Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Αίγινας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλούνται οι φορείς του νησιού, να υποβάλουν εγγράφως τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για το έργο: "Δημιουργία νέας Λιμενολεκάνης στη βόρεια πλευρά λιμανιού Σουβάλας".

Να και κάποια πρόταση για το λιμάνι της Σουβαλας

Link to comment
Share on other sites

Το νησί της Αίγινας διαθέτει τρεισήμισι λιμάνια, εκ των οποίων το ένα έχει αναλάβει το 99% του κυκλοφοριακού φόρτου του νησιού. Όμως στη πραγματικότητα το νησί της Αίγινας, δεν διαθέτει κανένα λιμάνι ασφαλές λιμάνι.:(:mad:

Link to comment
Share on other sites

Αρχίζουν οι επισκευές του λιμανιού της Αίγινας αλλά με αντιδράσεις από υπηρεσίες της αρχαιολογίας:mad:

Η απροστάτευτη στις καιρικές συνθήκες προβλήτα, που αποκαλούμε λιμάνι, εκτός από προσβολή και ταλαιπωρία προς τον ακριβά μετακινούμενο επιβάτη, έχει υποστεί ζημιές. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις ώστε να το αντιληφθεί αυτό. Αρκεί μια μέρα με αέρα να βρεθεί στη μέση της προβλήτας και να θαυμάσει τα θαλασσινά «γκέιζερ», τους πίδακες νερού που ξεπηδάνε από την καρδιά της. Μόνο ευχάριστο νέο μπορεί να κριθεί η έγκριση της μελέτης για αποκατάσταση των ζημιών, που έχει υποστεί η προβλήτα. Το έργο θα κοστίσει 800.000€, έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται σε περίπου ένα μήνα να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να μην υπάρχει τουλάχιστον ο κίνδυνος κατάρρευσής του.

Οι επιδιωκόμενες παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις, που κρίθηκαν επιθυμητές από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο όσον αφορά το λιμάνι της Αίγινας ήταν:

α) η επέκταση της προβλήτας κατά 70 περίπου μέτρα

β) η αποκατάσταση των ζημιών της και

γ) η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της

Από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις η μόνη που τελικά εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες της αρχαιολογίας (για την ώρα τουλάχιστον) ήταν η αποκατάσταση των ζημιών. Να σημειωθεί ότι η επέκταση της προβλήτας θα διευκόλυνε και θα έκανε ασφαλέστερη την πρόσδεση των πλοίων και την επιβίβαση /αποβίβαση επιβατών και οχημάτων. Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, πέρα από τις παρεμβάσεις εξωραϊσμού και ανάδειξης του Αγ. Νικολάου, περιλαμβανόταν και ο απολύτως απαραίτητος χώρος αναμονής για τους επιβάτες. Οι υπηρεσίες της αρχαιολογίας, αρνήθηκαν αυτές τις παρεμβάσεις. Πριν όμως βιαστούμε, ως συνήθως, να καταδικάσουμε τις «κακές υπηρεσίες» που μας ταλαιπωρούν, ας δούμε κάποιες παραμέτρους, που αν καταφέρουμε να τις ερμηνεύσουμε, ίσως και να καταφέρουμε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι ως κοινωνία.

Η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την απορριπτική της απάντηση δηλώνει αδυναμία να κατανοήσει τον σκοπό και την ανάγκη για την επέκταση της προβλήτας, ενώ παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, στηλιτεύει τις οικονομικές επιλογές της Αιγινήτικης κοινωνίας και τις οποίες δεν εμπιστεύεται σε σχέση με τους χώρους που έχει αναλάβει υπό την προστασία της.

Link to comment
Share on other sites

Έργο του Κώστα Βαρώτσου στο λιμάνι της Αίγινας;

Τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα έντονη η φημολογία ότι ο γνωστός γλύπτης, βρίσκεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για τη δημιουργία ενός μεγάλου έργου που θα κοσμήσει το λιμάνι της Αίγινας. Από όσα ακούγονται αλλά και όσα διέρρευσαν από την πρόσφατη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου, ο γλύπτης επιθυμεί να κατασκευάσει ένα μοναδικό έργο, το οποίο θα συνδυαστεί με τον στολισμό της πόλης και του λιμανιού για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Το έργο ονομάζεται "Η Πύλη της Αίγινας" και προβλέπεται να τοποθετηθεί κοντά στα εκδοτήρια του λιμανιού.

Καλά είναι τα διακοσμητικά έργα, αλλά πρώτα ας φτιάξουν το λιμάνι και μετά ας γεμίσουν με όσα γλυπτά θέλουν!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Οι αρμόδιοι είχαν σύσκεψη για το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στο λιμάνι της Σουβαλας, που συνδέεται άμεσα με την εξασφάλιση χώρου στάθμευσης και με τη διευθέτηση των οχημάτων που αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται στο πλοίο. Ενώ έγινε και γεωλογική μελέτη του βυθού του λιμανιού της Σουβαλας

Επίσης στις 23 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με θέμα το Λιμάνι της Αίγινας στο ξενοδοχείο "Δανάη", με πρωτοβουλία του Δήμου Αίγινας

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, το μεγάλο έργο της επισκευής του λιμανιού της Αίγινας και της αποκατάστασης της ανοδομής.

Πηγη: AEGINA PORTAL

Ξεκίνησαν χθες το πρωί οι εργασίες για τη συντήρηση της μεγάλης προβλήτας τους κεντρικού λιμανιού της Αίγινας. Όπως είναι γνωστό η προβλήτα έχει υποστεί με την πάροδο του χρόνου σημαντικές φθορές και παρουσιάζει σπηλεώσεις σε πολλά σημεία της. Αυτές προήλθαν σταδιακά από τη φθορά που δημιούργησαν με τα χρόνια οι δυνατοί άνεμοι, αλλά και από την ισχύ των προπελών των μεγάλων επιβατικών πλοίων που πλέον πραγματοποιούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Για το έργο που ξεκίνησε σήμερα στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης δήλωσε στο Aegina Portal: "Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών η Νομαρχία Πειραιά και ο κύριος Μίχας προσωπικά, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημα που έχουμε στο λιμάνι μας, ιδιαίτερα με τις μεγάλες υποσκαφές που έχουν δημιουργηθεί κάτω από τις ράμπες της προβλήτας όπου φορτοεκφορτώνουν τα πλοία της γραμμής και έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε από σήμερα το μηχάνημα το οποίο θα ξεκινήσει να κάνει πρώτα την εκβάθυνση του λιμανιού, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται τα πλοία και στη ράμπα που βρίσκεται μπροστά από τα ταξί και μετά να ξεκινήσει το έργο του κλεισίματος των υποσκαφών που έχουν δημιουργηθεί". Ο κύριος Λεούσης τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να σωθεί αυτό που υπάρχει, εννοώντας το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, ενώ στη συνέχεια να βελτιωθούν οι υποδομές του. Σημείωσε ότι όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι της Αίγινας είναι γνωστά στους κατοίκους του νησιού και τους κάλεσε στη συζήτηση που θα γίνει για το λιμάνι της Αίγινας στο Δανάη το Σάββατο στις 11 π.μ. Τόνισε παράλληλα ότι για τη λήψη τέτοιων σημαντικών αποφάσεων είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα συναινετικό κλίμα.

Από την πλευρά του ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κύριος Άρης Μαραλέτος μας ενημέρωσε ότι το έργο αποτελείται από δύο κομμάτια: τις κατασκευές που θα γίνουν στο βυθό της θάλασσας, στο ύφαλο κομμάτι και από τις κατασκευές που θα γίνουν πίσω από τα μπλόκια στην ανοδομή στο έξαλο κομμάτι του έργου. Οι εργασίες που θα γίνουν στο βυθό περιλαμβάνουν εκσκαφή σε πλάτος δέκα μέτρα και περίπου ένα μέτρο βάθος από το βυθό της θάλασσας. Ο κύριος Μαραλέτος μας εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί υποθαλάσσια ένα "πόδι" το οποίο καθώς θα έχει πλάτος 10 μέτρα θα εμποδίζει την ισχύ των προπελών των καραβιών να καταστρέφουν την προβλήτα και να δημιουργούν σπηλαιώσεις. Μετά την ολοκλήρωση των υποθαλάσσιων εργασιών, αυτές θα μεταφερθούν στην ανοδομή, όπου θα σπαστούν οι πλάκες σε ένα πλάτος 15 μέτρων, δηλαδή περίπου στο ύψος που αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι κολώνες που φωτίζουν το λιμάνι. Το κομμάτι αυτό θα καθαριστεί και θα εξυγιανθεί με κατάλληλο υλικό, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην αναδομή να "κάτσει" με τη χρήση που γίνεται από τα βαρέα οχήματα. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με αποκατάσταση της ανοδομής με μπετό.

Καποιες εξτρα πληροφοριες απο τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Το έργο είναι προϋπολογισμού 800.000€ και χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Πειραιά.

Ο Δήμος Αίγινας, ζήτησε και πέτυχε να υπάρξει και αύξηση του ύψους της προβλήτας κατά 15 - 20 εκατοστά.

Εκτός από την ευρεία αποκατάσταση των βλαβών που έχει υποστεί το λιμάνι από τους κυματισμούς και το καθιστούν ετοιμόρροπο, η μελέτη που έχει γίνει, αφορά την αποκατάσταση της ανοδομής και τη δημιουργία ειδικού υπερηψωμένου πεζοδρομίου για τους επιβάτες.

Link to comment
Share on other sites

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Δανάη η δημόσια συζήτηση που είχε προγραμματιστεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Δήμο της Αίγινας. Η συζήτηση ήταν ανοιχτή για όλους και κύριος στόχος ήταν να παρουσιαστούν τα προβλήματα που με τον καιρό έχουν συσσωρευτεί στο λιμάνι της Αίγινας, να παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία όλων των προσπαθειών που κατά καιρούς έχουν γίνει, οι λόγοι για τους οποίους το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας παρουσιάζει σήμερα αυτή την κατάσταση, οι προοπτικές που υπάρχουν, αλλά να γίνει και ένα είδος δημόσιας διαβούλευσης στην πρόταση που κατέθεσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Μοτίβο αυτής της ανοιχτής συζήτησης τα έργα της Νομαρχίας Πειραιά που ξεκίνησαν πρόσφατα στο κεντρικό λιμάνι, αλλά και όσα τα τελευταία χρόνια δημιουργούν προβλήματα στους επιβάτες των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πλοίαρχου του Φοίβος, cpt Σωτήρη Γκλιατη

Έτσι έχουμε την περίπτωση του πλοιάρχου του πλοίου "Φοίβος" που έδωσε μία νέα διάσταση στα προβλήματα του λιμανιού, περιγράφοντας το πόσο δύσκολη είναι η προσέγγιση του λιμανιού της Αίγινας λόγω των ύφαλων μόλων, αλλά και τις πιθανότητες μιας θαλάσσιας ρύπανσης μετά από ένα ναυτικό ατύχημα στο λιμάνι του νησιού. "Έχω κλείσει κελί στον Κορυδαλλό" είπε ο πλοίαρχος θέλοντας να τονίσει τις δυσκολίες κατά τις συνθήκες προσέγγισης.

Η προταση

Η πρόταση που έχει δύο διαφορετικά σημεία, το αν δηλαδή θα είναι ένας κυματοθραύστης στην περιοχή της Αύρας ή μια προβλήτα προέκταση του "Λευκού Φανού", δεν έχει περιθώρια για άλλα είκοσι χρόνια αναμονής και σε αυτό φάνηκε ότι συμφωνούν όλοι. Όπως επίσης φάνηκε ότι το λιμάνι στο Λεόντι δεν εγκαταλείπεται ως ιδέα, αλλά είναι μία λύση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.
Link to comment
Share on other sites

Βρέθηκαν λείψανα αρχαίων αντικειμένων στο βυθό του λιμανιού της Αίγινας.

Πηγη: AEGINA PORTAL

Λείψανα αρχαίων αντικειμένων, κυρίως κεραμικών και αμφορέων βρέθηκαν στο βυθό το λιμανιού της Αίγινας κατά τις πρώτες ημέρες των εργασιών που ξεκίνησαν για την επισκευή και συντήρηση της μεγάλης προβλήτας. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριο Νεκτάριο Λεούση. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών υπάρχει διαρκής παρουσία και παρακολούθηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς σε μόνιμη βάση βρίσκεται στο σημείο αρχαιολόγος.

Όπως έχει γίνει γνωστό τόσο η ανάδοχος εταιρεία, όσο και η Νομαρχεία Πειραιά είχαν προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο και με τις κατάλληλες μεθόδους τα αρχαία αντικείμενα ανασύρονται με ασφάλεια, μεταφέρονται στους χώρους του Μουσείου και το έργο συνεχίζεται κανονικά. Οι εργασίες προχωρούν χωρίς προβλήματα και το χρονοδιάγραμμά τους προβλέπει την ολοκλήρωση τους πριν την έλευση της καλοκαιρινής περιόδου. Πριν από τρεις μέρες οι επισκέπτες του λιμανιού μπορούσαν να δουν στη ράμπα της προβλήτας, μεγάλα τσιμεντένια μπλόκια που είχαν ανασυρθεί από βυθό. Φαίνεται ότι αυτά είχαν αποκολληθεί και κείτονταν στο βυθό του λιμανιού, ένα ακόμη σημάδι για την κακή κατάσταση που βρίσκεται η προβλήτα του λιμανιού.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τις τελευταίες ήμερες εργασίες στο λιμάνι της Αίγινας έχουν επικεντρωθεί στις εξωτερικές προβλήτες (κοντά στο Λευκό Φανό) και για αυτό παραμένουν κλειστές λόγω των έργων.

Link to comment
Share on other sites

Καθίζηση στη προβλήτα του λιμανιού της Αγία Μαρίνας.

Η κακοκαιρία χτύπησε και στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας αφήνοντας τα σημάδια της για άλλη μια φορά στην προβλήτα. Συγκεκριμένα, οι δυνατοί άνεμοι και οι κυματισμοί προκάλεσαν καθίζηση στην ένωση της νέας προβλήτας με την παλαιά, καθιστώντας την επικίνδυνη.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου επισκέφθηκε άμεσα το πρωί της Παρασκευής το λιμάνι και διαπίστωσε τα προβλήματα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας, το Λιμενικό Ταμείο έχει έτοιμη εδώ και κάποιες εβδομάδες, μελέτη για έργο επισκευής της προβλήτας ύψους 125.000€, την οποία και θα υποβάλλει στην Νομαρχία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τώρα που έγινε η ζημιά από τον καιρό.

Ευτυχώς, το λιμάνι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε υπολειτουργία και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για επιβάτες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εργασίες επισκευής θα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Από το Σάββατο δόθηκε σε χρήση η εξωτερική προβλήτα του λιμανιού της Αίγινας. Ενώ στο λιμάνι του Αγκιστριού υπερυψώθηκε η προβλήτα λιγάκι (20cm) λόγω της παρουσίας του Φαίδρα στο λιμάνι.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η φουσκοθαλασσιά στο λιμάνι της Αίγινας θορύβησε περαστικούς και καταστηματάρχες.

Η πίεση στους υδάτινους όγκους μπροστά από το λιμάνι της Αίγινας, εξαιτίας του δυνατού νοτιά που έπνεε το μεσημέρι στα πελάγη, δημιούργησε ένα φαινόμενο το οποίο αν και δεν είναι συχνό, έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, κάποτε με μεγαλύτερη ένταση και κάποτε με μικρότερη. Έτσι λοιπόν σήμερα το μεσημέρι, περαστικοί και καταστηματάρχες της παραλίας, είδαν έκπληκτοι το επίπεδο της θάλασσας να υπερβαίνει αυτό του λιμανιού και ειδικά στην περιοχή μπροστά από το δημαρχείο, τα νερά της θάλασσα να ξεχειλίζουν κυριολεκτικά στο οδόστρωμα. Η έκπληξη της πρώτης στιγμής δημιούργησε την ανάλογη αγωνία και οι περισσότεροι προσπαθούσαν να καταγράψουν το συμβάν με μία φωτογραφική μηχανή ή με το κινητό τους.

Η "μπούκα" του λιμανιού κυριολεκτικά "έβραζε" από τις δύνες που δημιουργούσαν οι υδάτινοι όγκοι που ερχόντουσαν από το πέλαγος. Μιλήσαμε με παλιούς στην ψαραγορά που μας εξήγησαν ότι πρόκειται για φαινόμενο το οποίο συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά συχνά έχει μικρή ένταση και περνά απαρατήρητο. Μας εξήγησαν μάλιστα ότι μια χρονιά αρκετά πίσω, το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο και η στάθμη της θάλασσας τόσο υψηλή που τα νερά έφτασαν μέχρι την ψαραγορά.

Με την κάμερα του Aegina Portal καταγράψαμε το γεγονός το οποίο είχε μία περιοδικότητα των τριών λεπτών περίπου, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε 60 εκατοστά, και μετά από λίγο έπεφτε πάλι στο φυσιολογικό. Μάλιστα στο video που συνοδεύει το άρθρο, έχει γίνει τέτοια επεξεργασία, ώστε να "τρέχει" με μεγάλη ταχύτητα και να γίνει εύκολα κατανοητό το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ευτυχώς γλιτώσαμε τα χειρότερα, διότι ένα δελφίνι κόντευε να βγει πάνω στο λιμάνι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ξανά έκλεισε η εξωτερική προβλήτα και δυο θέσεις πρόσδεσης στο λιμάνι της Αίγινας. Όποτε αυτή τη περίοδο έχει μείνει ουσιαστικά η μέσα ψηλή θέση και μέσα χαμηλή που δεν μπορούν να πάνε όλα τα πλοία της γραμμής. Υποσχεθήκαν ότι η εξωτερική προβλήτα θα δοθεί ξανά προς χρήση πριν τη περίοδο του Πάσχα.

post-54-128326993005_thumb.jpg

post-54-12832699301_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μέ τούτα καί με δαύτα πάντως,πάλι αυτή η έρμη εξωτερική προβλήτα έχει μείνει,που όσα έργα και να γίνουν πάνω της,πάντα εκτεθειμένη στόν καιρό θα είναι.Τόν Γενάρη που είχα πάει στην Αίγινα,δέν είδα καμμιά αλλαγή,πάλι ποδόλουτρο έκαναν όσοι περίμεναν να μάς...διαδεχτούν στην επιβίβαση.Η λύση θά ήταν να "κλείση" η θαλάσσια περιοχή τής προβλήτας αυτής (μέ την δημιουργία μιάς νέας προβλήτας κάθετης στην υπάρχουσα κι'έναν κυματοθραύστη που να ξεκινάη απ'αυτήν,ώστε τά πλοία να έρχωνται και να μπαίνουν στό λιμάνι που θα σχηματιστή μ'αυτόν τον τρόπο περνώντας κοντά στην προβλήτα που έδεναν παλιά οι παντόφλες,αλλά δέν ξέρω πόσο εύκολο είναι νά γίνη κάτι τέτοιο,δοθέντος ότι υπάρχει και μιά ξέρα στην περιοχή αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Για την εξέλιξη των τεχνικών εργασιών στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, μίλησε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Νεκτάριος Λεούσης.

Για τις εργασίες που γίνονται αυτό το διάστημα ο κύριος Λεούσης είπε: "Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι υποθαλάσσιες εργασίες που αφορούν τη στήριξη του λιμανιού, έχουν κλειστεί όλες οι σπηλαιώσεις που υπήρχαν και αυτή τη στιγμή γίνεται η εξυγίανση της ανωδομής. Σκάφτηκε η ανωδομή και πέφτει μέσα ένα ειδικό πέτρωμα, σκίρο λέγεται και από πάνω μπετό. Έχουμε ξεκινήσει από το φανάρι, εκεί που ήταν η πρώτη ράμπα και στο πλάνο είναι να γίνει μία ενιαία ράμπα από την νούμερο ένα μέχρι τη νούμερο δύο. Δηλαδή θα έχουμε τρεις ράμπες, ενιαίες όμως χωρίς κενό μεταξύ τους και πιστεύουμε μέχρι τη μεγάλη εβδομάδα να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες. Η τρίτη θα παραμείνει ως έχει, δεν θα την πειράξουμε για να μπορούν να δουλεύουν τα πλοία και αυτές τις ημέρες και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει το σκάψιμο της ανωδομής της τρίτης ράμπας και θα προχωρήσουμε προς τα πρακτορεία. Υπάρχει μία σκέψη αφού τελειώσουν οι δύο ράμπες, την τρίτη να μην την πειράξουμε και για να μην σταματήσουν τα συνεργεία να κάνουμε κάποιες μικρές επισκευές προς τα πρακτορεία. Αυτό θα το δούμε ανάλογα με την κίνηση και με τους καιρούς".
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνεχίζονται τα έργα στο λιμάνι μετά τη χθεσινή διακοπή.

Τα έργα για την ενίσχυση και την ανάπλαση της ανοδομομής στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες και προχωρούσαν χωρίς προβλήματα μέχρι την Παρασκευή. Ένα ζήτημα όμως προέκυψε χθες, όταν διαπιστώθηκε ότι η τοποθέτηση του μπετόν συμπεριλαμβάνει ενάμιση περίπου μέτρο από τον αρχικό σχεδιασμό. Από ότι έγινε φανερό η ανοδομή του λιμανιού μετά τα έργα έχει ανέβει κατά κάποια εκατοστά, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Αντίθετα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η πίσω πλευρά της προβλήτας θα έμενε ως είχε με αποτέλεσμα να υπάρχει μία ανισόπεδη διαμόρφωση του χώρου.

Για το λόγο αυτό και με παρέμβαση της Εναλίων τα έργα σταμάτησαν χθες. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριο Νεκτάριο Λεούση να μας ενημερώσει σχετικά. Ο ίδιος μας εξήγησε ότι το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών, οπότε σήμερα Σάββατο οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών προβλέπει οι καινούργιες ράμπες να έχουν παραδοθεί μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα μετά την οποία αναμένετε να κορυφωθεί η κίνηση των εκδρομέων για την εορτή του Πάσχα.

Στα αρχικά σχέδια ήταν να μπουν οι μπιντες πιο κοντά και να δημιουργηθούν 3 θέσεις στις έξω θέσεις. Αλλά τελικά αποφασίστηκε να δημιουργηθούν 2 θέσεις (είναι φαρδύτερες κατά 6 μέτρα, από ότι από αυτές που δένουν τα πλοία του Σαρωνικού στο Πειραιά). Ενώ οι μπιντες είναι «βυθισμένες» οπότε τα πλοία θα έχουν φθορές στους κάβους τους (τριβή με το μπετόν) αλλά και οι καβοδετες διαμαρτύρονται ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ατομική ασφάλεια τους.

post-54-128326994298_thumb.jpg

post-54-1283269943_thumb.jpg

post-54-128326994301_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κατά την άποψή μου,όλα αυτά είναι μπαλωματάκια και έμπλαστρα.Ουσιαστικά τά πλοία δένουν ΕΞΩ από το λιμάνι,άρα όσο και να σηκώσουν τίς προβλήτες μέ τσιμέντα και τριμμένο κεραμίδι,πάλι εκτεθειμένα στόν καιρό θά είναι.Είτε λοιπόν θά πρέπη να μεγαλώσουν την "μαρίνα" που είναι από την άλλη πλευρά καί να πηγαίνουν εκεί όλα τά σκάφη αναψυχής,ώστε τό κυρίως λιμάνι νά μείνη γιά τά πλοία τής γραμμής,ή να φτιάξουν άλλο λιμάνι,σέ κάποιο άλλο σημείο (που όμως δέν ξέρω πόσο εύκολο είναι).

Η Σουβάλα πάλι,δεν μπορεί να θεωρηθή λιμάνι-άντε το πολύ-πολύ ψαρολίμανο.Πουθενά αλλού δέν έχω δεί νά είναι το μισό βαπόρι έξω από το λιμάνι την ώρα που φορτοεκφορτώνει,επειδή δέν χωράει να μπή ολόκληρο μέσα.Οσο γιά την προβλήτα-κυματοθραύστη όπου δένει ο "Αλέκος",είναι για φακίρηδες-γιά να μήν πώ γιά τά βράχια που υπάρχουν στό τέλος του και κάθε φορά νομίζω πως θά τά ξυρίσουν οι προπέλλες τού πλοίου και θα έχουν δουλειά οι ναυπηγοεπισκευαστές.

Τέλος η Αγία Μαρίνα δέν έχει λιμάνι,ένα Γ έχει,όπου η τοπική ομάς αλιέων έχει εγκαταστήσει τά καϊκια της (καί ορθώς,αφού είναι τοπική) καί ο "Αλέκος" είτε πρυμνοδετεί στο "κεφάλι" τού Γ όταν είναι να φύγη αμέσως,ή πλαγιοδετεί (οριακά) στόν "κορμό" τό μεσημέρι που εξέρχεται τό πλήρωμα γιά μάσα.Την χρονιά που ήταν στην γραμμή το SARONIC ROUND είχα πετύχει μιά φορά και τόν ΕΡΜΗ που μετέφερε κρουαζιεριστές (κατά τό "περιηγητές","παραθεριστές" κλπ)-πλαγιοδέτησε (επίσης οριακά) στόν "κορμό"-κι'άλλη μιά φορά το ANNA MARU μέ τούς Ιάπωνες-αυτό πρυμνοδέτησε στό "κεφάλι".Καθώς μάλιστα ο κόλπος τής Αγίας Μαρίνας είναι ανοιχτός στόν καιρό και στά απόνερα όλων τών πλοίων που πάνε σέ άλλα μέρη μακρυνά,η επιβίβαση στό εκάστοτε πλοίο είναι κάποιες φορές χάρμα οφθαλμών και ακροβατικών (μιά φορά μάλιστα στό ΔΕΣΠΟΙΝΑ έσπασε ένας κάβος ενώ το πλοίο ήταν πρυμνοδετημένο στό κεφάλι,και τραυμάτισε ελαφρά έναν ναυτικό που είχε κατεβεί νά επιβλέψη την επιβίβαση).....

Link to comment
Share on other sites

Καλυτέρα λύση είναι να φτιάξουν ένα κυματοθραύστη που να προστατεύει το λιμάνι της Αίγινας από το πουνεντηδες και να προεκταθεί η προβλήτα πέρα του Λευκού Φανού. Δείτε τη κατάσταση που επικρατούσε σήμερα στο λιμάνι της Αίγινας εξαιτίας των ισχυρών δυτικών ανέμων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτοί δέν έκαναν απλά ποδόλουτρο,αρχίσαν από τώρα τά μπάνια τού λαού.

Πάλι καλά που δέν βγήκε καί το βαπόρι στήν προβλήτα.....

Γιά να γίνη αυτό που λές Π100,πρέπει να "εκριζωθή" ο Λευκός Φανός,νά γίνη η επιμήκυνση τής προβλήτας,νά φτιαχτή ο κυματοθραύστης και νά ξαναφυτευτή ο φανός.Βράσε όρυζα δηλαδή.Θά τό ξεκινήσουν το έργο τό 2012 (ά,είπαμε είναι σημαδιακή χρονιά αυτή,έτσι λένε τά μέντιουμ...) καί θά τελειώση σέ καμμιά εικοσαριά αιώνες.Τουλάχιστον τό να μεγαλώσουν την "μαρίνα",ώστε να αδειάση το κυρίως λιμάνι από τά ιστιοπλοϊκά το θεωρώ πιό εύκολο.

Εξ άλλου,δέν βλέπω ποιό άλλο σημείο τής Αίγινας θά ήταν κατάλληλο γιά να φτιάξουν εξ αρχής καινούργιο λιμάνι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγινας: Είσπραξη 241.810 ευρώ από τις προσορμίσεις πλοίων στην Αίγινα.

Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε ανέρχεται σε 241.810€ και προέρχεται από τις κάτωθι ακτοπλοϊκές εταιρίες:

HELLENIC SEAWAYS NE: 164.483€

NOVA FERRIES NE: 47.357€

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ & ΕΥΒΟΙΑΣ: 12.263€

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΕ: 6.955€

ΟΡΚΑ ΝΕ: 5.556€

ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΗΣ ΝΕ: 3.134€

ΝΗΣΟΣ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΝΕ: 1.000€

ΜΑΜΟΝΤ ΝΕ: 1.000€

Link to comment
Share on other sites

Έχουν παραδοθεί οι δυο εξωτερικές προβλήτες τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά το Πάσχα έκλεισε η μέσα ψηλή προβλήτα για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες. Ήδη έχουν σπάσει τα τσιμέντα στη μέσα προβλήτα ενώ οι φήμες θέλουν τα κονδύλια του προϋπολογισμού του έργου να φτάνουν μέχρι αυτή τη προβλήτα, οπότε οι άλλες προβλήτες μάλλον θα μείνουν έτσι προς το παρόν

post-54-128326996659_thumb.jpg

post-54-128326996663_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ολοκληρώνεται η γεωλογική έρευνα στο βυθό της Σουβάλας.

Πηγη: AEGINA PORTAL

Ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες και ολοκληρώνεται σύντομα η διαδικασία του γεωλογικού ελέγχου του πυθμένα μπροστά από το λιμάνι της Σουβάλας. Το πλωτό που έχει αγκυροβολήσει τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι, θα επιχειρήσει σε δύο σημεία της περιοχής, παίρνοντας δείγματα από το βυθό. Η διαδικασία αυτή και τα αποτελέσματα της είναι αναγκαία για τη συγκεκριμένη μελέτη που αφορά την κατασκευή του λιμανιού.

Οι καλές καιρικές συνθήκες αυτές τις μέρες επιτρέπουν στο συνεργείο που συμμετέχει στη γεωλογική έρευνα να εργαστούν χωρίς προβλήματα. Μία αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και πριν μερικούς μήνες, όμως ο κυματισμός δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της έρευνας. Όπως φαίνεται αυτή θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα σήμερα ή τη Δευτέρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η πρόοδος των έργων στο λιμάνι της Αίγινας. Αφού σκάφτηκε η παλιά μέσα ψηλή προβλήτα, μπαζώθηκε με χώμα και μετά έπεσε ξανά τσιμέντο ενώ ξεκίνησε το σκάψιμο και στη διπλανή προβλήτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σημαντικές αλλαγές στο λιμάνι Αίγινας. Προχωρούν οι αδειοδοτήσεις και για κυματοθραύστη

Πηγη: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες της παρούσας φάσης στο λιμάνι της Αίγινας, που θα ολοκληρωθούν με την επίστρωση της ανωδομής εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Οι εργασίες αυτές, εκτός από το κατάλληλο δάπεδο (βιομηχανικό μπετόν ενισχυμένο με χαλαζία για μεγαλύτερη αντοχή) προβλέπουν την ανύψωση του προβλήτα κατά μισό μέτρο και τη δημιουργία των σωστών ρήσεων, ώστε να μην λιμνάζουν πλέον τα νερά.

Επίσης έχει ενισχυθεί η υποσκαφή και έχουν αντικατασταθεί – όπου χρειάστηκε - οι σωληνώσεις εκείνες, που εξασφαλίζουν την ανανέωση των υδάτων στο μικρό λιμάνι, ενώ αντικαταστάθηκαν με καινούργιες όσες δέστρες είχαν καταστραφεί.

Παράλληλα θεωρείται εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του κυματοθραύστη από τη Νομαρχία Πειραιά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νομάρχη κ. Γιάννη Μίχα. Προκειμένου όμως να μπορέσει η Νομαρχία Πειραιά να αναλάβει το έργο, χρειάστηκε ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο να αναθέσουν την αναμόρφωση της μελέτης στο μελετητικό γραφείο του κ. Αγριάνη (το οποίο είχε κάνει και την προηγούμενη μελέτη), ώστε να εναρμονιστεί με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Στη συνέχεια η νέα αυτή μελέτη έπρεπε να κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ). Μόνο μετά την κατάθεσή της ήταν επιτρεπτό στο Δ. Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να πάρει απόφαση για να αποτανθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (πρώην ΥΕΝ) και να ζητήσει να οριστεί η Νομαρχία Πειραιά ως «το αποφαινόμενο όργανο» του έργου

.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εργασίες στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

Πηγη: AEGINA PORTAL

Εδώ και καιρό στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας είχε ανακύψει ένα πρόβλημα με την ανοδομή της προβλήτας, καθώς είχαν παρουσιαστεί κάποιες μετακινήσεις στις πλάκες που βρίσκονται στην επιφάνεια, δημιουργώντας την ανάγκη για την επισκευή τους. Αυτό ήταν το εμφανές σημείο του θέματος. Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως ήλθε στην επιφάνεια όταν το σκαπτικό μηχάνημα ξεκίνησε τις εργασίες απομακρύνοντας τις πλάκες. Τότε φάνηκε ότι κάτω από αυτές η παλιά προβλήτα είναι σαθρή και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, μεγαλύτερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Νεκτάριος Λεούσης, μας ενημέρωσε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι στην αρχή είχε διαφανεί και ότι ένα έργο που είχε εκτιμηθεί αρχικά στις 4.000 ευρώ αναμένεται να φτάσει στις 15.000 ευρώ. Το συνεργείο γεμίζει με πέτρες το σαθρό κομμάτι της προβλήτας, μεγάλες χαμηλά και μικρότερες στην επιφάνεια, ώστε να κλείσει την τρύπα που υπάρχει εκεί. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Ο κύριος Λεούσης είπε ότι πρόκειται για μια λύση που θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Σημείωσε παράλληλα ότι για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας υπάρχει έτοιμη μελέτη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας ύψους 140.000 ευρώ, που έχει υποβληθεί στη Νομαρχία Πειραιά.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...