Jump to content
Shipfriends

Επαγγελματικό ταμείο Ασφάλισης ιδρύει ο όμιλος Τσάκου


Recommended Posts

Από τη Ναυτεμπορική:

Quote

 

Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης για του εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του Ομίλου ιδρύει ο Όμιλος Τσάκου, εισάγοντας τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης και στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Όμιλος Εταιρειών Τσάκου στο πλαίσιο  της κοινωνικής του πολιτικής , ενίσχυσης της εργασιακής ασφάλειας, και επιβράβευσης  της πολυετούς επιτυχούς υπηρεσίας των στελεχών του αξιοποιεί για πρώτη φορά στο χώρο της Ελληνικής Ναυτιλίας τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

 

Προς το σκοπό αυτό ιδρύει Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Ομίλου Τσάκου & Συνεργατών  (Occupational Pension Fund of Tsakos Maritime Enterprises & Associates) ( Υπουργική Απόφαση Δ16/Φ.51020/27566/682) για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου , σε στεριά και θάλασσα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στο οποίο δύνανται να συμμετέχουν, προαιρετικά συνεργάτες και μέλη εταιρειών που έχουν έμπρακτη επαγγελματική σχέση με τον Όμιλό Τσάκου.

Το Ταμείο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του Ν.3029/2002, όπως εκάστοτε ισχύουν. Υπόκειται σε αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας (που εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες) από τρεις Κρατικές Εποπτικές Αρχές (Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Υπουργείο Εργασίας) και έλεγχο από ανεξάρτητους φορείς (Ορκωτούς/Εσωτερικούς ελεγκτές, Διαχειριστής Κινδύνου).

Το Ταμείο έχει συσταθεί ως ξεχωριστή νομική οντότητα, με δικό του  καταστατικό, και τα περιουσιακά του στοιχεία είναι διαχωρισμένα από αυτά του Ομίλου. Το Ταμείο έχει ξεχωριστό Διοικητικό Συμβούλιο με συμμετοχή σε αυτό και των μελών – εργαζομένων το οποίο θα εποπτεύει τη λειτουργία και θα αξιολογεί την απόδοσή του Ταμείου.

Στα πλεονεκτήματα συμμετοχής του εργαζόμενου στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης συγκαταλέγονται

-η  αποταμίευσης ή και αναπλήρωσης εισοδήματος. 

- η διασφάλιση της ανταποδοτικότητας των καταβαλλόμενων εισφορών μέσω της τήρησης ατομικών λογαριασμών και  ελεγχόμενης επενδυτικής πολιτικής.

-η δυνατότητα να ενισχύεται ο ατομικός λογαριασμός του ασφαλισμένου και με καταβολές εισφορών από τον εργοδότη, πέραν της εισφοράς του ασφαλισμένου. 

-το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι έχουν άμεση ενημέρωση για το ποσό του σωρευμένου ατομικού τους λογαριασμού μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΑ.

-η πλήρη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών καταστάσεων, αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας , επενδυτικών πολιτικών και μέσων.

-η διαχείριση των επενδύσεων του ΤΕΑ θα γίνεται από επαγγελματίες Διαχειριστές Επενδύσεων σύμφωνα με τον Κανονισμό Επενδυτικής Πολιτικής του Ταμείου και υπό την αυστηρή εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

-τα σημαντικά φορολογικά κίνητρα βάσει του Ν.4172/2013, με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της εισφοράς του μέλους, ενώ παράλληλα η εφάπαξ παροχή επίσης απαλλάσσεται πλήρως από φορολόγηση. 

-οι εισφορές στο ΤΕΑ απαλλάσσονται από φόρο ασφαλίστρου και αμοιβές διαμεσολαβούντων, εξασφαλίζοντας χαμηλότερη επιβάρυνση για τα μέλη τους έναντι αντίστοιχων εξόδων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

- Ο Όμιλος Τσάκου αναλαμβάνει τη κάλυψη όλων των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου απαλλάσσοντας κάθε ανάλογης επιβάρυνσης τα μέλη που εργάζονται στις επιχειρήσεις του.

 ‘’ Οί Άνθρωπoί μας η Δύναμή μας’’ καταλήγει στην ανακοίνωση του ο όμιλος Τσάκου.

 

 

Ειδικός επί των ασφαλιστικών θεμάτων δεν είμαι, αν το διαβάζω καλά πρόκειται για ένα είδος ιδιωτικού fund που επί της ουσίας συμπληρώνει τη σύνταξη των συμμετεχόντων, όποτε αυτοί συνταξιοδοτηθούν. Συνήθως υπάρχει μια επιτροπή με συμμετέχοντες επό την εργοδοσία και τους εργαζομένους(οι εκπρόσωποι εκλέγονται από τους εργαζομένους) που διοικεί το fund και έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των χρημάτων. Το οτι είναι προαιρετικό, είναι ακόμα ένα θετικό κομμάτι. Στην Ελλάδα ίσως μας ξενίζει η ιδέα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρείες που έχουν ανάλογα προγράμματα. Πολύ σημαντική κίνηση από τον όμιλο Τσάκου. 

Link to comment
Share on other sites

Η οποτε δε μπορούμε να πάρουμε κανενα δάνειο είτε απο τράπεζα είτε απο fund θα το κάνουμε με τα λεφτά που θα έχουν βάλει οι εργαζόμενοι στην εταιρεία . Νοτ μπάντ

Link to comment
Share on other sites

Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, υφίσταται και όλη η νομοθεσία που αναφέρει το άρθρο, και γι αυτό υπάρχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενώ μην ξεχνάς πως συμπληρώνει και η ίδια η εταιρεία ποσά. Πέρα από αυτό όμως, αυτό που περιγράφεις θα μπορούσε να γίνει -θεωρητικά πάντα- όταν τα αποθεματικά είναι σε τέτοιο επίπεδο που να το κάνουν δυνατό. Για κάτι που μόλις αρχίζει, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Άσε που αν φτάσουν στο σημείο μην τους δίνει δάνειο κανείς, δε θα τους σώσει το fund. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...