιστορία: Το ναυάγιο του SS Edmund Fitzgerald στη Λιμνη Superior


Recommended Posts

Ιστορία Τριακοστή Τέταρτη

Πριν 3 περιπου 10 ετιες ενα πλοιο χανεται μεσα σε αγρια κακοκαιρια. Η σφοδροτητα της κακοκαιριας εχει προκαλεσει ζημιες πριν το πλοιο το ρουφηξουν τα κυματα. Κατα τη διαρκεια της ζωης του ειχε κατα καιρους δει το φως της δημοσιοτητας για επιτυχιες και οχι μονο.

Πολλοι αποδιδουν το ναυαγιο και στο γεγονος οτι ειχε διακοπει (πριν λιγα χρονια) η λειτουργια του φαρου της περιοχης. Δυσκολη περιοχη που η μορφολογια της επιρρεαζε τα οργανα ναυσιπλοϊας.

Ποιο ειναι το πλοιο;

ποτε βουλιαξε;

ποιος ειναι ο φαρος;

πως συνδεεται με το ναυαγιο;

Link to comment
Share on other sites

Θα το ξεκινησω λιγο αναποδα, ψαχνοντας πρωτ' απ' ολα για το φαρο/ακρωτηρι οπου πιθανον αυτος να βρισκεται. Μηπως μιλαμε για το Cape May Light η το Cape Cod?

Link to comment
Share on other sites

Μου αρεσε αυτο που ειχε γραψει ο σχεδον συντοπίτης Proud, οτι ο αερας του Ιονίου εχει αποτελεσματα, γι' αυτο ξαναστελνω την απαντηση μου!:P:rolleyes:

Είχα διαβασει λοιπόν, (δεν θυμαμαι πού), οτι το πλοίο Edmund Fitzgerald βυθίστηκε το Νοέμβριο του 1975. τα 30 ατομα που επεβαιναν σε αυτο δεν βρεθηκαν.Οι αιτιες ακομα δεν εχουν αποσαφηνιστει.Το πλοιο ειχε αρκετές ζημιές λογω της σφοδρης κακοκαιριας εκεινης της νυχτας, ο φαρος της περιοχης Whitefish κοντα στο Michigan δεν λειτουργουσε και ο τοπικος λιμενικος σταθμος ειχε χασει επαφη με το πλοιο.

Αυτο που μου ειχε κανει εντυπωση και ειναι και ο κυριος λογος που θυμαμαι το γεγονος ειναι οτι για το πλοιο ειχε γραφτει ενα τραγουδι("Gordon Lightfoot -"The Wreck of the Edmund Fitzgerald").

αυτα!:P

Link to comment
Share on other sites

ετσι ειναι blue. το λεω εκ πειρας. ετσι βρηκα το δαμασκηνο στο 8ο ιστορικο κουιζ.;)

παμε στο τωρινο κουιζ. οντως ειναι το fitz. ας τα ξαναπουμε μετα το "ατυχημα" του πσκ

Ιστορία Τριακοστή Τέταρτη

Το ναυάγιο του SS Edmund Fitzgerald τη Λιμνη Superior κοντα στο Φαρο Splitrock.

fitzwr1.jpg

το SS Edmund Fitzgerald ηταν ατμοκινητο "Laker" κατασκευης 1958. στην αρχη εκαιγε καρβουνο. το χειμωνα 71-72 αλλαξε καυσιμο και τα boilers εκαιγαν fuel oil. το 1969 του προστεθηκε και bowthruster.

καθολη τη διαρκεια της ζωης του το βαπορι εσπασε πολλα ρεκορ μεταφορας φορτιου (στις λιμνες εννοειται) ενω ειχε εμπλακει σε αρκετα μικροατυχηματα.

Το βραδυ της 9 Νοεμβριου 1975 επεσε σε τρομερη θυελλα η οποια του προκαλεσε αρκετες ζημιες με πιο σοβαρη την απωλεια των 2 ρανταρ. Συμφωνα με την επικοινωνια του με παραπλεοντα σκαφη παρουσιαζε και κλιση. το απογευμα της 10/11/1975 χαθηκε "ξαφνικα".

Πολλες θεωριες εχουν αναπτυχθει για τα αιτια της βυθισης του αλλα καμια δεν εχει τεκμηριωθει. Επαθε μετατοπιση φορτιου; κοπηκε; υπηρχαν "κουσουρια" απο προηγουμενες ζημιες; κανεις δεν ξερει.

Το ναυαγιο και ο τροπος που εγινε δημιουργησαν εναν θρυλο. Παρα πολλα ειναι τα σχετικα sites και σημαντικη η βιβλιογραφια. το 1995 ανελκυστηκε η καμπανα της πλωρης του ενω εχουν ανελκυστει κα καποιες απο τις βαρκες του.

Ο φαρος Splitrock βρισκεται στη βορεια ακτη της λιμνης Superior. ολοκληρωθηκε το 1909 υστερα απο μια μεγαλη κακοκαιρια το 1905 (νοεμβριο παλι) που βουλιαξε 29 σκαφη. σταματησε η λειτουργια του το 1969 οποτε και ανακυρηχτηκε ιστορικο μνημειο των ΗΠΑ.

Οταν βυθιστηκε το Fitzgerald πολλοι απεδωσαν το συμβαν στο οτι ο φαρος ηταν σβηστος. απο τοτε καθε χρονο γινονται εκδηλωσεις εις μνημην των νεκρων του ναυαγιου που κορυφωνονται με τιμητικη λειτουργια του φαρου την ωρα που εικαζεται οτι συνεβη το ναυαγιο.

εδω ενδεικτικα οι πιο σημαντικες πηγες απο τις παρα πολλες που υπαρχουν στο internet.

Fitzgerald

http://www.edmundfitzgerald.com/

http://www.ssefo.com/

http://www.mhsd.org/publications/glswr/efitz.htm

http://www.ssefo.com/info/theories.html

http://www.boatnerd.com/fitz/

http://www.corfid.com/gl/wreck.htm

http://www.shipwreckmuseum.com/fitz.phtml

Split Rock

http://www.mnhs.org/places/sites/srl/

http://www.dnr.state.mn.us/state_parks/split_rock_lighthouse/index.html

http://www.terrypepper.com/Lights/superior/splitrock/splitrock.htm

http://www.angelfire.com/va3/keepthelightsshining/Minnesota/SplitRockLight.html

αφορμη για να βαλω αυτο το κουιζ αποτελεσε το βιβλιο "οι μεγαλυτεροι φαροι του κοσμου"

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...
×
×
  • Create New...