Jump to content
Shipfriends

Το ναυάγιο του ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ στη Φαλκονέρα


Recommended Posts

  • 4 months later...

Ήμουν για λίγο καιρό μέλος του πληρώματος του ως άνω σκάφους ενώ το καιρό του ναυαγίου υπηρετούσα στη Σούδα οπότε είχα τακτική επαφή με τους πρώην συναδέλφους μου,στην κυριολεξίαήμουν εγώ έλυσα τρεις φορές τους κάβους της πλώρης το μοιραίο βράδυ της αναχωρήσεως ενώ έχω καταγεγραμμένη την μαρτυρία του λοστρόμου Θ Μαγιαφη όπως μου την περιέγραψε το βράδυ της 8/12/1966 στο σπίτι του στη Φρεατίδα οπού τον επισκέφτηκα μόλις ήρθε από το νοσοκομείο, το σκάφος έλυσε το βράδυ στις 7 Δεκ.1966 περιπου 1915.

Την παραπάνω ενδιαφέρουσα μαρτυρία την βρήκα ολοκληρωμένη, έστω και καθυστερημένα, δημοσιευμένη στην εφ. ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου στις 5/12/2011. Επίσης, ενδιαφέρον έχει και το άρθρο που συνοδεύει το αφιέρωμα και αναφέρεται στα ατυχήματα του πλοίου που προηγήθηκαν του ναυαγίου. Στην περίπτωση της σύγκρουσης με το ΦΑΙΣΤΟΣ αναδεικνύεται και ο άκρατος και επικίνδυνος ανταγωνισμός που επικρατούσε την εποχή της "παλιάς καλής ακτοπλοϊας".

Και βεβαίως το ατύχημα με τον καταπέλτη! Είχα διαβάσει πολλές φορές για τον καταπέλτη που έσπασαν οι μεντεσέδες, αλλά δεν έτυχε να διαβάσω -ή τουλάχιστον δεν είχα συγκρατήσει- ότι το ατύχημα έγινε στη Σούδα και το πλοίο έκανε κανονικά το δρομολόγιο για Πειραιά...χωρίς καταπέλτη! Και με την ευχή όλων να μην σηκώσει κύμα και βουλιάξουν.

[...]Η μέρα αυτή όμως έμελλε να έχει και συνέχεια, όταν κατά την διάρκεια της φόρτωσης των οχημάτων ο καταπέλτης - ο οποίος, σημειωτέον, στηριζόταν σε τρεις μεντεσέδες και όχι σε μονοκόμματο μεντεσέ - έμεινε στο μόλο εξαιτίας της αποκοπής των προαναφερθέντων τη στιγμή που ένα μεγάλο και υπερφορτωμένο φορτηγό βρισκόταν στη φάση της επιβίβασης.

O καιρός ήταν πολύ καλός κι έτσι αποφασίσθηκε από λιμεναρχείο και καπετάνιο να εκτελεστεί το ταξίδι, έστω και με χωρίς πόρτα στο πλάι, όπως και έγινε .

Το πλοίο έφυγε στην ώρα του και όλο το πλήρωμα προσευχόταν να μη χαλάσει ο καιρός γιατί τότε σίγουρα θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, μια και το ύψος από τη θάλασσα μέχρι το σημείο που άρχιζε η πόρτα ήταν περίπου τρία μέτρα, οπότε με τον παραμικρό κυματισμό και με το μποτζάρισμα του πλοίου τα νερά θα έμπαιναν πολύ εύκολα στο γκαράζ. Οι δυο αποχετεύσεις του τελευταίου ήταν πολύ μικρές, βρίσκονταν δε στις δυο άκρες του στο πίσω μέρος, εκεί που υπήρχε το χώρισμα που χώριζε το μηχανοστάσιο από το χώρο αυτό, οπότε η διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων νερού ήταν σχεδόν αδύνατη -αυτό το ίδιο γεγονός υπήρξε μοιραίο την τρομερή νύχτα του ναυαγίου και συνετέλεσε μαζί με άλλους παράγοντες στη σχεδόν αστραπιαία βύθιση του πλοίου.

Πάντως, βοηθούντος του πολύ καλού καιρού φθάσαμε στον Πειραιά όπου αποβιβάσαμε μόνο τους επιβάτες, ενώ στη συνέχεια πήγαμε στο Πέραμα όπου, αφού τοποθέτησαν νέο καταπέλτη, αποβιβάσαμε και τα φορτηγά. Το ίδιο βράδυ, το καράβι εκτελούσε το δρομολόγιο προς Ηράκλειο.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ο Χριστός κι η Παναγία !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mad: Αυτοί οι τύποι ήταν δολοφόνοι !!!!!! Μα τι στο λύκο συνέβαινε εκείνα τα χρόνια; !!!!!!

Τα χρόνια εκείνα οι κανονισμοί ασφαλείας στη θάλασσα ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι!!!

Έχεις δίκιο ΣΕΙΡΙΟΣ, είχα ξεχάσει το ΧΕΙΜΑΡΡΑ. Δυστηχως, σε αυτον τον τοπο πρεπει να χανονται ανθρωποι για να ξυπναμε ολοι και να παιρνουμε μετρα που θα αποτρεπουν νεες τραγωδιες στο μελλον. Κατι αναλογο εγινε και μετα το ΣΑΜΙΝΑ το Σεπτεμβρη του 2000. :(

Πράγματι το Χειμάρρα ήταν το πιο πολύνεκρο ναυάγιο. Όμως αυτό έλαβε χώρα στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Το πιο πολυνεκρο ναυάγιο σε καιρό ειρήνης είναι το Ηράκλειον.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι άν είναι μόνο θέμα κανονισμών ασφαλείας,αλλά και κοινής λογικής.Γιά παράδειγμα,κανείς δέν σκέφτηκε ότι βάζοντας ένα φορτηγό,δηλαδή αντικείμενο που στηρίζεται σε ρόδες,ανάμεσα σε δυό μπουκαπόρτες ενός πλοίου,δηλαδή αντικειμένου που πλέει στην θάλασσα και συνεπώς ταλαντεύεται δεξιά-αριστερά,διακινδυνεύει το ενδεχόμενο αυτό το φορτηγό,με κάποια πιό έντονη ταλάντευση τού πλοίου,να χτυπήση πάνω σε μιά απ'τις δύο μπουκαπόρτες-ή και στίς δύο;Δέν χρειάζεται να είσαι ναυπηγός ή εν γένει εμπειρογνώμων γιά να το καταλάβης αυτό.

Επίσης το συγκεκριμένο πλοίο,απ'ότι διαβάζω εδώ,είχε κάνει δρομολόγιο και χωρίς την μπουκαπόρτα.Αραγε ο πλοίαρχος που το αποφάσισε αυτό,θα πήγαινε ποτέ κάπου με το αυτοκίνητό του έχοντας βγαλμένη την πόρτα του και διακινδυνεύοντας να πεταχτή έξω απ'το όχημα σε κάποια στροφή;Δέν το νομίζω.Πώς λοιπόν αποφάσισε να κάνη κάτι τέτοιο με το πλοίο και με εκατοντάδες άτομα μέσα;

Link to comment
Share on other sites

Παλιοτεροι παντως που ειχαν ταξιδεψει με το καραβι και με τους οποιους εχω μιλησει ειχαν τη χειριστη γνωμη για το Ηρακλειον απο πριν το ναυαγιο και γενικοτερα για τα πλοια του Τυπαλδου.Οι ντοπιοι προτιμουσαν τα πλοια του Ευθυμιαδη για τις μετακινησεις απο και προς την Κρητη(Μινως και Φαιστος)παρα το οτι ηταν λιγο πιο αργα σε ταχυτητα απο αυτα του ανταγωνιστη.

Link to comment
Share on other sites

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι άν είναι μόνο θέμα κανονισμών ασφαλείας,αλλά και κοινής λογικής...................

ξεχνας την πραγματικοτητα και τα... ειωθοτα της εποχης

Όπως ξεχνάς επίσης "την πραγματικοτητα και τα... ειωθοτα" της σημερινής εποχής. Είπαμε, η ανθρώπινη υπεροψία και σιγουριά ότι δεν πρόκειται ποτέ κάτι να συμβεί σε εμάς, παρά μόνο στον ....γείτονα, είναι διαχρονικά φαινόμενα.

Link to comment
Share on other sites

εμεινα σε εκεινη την εποχη, γιατι δε νομιζω οτι πλοιαρχος που θα ελεγε δεν φευγω γιατι δεν εχω καταπελτη, θα ξαναεβρισκε δουλεια σε πλοιο με ελληνικη σημαια, ουτε υπηρχε περιπτωση να κρατηθει πλοιο στο λιμανι απο το λιμενικο για τον ιδιο λογο

τα υπολοιπα δεν εχουν αλλαξει και πολυ

οσο για το πλοιο, οπως ειδαμε σε προηγουμενα ποστ, αλλα και στις παραπομπες σε αλλα sites και αρχειακο υλικο, δεν ηταν δα και κανενα νεοτευκτο κοσμημα, αλλα μια προβληματικη μετασκευη με πολλα αμαρτηματα

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Κάτι που προσωπικά δεν γνώριζα, και μου ακούγεται αρκετά παράξενο (σε σχέση βέβαια με τα "εργαλεία" της σημερινής υπάρχουσας τεχνολογίας), είναι η πληροφορία που έμαθα απόψε από καλό φίλο, ότι το ναυάγιο του ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ σύμφωνα με τον δ/ντη του ΕΛΚΕΘΕ, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

Εχει γίνει καμμιά προσπάθεια εντοπισμού του;

Καλή η ερώτηση. Δεν γνωρίζω, αλλά από την στιγμή που και οι συνθήκες - αίτια του ναυαγίου είναι γνωστές, και το πλοίο βρίσκεται πιθανότατα σε πολύ μεγάλο βάθος, να μην υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ανεύρεση του.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον σίγουρα υπάρχει-άν μή τι άλλο,γιά να έχουμε έστω μιά εικόνα τού ναυαγίου-τα λεφτά μάλλον είναι αυτό που λείπει,καθώς θα έπρεπε να χρησιμοποιηθή ειδικός εξοπλισμός (βαθυσκάφος,ρομπότ κλπ).

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 6 months later...
  • 5 months later...

Τετοια ωρα και μερα πριν 48 χρονια πανω απο 250 συνανθρωποι μας εδωσαν μαχη με τα κυματα,ανιση για τους περισσοτερους απο αυτους καταληγοντας μαζι με το πλοιο που θα τους μετεφερε στον Πειραια στον βυθο της Φαλκονερας.Αιωνια τους η μνημη.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Με μια λιτή, σεμνή και απέριττη τελετή η ANEK LINES, τίμησε τους αδικοχαμένους Κρητικούς που πνίγηκαν στο ναυάγιο του “ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ” στις 8 Δεκεμβρίου του 1966. Στις 12 το βράδυ της Δευτέρας ο πλοίαρχος του “ΕΛΥΡΟΣ” Ευστράτιος Καβρός, φανερά συγκινημένος, συνοδευόμενος από τον ύπαρχο Μάρκο Πολομαρκάκη, μέλη του πληρώματος και επιβάτες, απότισε φόρο τιμής ρίχνοντας ένα στεφάνι στα παγωμένα νερά, στον υγρό τάφο για εκατοντάδες ψυχές Κρητικών Όπως είπε ο αξιωματικός του πλοίου Γιώργος Ντουρομπολάκης στο zarpanews.gr, η ΑΝΕΚ με αυτόν τον τρόπο τιμά κάθε χρόνο την επέτειο της αποφράδας μέρα για τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 1 year later...

Εκτός από το μνημείο των θυμάτων στην Πλατεία Τάλω, κάτω από τον Προμαχώνα/Καθολική Μονή Σαν Σαλβαδόρ στα Χανιά, εις μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου έχει ανεγερθεί και ένα ναΰδριο (Άγιος Πατάπιος) στον περίβολο του Γηροκομείου Χανίων, στην Χαλέπα. Κρίμα τους ανθρώπους...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...