....τελικά έλαβα με μήνυμα τις πληροφορίες που χρειαζόμουν και ευχαριστώ...
Σύμφωνα με αυτές πρόκειται για ένα λίμπερτυ με Ελληνική σημαία κάποιας ναυτιλιακής με
το όνομα Κουλουκούνδη...Για το λιμάνι υπάρχουν αμφιβολίες...
25 replies to this topic
Posted 18 January 2012 - 14:24
Posted 30 January 2012 - 14:20
η απορία μου είναι ποιά χρονιά έγινε η τελευταία φορτοεκφόρτωση επιβατηγού με βάρκες και καίκια λόγω έλλειψης λιμανιού στο αιγαίο..ξέρω για το διαφάνι καρπάθου που το λιμάνι τελείωσε το 92 ενώ σε Κυπαρίσσι και γέρακα λακωνίας μέχρι το 1993 που πήγαινε το μήλος δεν νομίζω να έπιανε σε ντόκο..γνωρίζει κανείς για μεταγενέστερες προσεγγίσεις?
Posted 30 January 2012 - 17:40
gpap2006, on 30 January 2012 - 14:20 , said:
η απορία μου είναι ποιά χρονιά έγινε η τελευταία φορτοεκφόρτωση επιβατηγού με βάρκες και καίκια λόγω έλλειψης λιμανιού στο αιγαίο..ξέρω για το διαφάνι καρπάθου που το λιμάνι τελείωσε το 92 ενώ σε Κυπαρίσσι και γέρακα λακωνίας μέχρι το 1993 που πήγαινε το μήλος δεν νομίζω να έπιανε σε ντόκο..γνωρίζει κανείς για μεταγενέστερες προσεγγίσεις?
Όσον αφορά το Κυπαρίσσι, το λιμάνι (η προβλήτα εν πάσει περιπτώσει) δεν έχει κανένα πρόβλημα για να προσεγγίζουν τα καράβια. Τόσο το "ΙΟΝΙΟΝ" παλιότερα, όσο και το "ΘΗΣΕΥΣ" από το 1993 έως και το 1996 που λειτουργούσε, πρυμνοδετούσαν κανονικά. Μάλιστα, το σημείο είναι σχετικά προστατευμένο και ελάχιστες προσεγγίσεις έχασε το "ΘΗΣΕΥΣ" λόγω απαγορευτικού κυματισμού στο Κυπαρίσσι.
Για το Γέρακα τώρα, το "ΙΟΝΙΟΝ" μέχρι το τέλος της καριέρας του (στη Γραμβούσα το 1992) προσέγγιζε κανονικά στο κρηπίδωμα στο άνοιγμα του κόλπου. Δεν ξέρω καθόλου τι έκανε μετά το "ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ" για το μικρό διάστημα που συνέχισε την άγονη του "ΙΟΝΙΟΝ". Από το 1993 και για όσο διάστημα δούλευε το "ΘΗΣΕΥΣ" οι καπετάνιοι του έκριναν ότι λόγω μεγάλου μήκους (120 μ.) δεν ήταν ασφαλές να επιδιώκουν προσέγγιση στο Γέρακα. Μάλιστα υπήρχε και μια θεωρία για κάποια "χούφτα" από δράγα που είχε απομείνει στη μέση του λιμανιού του Γέρακα και εμπόδιζε τις κινήσεις.
Βέβαια με την έλευση του "ΘΗΣΕΥΣ" η άγονη σταμάτησε να επιδοτείται και η μη προσέγγιση δεν είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις.
Όταν η άγονη ξανάρχισε να επιδοτείται με την έλευση του "ΚΑΝΤΙΑ" και του "ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ", τα συγκεκριμένα λιμάνια (αλλά και η Μονεμβασιά) παραλήφθηκαν. Τα λεφτά "που υπήρχαν πλέον" δίνονταν πιο εύκολα στη συγκεκριμένη εταιρεία που έδινε την αίσθηση της "πλέριας λαϊκής βάσης".
Posted 23 April 2012 - 18:51
Μήπως γνωρίζει κάποιος ποιο πλοίο είναι αυτό το ναυάγιο γερμανικού πλοίου του ΒΠΠ στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου?
Posted 26 April 2012 - 17:34
Nηρέα η αναγνώριση ενός ναυαγίου στα 170 μέτρα μέσα από βαθυσκάφος φαντάζομαι δεν είναι εύκολη. Σίγουρα οι άνθρωποι του ΕΛΚΕΘΕ θα το ψάξουν.
Και εμένα μου μοιάζει για Γερμανικό μεταγωγικό (τα κράνη είναι Γερμανικά) , στο μυαλό μου μου έρχεται το Sabine που χτυπήθηκε ευρισκόμενο σε νηοπομπή 20 περίπου μιλια από το Ηράκλειο μεταφέροντας προμήθειες και οπλισμό το Μαρτιο του 1944.
http://www.ibiblio.o...RAF-III-11.html
Θυμάμαι ότι είχα διαβάσει πως φλεγόμενο προσπάθησε να προσεγγίσει τις ακτές της Κρήτης αλλά δεν τα κατάφερε... Σίγουρα θα μπορούσε να είναι και κάποιο άλλο,
θα ρωτήσω και τον Κώστα τον Κατσαρό τον χειριστή του Θέτις αν έχουν καποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του ναυαγίου, σίγουρα θα έχει εκτιμήσει από την κατάδυση εκεί κάτι πολύ βασικό, τις διαστάσεις του πλοίου...
Και εμένα μου μοιάζει για Γερμανικό μεταγωγικό (τα κράνη είναι Γερμανικά) , στο μυαλό μου μου έρχεται το Sabine που χτυπήθηκε ευρισκόμενο σε νηοπομπή 20 περίπου μιλια από το Ηράκλειο μεταφέροντας προμήθειες και οπλισμό το Μαρτιο του 1944.
http://www.ibiblio.o...RAF-III-11.html
Θυμάμαι ότι είχα διαβάσει πως φλεγόμενο προσπάθησε να προσεγγίσει τις ακτές της Κρήτης αλλά δεν τα κατάφερε... Σίγουρα θα μπορούσε να είναι και κάποιο άλλο,
θα ρωτήσω και τον Κώστα τον Κατσαρό τον χειριστή του Θέτις αν έχουν καποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του ναυαγίου, σίγουρα θα έχει εκτιμήσει από την κατάδυση εκεί κάτι πολύ βασικό, τις διαστάσεις του πλοίου...
Posted 26 April 2012 - 18:30
Γιώργο, διαβάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, δεν είδα πουθενά το όνομα του ναυαγίου, αλλά είχα μείνει με την εντύπωση ότι έχει αναγνωρισθεί και ότι απλώς δεν αναφερόταν στα δημοσιεύματα, καθώς αυτά εστίαζαν κυρίως στο βαθυσκάφος και στην κατάδυση. Ενδεχομένως, όπως λες, και να μην έχει αναγνωρισθεί με βεβαιότητα.
Edited by ΝΗΡΕΑΣ, 26 April 2012 - 18:31 .
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users