Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

  • Replies 361
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

αρα και το αριαδνη θα παει εκει;

Yeap!Το Αριαδνη πήγε απευθείας Μεστα. Απαράδεκτο πάντως αυτό που συμβαίνει στο λιμάνι της Χιου.

Link to comment
Share on other sites

Κλείνει το λιμάνι της Χίου μέχρι τη Δευτέρα

 

Δύο αντιφατικές εικόνες, αυτή του αποκλεισμένου από πρόσφυγες και μετανάστες κεντρικού λιμένα της Χίου και αυτή του γεμάτου από πλοία λιμένα των Μεστών που εδώ και χρόνια αναμένει την αξιοποίησή του, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετείχαν Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό, η συντονίστρια του νησιού για το μεταναστευτικό Λ. Αρσενοπούλου αλλά και ο Κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης αποτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση ενώ πάρθηκε κοινά η απόφαση να αποκλειστεί ο λιμένας της Χίου τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί η δυτική πύλη του νησιού, δηλαδή το λιμάνι των Μεστών.
Παρά τις εκκλήσεις των ανθρωπιστικών φορέων στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να εγκαταλείψουν το λιμάνι και να μεταφερθούν στη δομή της Σούδας 500 μέτρα μακρύτερα οι ίδιοι το αρνούνται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσο και η Μ.Κ.Ο. «Μετάδραση» κατάφεραν να πείσουν μόλις 40 άτομα από τα 850 που παραμένουν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στο λιμάνι της Χίου.

Ξεκινάει η επαναπροώθηση
Πηγές που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανέφεραν στον «π» ότι οι τοπικές αρχές έχουν λάβει εντολή, παρά τα όποια προβλήματα, να ξεκινήσει η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών ακόμη και από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αστυνομία σε πρώτη φάση θα προωθήσει απευθείας από τη Χίο στον Τσεσμέ 250 άτομα τα οποία θα ταξιδέψουν φρουρούμενοι με πλοίο της γραμμής. Πληροφορίες μάλιστα τονίζουν ότι η Frontex έχει ναυλώσει το καταμαράν της εταιρίας «Erturk» για τη μεταφορά τους στα απέναντι παράλια.
Edited by express skiathos
Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το μείζον θέμα του κλεισίματος του λιμανιού, υπάρχει κάποια εκτίμηση-σχόλιο για το πως πήγαν τα πράγματα στο λιμάνι των Μεστών? Όλα εντάξει, υπήρξαν θέματα?

 

Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό αλλιώς θα ήταν πρωτόγνωρο το να αποκλείεται-απομονώνεται ένα ολόκληρο νησί σε περίοδο ειρήνης. Δεύτερη φορά που χρειάζεται να λειτουργήσει σε συνθήκες πίεσης το λιμάνι των Μεστών, η πρώτη με τη μεγάλη φωτιά που έδεσαν εκεί τα αρματαγωγά με οχήματα για την πυρόσβεση.

Link to comment
Share on other sites

 

Ευχαριστώ πολύ φίλε Arion. Προσωπικά θεωρώ ότι αργά η γρήγορα αυτό θα είναι το κυρίως λιμάνι του νησιού στο μέλλον. Ευκαιρία είναι λοιπόν να εντοπιστούν οι όποιες αδυναμίες και να διορθωθούν, αν και εφόσον χρειάζεται.

Edited by proud_ionian
quote αντι reply
Link to comment
Share on other sites

Πλέον τα πλοία της γραμμής πανε στο λιμάνι της Χίου αντί για τα Μεστά. Τα μικρά πλοία των τοπικών γραμμών έδεναν κανονικά στο λιμάνι της Χίου όλες αυτές τις ημέρες, που τα αλλά πήγαιναν στα Μεστά.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο λιμάνι της Χίου (προφανώς και στη Μυτιλήνη και Σάμο), παρουσιάζονται φαινόμενα Πάτρας. Σε κάθε αναχώρηση μαζεύονται αρκετοί μετανάστες γύρω από τα κιγκλιδώματα και στη γύρω ζώνη, και περιμένουν. Μέσα από τα κάγκελα γίνεται face control από τους λιμενικούς και ελέγχονται τα χαρτιά, ενώ υπάρχει και έλεγχος στα trailer, για την εύρεση λαθρεπιβατών.

Link to comment
Share on other sites

Από χθες έχει έρθει στο λιμάνι για τη frontex το ρουμανικο MAI 0201 (ex MAI 1105), σε αντικατάσταση του MAI 1104. Ενδεχομένως να έχουν να το βάψουν από την παραλαβή ή τη μετονομασία του, αλλά σαν προιον damen κεντρίζει το ενδιαφέρον.

 

Btw, αυτή η κοψιά βγαίνει και σε επιβατηγό οχηματαγωγό, 56x10μ, με 200 επιβάτες και 18 ΙΧ στους 20 κόμβους.

Product_Sheet_Damen_Fast_RoPax_ferry_5510_04_2016.pdf

Edited by enas chiotis
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Στην προβλητα του λιμανιου της Χιου υπαρχει μια κλειστη σωσιβια λέμβος μαζι με ολο το μηχανισμο καθαίρεσης της.

Ξερει κανεις πως βρεθηκε εκει και από πιο πλοιο είναι;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Απίστευτη ταλαιπωρία για τους επιβάτες του Νήσος Μύκονος στο λιμάνι της Χίου. Το πλοίο ήρθε στην ώρα του από Σάμο 06:40 όμως η παρουσία του γερανού, του Νήσος Σάμος και των έργων που γίνονται το ανάγκασαν να παραμείνει εκτός λιμανιού για 1,5 ώρα. Η ταλαιπωρία ήταν αφάνταστή για τους επιβάτες με προορισμό Μυτιλήνη, Λήμνο, Καβάλα αλλά και αυτούς που θα κατέβαιναν στη Χίο. Έμφραγμα στο λιμάνι εντός και εκτός με τις νταλίκες να μην χωράνε και να παρκάρουν πάνω στον δρόμο. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ας πάμε να δούμε μία πρωινή άφιξη του  Νήσος Σάμος ξημερώματα στο λιμάνι της Χίου μετά απο στάση σε Ψαρά και οινούσες. Με ώρα άφιξης 5:25, πέρασε τα φανάρια του λιμανιού στις 6, έδεσε με σχετικά γρήγορη μανούβρα και φαινόταν γεμάτο.

Το προηγούμενο απόγευμα πέτυχα στο λιμάνι το Νήσος Μύκονος το οποίο έτρεχε σαν βολίδα μιας και είχε ήδη 1 ώρα καθυστέρηση ερχόμενο απο Καβάλα.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 5 months later...

Το καλοκαίρι στο λιμάνι της Χίου υπήρχε το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, Αρκοι (ΛΣ 050) και το σκάφος του Λιμενικού της Ρουμανίας MAI104, στα πλαίσια της φύλαξης των συνόρων από την Frontex.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 months later...

Δυο φωτογραφίες κι από εμένα με το Aqua Blue να μπαίνει και να αναχωρεί από τη Χίο. Αναλυτικό ρεπορταζ στα τοπικά μέσα. Πάντως αρκετά μέλη από το πλήρωμα (λογικά του ξενοδοχειακού) φορούσαν πλήρη φόρμα προστασίας, από πάνω μέχρι κάτω, ενώ έχω την εντύπωση ότι οι επιβάτες είναι μαντρωμένοι σε συγκεκριμένα σημεία του πλοίου, μιας και δεν υπήρχε κανείς έξω στα καταστρώματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Απόδοση τιμών των πλοίων Blue Star Myconos και Νήσος Σάμος στον προσφυγικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Καστέλο της Χίου. Το πλήρωμα του Blue Star Myconos με πλοίαρχο τον cpt Βαγγέλη Αράθυμο από την Τήνο και του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ με πλοίαρχο τον cpt Γιώργη Αρβανίτη απο την Αγ. Παρασκευή της Χίου συμμετείχαν όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό της Αγίας παρασκευής σκορπώντας μεγάλη συγκίνηση τόσο στους πιστούς όσο και στους επιβάτες των δύο πλοίων. Τα δύο πλοία έκαναν εντυπωσιακές μανούβρες έξω από το λιμανάκι της Αγίας Παρασκευής ανάβοντας καπνογόνα και βεγγαλικά.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...